Mindössze 60 évesen elhunyt a C64 éra egyik legendás játékfejlesztője

2022. december 28.
40.0701
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Botyi profilja, adatai
Botyi
A brit videojátékok egyik alkotója és programozója, Archer Maclean 60 éves korában elhunyt, amint azt a Retro Gamer Twitter-fiókja is megerősítette - Maclean a legendás Commodore 64 egyik legjobb verekedős játékáról marad leginkább emlékezetes.

A programozó 80-as években kezdődött pályafutása óta munkái és a Retro Game Magazine cikkei inspirálták azokat a rajongókat és fiatal fejlesztőket, akiknek játékaival ma játszunk. Sokak szerint a görgetős lövöldözős Dropzone volt a legjobb játéka, amely később a Game Boy Color és a Nintendo Entertainment System felé is eljutott.

A Dropzone sikerét követően Maclean kifejlesztette az 1986-os International Karate játékot, majd a következő évben annak folytatását. Az évek során ezeknek a címeknek a többségét különböző verziókra alakította át, hogy alkalmazkodjanak a különféle platformokhoz. A legmeglepőbb az, hogy Archer Maclean több mint tizenhárom ilyen játékot írt maga és alakította át a grafikát, a kódot, a hangot.

Egy másik figyelemreméltó játék, a Jimmy White's Whirlwind Snooker 1994-ben a legrealisztikusabb snooker játék lett és kivételes dizájnjának köszönhetően jelentős mérföldkövet jelentett Maclean portfóliójában. Ez tette sztárrá a játékfejlesztői körökben, akik közül néhányan bevallották, hogy az ő játékait használják a sajátjuk fejlesztésére.

Maclean számos címét a brit Awesome Studiosban fejlesztették ki, majd az Awesome Playnél 2009-ben létrehozta a Speedzonet, amit Európában Wheelspin néven forgalmaztak, ez volt a játékfejlesztői pályafutása utolsó címe.

Nyugodjék békében!

4 hozzászólás

muki

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Bakker ilyen fiatalon. szomorú smiley Nyugodjon békében!

válasz erre

Patrik94

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Nyugodjon békében!

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 4 hónapja és 8 napja

RIP. szomorú smiley

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 4 hónapja és 8 napja

Isten nyugosztalja! szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja