Linux Mint 12

2012. február 05.
77.6291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Az Ubuntu legújabb változatának megjelenése után körülbelül egy hónappal letölthetővé vált a Linux Mint, "Lisa" névre keresztelt legfrissebb kiadása. A tesztelt disztribúciónk sok ponton nagy változásokat hozott a saját korábbi kiadásaihoz képest, de nem csak a korábbi verzióktól különbözik nagymértékben, hanem az Ubuntu-val is sok szempontból szakított. Többek között hiába a szoros kapcsolat az imént említett terjesztéssel, mégsem a Unity kezelőfelületet használja, hanem a GNOME 3 SHELL az alapértelmezett munkakörnyezet.
 


A Linux Mint többféle lemezképfájl formájában érhető el, így beszerezhető CD, vagy DVD képként. A kettő között a fő különbség, hogy a CD-s verzió kevesebb programot tartalmaz, valamint néhány codec is hiányzik belőle. Minkét esetben elérhető a 32 és 64-bites számítógépekre készített változat is. Ezen kívül még érdemes tudni, hogy az operációs rendszer telepítését nem csak Live rendszer alól tudjuk elvégezni, hanem Windows alól is, a Mint4win program segítségével. Ez utóbbi esetben csak a kisebbik méretű telepítőmédia használható.

A terjesztés honlapján bár elérhető a minimális hardver feltételek listája, de azért annyi megjegyezhető, hogy viszonylag kényelmes használat érdekében legalább 10 GB szabad területre szükségünk lesz a számítógépünk háttértárolóján, valamint erősen ajánlott legalább 1GB központi memória és minimum 2GHz-es processzor. A disztribúció kipróbálásához két konfiguráció került beállításra, így mind a 32 és 64 bites változat kipróbálására lehetőség nyílt.

A 64 bites tesztgép:
Alaplap: ASUS M4A87TD EVO
Processzor: AMD Phenom II X4 955
Memória: 4 GB
Merevlemez: Seagate 80GB
Videó kártya: ATI Radeon HD 5670
Monitor: ASUS VW 930

A 32 bites változat teszteléséhez használt konfiguráció:
Alaplap: Gigabyte P4 Titan
Processzor: Intel Pentium P4
Memória: 2GB
Merevlemez: Maxtor 40GB
Videó kártya: ATI Radeon x1650 Pro 512 MB RAM
Monitor: az ASUS LCD monitor

Amit még a telepítés megkezdése előtt el kell mondani a Linux Mint-ről, hogy az Ubuntu-val teljesen kompatibilis a szoftvertárolók tekintetében, vagyis a minden Ubuntu-hoz elkészített csomag használható.

Telepítés
Az operációs rendszer installálása rendkívül egyszerűen elvégezhető, mindössze a Live telepítő médiáról kell elindítanunk a számítógépünket. Itt viszont egy pillanatra meg kell, hogy álljunk, mivel a disztribúció fejlesztői elvégeztek egy a felhasználót igencsak megrettentő változást. Ez pedig nem más mint, hogy a rendszer indulásakor egy fekete képernyő jelenik meg míg be nem tölt a disztribúció. Ez nem a más operációs rendszereknél meglevő "Fekete képernyő", hanem csak a terjesztés korábbi verzióiban megjelenő, indításkori villódzást küszöböli ki, valamint azt a célt szolgálja, hogy rendszer ilyenkor is minden számítógépen egységes kinézetet nyújtson.

A Live rendszer elindulása után az "Instal Linux Mint" ikonnal tudjuk elkezdeni a telepítési folyamatot, ekkor a területi és nyelvi beállítások megadása után a háttértárra vonatkozó opciók megadása következik, majd megkezdődik a fájlok lemezre másolása. Ezen folyamat alatt tudjuk megadni a felhasználói fiókunkra vonatkozó adatokat. Maga az installálási procedúra mindkét teszt rendszer esetében mintegy húsz perc alatt lezajlott.


Linux Mint 12 - 2. kép

Grafikus kezelőfelületek
A korábbiakban említésre került, hogy a Linux Mint egy Ubuntu-ra épülő disztribúció, ebből gondolhatnánk, hogy a Unity kezelőfelületet használja. Ez viszont nem így van, mivel sokak visszajelzései alapján nehezen kezelhetőnek bizonyult ez a grafikus felület, így a GNOME 3 és a GNOME SHELL került bele ebbe a terjesztésbe. A fejlesztők viszont nem elégedtek meg ennyivel és egy saját fejlesztésű kiegészítést készítettek hozzá, és ezt az MGSE (Mint Gnome Shell Extension) névvel illették. Ennek segítségével a más Linux operációs rendszerekben látható GNOME SHELL kinézetétől eltérő megjelenést tudunk kreálni. A kinézet ilyenkor leginkább a fent említett felület 2.3x-es felületéhez lesz hasonló.


Linux Mint 12 - 3. kép

A felület finomhangolását a munkaasztalon levő alsó panelen elérhető menüből tudjuk indítani a "Speciális beállítások" ikonnal. Az itt megadható opciókkal van lehetőség a kezelőfelület fent említett átszabására, ezen felül erről a menüpontról azt érdemes tudni, hogy amennyiben az itt levő opciók mindegyikét kikapcsoljuk, akkor egy megjelenésében "hagyományos" GNOME SHELL-t kapunk.

A grafikus felületet tekintve még két dolgot érdemes szemügyre venni, az egyik ami az Ubuntu-hoz szokott felhasználóknak rögtön feltűnhet, hogy ha az egeret egy megnyitott ablak széléhez visszük, akkor nem jelenik meg a görgető sáv, ez csupán azért van mert a fejlesztők eltávolították az "Overlay scrollbar"-okat. A másik egy mindössze csak kipróbálásra ajánlható lehetőség, ugyanis még fejlesztői szakaszban van. Ez pedig a MATE névre keresztelt felület, és a régebbi Linux Mint kezelőfelületet biztosítja számunkra, mind kinézetben, mind funkcionalitásban. Egyetlen hibája, hogy még előfordulhatnak hibák, így a disztribúció tesztelése során is előfordult, hogy ennél a kezelőfelületnél a menü és a panel nem jelent meg egy bejelentkezés után. Mindezeken felül a klasszikus GNOME felület is választható azok számára akik a Debianhoz hasonlatos környezetet részesítik előnyben a mindennapi használat során.


Linux Mint 12 - 4. kép

Hardverek támogatása
Ez esetben elsősorban a videokártyák kezelésére kell gondolnunk, mivel az egyéb eszközök támogatottsága meglehetősen jó a Linux terjesztések esetében. Itt az erősebbik tesztkonfiguráció esetében a zárt meghajtó segítségével sikerült működésre bírni a grafikus vezérlőt, míg a régebbi tesztkonfiguráció esetében csak a nyílt forráskódú meghajtó programmal sikerült beüzemelni a grafikuskártyát (az ATI gyári vezérlőprogramjai közül csak a 9.3-as verzió kezeli az x1650-es kártyákat, ez viszont nem kompatibilis az újabb Linux terjesztésekkel).

Programkínálat
A rendelkezésünkre álló alkalmazások vizsgálata előtt érdemes figyelmet fordítani a szoftverforrásokra. Itt nem elsősorban az internetes csomagtárolókra kell most koncentrálnunk, hanem egy másik csomagforrás típusra, a helyi tárolóra. Ezzel azonban csak akkor szükséges foglalkoznunk, ha CD-s telepítőlemezről installáltuk az operációs rendszerünket. Ilyen esetben az imént említett szoftverforrást kell bekapcsolnunk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az alsó panelen levő "Menü" -ből elindítjuk a szoftverkezelőt, ahol a "Szerkesztés" menüpont "Szoftverforrások" lehetőséget választva megjelenik egy ablak. Itt az "Egyéb szoftverek" fülnél a "file:///usr/share/locale-repository binary/" sor előtti jelölőnégyzet kell bepipálnunk, és ezt követően egy szoftverfrissítést kell végrehajtanunk. Ennek eredményeképpen néhány olyan meghajtóprogram lesz elérhető a szoftverforrások között amelyek alapértelmezetten nem kerültek telepítésre. Ilyen programok például a "Gnome PPP" program, ami az ADSL kapcsolatok kiépítéséhez szükséges.


Linux Mint 12 - 5. kép

Az alapértelmezetten installált felhasználói alkalmazások között rengeteg hasznos program kapott helyet, így más disztribúciókhoz hasonlóan irodai programcsomagként a LibreOffice 3.4.3-as változatát használhatjuk. A Linux Mint-ben már megszokott Firefox böngésző és a Thunderbird levelezőkliens mellet helyet kapott a Pidgin csevegőkliens 2.10.0-ás verziója. Sok népszerű terjesztés esetében kényelmetlen amikor az operációs rendszer telepítését követően rögtön a kisebb segédalkalmazások telepítgetésével kell foglalkoznunk, nos itt ezen alkalmazások többsége már alapértelmezetten a rendszer részét képezik, úgymint például a Oracle Java futtató környezete.


Linux Mint 12 - 6. kép

Számítógépünk biztonsága
Napjainkban az egyik legfontosabb elvárás számítógépünkkel kapcsolatban, hogy a rajta tárolt adatokat biztonságban tudjuk. Ehhez a Linux Mint már az operációs rendszer telepítése során felajánlja a létrehozni kívánt felhasználó "home" mappájának titkosítását, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá az abban a könyvtárban tárolt dokumentumokhoz. Egy másik fontos kérdés, hogy amikor a számítógépünk esetlegesen meghibásodik legyenek biztonsági mentések a számunkra fontos adatokról, és ezek könnyen elkészíthetőek, illetve visszaállíthatóak legyenek egy a számítógéphez kevésbé értő felhasználónak is. Ebben a disztribúcióban eme feladat elvégzésére a "Mentéskezelő" névre keresztelt alkalmazást használhatjuk. A szoftvert az alkalmazásindító menü, "Rendszereszközök" menüpontjából tudjuk futtatni, és ezt követően lehetőségünk van fájlok, vagy programok beállításainak a mentésére, illetve visszaállítására. Az alkalmazás képes felcsatolt külső adathordozóra archiválni (pendrive, külső merevlemez).


Linux Mint 12 - 7. kép

Egy másik fontos dolog, hogy a világháló böngészésekor felügyeljük a nyilvános hálózat és a számítógépünk között zajló kommunikációt. Erre ebben a terjesztésben az "ufw" tűzfal beállító programot és hozzá a "Gufw" grafikus alkalmazást használhatjuk. Segítségével egyszerűen tudunk akár portokra, vagy egyes alkalmazásokra egyszerű szűrési feltételeket megadni.


Linux Mint 12 - 8. kép

Az internetes biztonsághoz még az is hozzátartozik, hogy bizonyos weboldalak elérését le tudjuk tiltani (ez főként olyankor elsődleges szempont, amikor a számítógépet kisgyermekek is használják). Erre a célra a "mintNanny" szoftvert használhatjuk, amit a magyar kiadásban egyszerűen "Weboldalblokkoló" névvel illettek. Itt mindössze annyi hangolási lehetőségünk van, hogy a tiltani kívánt oldal Domain nevét tudjuk megadnunk. A használata során arra oda kell figyelnünk, hogy ha egy oldal több név segítségével érhető el, akkor mindet meg kell adnunk, illetve helyettesítő karaktereket nem használhatunk a tartománynevek megadásánál.


Linux Mint 12 - 9. kép

Összegzés
A teszt összegzéseként elmondható, hogy a Linux Mint rengeteg hasznos szoftvert tartalmaz alapértelmezetten, a kezelőfelület integrálása is megfelelően sikerült. Külön ki kell emelni, hogy a GNOME 3 teljesen átszabható, és ennek a módja nem túlságosan nehéz feladat. A disztribúció mindkét konfiguráción jól vizsgázott a hardverek kezelése szempontjából, külön meglepő volt, hogy a videokártyák beüzemelése zökkenőmentesen történt, bár a régebbi ATI kártyák esetében csak a nyílt forráskódú vezérlőprogramot tudjuk használni. Az egyetlen hátrány, hogy a gyengébb gépeken a GNOME 3 felület kissé lassíthatja számítógépünk működését, így aki ezt a környezetet részesíti előnyben annak mindenképpen egy viszonylag korszerű gépen kell kipróbálnia ezt a disztribúciót.
14 hozzászólás

LolZ

9 éve, 7 hónapja és 21 napja

marco írta:
Miért ne lehetne játszani?

A wines játékok is futnak, igaz nem minden és nem minden rendesen. De egyre több a natív Linuxos játék is.

És továbbra is tartom: munkára, szórakozásra, mindennapokra Linux, játékra konzol...
Több mint 1 éves ez a poszt és ez még mindig fent áll.Tényleg egyre több játék van már rá.

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 14 napja

jezzahun írta:
nekem jó a win7! ha már kifizettem érte a s ok milliót akkor már használom!
Én sose fizetnék oprendszerért ha van ingyenes...

válasz erre

jezzahun

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

marco írta:
Miért ne lehetne játszani?

A wines játékok is futnak, igaz nem minden és nem minden rendesen. De egyre több a natív Linuxos játék is.

És továbbra is tartom: munkára, szórakozásra, mindennapokra Linux, játékra konzol...
nekem jó a win7! ha már kifizettem érte a s ok milliót akkor már használom!

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 19 napja

Simán futnak a windózos ****ok is ha arra van szükséged. Meg ha mindenképp arra a fostalicskára van szükséged a normális rendszer mellett, akkor dual boot.

válasz erre

marco

11 éve, 6 hónapja és 19 napja

jezzahun írta:
mindig is kiakartam a linuxot probálni,de nem lehet rajta játszani,ezért hanyagolom.. én a jó öreg winfost használom.. jó az(win7 ultimate)
Miért ne lehetne játszani?

A wines játékok is futnak, igaz nem minden és nem minden rendesen. De egyre több a natív Linuxos játék is.

És továbbra is tartom: munkára, szórakozásra, mindennapokra Linux, játékra konzol...

válasz erre

jezzahun

11 éve, 6 hónapja és 19 napja

mindig is kiakartam a linuxot probálni,de nem lehet rajta játszani,ezért hanyagolom.. én a jó öreg winfost használom.. jó az(win7 ultimate)

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

Nem rossz, de még mindig nem merek belevágni...

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

Vendég írta:
Ami a képeken van, az alaptelepítés? Így néz ki alapból a rendszer?
Igen, ez a Gnome Shell.

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

Unity-mentes. Fincsiiii!

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

Zsíííír! Végre egy jó leírás a Mintről!

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

Na ezzel is Vboxba! Hú nagyon rá vagyok kattanva most a Linuxra. Jó cikk, király a rendszer!

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

Jók ezek a Mintek, sokkal jobbak mint az alap Ubuntuk.

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profilja