OpenShot videó szerkesztő

2010. szeptember 28.
101.2951
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Linux disztribúciók kapcsán, amikor videó szerkesztésről beszélünk, akkor rögtön a Kino, vagy az Avidemux jut az eszünkbe. Ezeken a szoftvereken kívül viszont megannyi megoldás kínálkozik a mozgóképekkel való munkára. Ezek között találunk profi alkalmazásokat, és olyat is ami a hétköznapi felhasználók számára is könnyen használható. Az egyik ilyen egyszerűen kezelhető, és számtalan funkcióval rendelkező, nem lineáris videó szerkesztő program, az OpenShot.


Mielőtt belekezdenénk a fent említett program boncolgatásába, ismerkedjünk meg a nemlineáris videó szerkesztés fogalmával. Tulajdonképpen amikor kamerával mozgóképet rögzítünk, majd ezután ezt számítógépre felvisszük, akkor a videóállományt úgy tudjuk szerkeszteni, hogy a felvett mozgóképet tartalmazó fájlt több kisebb klipekre daraboljuk. Ezt követően ezeket a részeket tetszőleges sorrendben tudjuk újra összeilleszteni (gyakorlatilag megváltoztatjuk az eredeti videó időrendiségét). Ezt nevezzük nem lineáris videó szerkesztésnek.

A program beszerzése
Az OpenShot általában a Linux terjesztésünk csomagkezelőjéből elérhető, de amennyiben ilyen módon mégsem állna rendelkezésünkre, akkor másképp is telepíteni tudjuk. Az első lehetőségünk a program letöltésére, hogy egy DVD lemezről indítható Linux disztribúciót (AV Linux) szerzünk be az alkalmazásunk honlapjáról, ami már tartalmazza ezt a videó szerkesztőt. Ezen kívül elérhető PPA tárolókból, de ez a mód csak Ubuntu 9.10 és 10.10 esetén működik. A tároló beállítását, és a program telepítését a következő parancssori utasításokkal tehetjük meg:

sudo add-apt-repository ppa:jonoomph/openshot-edge
sudo apt-get update
sudo apt-get install openshot openshot-doc

A harmadik lehetőségünk az alkalmazás beszerzésére, ha az OpenShot honlapján a "Download" fülön belül megkeressük a "Download Installer" részt, és itt kiválasztjuk a processzorunk architektúráját (32, vagy 64 bit). Ezután a megfelelő operációs rendszert. Sajnálatos módon itt csak Ubuntu és Fedora terjesztések különböző verziói választhatók.

A következő módja a szoftverünk telepítésének, ha letöltünk egy "Build Wizard" nevű tömörített állományt, amit kicsomagolva egy telepítőt kapunk. Ez a program interneten keresztül letölti az OpenShot és a hozzá tartozó függő csomagok forráskódját, majd automatikusan elvégzi a fordítást és a telepítést. Ez a telepítési mód csak Debiannal, és az Ubuntu egyes verzióival (8.04, 8.10, 9.04) használható. Használatának első lépéseként a letöltött tömörített állományt kicsomagoljuk a "/home/felhasználó név/openshot_wizard" mappába, majd ebben a mappában a következő parancssori utasítással indíthatjuk (nem szükséges rendszergazda terminál) az installálási folyamatot:

python install.py

Utolsó telepítési módként, pedig lehetőségünk van a forráskód letöltésére. Ekkor viszont a fordításról és a csomagfüggőségek feloldásáról magunknak kell gondoskodnunk.

Kezelő felület
Miután feltelepítettük az alkalmazásunkat az első indítás alkalmával egy kicsit tekintsük át a kezelő felületet. Általánosságban elmondható, hogy követi az ilyen szoftvereknél megszokott elrendezést. Kicsit részletesebben megnézve, a menüsor és a gyors menük alatt találunk három lap fület: "Projektfájlok", "Átmenetek", "Effektek" feliratokkal. Ezek értelemszerűen a szerkesztéshez használt videó állományokat, valamint az egyes klipek közé beszúrható úgynevezett átmeneteket, és a különböző effekteket tartalmazzák. Közvetlenül ezen fülek mellett láthatjuk a videó előnézeti ablakot, ahol megtekinthetjük az éppen módosított mozgóképünket. Ezek alatt, az ablak alsó részében találjuk az idővonalat, itt van lehetőségünk vágni a videó fájlokat, illetve itt adhatjuk meg ennek az alapértékét (alapértelmezetten 15 másodperc). Ez alatt két sáv található, minden sávnál külön letiltható a beillesztett mozgóképhez tartozó hang és videó rész (későbbiekben az audió sávok kezelésénél fontos lesz). Amennyiben nem elég a rendelkezésünkre álló két sáv, akkor újat az "Idővonal" felirat alatti "+" gombbal tudunk beszúrni.


OpenShot videó szerkesztő - 2. kép


Beállítások
A kezelő felülettel való ismerkedés után nézzük meg a program beállítási lehetőségeit. Ezek a "Szerkesztés" menü "Beállítások" pontjából érhetőek el. A megjelenő ablakban az opciók három jól elkülöníthető részre lettek felosztva, úgymint: "Általános", "AV formátumok", "Profilok". Az első kategóriában tudjuk megadni, hogy a videóba beszúrt képek mennyi ideig látszódjanak, valamint itt módosíthatjuk a szoftverünk kinézetét (ötféle bőr közül választhatunk). Szintén itt konfigurálhatjuk az alapértelmezett videó profilt, és itt tudjuk megváltoztatni a projekt fájl típusát (szöveges, vagy bináris formában kerülnek mentésre), valamint az előzmény lépések maximális számát. Az "AV formátumok" kategóriára tovább lépve pedig megtudhatjuk milyen videó-és hang kódolók vannak telepítve a rendszerünkre. Itt a "Reload" feliratú gombbal tudjuk lekérdezni az aktuálisan támogatott audió és videó formátumokat. A harmadik kategóriában csupán egyetlen nyomógomb található "Profilok kezelése" felirattal. A gomb hatására megjelenő ablakban tudunk egy meglévő profilból egy újat készíteni. Ezt a "beállítás csoportot" el is menthetjük, illetve lehetőségünk van egy már meglévőt törölni. Ezeken kívül itt akár külső beállításokat tartalmazó fájlokat is tudunk importálni (az ilyen állományoknak "tar" archív típusúnak kell lennie).


OpenShot videó szerkesztő - 3. kép


A projekt állományok tulajdonságai
Amikor egy állományt importálunk (a gyorsmenüben a "+" feliratú gomb segítségével) akkor az rögtön a "Projektfájlok" közé fog bekerülni. Innen a fogd és vidd technikával egyszerűen behúzzuk az idővonalnál rendelkezésünkre álló egyik sávba, ezután itt az adott videóállományon jobb gombbal kattintva egy helyi menü jelenik meg. Ezzel a helyi menüvel minden szükséges funkció gyorsan és egyszerűen érhető el. Innen könnyedén tudjuk megkettőzni az adott klipet, kezelhetjük az alapvető animálási beállításokat, valamint ebből a menüből a leggyorsabb beállítani a "fade" effektet az egyes klipekre. Szintén itt tudjuk megnyitni a videó állományok tulajdonság ablakát, ahol részletesen tudjuk beállítani a klip jellemzőit. Ez a "Klipp tulajdonságai" ablak több lapfülre van felosztva, ahol az egyes füleken belül módosíthatjuk a mozgókép hosszát, sebességét, a hang tulajdonságait és a videó rész egyes opcióit. Az effektek részletes beállítására is ebben az ablakban van lehetőségünk, itt akár ezek sorrendjeit és tulajdonságait is módosíthatjuk.


OpenShot videó szerkesztő - 4. kép


A címek kezelése
Minden videóhoz célszerű valamiféle címet hozzáadni, ezt a "cím" menü "Új cím..." feliratú menüpontjában tehetjük meg. A megjelenő ablakban számtalan előre elkészített cím-séma közül választhatunk, amennyiben nem találnánk számunkra megfelelő sémát, mi magunk is készíthetünk ilyet. Ehhez először ki kell választanunk egy már meglévő elemet, ezután az "Új cím létrehozás" gombra kattintva meg kell adnunk egy nevet, majd a megjelenő újabb ablakban írhatjuk be a cím szövegét. Ha elrontottunk volna a gépelés során valamit, akkor egyszerűen a "Szöveg szerkesztése" gomb segítségével tudjuk ezt módosítani. Ezen kívül lehetőségünk van a címben használt betűtípus és stílus megváltoztatására. Egyszerűen módosítható a szöveg és a háttér színe, ha mindezen funkciók nem lennének elegek számunkra, akkor a "Haladó szerkesztő használata" gomb segítségével sokkal részletesebben manipulálhatjuk a címet. A részletes beállításhoz az Inkscape vektorgrafikai programot indítja el az OpenShot. Az elkészített cím a mentés ("Alkalmaz" gomb) után rögtön bekerül a projekt állományok közé, itt egy "svg" kiterjesztésű fájlként jelenik meg, és alapértelmezetten 5 másodperc hosszúságú. Ahhoz, hogy ez megjelenjen a videóban a korábban ismertetett fogd és vidd módszerrel be kell húznunk az idővonal egyik sávjába, a kívánt helyre. Ennek a címnek a tulajdonságait ugyanúgy tudjuk megváltoztatni, mint bármelyik videó klipét.


OpenShot videó szerkesztő - 5. kép


Átmenetek és effektek
Az átmeneteket a mozgóképek között, vagy a címek és videók illesztési pontjainál tudjuk használni. Mintegy negyvennyolc különböző előre elkészített áttűnés áll a rendelkezésünkre. Az "Átmenet" fülön belül kiválasztott áttűnést az idővonal alatti két klip illesztési pontja fölé kell húznunk, ezután már a előnézeti ablakban lejátszáskor a beállításunknak megfelelően fog megjelenni a mozgókép. Ennek a funkciónak a tulajdonságait a korábban a klipeknél bemutatott módon a helyi menüből tudjuk megváltoztatni. Ebben a menüben lehet megváltoztatni az áttűnés irányát, megkettőzhetjük, vagy akár maszkká konvertálhatjuk. Szintén a helyi menüben a "Tulajdonságok" pontnál lehet az adott átmenetet részletesen testre szabni.


OpenShot videó szerkesztő - 6. kép


Effekteket kliphez nemcsak helyi menüből előhívható "Klip tulajdonságai" ablak segítségével tudunk hozzáadni, hanem a főablak "Effektek" fülén belül egyet kiválasztva egyszerűen a kívánt klip fölé húzzuk, majd elengedjük. Így az adott kliphez egymás után több effektet is hozzáadhatunk, de az így hozzárendelt elemek sorrendjét csak a "Klipp tulajdonságai" ablakban tudjuk módosítani. Azt, hogy egy kliphez effektet rendeltünk hozzá, az adott videónál egy kis fogaskereket ábrázoló ikon jelzi az idővonal alatti sávban.


OpenShot videó szerkesztő - 7. kép


Hang sávok kezelése
Az OpenShot nem kezeli külön sávként az audió-t, hanem a rögzített klipben tudjuk (miután behúztuk az idővonal alatti egyik sávba) engedélyezni, vagy letiltani. A mozgókép estén a hangot egyszerűen úgy némíthatjuk el, hogy a klip elején látható kis hangszórót ábrázoló ikonon egyszer a bal egérgombbal kattintunk.

Amennyiben különálló zenei anyagot szeretnénk az éppen szerkesztett videónk alá keverni, akkor először importálni kell a kiválasztott hangállományt a projektfájlok közé, ezután pedig az idővonal alatt egy teljesen üres sávba kell húznunk (ezzel egy időben a klipnél tiltani kell az audió-t). A csak hangot tartalmazó sáv tulajdonságait ugyanúgy tudjuk módosítani mint ahogyan az a videó anyagok esetén (értelemszerűen itt a csak a hang beállításoknak lesznek hatásai)bemutatásra került. Ezek között a tulajdonságok között változtathatjuk a lejátszás sebességét, hosszát, irányát, a hangerőt, a le-és felkeverést.

Amennyiben a kamerával rögzített mozgókép hanganyagát külön szeretnénk szerkeszteni, akkor a videó anyagot a már ismertetett módon adjuk hozzá az idővonal egyik sávjához, majd itt a helyi menüből válasszuk a "Megkettőzés" lehetőséget. Az így keletkezett klipet húzzuk egy új sávba és itt most a szemet ábrázoló ikonon (ezzel tudjuk tiltani a videót) kattintsunk bal egérgombbal. Így most már csak a hang rész maradt az adott sávban, a további kezelése ugyanúgy működik mintha egyszerű videó lenne.

A kész munka mentése
Ahhoz, hogy az elkészített munkánkat akár asztali DVD lejátszón is meg tudjuk tekinteni, valamilyen videó formátumban el kell mentenünk. Ezt az OpenShot használói a "Fájl" menü "Videó exportálása ..." pontjának segítségével tehetik meg. A megjelenő ablakban megadhatjuk a létrejövő állomány nevét, valamint azt, hogy hova legyen mentve. Ezek alatt két lapfület találunk "Egyszerű", valamint "Haladó" feliratokkal. Az első estben rendkívül leegyszerűsített módon tudjuk beállítani a mentésre kerülő mozgóképünk formátumát. Itt először a profilt (a beállításoknál ismertetett profilok), majd ezen belül a "cél"-t (általában előre elkészített eszközspecifikus beállításokat jelent) kell megadni. Ezután már csak a videó profil kiválasztása, és a minőség megadása maradt hátra, végül a "Videó exportálása" gombbal menthetjük az elkészített munkánkat. A "Haladó"fülön belül az imént bemutatott opciókat egészen apró részletekig tudjuk megváltoztatni, ami azért fontos, mert az egyszerűsített beállítások között például az audió kódolóra vonatkozó opciókat nem módosíthatjuk, itt viszont igen.


OpenShot videó szerkesztő - 8. kép


Összegzés
Az OpenShot képében egy a hétköznapi felhasználók számára is könnyen kezelhető videó szerkesztőt kaptunk. Az egyetlen hiányossága a bemutatott szoftvernek a hang sávok kicsit kényelmetlen kezelése. Az előre elkészített áttűnések és effektek, valamint a beépített cím szerkesztő segítségével egyszerű a mozgóképekkel való munka, az imént említett hiányosság ellenére is, kiváló lehet az egyszerűbb videó szerkesztési feladatok elvégzésére.
12 hozzászólás

marco

3 éve, 2 hónapja és 2 napja

hurvinka írta:
Sziasztok. Fent van a gépemen egy Open Shot 2.5.1 verzió, feltettem a Blender 2.8 at de nem futtatja az animált feliratokat. Hibaüzenet futtatáskor: Blender kimenetben nem található képkocka. Mit tehetnék érte?
Milyen oprendszer? (pontosan!)

válasz erre

hurvinka

3 éve, 2 hónapja és 2 napja

Sziasztok. Fent van a gépemen egy Open Shot 2.5.1 verzió, feltettem a Blender 2.8 at de nem futtatja az animált feliratokat. Hibaüzenet futtatáskor: Blender kimenetben nem található képkocka. Mit tehetnék érte?

válasz erre

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 18 napja

Üdv! A napokban telepítettem fel, ugyanis egy ismerősöm felvett nekem a TV műsorból pár régi magyar filmet, és ez a még jól működő 4:3-as képarányú tévémen úgy látható, hogy a jobb és bal szélen kb. 3-4 cm széles függőleges fekete csík van és a kép függőlegesen meg van nyújtva. Szeretném a képarányt valahogy visszaállítani e programmal, de ezt valahogy első, második nekifutásra sem tudtam.

Biztos nagytudású a program, de én nem szomorú smiley

válasz erre

Gabor170

11 éve, 5 hónapja és 22 napja

Egész jó én nem szoktam videókat szerkeszteni vagy csinálni, de majd lehet hogy letesztelem.

válasz erre

Aj Styles

14 éve, 4 hónapja és 7 napja

én nem szoktam videókat szerkeszteni, de énis ugy tudom, hogy ez jómosolygó smiley

válasz erre

fodorgyuri666

14 éve, 4 hónapja és 8 napja

énis ezt használom nagyon szép és könnyű meg mondhatni jó is csak ez az új funkcíó az 1.2.2ben miszerint animált feliratokat készíthetek csakhogy eléggé kényes hogy mely blendert hogyan honnan telepítette az ember... 1 napig sikerült működésre birnom épphogy megcsinályak egy intrót.. de ma már megint nem akarja az igazságot.. ha rákattanok a render gombra kkor csak belassul a gép és erővel kikell lépnem belőle terminálban... killall blender && kill all openshot szóval ezen még lesz mit fejleszteni... remélem a jövőben jobb lesz mikor kijön a blender stabil verziója kacsintó smiley

válasz erre

totyak

14 éve, 8 hónapja és 1 napja

Az ilyen szerkesztő programokhoz annyira analfabéta vagyok, hogy az eszméletlen.

válasz erre

tsaby

14 éve, 8 hónapja és 1 napja

Vendég írta:
Mennyire fagyogatós? Én is pitivizek, de elég sokszor fagy.szomorú smiley
Nálam a teszt (mondjuk egész nyáron tesztelgettem a VBox videók miatt)során egyáltalán nem fagyott.

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

engem is érdekelne én is pitiviztem eddig, mondjuk nálam nem fagyott, csak kilépett néha

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

Mennyire fagyogatós? Én is pitivizek, de elég sokszor fagy.szomorú smiley

válasz erre

marco

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

Én mostanában épp a Pitivit nézegettem, az Openshotot eddig nem próbáltam. Pedig jobbnak tűnik... Vizsgálom.mosolygó smiley

válasz erre

skyman

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

Hmm lassan tényleg átkéne térni Linuxra, nagyszerü kis dolgok vannak ittmosolygó smiley
Tetszett a cikk, egy-két uj dolgot is megtudtammosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja