Need for Speed Underground 2

2005. január 08.
166.5471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
zEd-- & Methas profilja, adatai
zEd-- & Methas
Mikor először megláttam a számítógépemen úgy jó tíz évvel ezelőtt a StreetRoad nevezetű játékot, szó szerint hetekig leragadtam a gép mellé. Imádtam a pixelrengetegben küzdeni az elsőségért. S főleg fejleszteni a járgányt, hogy utána újból és újból harcba küldjem. S bizony a mai napig volt, hogy nosztalgiáztam s elővettem a megporosodott régi winchesteremről ezt a mai szemmel nézve grafikailag, hangilag igencsak elmaradott játékot, azért, hogy egy jót száguldjak, s újra átélhessem az illegális autóversenyzés minden örömét.



Need for Speed Underground 2 - 2. kép

Ám 2003 novemberében nagyot változott a világ. Az EA-sport folyamatosan szellőztette meg a képeket a készülő játékukról, melyben elmondásuk szerint a játékos kedvű felhasználó az "underground" versenyt élheti át minden izgalmával, kihívásával. S igen, 17-én megjelent a NFS következő része, mely igazából csak a nevében volt összehasonlítható az előző eresztésekkel. Csodálatos grafika, kitűnő audió, élvezetes, ötletes játékmenet, ...ez jellemezte a játékot. Végre azok is, akiknek amúgy másképp nem adatna meg, hogy 250-el repesszenek az utakon, saját építésű tuningmasinájukkal, ebben a játékban megtehették. A borítékolható siker nem is maradt el. A játék szinte pillanatok alatt a toplisták elejét ostromolta, s már akkor bejelentették, hogy lesz folytatás...

A Black Box rátapintott a lényegre, szinte napra pontosan egy évvel az első rész után adták ki a folytatást. Persze a lényeg a részletekben rejlik. Úgy tűnik nagyon odafigyeltek a visszajelzésekre és nem akartak kockáztatni, vagy pedig jó érzékük van hozzá, de az alapokhoz nem nyúltak. Nézzük, vajon sikerült e valami nagyot alkotni, vagy ez a sorozat is a "húzzunk le még egy bőrt a játékról" csapdába esett. Nos, tartsatok velem, s mindenre fény derül.


Need for Speed Underground 2 - 3. kép

A játék egy megfelelő minőségű, és kiemelkedő hangulatú intróval indul. Itt tudjuk meg, hogy a csúcsra vezető úton Rachel (akit Brooke Burke alakít a maga virtuális valójában) fog bennünket támogatni. A játék kezdetén megérkezünk városkánkba egy repülőgéppel, és egy Nissan 350Z vár a parkolóban. Ezzel el kell autóznunk egy garázshoz, ami innentől a főhadiszállásunk lesz. Az első részből nagyobbrészt átmentették az autókat, de 13 továbbit is készítettek, így összesen 29 autó közül választhatunk magunknak négykerekűt. Immár nem csak vadi új sportkocsikat vásárolhatunk, hanem már vannak igazi böszme gépek is, mint például a Hummer H2 és a Lincoln Navigator. De igazi kuriózumokat is láthatunk, mint a 87-es Toyota Corolla GTS.


Need for Speed Underground 2 - 4. kép

Ha már így elejtettem pár nevet akkor jöjjön a lista kommentárok nélkül: 2003-as Acura RSX Type S, 2004-es Audi A3, 2004-es Audi TT, 2004-es Cadillac Escalade, 2003-as Ford Focus ZX3, 2005-ös Ford Mustang GT, 2000-es Honda Civic Coupe Si, 2004-es Hummer H2, 2003-as Hyundai Tiburon GT, 2004-es Infiniti G35, 2002-es Lexus iS300, 2004-es Lincoln Navigator, 1999-es Mazda Miata - MX5, 1995-ös Mazda RX-7, 2004-es Mazda RX-8, 1999-es Mitsubishi 3000 GT, 1999-es Mitsubishi Eclipse GSX, 2003-es Mitsubishi Lancer EVO VIII, 1992-es Nissan 240sx, 2003-as Nissan 350Z, 2003-as Nissan Sentra SE-R Spec V, 1999-es Nissan Skyline R34 GTR, 2003-as Peugeot 206 GTI, 2004-es Pontiac GTO, 2004-es Subaru WRX STI, 2003-as Toyota Celica GT-S, 1987-es Toyota Corolla GTS (AE86), 1998-as Toyota Supra, 2003-as Volkswagen Golf GTI.

Szóval van miből válogatni, indulhat a tunigolás. Azaz indulhatna ha ilyen egyszerű lenne... Természetesen a játék elején, csak egy "stock"-cart vezethetünk, de ahogy szépen lassan nyerjük a versenyeket, feldíszíthetjük az autót mint egy karácsonyfát. Ám ami még fontosabb az az izmos tuning lehetőségek, amit a program felkínál (engine, ECU, nitro, turbó, brake...stb..). Mindegyikből van egy Street, egy Pro, és egy Extreme garnitúra. Természetesen az Extremet csak a játék vége felé szerelhetjük fel autónkra. Érdemes külön figyelmet szentelni a körítésre is. Mert itt bizony az is van! Nem csak versenyzünk bele a vakvilágba, hanem cselekményszál(ak)on fut végig a pályafutásunk. A készítők a Max Payne-ből már jól ismert képregényes formát választották a történet tálalásához.

Játékmódok, a program lelke:
Need for Speed Underground 2 - 5. kép

Még több van mint az egyben. A már meglévő Sprint ("A" pontból, "B" pontba mi jussunk el a leghamarabb), Drift (nagyokat farolgatva mi szedjük össze a legtöbb pontot egy körpályán), Drag (nem túl bonyolult, de annál nagyobb odafigyelést igényel. Kézzel kell váltani és egy közel egyenes szakaszon kell győzedelmeskedni (legyorsulni) a többieket), Circle (körpályán többször kerülve őrizzük meg a végére az elsőségünket) mellé kaptunk még HÁROM új játékmódot. A Street X-t (a Drift rokona, csak itt nem egyedül, hanem legalább 4-en gyűrhetjük az aszfaltot.), az URL-t (Underground Racing League, ahol egy vagy több versenypályán kell a legtöbb pontot összeszednünk a helyezések által), az Outrun (a városban kihívókat kereső hasonló sorsú embertársainkat hívhatjuk ki egy versenyre, úgy hogy csak egy szabály van, hogy nincs szabály! Egy a lényeg, hogy 300 méterre távolodjunk el a kihívottól, s máris dollárok százai ütik a markunkat)
A programban öt részre van tagolva a történetünk. A játék legnagyobb újítása, hogy immár nem kötött utak vannak, a fejlesztők egy egész várost lemodelleztek. Ebben kell megtalálni a versenyeket (színes karikákkal vannak jelölve) Először a város 1/5-e nyílik meg előttünk, majd ha teljesítjük az összes küldetést egy szinten, akkor jelenik meg Bayview következő része az abroncsunk előtt.


Need for Speed Underground 2 - 6. kép

Ezt van aki pepecselésnek érzi, mondván, hogy a játék egy nagy szelete rohangálásból áll, én azt mondom, hogy ez az újdonság inkább pozitív mint negatív. Ebben nagy szerepe van, hogy a térképen nem látható versenyeket is találhatunk, valamint az, hogy a helyszínek elérésében egy kiváló GPS - system van a segítségünkre. A játék szerves része természetesen a tuningolás. Nem tudtam elképzelni, hogy az első részben megismert tuningolási lehetőségeket mivel lehet még kibővíteni, de most kiderült elég maradi vagyok, ugyanis közel megduplázódtak a lehetőségek, immár 50 kategória van, amikkel turbózhatjuk a kocsijainkat. Olyan újítások vannak, hogy pl. hangládát dobhatunk a csomagtérbe, mindenhova neoncsöveket pakolhatunk.
Minták és szponzorlógók garmadája áll készen a felhasználásra, teljesen olyanra festhetjük a verdát, amilyenre szeretnénk. Üdvözlendő újítás, hogy most már nem csak "belepakolunk-a-verdába-egy-turbót-és-döngetünk", hanem most már finomhangolhatjuk is a picikénket. Különböző versenyekre állíthatjuk be a gépet, mindezt egy fékpadon és egy zárt pályán is tesztelhetjük.


Need for Speed Underground 2 - 7. kép

Négyféle shop-ban fejlesztgethetjük az autót.
A térképen (melyet az "M" billentyű lenyomásával hozhatunk elő) piros szín jelöli a grafikus shoppot, itt festhetjük, matricázhatjuk fel autónkat.
A zöld pontok a Body Shop-ot jelzik. Hatalmas választékból válogathatunk, de a játék elején csak a töredéke nyílik meg előttünk a játékban felelhető cuccoknak. Ahogy nyerjük a versenyeket, úgy bővül a kínálat. Szó szerint bármit lecserélhetünk, a spoilerektől kezdve, a visszapillantón át, a légterelőkön keresztül... Tényleg mindent! A sötétkék körök a Performance Shopokat jelöli. Itt aztán a motortól kezdve a nitron át, a fékekig, turbóig, kerekekig...úgyszintén mindent feltuningolhatunk. Sőt ha megvolnánk, egy tesztpadon le is tesztelhetjük a járgányt, hogy az új alkatrészek által mennyit is javult a gyorsasága, sebessége...
A sárga jelzés a Specialitis shoppot jelöli, ahol például, olyan finomságokat tehetünk a drágába, mint az audió rendszer, neonfény, s egyéb mutatós kiegészítők.
Az utolsó megjelölés a lila, mely a mi garázsunkat jelöli. Ide eljuthatunk manuálisan, de az ESC megnyomásával és a Garage-t kiválasztva is.
A városban nagyon sok bolt nincs rajta a térképen, de ahogy mindenről a megtalálható boltok körülbelüli helyéről is sms-ben kapunk értesítést. S ha egyszer megtaláltuk, utána a megfelelő színnel jelöli a program a boltot. Ha zöld dollárszimbólumra bukkanunk, akkor 50-100, vagy akár 200 dollár is ütheti a markunkat. Külön lehetőség a csillaggal jelzett küldetések, melyek alkalomadtán jönnek. Ezek általában Autósújságok címlapján való megjelenést jelent, amiért zsíros összegeket kapunk, ám van hogy egy adott időn belül kell elérnünk egy meghatározott helyre, s azért jár pénz. Mint láthatjátok, a játékot végigjátszani nem két perc


Need for Speed Underground 2 - 8. kép

Grafika: ezen szerintem szinte semmit nem változtattak a készítők, és szerintem nem is kell. A játék grafikai motorja megfelel a mai elvárásoknak is ezért nem is írtak újat, csak egy kicsit tovább fejlesztették. Bele lehetne kötni a kissé szögletes és gyengén textúrázott dolgokba, de cserébe a gépigény még mindig ideális, nem kell a legújabb csodamasinával rendelkeznünk, hogy játszani tudjunk ezzel a játékkal. Persze aki rendelkezik atomerőművel annak sem kell aggódni, meg tudja izzasztani azokat is. A város nagyon jól néz ki, a sok fény szinte elvakítja a játékost, s egy olyan világba csöppenti, ahol valószínűleg sosem fog járni.

Hangok: itt sem észleltem eget rengető változásokat, talán egy árnyalatnyival jobb, mint volt. A zene az sokat változott, itt a trance, a techno, hiphop, rock kedvelői is megtalálják számításukat. S ha valamelyik szám nem tetszik? Semmi gond, egyszerűen vegyük ki a lejátszási listából.

Azok a fránya bosszantó hibák:
Hiba az, hogy az EA-sport törést ígért, de ezt nem kapjuk meg. Gondolom az autógyártó cégek hathatós közbenjárása miatt...
Nem értem, hogy miért kellett ötre limitálni a karriermódban az egyszerre birtokolható autók számát, sőt még karrier módon kívül sem korlátlanok a lehetőségeink. A mesterséges intelligencia szerintem nem a legjobb. Továbbá lehet, hogy én vagyok béna, de volt olyan, hogy nem tudtam hogy merre tovább, a térképen semmi jelzés, s csak keringtem a városban míg végre megtaláltam azt az egy szem versenyt, ami a térképen jelöletlen, s továbbmozdította a pályafutásomat.

Ennek ellenére csúcs lett a játék, kár ezekért a hibákért, de a kibővített módok, a jobb irányíthatóság, a hatalmas város, az Underground hangulat kárpótol minket mindenért. Visszatérve a cikk elejére, lehet hogy az EA lehúzott egy bőrt egy sztárjátékáról, de az a bőr aranyból készült.

401 hozzászólás

kpal

10 éve, 9 hónapja és 22 napja

ekkoriban még jó úton halad az NFS.

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 22 napja

nem lehet

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 24 napja

Vendég írta:
undergroun 2 őben kocsit lehet ki törölni eladni?????
menő smileymenő smiley jo játék

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 2 napja

undergroun 2 őben kocsit lehet ki törölni eladni?????

válasz erre

rDAVE

11 éve, 8 hónapja és 14 napja

Marduk írta:
Már a NFS Worldből profitálnak. mosolygó smiley Viszont én is megnéznék egy új, de jó NFS-t sok autóval, sok tuninggal (neon is legyen benne, mert nekem a későbbi részekből az kifejezetten hiányzott) és persze szaftos rendőri üldözésekkel röhögő smiley Nekem azért ez az egyik kedvencem, mert ebben van a legtöbb optikai turbó röhögő smiley
Azért Undergroundba rendőrök eléggé érdekesen jönnének ki, bár ha az kell, hogy újra alkossák... mosolygó smiley
Fel is rakom ismét. röhögő smiley

válasz erre

Marduk

11 éve, 8 hónapja és 14 napja

rDAVE írta:
Áj de szeretem eme NFS-t! Kellene egy felújított verzió belőle és esetleg az autók most már törhetnének, de ezeken kívül minden maradjon az eredeti. Kétlem, hogy ne érné meg nekik...
Már a NFS Worldből profitálnak. mosolygó smiley Viszont én is megnéznék egy új, de jó NFS-t sok autóval, sok tuninggal (neon is legyen benne, mert nekem a későbbi részekből az kifejezetten hiányzott) és persze szaftos rendőri üldözésekkel röhögő smiley Nekem azért ez az egyik kedvencem, mert ebben van a legtöbb optikai turbó röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 8 hónapja és 14 napja

Áj de szeretem eme NFS-t! Kellene egy felújított verzió belőle és esetleg az autók most már törhetnének, de ezeken kívül minden maradjon az eredeti. Kétlem, hogy ne érné meg nekik...

válasz erre

Vendég

12 éve, 11 hónapja és 4 napja

Vendég írta:
MI A FORD MUSTANG GT KÓDJA????
Ha bunkó vagy senki nem fog segíteni. Talán egy hali vagy valami.

válasz erre

Vendég

12 éve, 11 hónapja és 4 napja

Vendég írta:
MI A FORD MUSTANG GT KÓDJA????
Mit kiabálsz?

válasz erre

Vendég

12 éve, 11 hónapja és 4 napja

MI A FORD MUSTANG GT KÓDJA????

válasz erre

Vendég

13 éve, 19 napja

Ti tudjátok mi a VW golf kódja?

válasz erre

Kekmedve

13 éve, 3 hónapja és 13 napja

Szeretem a nagyon magas színvonalú hozzászólásokat.

válasz erre
123456a(z) 34 -ből
Need for Speed Underground 2
6.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja