Ismerd meg a Metal Gear Solid történetét! - 1. rész

2015. augusztus 26.
82.4201
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Mivel nyakunkon van az elmúlt időszak talán legjobban várt játéka, a Metal Gear Solid V: Phantom Pain megjelenése, ezért talán nincs is jobb alkalom arra hogy felidézzük azt, hogy jutottunk el az érkező epizód történetéig. A hét folyamán egy három részre bontott minisorozatban emlékszünk vissza az eseményekre - amolyan kedvicsinálóba oltott időrendi áttekintéssel összerántjuk Nektek az MGS univerzumát, hogy lássátok, mitől olyan különleges ez a franchise.


Túl sokat nem is rizsáznék, mivel közel 50 évet kell összefoglalni. Ami nagyon fontos, hogy az időrendet követjük a cikkben, pont ezért össze-vissza fogok ugrálni a megjelent epizódok között, viszont ez senkit se tévesszen meg, szépen haladunk a végcél felé.

Metal Gear Solid sorozatunk második részét ide kattintva, harmadik részét pedig ide kattintva olvashatod el!

Ha esetleg valamit kihagynék, vagy bármilyen észrevételetek, kérdésetek van, kommentben tegyétek fel egészen bátran, alakítsunk ki egy jó kis beszélgetést az MGS V megjelenéséig. Nosza, vágjunk is bele!

Snake Eater

Snake Eater


Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Az időpont 1964, a Hidegháború közepe. Az USA és Szovjetúnió között pattanásig feszült a légkör. Hősünk, Naked Snake (ex-green beret, FOX Unit) megérkezik Tselinoyarsk erdejébe, hogy egy orosz tudóst, név szerint Dr Sokolovot kimenekítsen a térségből. A doktor egy nukleáris fegyverek használatára képes tankot, a Shagohodot építi titokban az oroszoknak, pontosabban Volgin tábornoknak és csapatának.

Naked Snake-et a frissen alapított CIA-s alegység, a FOX katonái segítik rádión: Para-Medic, Major Zero, Sigint, illetve hősünk mentora és bálványa, a The Boss névre hallgató nő, aki a helyszínen tartózkodik, beépülve Volgin emberei közé. Minden tökéletesen működik, amíg egy váratlan fordulattal The Boss elárulja a hazáját, majd pedig félholtra veri tanítványát. Sokolovot elfogja egy Cobra Unit nevű egység, majd pedig Volgin egy Davy Crockett rakétakilövő segítségével elpusztítja az egész helyszínt.

A probléma csak fokozódik, mivel az oroszok felfedezték a légterükbe titokban behatoló gépet, és az amerikaiakat vádolják az egész katasztrófa miatt, a nukleáris háború szélére sodorva a két nemzetet. Egy titkos megbeszélés alatt Lyndon B. Johnson amerikai elnök megegyezik Nikita Khrushchev-vel, hogy elpusztítják a renegáddá váló Volgint és csapatát a Shagohoddal együtt, valamint likvidálják az áruló The Boss-t is.

Noshát, igen, ő lenne EVA

Noshát, igen, ő lenne EVA


Természetesen a teljesen felgyógyuló Snake-et küldik a helyszínre egy héttel később, a háttérben a Fox Unit csapatával. Első körben két beépített emberrel, ADAM-mal és EVA-val kell találkoznia, akik további információkkal szolgálnak a tudós és a nukleáris tank hollétét illetően. A páros hölgy tagja kerül végül csak elő (szerintem sokunk emlékszik a belépőjére), aki azt állítja, hogy társa lebukott és Volgin kivégezte. Snake átverekszi magát a Cobra Unit és egy bizonyos ifjú, név szerint Revolver Ocelot által vezetett brigádon, hogy aztán Groznyj Grad erődjében, a végcélhoz közel, elfogják.

A lassan bekattanó hazaáruló orosz tábornok először likvidálja Sokolovot, majd pedig elég alaposan megkínozza Snake-et, aki meg is vakul az egyik szemére. A szerencse itt hősünkre mosolyog és sikerül megszöknie EVA-val egyetemben, akire pedig Ocelot vadászik, mivel sejti, hogy kettős ügynök. Egy kicsit később visszatérnek és sikeresen elpusztítják a tankot valamint az egész erődöt, sőt, még Volgintól is sikerül megszabadulniuk.

A harc alatt azonban egy nagyon érdekes dolog kerül a felszínre: A Filozófusok (The Philosophers) neve. Ez a titokzatos társaság az amerikai, az orosz és Kína leggazdagabb emberei közül kerültek ki, akik egy közös, több százbillió (!) dolláros alapot hoztak létre, valamint a háttérből irányították országok eseményeit és történelmét.

A Második Világháború után azonban a soraik között káosz tört ki, maga után hozva az egész szervezet bukását. A hatalmas vagyont több bankszámlára osztották szét, ezzel megalkotva a Filozófusok Hagyatékát (The Philosopher's Legacy). Volgin ennek örökölte egy részét és elmondja Snake-nek, hogy bizony a kedves országa erre a pénzmagra hajt.

Ő pedig Big Boss

Ő pedig Big Boss


Hiába lőtt rommá mindent, hősünknek a legnehezebb feladata a küldetés végén lesz: el kell pusztítania mentorát, The Boss-t hogy elkerüljék a nukleáris katasztrófát. Egy rendkívül érzelmes harc alatt ezt meg is teszi, viszont az biztos, hogy amíg élek, nem felejtem el ezt a jelenetet, annyira megrázó, megható és heroikus egyben. EVA-val egyetemben Alaszkára menekülnek egy WIG segítségével, hogy aztán megmutassa neki, ki a főnök az ágyban.

Reggel egy nagyon kellemetlen meglepetésben lesz része: a nő átverte és lelépett a pénz helyét tartalmazó mikrofilmmel, mindössze egy kazettát hagyott maga után, ami egy csomó kérdésre választ ad. EVA valójában egy kínai kém, akinek a mikrofilm megszerzése volt a fő feladata.

Kiderül az is, hogy The Boss nem hogy hazaáruló volt, hanem a legnagyobb hős és hazafi, mivel el kellett hitetnie mindenkivel, hogy elhagyja az USA-t, mert Volgintól meg kellett volna szereznie a Filozófusok Örökségét. A feladata másik része pedig az volt, hogy mint áruló, Snake kezei között kellett meghalnia, hogy tisztázza Amerikát mindenféle vád alól.

Hazatérve Snake megkapja a Big Boss rangot, valamint a második legnagyobb kitüntetést, a Distinguished Service Cross-t, természetesen a FOX egység többi tagjával egyetemben. Snake-et azonban annyira megrázták a történtek, hogy egy gyors kézfogás után el is hagyja a helyszínt. Az arlingtoni temetőbe siet, ahol megáll egy magányos sírnál, egy csokor fehér liliomot és mentora fegyverét helyezi a sírra, majd hosszan tiszteleg egy igazi patrióta előtt.

Miután megnéztük a legördülő stáblistát, még hallunk egy beszélgetést Ocelot és a CIA igazgatója között, hogy a mikrofilm, amit EVA ellopott, hamisítvány volt, az igazi már amerikai földön van, míg a pénz másik fele pedig a KGB birtokában. Kiderül még az is, hogy ő volt ADAM és mindvégig a CIA-nak dolgozott.

Rossz az, aki rosszra gondol

Rossz az, aki rosszra gondol


Metal Gear Solid: Portable Ops. Hat évvel járunk a Snake Eater után, azaz 1970-et írunk. A hősként ünnepelt FOX egység megszakított mindenféle együttműködést a CIA-vel és dezertőrökké váltak, akiknek az egyik legfontosabb célpontjuk Big Boss, azaz Naked Snake. A változatosság kedvéért elkapják Boss-t és egy Cunningham nevű katona faggatja a Filizófusok Hagyatékának hollétéről.

Snake egy Roy Campbell nevű amerikai mellett raboskodik, akitől megtudja, hogy a San Hieronymo Peninsulán van, egy elhagyatott szovjet bázison, Kolumbiában. Nem sokkal később sikerül megszökniük, aztán Boss kapcsolatba szeretne lépni korábbi parancsnokával, Major Zero-val, de a legnagyobb meglepetésére Para-Medic és Sigint válaszol neki.

Elmondják, hogy őt és Zero-t hazaárulással vádolják és az egyetlen módja, hogy tisztázzák magukat a vádak alól, ha a FOX lázadásának vezetőjét, Gene-t elfogják. Hogy a helyzet még tovább bonyolódjon, Gene meggyőzött egy Kolumbiában állomásozó szovjet különleges egységet is, hogy bizony ő a főnök.

Snake a kaland végén eljut Gene vendégházához, de közben nagyon sok dologra fény derül: Cunningham a Pentagonnak dolgozott és azt akarta, hogy Snake miatt a lázadás vezetője egy nukleáris rakétát lőjön ki a Szovjetúnióra, hogy a Hidegháború még tovább húzódjon, valamint a CIA pozíciója gyengüljön. Gene már az elejétől fogva tisztában volt ezzel, mivel egy bizonyos Ocelot jó előre értesítette.

Ettől függetlenül tényleg ki akart lőni egy rakétát az USA-ra, hogy elpusztítsa a Filozófusokat és megalapítsa saját, katonai országát, az Army's Heaven-t. Snake elpusztítja a Metal Gear RAXA névre hallgató dögöt és a lázadás vezetőjét, aki átadja az összes pénzt, dokumentumot, felszerelést hősünknek.

Big Boss visszatér az államokba és szinte egyből meg is alapítja a FOXHOUND nevű egységet, miközben Ocelot megöli a CIA vezetőjét és ellopja azt a dokumentumot, ami a Filozófusok tagjainak nevét tartalmazza. A kreditlista végén hallunk egy újabb telefonbeszélgetést Ocelot és egy ismeretlen ember között, aki beleegyezik abba, hogy csatlakozik új munkáltatója projektjéhez abban az esetben, ha Big Boss-t is meg tudja nyerni magának.

Békehadtest

Békehadtest


Metal Gear Solid: Peace Walker. 1974-et írunk, tehát négy évvel vagyunk a San Hieronymo eset után. Big Boss megalapította a Militaires Sans Frontiéres nevű zsoldosseregét Kolumbia partjainál, miután megszakított minden kapcsolatot a Patriótákkal és a FOXHOUND egységgel.

Egy helyi professzor, Ramon Galvez Mena és diákja, Paz Ortega Andrade szeretné felbérelni a zsoldosokat arra, hogy körbe kéne nézni Costa Rica egyes részein, ugyanis egy ismeretlen katonai frakció átvette az uralmat ezeken a helyeken. Snake először visszautasítja a felkérést, mivel Galvez egy KGB ügynök, viszont ahogy Paz lejátszik egy felvételt korábbi mentorától, The Boss-tól, megváltozik a véleménye.

Amikor Snake megérkezik a helyszínre, szinte azonnal gyanút is fog, hogy bizony ezek a katonák nukleáris fegyvereket cipelnek magukkal. Ez később be is igazolódik, amikor találkozik Hot Coldmannel, egy senior CIA ügynökkel, aki egy titkozatos, Peace Walker nevű projekt részeként tényleg napalmot akar kilőni. Mint kiderül, a Peace Walker egy nukleáris lehetőségekkel felvértezett tank, de ahogy Snake felfedi kilétét az egyik vezető tervező, bizonyos Huey Emmerich előtt, az beleegyezik, hogy segít neki megállítani Coldmant.

Snake követi a mérnök utasításait, és meg kell találnia Dr Strangelove-ot, a Peace Walkert vezérlő mesterséges intelligencia tervezőjét. Hősünket több meglepetés is éri, amikor találkozik a nővel: a PW-t vezérlő AI-t a legendás katonáról, The Boss-ról mintázta, ráadásul információkat akar kicsikarni Big Boss-ból és emiatt elég alaposan meg is kínozza.

Ő megszökik, aztán mivel elég komoly fenyegetést jelent, megkísérli elpusztítani a PW-t. Végig kergeti a nicaraguai határon egészen a Cocibolca tóhoz, ahol is az ismeretlen katonák elfoglaltak egy amerikai légi támaszpontot, ahol Snake végre likvidálhatja Colemant. Itt a Peace Walker projekt valódi célja is kiderül: a CIA ügynök nem hisz a nukleáris válság jelentette fenyegetésben, pontosabban abban, hogy az emberiség képes lenne kiirtani saját magát egy válaszcsapás miatt, míg egy mesterséges intelligencia esetében ilyen dilemma nincs, amit be is akar bizonyítani a tank segítségével.

Meg egy kis sunyítás

Meg egy kis sunyítás


Közben a bázist elfoglalja Galvez, pontosabban Vladimir Zadornov, aki természetesen a Szovjetuniónak akarja megszerezni a fegyvert. Szerencsére az MSF katonái, valamint Kazuhira Miller parancsnokuk segítségére siet, elegendő időt biztosítva Snake-nek hogy elpusztítsa Peace Walkert.

Zadornovot elfogják, Coldman pedig halálosan megsebesül, viszont utolsó erejével még aktiválja a tank célzórendszerét, meggyőzvén a NORAD-ot, hogy Amerikát Szovjet nukleáris csapás fogja érni. Már a válaszcsapásra készülnek, míg Snake hiába magyarázza, hogy ebből semmi sem igaz, amikor The Boss személyisége átveszi az irányítást PW felett, a tóba süllyesztvén a veszélyes fegyvert. Nem sokkal később Zadornov megszökik a rabságból, eléggé nyilvánvalóvá téve azt, hogy áruló van az MSF katonái között. Paz bevallja magáról, hogy ő a tégla, ráadásul a szökés közben birtokba veszik Metal Gear ZEKE-t, egy két lábon járó mechát, amit Huey tervezett Snake-nek.

Paz, pontosabban innentől kezdve Cipher, elárulja, hogy ő Major Zero embere és ultimátumot intéz Snake-hez: vagy feladja magát és elfogadja Zero-t és őt magát felettesnek, vagy pedig nukleáris töltetet lő ki Amerikára, megbélyegezvén ezzel az MSF-et. Snake válaszként elpusztítja ZEKE-t, valamint Pazt az óceánba veti. Snake végre elfogadja Big Boss titulusát, maga köré gyűjti a megmaradt MSF katonákat és felkészíti őket a harcra, a túlélésre saját mennyországukban, Outer Heaven-ben.

Nos, ez lett volna az első fejezet, de stay tuned, hamarosan folytatjuk!
7 hozzászólás

Gólem

9 éve, 4 hónapja

Király cikk lett nagyon! Várom a folytatást, nekem minden szinte új információ!

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Szuper visszatekintés, jöhet a többi! mosolygó smiley

válasz erre

muki

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Öröm volt végigolvasni! mosolygó smiley Várom a következő részt.

Nem vagyok kifejezetten fan de amivel játszottam, az mind rohadt jó volt! mosolygó smiley

válasz erre

Hentes

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Első MGS élményem a Metal Gear Solid 3: Snake Eater volt, úgyhogy ez a cikk (meg a többi ami jön) nekem tökéletes lesz! mosolygó smiley

válasz erre

zender

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Nagyon jó írás, várom a többi részt. Nekem az első MGS-ek nem is voltak meg amúgy.

válasz erre

Mordorer

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Váoooo ez de jó kis emlékezés! mosolygó smiley Várom a következőt! mosolygó smiley

válasz erre

GOD

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Vagányak vagytok, ezt el is olvasom!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaDav2377 profilja