Protozoli játéktesztjei: Pokémon Emerald

2008. november 29.
49.4621
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Protozoli profilja, adatai
Protozoli
Pokémon...nagyon sokféle véleményt hallottam már az emberektől, ami e szó hallatán eszükbe jutott. Jót, rosszat, és közönyöset is. Viszont én azt mondom, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie egy játékról, hogy az számára milyen. Persze meglehet hallgatni mások véleményét (mint pl. ezt a tesztet is), de nem szabad elherdálnunk valamit kipróbálás nélkül azért, mert hallgattunk egy személy esetleg számunkra téves véleményére.

/>
Protozoli játéktesztjei: Pokémon Emerald - 1. kép

Start:
Rengeteg pokémonos játék látott már napvilágot, főleg GB és GBA játékgépekre, de már vannak Nintendo Ds-en is. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik rendkívüli sikernek örvendhet, és a rajongótábora is meglehetősen nagy.(főleg a fiatalok körében) A tesztalany game most az Emerald verzió, ami talán az utolsó GBA-s pokémon. Aki elég merész, hogy belevágjon, az készüljön fel egy hatalmas kalandtúrára a zsebszörnyek kicsit sem unalmas világában...

Protozoli játéktesztjei: Pokémon Emerald - 2. kép

Első ránézésre:
Egy hangulatos kis intro után, ahol láthatunk kalandozást, csatározást, valamint egy különleges égi pokémont (akinek fontos szerepe lesz a történetben), neki is vághatunk a kalandnak. Igazából így első ránézésre nem sokat lehet megállapítani magáról a játékról, így kíváncsian várjuk, mi történik a new game megnyomása után...

Protozoli játéktesztjei: Pokémon Emerald - 3. kép

Kalandra fel!:
Miután kiválasztottuk nemünket és nevünket, megérkezünk Littleroot városkába,(most költöztünk/költözünk ide). Pár alap feladat megoldása után el is indulhatunk, hogy mi váljunk a világ legnagyobb pokémon mesterévé. Ám sajnos nincsen pokémonunk. :( De nem kell félni, ugyanis hamar kapunk egy kis állatkát, miután megmentjük a professzort egy veszedelmes zigzagoontól. Választhatunk 3 szörnyi közül: treecko, a fű elemü gekko, torchic, a tüzes kiscsirke vagy mudkip, a vízparti kétéltű a repertoár. Válasszunk bölcsen, mert a másik kettőt már a játék folyamán semmilyen módon nem lehet beszerezni. (csak cserével egy haverunktól) Na miután megvan a kis csapatunk, ténylegesen neki is vághatunk a pokémon mesterré válás kemény útjának.

Protozoli játéktesztjei: Pokémon Emerald - 4. kép

Elindultunk tehát az úton, ami a csúcsra visz, ám közben rengeteg csatát kell megvívni más edzőkkel, és mellesleg a világot is meg kell mentenünk. Huh, kemény dió, de egy igazi pokémon mester nem riad vissza soha. És hogy ezt megvalósíthassuk, csak két dologra lesz szükségünk: pokémonokra és edzésre...

A kiképzés:
Remélem a játék alapgondolatait sikerült érthetően elmagyaráznom, most azonban meg kell említenünk a mechanizmust, amivel rendelkezik a game. Tehát utunk folyamán rengeteg zsebszörnyet elfoghatunk különböző pokélabdák segítségével. Az elfogott egyedek immár hozzánk tartoznak, kiképezhetjük őket. Egy pokémon a következő tulajdonságokkal(stats) rendelkezik:
Típus: a pokémon elemi típusa (pl.: víz, fű, sötét, acél) ettől függ, ki ellen érdemes harcoltatni, ugyanis a típusok között meg van szabva, ki mi ellen hatásos (a képességeknek is van típusuk, és ez alapján sebez pl.: egy tűz típusú támadás 2x-eset egy fű pokémonon)

Támadás: ettől az értéktől függ bizonyos típusú képességek sebzése (ilyen pl: a normál, az acél, a szikla és érdekes módon a szellem is)

Védekezés: ez az érték a fentebb említett képességek sebzését csökkenti

Speciális támadás: ugyanaz, mint a Támadás, csak ez pl.: a vízre, a tűzre és hasonlókra vonatkozik.

Speciális védekezés: a spec.tám-ra vonatkozó képességek sebzését csökkenti

Gyorsaság: ettől függ, ki cselekedhet hamarabb egy körben

Életerő: ez azt jelzi, mennyi ütést képes kibírni egy pokémon, mielőtt harcképtelen lesz (megölni a pokémonokat nem lehet)

Ezek a tulajdonságok a pokémon szintlépésével növekednek, és a legfontosabb, hogy mindegyik zsebszörny a rá jellemző tulajdonság értékekkel rendelkezik. Tehát egy pszichic pokémon általában magas speciális támadással rendelkezik, de alacsony védelemmel és támadással. De hogy ez ne legyen ennyire egyszerű, ezeket a tulajdonságokat módosítja még a pokémon természete is. Magyarul: két ugyanolyan pokémon között is lehetnek nagy különbségek, és nincs 2 teljesen azonos pokémon. (a kinézet ne tévesszen meg senkit:))

A képességek, amikkel a zsebszörnyeink rendelkeznek, nagyon sokfélék. Fontos azonban, hogy egyszerre maximum 4 ilyen képesség lehet a pokémonunk tudástárában. Ha újat kap (mondjuk szintlépésnél) akkor törölni kell egy régit. A képességek közös jellemzője, hogy mindegyiknek van:
erőssége (ebből és a típustól függő támadás vagy spec.tám-ból számolja ki a program a sebzést)
pontossága (minél nagyobb, annál nagyobb az esélye annak, hogy a mozdulat eltalálja a célpontot)
és valamennyi használati határa.(pp=power points) Ha ez elfogy, akkor a pokémonunk már nem képes tovább használni az adott mozdulatot, csak miután meglátogattuk a pokémon centert, és ott helyre nem pofozták.
A képességek kiválasztásánál fontos tudnunk, hogy ha egy víz pokémon mondjuk használja a Surf nevezetű mozdulatot(ami szintén víz típusú), akkor 150% a sebzés, tehát 50%-al nagyobb, mint ha más használná, mivel azonos a típusa a pokémonunk típusával. Ez minden típusra és pokémonra igaz, mindig vegyük figyelembe, ha új mozdulatot akarunk tanítani.

Meg kell említeni még a táskánk tartalmát, amiben tárgyaktól kezdve, pokémont segítő gyógyszereken, virtuálisan betanítható képességeken és bogyókon át (amiket ültethetünk-termeszthetünk is) egészen a bicikli-ig találhatunk meg mindent. Egy jó pokémon mester mindenre fel van készülve :)

Protozoli játéktesztjei: Pokémon Emerald - 5. kép

A történet:
A játék legnagyobb részében vándorolni fogunk városról városra, hogy megszerezzük a jelvényeket a teremvezetőktől. Ugyanis ha megvan mind a 8, akkor mehetünk a pokémon ligába, és megküzdhetünk az Elit négyessel, akik a világ 4 legjobb kiképzői. Persze mire eddig eljutunk, sok minden fog történni. Lesznek itt gonosztevők, akiket majd jól meg kell ruháznunk, és még legendás pokémonok is felbukkannak, akiket ha nem állítunk meg, sajnos a világ végét okozzák a harcukkal. Érdekes és izgalmas kaland vár ránk:D

Amit még tartogat a game:
A játék rendkívül sokféle módon mutatja be a pokémon élet szépségeit. Amikor éppen nem harcolunk, akkor lehetőségünk lesz szépségversenyre is elmenni, ami igazán élvezetes.
Ha pedig nincs kedvünk ezzel mulatozni, keltethetünk pokémonokat tojásból (itt szükségünk lesz egy fiú és egy lány egyedre).
Egy bizonyos feladat végrehajtása után megnyílik az út a Battle Frontier-hez, ahol további izgalmas feladatok és jutalmak várnak minket. Ha pedig egyszerűen csak lazítani szeretnénk, elmegyünk kaszinózni, pecázunk vagy gazdálkodunk egy kicsit a bogyóinkkal.
A játék legnagyobb előnyét pedig az (emulátorral is megvalósítható) "én a haverom" ellen küzdelem jelenti. Csatározhatunk akár 4-en is egymás ellen, 2-2 párban.
Mindenki láthatja, hogy a game büszkén dicsekedhet a jobbnál jobb kis mini programokkal, amikkel sokáig elszórakozhatunk.

Végszó:
A pokémon játékok mindig is ragyogtak, és ragyogni is fognak. Rengeteg mindent raktak bele ebbe az "aprócska" játékba. Aki szereti a hosszú időre lekötő játékokat, annak bátran ajánlom a Pokémon sorozatot.


Összegzés:

Grafika: 7/10 -- A grafika nem túl jó, de a célnak megfelel, és egy idő után már észre sem veszi az ember a hibáit

Hang: 8/10 -- A zenék kellemesek, és ami nekem nagyon tetszett, hogy minden pokémonnak sajátos "nyöszörgése" van

Játékmenet: 8/10 -- A világ, ahol kalandozunk szépen megtervezett, időjárási elemek is vannak, habár futáson és biciklizésen kívül ne várjon senki se többet a kis karakterünktől

Hangulat: 9/10 -- Nagyon jó, mindenki átérezheti, milyen is pokémon mesternek lenni

Szavatosság: 10+/10 -- A rengeteg befogható állatka és a sok minijáték szinte végtelen játékidőt biztosít

Végösszeg: 8.4/10
+: nagyon jó kis játék, aki belelendül, azt hosszú időre a gép elé szegezi

-: igazából csak a fiatalabb korosztálynak ajánlom, nem hiszem, hogy a huszonévesek sok örömüket lelnék benne


Végére pedig egy kis játékbeli videóval kedveskedem:

Nézd nagyban ezt a videót!



12 hozzászólás

Vendég

14 éve, 4 hónapja és 9 napja

Én letöltöttem gépre,és akor játszanák vele,hogy megynyitom a VisualBoyAdvance.És semmi:| Valamiért nem akar elindulni,pedig a leaf green megy.
Nem tudjátok mi a gond?

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 napja

nincs vmi pokemon játék PSP-re is? mert én youtube-on láttam videót arral, h egy gyerek PSP-n játsza vmelyik Pokemon verziót, de nem találom sehol wtf smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 5 napja

ha az emeráldba elkaptam a 3 legendás pokémont akkor mit kell csinálni?
kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 21 napja

milyen pokemont pokemon emerald pokemon misteridungeun redteam pokemon firered ...stb

válasz erre

Vendég

16 éve, 26 napja

Aki tudja hogy van e pokémon szerver a half-life 2 be akkor szóljon mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 26 napja

Protozoli írta:
Sajnos sztem itt nem reklámozhatom az oldalt. szomorú smiley
Mit Akarsz reklámozni ?

válasz erre

Vendég

16 éve, 26 napja

Azt szeretném megkérdezni hogy half-life 2 be van e pokémon szerverröhögő smiley

válasz erre

Protozoli

16 éve, 6 hónapja és 20 napja

Sajnos sztem itt nem reklámozhatom az oldalt. szomorú smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 7 hónapja és 7 napja

hol lehet le tölteni a pokemont

válasz erre

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 19 napja

Nem rosszak ezek a Pokemonok. Öcséméknek van ds-ük, én is psp párti vagyok. Azon nyomkodtam már, bejött.

válasz erre

Rambo

16 éve, 8 hónapja és 19 napja

Hmm, még csak egyszer próbáltam ki Pokemon játékot, Nintendo Game Boy Color-on, de az nagyon tetszett. Egyre több DS-es játék van, amit ki akarok próbálni. mosolygó smiley Sajna nekem egy DS nem ér meg annyit, mint egy PsP és kb. egy árban mozog a két gép. szomorú smiley

válasz erre

Protozoli

16 éve, 8 hónapja és 20 napja

Sajnos lemaradt egy # jel, de a javítás már folyamatban van. Mindenkitől elnézést kérek.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Dav2377 profiljamarco profiljaBotyi profilja