PlayStation TV teszt

2014. november 21.
78.8311
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Nemrégiben debütált a legújabb PlayStation hardver, ami az egészen furcsa PlayStation TV nevet kapta a keresztségben. Furcsa, mert nem arra utal az elnevezés, amit valóban takar - hiszen leginkább a TV-ről a tévé, a lineáris műsorszórás, vagy épp annak modernizálása jut az ember eszébe, nem egy játékgép. A PlayStation TV ugyanis egy mikrokonzol, ami több hardvert tartalmaz egy házba építve, valamint streamelni is képes - na de ne ugorjunk ennyire előre.


Mi is az a PlayStation TV?

Hardver tekintetében gyakorlatilag egy kijelző nélküli PlayStation Vita-t kapunk egy egészen kicsi eszközbe zsúfolva - Japánban éppen ezért került Vita TV néven forgalomba. Sajnos a közel három éves hardveren semmit nem változtattak, így a beépített tárhely tekintetében sem történt előrelépés, egy Gigabyte területen kell garázdálkodnunk - egészen addig amíg nem bővítjük azt PS Vita memóriakártyával.

A mikrokonzol kijelző helyett HDMI portot kapott, ezzel tudjuk rákötni bármilyen HDMI csatlakozóval rendelkező eszközre, monitorra, tévére. Méretéből adódóan egyébként nem csak könnyen hurcolható a PSTV, de jól mutat akár egy íróasztalon is, nem csak a tévéállványon.

Funkcionalitás, avagy mit tudunk vele kezdeni?

Az eszköz majdnem 100%-ban kompatibilis a Vita-val, így a játékok és alkalmazások jelentős része fut rajta és a menü is a megszokott környezettel fogad. A digitálisan elérhető PSP játékok mindegyike fut a kis kütyün, a PSONE játékok tekintetében nincs személyes tapasztalatom, de elméletileg azokkal sincs kompatibilitási probléma. Ha valakinek van még elfekvőben digitálisan beszerzett PSONE címe, az ott beszerzett játékait továbbra is tudja futtatni.

HDMI, LAN, USB, PSV memory card - van itt minden

HDMI, LAN, USB, PSV memory card - van itt minden


A teljes kompatibilitási lista elérhető ezen és ezen a linken.

PS3 és PS4 DualShock kontrollert képes kezelni PSTV, előzőt USB-kábellel, utóbbit azonban Bluetoothon tudjuk összekapcsolni a kis konzollal. Míg értelemszerűen a PS3 kontrollerrel nem, addig a PS4-es vezérlővel a rajta található touchpadnek köszönhetően kezelni tudjuk a PS Vita touch funkcióit is, így azok a játékok, amik érintésvezérlést igényelnek, kezelhetők maradnak. Ez a beviteli mód azonban először kicsit nehézkes és miután megszokja az ember, akkor sem lesz olyan komfortos, mint a Vita kijelzőjét simogatni.

A három konzol egybe sűrítésén kívül a streamelés a legfontosabb funkció, valószínűleg ezzel is érdemelte ki a TV elnevezést a nem hordozható Vita. Amennyiben rendelkezünk PS4 konzollal, közös wifi- vagy routerrel ellátott vezetékes hálózatra csatlakoztatva a két eszközt, a PS4 játékok streamelhetők bármilyen tévére, amely szintén képes a közös hálózatra csatlakozni, vagy amelyikre a PlayStation TV van csatlakoztatva. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elindítjuk a játékot az egyik tévére kötött PS4-en, majd átülünk egy másik tévé elé és mindössze a kontrollerrel a kezünkben az új helyen tudjuk folytatni a játékot.

Csinosak együtt

Csinosak együtt


Beüzemelés

A csomagban kapunk magán az eszközön kívül természetesen tápkábelt és HDMI kábelt is. Az első bekapcsoláskor szokásos beállítási metódus következik, a nyelv, idő, az ország, valamint a PSN ID megadása után már készen is áll a játékra a mikrokonzol. Ahogy érzékeli a hálózatot a kütyü, azonnal keresni kezdi a csatlakozó PlayStation 4-et, ha ezt megtalálta, csatlakozik hozzá és azonnal rendelkezésre is áll a remote play. Nem bonyolult tehát és abszolút zökkenőmentesen ment a párosítás.

Három letölthető játékot is kapunk ingyen, a voucher a Velocity Ultra, a Worms Revolution Extreme és az OlliOlli letöltését teszi lehetővé. Amennyiben mindhármat telepítjuk, szinte már el is fogy az 1 GB hely, itt is látszik mennyire kicsi az alapkiépítésben rendelkezésre álló tárterület.

A PlayStation TV 1080i felbontást képes magából kiköhögni ami bőven elég ha Vita, vagy PSP címekkel játszunk, sőt. Az eredeti játékok felhúzva néha elég szerencsétlenül néznek ki, hiszen még a PS Vita is csak 960x544 felbontásra képes, ezt skálázza fel nagyobbra a kis konzol. Van azonban olyan játék - az ajándék letölthető címek is ilyenek például - ami nagyon jól feszít HD-ben is, valószínűleg egyre több játék lesz felkészítve a natív PSTV-s megjelenítésre is.

Kezeli a PS Vita kártyákat is

Kezeli a PS Vita kártyákat is


Remote play, streamelés

Ha a PS4-en indított játékot a PlayStation TV-n folytatjuk, megalkuvást kell kötnünk. A hang maximum sztereóban jön át, a kép pedig nem tud 720p fölé menni, ami jó is, mert nem bírná a rendszer. Amikor wifin keresztül játszottam, nem egyszer kockásodott be a kép, ami roppant zavaró tud lenni, valamint egy esetben a hang is elcsúszott, pedig 54MBps sebességű a router. Ethernet kábel használatával ezek a jelenségek megszűntek, ajánlatos hát eleve így használni az eszközt.

A streamelés természetesen némi késlekedéssel jár, viszont ez nem minden esetben zavaró. Ha egy átlagos tempójú játékkal játszunk - mint például az Uncharted széria valamelyik epizódja -, nem igazán érzékelhető csúszás a játékmenetben, azonban ha egy pörgősebb stuffot veszünk elő, ahol a reflex komolyan számít, a pár századmásodperces csúszás már problémát okozhat. Vagy megszokjuk hogy kicsit előbb nyomjuk meg a gombot, vagy nem lesznek hajszálpontosak a headshotjaink.

Az online funkciók egy része nem működik. Nincs Netflix és nincs semmilyen ondemand szolgáltatás átstreamelésére lehetőség, ezek továbbra is csak magán a PS4-en nézhetők.

PlayStation TV: kell ez nekem?

Ahogy fentebb már jeleztem, nem minden esetben kielégítő a HD-hez szokott szem számára a mikrokonzol által nyújtott élmény. A kis kijelzőkre készült játékok felhúzva nem mindig mutatnak szépen, ráadásul van több Vita-cím, amiket egyszerűen képtelen futtatni a konzol - ilyen például az Uncharted: Golden Abyss is -, remélhetőleg ez a jövőben változni fog egy rendszerfrissítéssel, vagy az adott játék frissítésével. Vannak azonban olyan címek, amik kifejezetten jól mutatnak és azért a nagy képernyőn játszani eddig csak kézikonzolra létező játékokkal nem mindennapi élmény.

Ugye milyen jól néz ki?

Ugye milyen jól néz ki?


A stream és a remote play bár hagy némi kívánnivalót maga után, de ez minden ilyen jellegű játékplatformnál így van és a jövőben is így lesz, hiszen némi késlekedés elkerülhetetlen. Összességében azonban nagyszerűen megoldja a feladatot a PSTV, a stream funkció jól használható, nyugodtan játszhatunk vele másik tévén, az élmény csak szélsőséges esetekben, határozottan pörgős játékmenetnél fog némileg csorbát szenvedni, a mindennapos játékhoz határozottan jól használható.

Ha hozzávesszük azt hogy egy böngészővel, PS Now-al, több hardverrel ellátott crossbuying eszközünk van, tehát a Vita-ra, PSP-re, PS3-ra, PS4-re és PSONE-ra megvásárolt játékaink itt is futnak (amennyiben az adott játék támogatja a crossbuying-et), akkor elég kedvező az a 32.990 Ft-os ajánlott fogyasztói ár.
 

Egy kis kütyüben három hardver plusz remote play és streaming is

20 hozzászólás

bottini

9 éve, 10 hónapja és 8 napja

Én is VITA-t vettem helyette mert nagyon sok jó VITA játékot nem támogat.

válasz erre

rDAVE

9 éve, 10 hónapja és 27 napja

richie8 írta:
Már a megjelenéskor is sokat olvastam róla, nekem bejövős a cucc. Olcsó is, jó is, PS is.
Viszont kár, hogy van játék, amit nem támogat. mosolygó smiley Gravity Rush, Uncharted... Anélkül nálam felesleges lett volna, így lett Vitám. röhögő smiley
Üdv ismét itt Ricsi! mosolygó smiley

válasz erre

richie8

9 éve, 10 hónapja és 27 napja

Már a megjelenéskor is sokat olvastam róla, nekem bejövős a cucc. Olcsó is, jó is, PS is.

válasz erre

I3enG

9 éve, 11 hónapja és 16 napja

Hát igen a legnépszerűbb psvita játékokat nem támogatja, mivel azokban annyi funkció van hogy nehéz egy kontrollerre átírni.
Ilyenek hogy Uncharted Tearaway szerintem soha nem lesz rá max ps4es verzió, mert a vitás használ 2kamerát, 2 touchpadot és ezek nincsenek ps4 kontrolleren. Viszont Gravity rush szerintem simán jöhetne rá, és még jobb is lenne mert vitán a képernyőt is mozgatod és sokszor már hanyatt fekve vagy hogy lásd mit csinálsz röhögő smiley
Belső memória meg csak dísznek van, a régi vitában sincs csak az újban egy kevéske, de hát valamivel növelni kell a Vita bevételeket = Vita kártyák.

válasz erre

WarriorAutobot

10 éve, 4 napja

Szemezgettem vele, de csak akkor ruháznék be egy ilyen készülékre ha már lenne PS4-em mert akkor már az összes funkcióját kihasználnám. Most még felejtős nekem.

válasz erre

avast8

10 éve, 1 hónapja és 8 napja

rDAVE írta:
Ezt senki sem tudja, de talán a tesztben benne van. Olvasd el és talán kiderül.
Még olvasgatok utána.. Mert nincsen PlayStation készülékem de akkor evvel kezdeném röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

10 éve, 1 hónapja és 8 napja

avast8 írta:
Nem rossz kis készülék röhögő smiley De PlayStation nélkül is lehet használni?
Ezt senki sem tudja, de talán a tesztben benne van. Olvasd el és talán kiderül.

válasz erre

avast8

10 éve, 1 hónapja és 9 napja

Nem rossz kis készülék röhögő smiley De PlayStation nélkül is lehet használni?

válasz erre

totyak

10 éve, 1 hónapja és 26 napja

rDAVE írta:
Több pakk van. A legkisebben nincs kontroller. Így az valóban csak PS3 vagy PS4 tulajoknak éri meg.
Sajnos a PSTV lemarad néhány játékról, mert nincs érintőképernyő és hátsó érintésérzékeny felület... Viszont a PSVita nem köthető tv-re, így mindkettőnek megvan a hátránya. Ilyenkor van az, hogy mindenki törheti a fejét, hogy neki melyik a kézenfekvőbb. röhögő smiley
Nem köthető tv-re? Uram atyám, mekkora kapufa ez a Sony-tól.

válasz erre

rDAVE

10 éve, 1 hónapja és 26 napja

totyak írta:
Azt el is felejtettem megkérdezni, bár a cikk nem írja, szóval sejtem a választ: kontrollert gondolom nem adnak a konzolhoz?

Ha nem adnak, akkor meg azt mondom a Vita jobban megéri. Az is tudja szerintem mindazt, amit ez, csak az még hordozható is. Meg gondolom rá lehet kötni tv-re, ha úgy alakul.
Több pakk van. A legkisebben nincs kontroller. Így az valóban csak PS3 vagy PS4 tulajoknak éri meg.
Sajnos a PSTV lemarad néhány játékról, mert nincs érintőképernyő és hátsó érintésérzékeny felület... Viszont a PSVita nem köthető tv-re, így mindkettőnek megvan a hátránya. Ilyenkor van az, hogy mindenki törheti a fejét, hogy neki melyik a kézenfekvőbb. röhögő smiley

válasz erre

totyak

10 éve, 1 hónapja és 26 napja

Azt el is felejtettem megkérdezni, bár a cikk nem írja, szóval sejtem a választ: kontrollert gondolom nem adnak a konzolhoz?

Ha nem adnak, akkor meg azt mondom a Vita jobban megéri. Az is tudja szerintem mindazt, amit ez, csak az még hordozható is. Meg gondolom rá lehet kötni tv-re, ha úgy alakul.

válasz erre

Ronalddo

10 éve, 1 hónapja és 26 napja

Nem is tudtam hogy van ilyen. Nagyon király! meglepett smiley Böngésző milyen sebességgel megy?

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljarDAVE profiljamarco profilja