Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai

2008. október 22.
111.2501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
A borzongás és a horrorisztikus elemek az első játékok megjelenése után nem sokkal már teret is hódítottak maguknak. Azonban míg régen teljesen más volt a horror fogalma, addig ma már sokkal extrémebb dolgokban gondolkoznak a játékfejlesztők is. A játékok grafikai fejlődésének hála egyre jobban sikerült a borzongást monitorainkra varázsolni, így most szeretnénk egy rövid áttekintést adni minden idők legjobb horror játékairól, illetve sorozatairól, de elsődlegesen azokról, amik meg is érdemlik ezt a címet.


A felsorolásban igyekszem tartani a kronológiai sorrendet, azonban sokszor felrúgom a szabályokat, főleg a sorozatok esetében, így most ne is ezen legyen a hangsúly, hanem sokkal inkább azon, hogy melyek azok a kiemelkedő alkotások, amiktől az idők folyamán megrettentünk és belekapaszkodtunk az egerünkbe.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 2. kép


Alone In The Dark sorozat (1992 - )
Mi sem természetesebb, hogy a horror játékok egyik keresztapjával kezdjük a felsorolást, történetesen az Alone In The Dark szériáról van szó, ami ha nem is a legelső volt a stílusban, tagadhatatlanul az első áttörőnek tekinthetjük. A játék 1992-es debütálása osztatlan sikert aratott, amit egy darabig meg is tartott magának, de az ezredforduló után már a game igazi varázslata leáldozóban volt. Az idén megjelenő utolsó rész ugyan megpróbálta kicsit feléleszteni a tüzet, valami mégis hiányzott belőle, reméljük a jövőben még számíthatunk rá. De azt még jobban, hogy nem a modern kor lesz az elsődleges helyszíni célpont.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 3. kép


Resident Evil sorozat (1996 - )
1996-ban debütált a játék Playstation konzolon, azonban később más platformokon is elérhetővé vált. Minden platformot összevonva 4 nagy részt és 11 kicsit élt meg a sorozat, az idei várományos az ötödik nagy epizód lesz. A játék borzongatása egyénileg sikerült, még akkor is, ha nem titkoltan az előbb említett Alone In The Dark sorozat hatása alatt készült. A játék azonban kiforrta magát és egyéni stílust alakított ki maga köré, ami már csak rá jellemző. Bár neki is megvoltak a gyenge pontjai, az új rész ismét felcsillantja a reményt.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 4. kép


Silent Hill sorozat(1999 - )
Hát igen az abszolút kedvenc, a borzongatás nagymestere. El sem hiszem, hogy lassan 10 éve már annak, hogy a Silent Hill debütált Playstation-ön és hamarosan az ötödik teljes értékű rész is be fog futni, hogy ismét megborzongjunk egy kicsit egy olyan világban, amit csak a széria tud elénk varázsolni. Sikere az egyéni ötletekben rejlik és abban, hogy úgy volt képes időről időre megújulni, hogy közben megmaradt annak, aminek szánták. Egyéni helyszínek, elmebeteg szörnyek és sztori, félelem a köbön. Aki találkozott már a játékkal, tudja, hogy ezek a szavak nem a túlzás kreálmányai, ez a való igazság, bár ezt Silent Hill-ben sosem tudni ugye... Hosszú életet a sorozatnak!

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 5. kép


System Shock 2 (1999)
Bár a System Shock első része bevallom őszintén nekem nem tetszett, a második miatt mindenképpen érdemes a listán tudni. Az akkoriban szinte csúcsgrafikaként számon tartott játék (1999-et írunk) sokaknak lopta be magát a szívébe, sokan még a mai napig is előszeretettel néznek bele egy kis borzongás erejéig. Az akkoriban nagy szónak számító RPG elemek egy FPS játékban még egy lapáttal rátesznek a listás részvételre. Bár aki a Silent Hill sorozaton nőtt fel, nem fogja értékelni így utólag, de akkoriban ezt a játékot nagyon szerettük. Már ideje lenne egy új résznek is...

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 6. kép


Doom 3 (2004)
Egy kicsit előreugrottunk az időben és 2004-ben találjuk magunkat. 2004 és 2005 rengeteg nagyon jó horror játékot hozott el nekünk. A Doom sorozat életében szerintem egyértelmű a tény, hogy a harmadik sikerült a legjobban, annak ellenére is, hogy az első két rész kultuszjáték címként szerepel szerintem mindannyiunk listáján. A Doom 3 akkoriban olyan szinten volt realisztikus, ami előtte elég szokatlan volt és mivel a mai napig hozzá lehet jutni és a mai napig nagyon sokan szeretik, vétek lett volna kihagyni egy horror összeállításból.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 7. kép


Cold Fear (2005)
A Cold Fear egy ismeretlenebb játék 2005-ből, azonban a stílusban az egyik személyes és abszolút kedvencemmé nőtte ki magát. Egy hihetetlen jó sztorival ellátott kis produkció volt ez akkoriban, aminek a grafikája még úgy érzem a mai napig is megállja a helyét, pedig akárhogyan is nézzük, 3 év eltelt a megjelenés óta. Sőt sztorijában is nagyon helyt áll az egész, egy nagyobb hajón ragadunk ugyanis, ahol minden felfedezésre vár előttünk és érdekes módon hozzánk hasonló élőlényekkel nem fogunk nagyon találkozni... Aki a stílus szerelmese, de elmulasztotta volna, feltétlenül pótolja és rá fog jönni arra miért van a fekete listán. Egy folytatást már szívesen látnánk...

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 8. kép


F.E.A.R. (2005)
A F.E.A.R. már a neve miatt sem maradhat ki a listánkból, annak ellenére sem, hogy rengeteg változást nem hozott a műfajba és lehet kicsit sok is volt benne az akció. Mégis Alma története és belépői annyira magával ragadták a játékost, hogy ha másért nem is, a sztoriért mindenképpen jogosult lett a részvételre. Bár töredelmesen bevallom ez egy megelőlegezett pozíció is a játéknak, ugyanis a folytatástól lényegesen többet várunk. Azok a játékosok, akik a nagy ijedtségtől szeretnek egyből két tárat is belehúzni az ellenfélbe mindenképpen indokoltnak tarthatják a részvételt.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 9. kép


Penumbra sorozat (2007 - )
A Penumbra jött, látott és sikert aratott. Az első rész még 2007-ben különösen felkeltette a figyelmünket, egy első játéktól mai világban már nem sokat vár az ember. A Penumbra mégis elkápráztatott minket, ötletes fejtörőivel és a folyamatos izgalommal, amit képes volt fenntartani a játék ideje alatt. A két részt megélt sorozat sokakban mély nyomot hagyott, megmutatta, hogy egyszerűen is lehet nagyszerűt, a készülődő új rész pedig mindkettőn túl fog tenni így előlegesen, de az eddigi teljesítményéből adódóan is jogosult a listán szereplésre.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 10. kép


Clive Barker's Jericho (2007)
A 2007-es év tartogatott számunkra borzalmakat bőven, ebben az évben debütált a horror egyik nagymesterének regénye alapján a Jericho is. Rengeteg apró újdonságot sikerült csempésznie a stílusba és ugyan az elődjének tekinthető Undying sem volt egy könnyen emészthető darab, a sokszereplős megoldás miatt a Jericho mégis jobban megállja a helyét ebben a felsorolásban. Arról nem is beszélve, hogy olyan vizuális élménnyel borzongatott el minket, ami miatt ma is sokan félnek az ágy alá nézni lámpaoltás után.

Visszapillantó - Minden idők legjobb horror játékai - 11. kép


BioShock (2007)
A listahajtó, az utolsó szamuráj egy méltán kiemelkedő darab, amivel úgy érzem mindenki osztatlanul egyetért. A tavalyi év egyik legnagyobb húzása volt ebben a stílusban, ami mind a történet, mind a rengeteg eredeti ötlet miatt vált abszolút kedvencünkké. A vízalatti városban történő kalandozásunk közben az életben maradás mellett még számtalan más veszély is fenyegette életünket. A Bioshock egy olyan játék, amit még egy év elteltével is szívesen előkapunk egy kis rettegéshez, úgy érzem méltó a listán való részvételhez!

Az összeállítás befejeztével az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Nevet mert sikerült olyan sorozatokat és szingli játék részeket összegyúrni egy listába, ami meg is felel a valóságnak. Azonban sír is, mert rengeteg jó játék sajnos lecsúszott róla, amiket szerettünk, jók voltak, de most nem sikerült bekerülniük. Megpróbáltam figyelembe venni azokat a szempontokat, amik a legszélesebb körben jellemzőek a játékokra. A szavatoság, az élmény és az eredetiség volt a másodlagos célpont, elsődleges meg természetesen az, hogy melyikben rettegtünk jobban. Az idei év is tartogat még számunkra meglepetéseket a stílusra vonatkozóan, rájuk nem tértem ki külön, ugyanis egyenlőre még csak hírek szintjén ismerjük őket. A felsorolt játékok pedig mind-mind kézzel fogható darabok és egytől egyig méltóak a "legjobb horror játék" címre. Még akkor is, ha sokan másokban találták meg a rettegést...
82 hozzászólás

kpal

8 éve, 11 hónapja és 11 napja

Régi játékoknak másabb volt az atmoszférája ,akkor még sokkal több játékban volt borzongás ,mára már szinte tudni lehet mi történik a következő másodpercbe.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

[Tiltott felhasználó!]

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 17 napja

Erről én hogy maradhattam le. meglepett smiley A Penumbra tényleg nagyon jó játék, és úgy maga az atmoszféra is ijesztő abban a játékban. Hát egyetlen egy játékot azért itt érdemes megemlíteni, mondjuk konzolosok biztosan ismerik, és ez nem más, mint a Nightmare Creatures 2

válasz erre

Bartaz89

11 éve, 8 hónapja és 3 napja

Engem a Dead Space első része is megizzasztott.röhögő smiley

válasz erre

drift3r91

11 éve, 8 hónapja és 3 napja

Amnesia még mai 21 éves fejjel is para 5.1 el éjjel!

válasz erre

kiraly001

11 éve, 8 hónapja és 9 napja

Hiányolom a Dead Space-t,igaz,hogy sci-fi-horror,de nyomja az adrenalint.meglepett smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 11 napja

a legjobb horror játék a slenderman és a amnesia

válasz erre

Raiden

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

Én a fentebb emlegetett játékok javát végigtoltam,szerintem a a lista hiteles,és reális..

válasz erre

Raiden

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

Vendég írta:
Ez valami vicc, ez az oldal.
Nem tudom, hogy kik állították fel ezt a listát, de azok ****-k...

A fearban nincs semmi félelmetes. Nem is nevezhető horrornak.

Cold Fear egy rakás ****... Egyszer játszottam végig, a története egy nagy nulla.

Lenne még mit írnom, de szerintem ti is értitek...
Át kell lényegülni,és félni fogsz.Ha nem sikerül,akkor hiába minden.

válasz erre

Raiden

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

A Penumbra-t nemrég kerestem itt,és nem volt találat?!
meglepett smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 1 hónapja és 9 napja

Az Amnesia the dark descent holmarad? :\
Annál durváb szerintem nincsen,főleg,hogy csak lámpásod van és végig menekülni kell röhögő smiley
Az megérdemelte volna ide a helyet röhögő smiley

válasz erre

Braddock

13 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ezeknek a játékoknak a 80%-át nem is ismerem pedig imádom a horrort!Sokmindent kell még bepótolnom ezek szerint!

válasz erre
1234567a(z) 7 -ből
 
legutóbbi hozzászólások