Online aukció Magyarországon

2002. május 23.
72.2111
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Mint mindenütt a világon, Magyarországon is több, mint elégséges számú aukciós oldal üzemel. Ezek hol nyereségesek, hol veszteségesek, hol születnek, hol megszűnnek. Három évvel ezelőtt egy őszi estén egy bevásárlóközpont emeletére kapott meghívást a Game Channel néhány tagja. Akkor még nem tudhattuk, hogy Magyarország legstabilabb, biztonságban legtöbbet nyújtó, havi több millió forintot bonyolító egyedülálló cég születésének lehetünk tanúi...

Marco beszélgetett az aXio ügyvezetőjével, Hankiss Attilával.

Sok aukciós oldal kezdett munkába az utóbbi években Magyarországon, de Ti voltatok az elsők. Nehéz volt az indulás, hogyan fogadta az akkori közönség az aXio-t?
Online aukció Magyarországon - 2. kép


Hankiss Attila: 1999 október 13-án indultunk. Akkoriban az Internetre mindenki úgy nézett, mint ami rövid idő alatt alapjaiban megváltoztatja majd kommunikációnkat és ezáltal életünket is. A legfontosabb szempont a szenzáció volt. MI is egy ilyennel indultunk. Felkínáltunk értékes számítástechnikai berendezéseket néhány száz forintos kikiáltási áron és a compfair-en szórólapot osztogattunk „aXio-ós árainkkal”. Az első nap 150 licitáló regisztrált be.

És jelenleg mi a helyzet? Mekkora forgalmat bonyolít le az oldal?
Online aukció Magyarországon - 3. kép


H. A.: Ma már teljesen más a helyzet. Mindannyian megtanultuk, hogy az Internet nem diktálhat gyökeresen más életformát, viszont az általa kínált praktikus és hatékony lehetőségek nagyban segíthetik életünket. Üzleti szempontból pedig itt háttérbe szorult a szenzáció és első helyre került a vállalkozás életképessége. Ez egy természetes és egészséges jelenség. Ennek megfelelően az aXio is jó ideje azt vizsgálja, milyen szolgáltatásokkal tud értéket nyújtani ügyfeleinek.

Jelenleg havonta több százmillió Ft értékben kínálják a legkülönbözőbb termékeket az eladók, amiből 4-8 Millió Ft eladási forgalom születik.

Csak magyarországi vevők és eladók használják az aXio-t, vagy külföldről is vonzzátok a felhasználókat?
H. A.: A www.axio.hu oldalon külföldi felhasználó aránylag kevés van, azok is inkább a környező országok magyar anyanyelvű polgárai.
A www.axioart.com látogatói és vevői között azonban jelentős a külföldiek aránya.

Jelenleg mennyi regisztrált felhasználótok van?
H. A.: Valamivel több., mint 12ezer.

Milyen fejlesztéseket terveztek a jövőben?
H. A.: Jelenleg két ilyen terület van, igaz, mindkettő már működik. Az egyik a www.axioart.com címen elérhető axioart, amely hagyományos antik-és művészeti aukciósházaknak nyújt online szolgáltatásokat. Ez egyrészt az aukciós katalógusok online bemutatása (katalógus prezentáció) másrészt az árverések élő közvetítése az Interneten keresztül.

Úgy, mint a TV-ben?
Online aukció Magyarországon - 4. kép

H. A.: Nem. A szolgáltatás tervezésekor el kellett dontenünk, hogy mit is közvetitunk a teremből. Végül az Internet mai kapacitását figyelembe véve képet és hangot nem, csak adatokat közvetitünk. Igy a rendszer képes a teremben alkakuló árakat gyakorlatilag azonos időben továbbitani, sőt a világ bármely pontjáról 1 másodpercen belül liciteket is fogadni. Ezt a technológiát az Erba 96 Kft fejlesztette ki számunkra és tudomásunk szerint egyedül mi nyújtunk ilyen szolgáltatást Közép-kelet Európában. Ennek megfelelően már van több ügyfelünk a környező országokból is.

És mi a másik szolgáltatás?
Online aukció Magyarországon - 5. kép

H. A.: Ez valóban teljesen új fejlesztés, a napokban indult, neve eShop. EZ tulajdonképpen egy professzionális kereskedelmi weboldal, amely kapcsolódik az aXio piacteréhez. Lényege, hogy kereskedelmi cégek számára egységes, teljes körű, mégis egyszerűen kezelhető internetes megoldást nyújt. Az Internetes megoldás magában foglalja az üzlet online bemutatkozását és egy komplett e-kereskedelmi szolgáltatást, amely a fix áras értékesítés mellett online aukciós illetve csoportos értékesítést is lehetővé tesz. Ezen felül a rendszerben létrehozott eShop több ponton kapcsolódik az aXio www.axio.hu címen elérhető online piactéréhez is.

Kinek kínáljátok mindezt?
H. A.: Első sorban kis és közepes kereskedelmi vállalkozásoknak. Egyrészt azoknak, akiknek még nincs internetes megjelenésük: Másrészt azoknak a nagyobb cégeknek, amelyeknek már van honlapjuk, de az elektronikus kereskedelmet nem szeretnék elszigetelten bonyolítani, inkább az aXio rendszerén belül. Így egyrészt kapnak egy kész e-commerce rendszert másrészt látogatókat és vevőket is.

Mi az, ami az aXio-t egyedivé teszi, ami csak ezen az aukciós oldalon megtalálható?
H. A.: Jó a kérdés. Azt hiszem a fent említett két szolgáltatás éppen ez a kategória.

Mekkora csapat dolgozik az oldal működtetésén és fejlesztésén?
H. A.: Az elmúlt időszakban mi is átalakítottuk a cég szerkezetét. Jelenleg összesen négyen dolgozunk fixen az aXioban, az ügyvezetés, az értékesítés és az ügyfélszolgáltat területén. Az összes többi tevékenységet mint például szoftverfejlesztés és karbantartás, profi cégek végzik számunkra, az ERBA 96 Kft és a Concept Online Kft.

Csak Windows felületen működik az oldal, vagy látogathatják más rendszerek használói is? (Pl. Linux)
H. A.: Természetesen nem, az aXio minden rendszeren működik. Saját rendszerünk egyébként Linux alapú.
2 hozzászólás

marco

16 éve, 1 hónapja és 19 napja

Vendég írta:
Tisztelt Axio Vezetője!
Érdeklődni szeretnék, hogy sajátkészítésű, textil faliképek értékesítésére, ill. értékbecslésére van-e lehetőség, és mik ennek a feltételei?
Köszönettel: Dr. Németh Andrásné
Kedves Hölgyem!

Ez egy cikk, nem az axio honlapja. Javaslom, keresse fel őket, itt nem fog sok sikerrel járni.

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 19 napja

Tisztelt Axio Vezetője!
Érdeklődni szeretnék, hogy sajátkészítésű, textil faliképek értékesítésére, ill. értékbecslésére van-e lehetőség, és mik ennek a feltételei?
Köszönettel: Dr. Németh Andrásné

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja