Mass Effect Trilógia - A Háromszög Elmélet

2014. január 12.
45.4521
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
ApexShow profilja, adatai
ApexShow
Üdv mindenkinek! Hatalmas SPOILER veszély lesz, úgyhogy aki még tervezi a trilógia végigvitelét, az bele se kezdjen a blogom olvasásába! Ebben az írásban, bemutatom Nektek, hogy miként képzelem el a finálé utolsó fél óráját és egyben olyan rajongói kérdésekre is válaszokat adok, melyek korábban, több vita forrását is jelentették. A blog ezúttal nem lesz törölve!
 

/>


Figyelem! Az írásomban, nem csak és kizárólag a saját észrevételeim szerepelnek, így forrásként belinkeltem a Clever Noob oldal egyik lelekes ME rajongójának(Julien Kluk) három videóját, amik a sulykolás elmélettel foglalkoznak, méghozzá, nem is akárhogyan. Érdemes őket végignézni, pedig maga a teória, már meg lett hazudtolva!

A videók, 90-110 perc közötti hosszúságúak és sorban kell őket megtekinteni ahhoz, hogy minden világos legyen! Nagyon érdemes végigülni mindet! Ezek nem azok a videók, amik anno a sulykolás elmélettel foglalkoztak!

Nézd nagyban ezt a videót!

#video#http://www.youtube.com/v/YDGAnsVOb-M#videoforras#http://www.youtube.com/v/YDGAnsVOb-M#videovege#

Nézd nagyban ezt a videót!

#video#http://www.youtube.com/v/oeJkR683Sas#videoforras#http://www.youtube.com/v/oeJkR683Sas#videovege#

Nézd nagyban ezt a videót!

Organics seeks perfection through technology, synthetics seeks perfection through understanding.
Gondoljunk bele a saját fejlődésünkbe. A természet megadta számunkra mindazt, amit lehetett. Ki tudja honnan indultunk, de annyi bizonyos, hogy hatalmas átalakulásokon mentünk keresztül, mire a hosszú idők során, teljesen kifejlődtünk, majd végül, öntudatra ébredtünk. Gyakorlatilag, elértük a természet adta korlátainkat... A fejlődésünk következő szakaszát, a kíváncsiságunk révén értük el. Megismertünk és megtapasztaltunk dolgokat, melyeket később tudásként hasznosítottunk. A felhalmozott tudás által, fejlettebbek lettünk, hiszen azokat, visszük tovább fajunk gyarapodásával, miközben felhasználjuk azt, ami megadatik számunkra, a bolygónkat és annak számos matériáját! Ezen nyomvonalat követve, új dolgokat teremtettünk, melyek az érdekeinket szolgálják. Magyarul a technológiánk által lettünk jobbak és fejlettebbek. Egy idő után, el fogunk jutni arra a szintre, hogy önállóan cselekvő és gondolkodó gépeket szabadítsunk a világra, amiket céllal ruházunk fel.

Az organikus létformák, kémiával rendelkeznek. Ennek köszönhetően, érzelmeik vannak, melyek tágabb spektrumú gondolkodást jelentenek, ám azonban a gépek, azaz a szintetikus létformák, csak a hideg logika útján képesek meghozni a döntéseiket. Szokták mondani, az érzelmek, gyakran nehezítik meg a logikus gondolkodást! Tegyük fel, van egy olyan gép, ami tudatosan viselkedik, képes kommunikálni, megfigyelni dolgokat és azok alapján döntéseket hozni. Ez a gép, hezitálás nélkül áldozna fel egy hozzá "közel álló" személyt, ha a saját célja beteljesítése, elsődleges feladata lenne. Egy organikus személy, ellenkező esetben, arra törekedne, hogy más megoldást keressen, mivel ragaszkodik a géphez, amihez szoros kötelék fűzi. Mint amikor a saját gépkocsinkat sajnáljuk lecserélni egy másikra - az is hasonló eset. Ezzel gyakorlatilag leírtam, hogy mi volt a kezdeti probléma, de most konkretizáljuk a dolgokat.


You represent Chaos, We represent Order.
Évmilliókkal korábbra tekerünk vissza az időben. Ahogy most, abban az időben is léteztek olyan élőlények, akik a hosszú idők során, intelligens létformákká nőtték ki magukat, a technológiájuk által törekedve a tökéletesség felé. A valaha létezett, legősibb faj is teljes életet élt akkoriban, melyek vízi szörnyetegekként vannak feljegyezve a jelen ciklusunk történelmében. Szárazföldi civilizációk elméjét irányították, hogy felhasználják őket, saját érdekeik szolgálatára. Úgy is mondhatnánk, ők voltak a galaxis urai. Ez a faj volt a Leviathan. Bár a szárazföldiek rabszolgaságban éltek, mégis valamilyen szinten, szabadok voltak. Ugyanúgy élhették az életüket, csak mindezt befolyásolás alatt, magasabb célokat szolgálva. Egy napon, ők is elérték azt a fejlettséget, ami már elég volt, hogy önállóan gondolkodó gépi fajokat kreáljanak, melyek érthetetlen okból, fellázadtak teremtőik ellen és véres pusztulást hoztak az élőkre. A végeláthatatlan harc, mit sem számított, a gépek egyre fejlettebbé váltak, míg az élők, ki voltak szolgáltatva, saját teremtményeikkel szemben. Más megoldás kellett, hogy megakadályozzák a galaxis kipusztulását. A Leviathan volt a legfejlettebb faj.

Létrehozatak, vagy létrehozattak szolgáikkal egy olyan eszközt, melyben utolsó reményüket látták. Egy mesterséges intelligenciát, melynek az volt a feladata, hogy stabilizálja az élők és a szintetikusaik közti kapcsolatot. De legfőképp, hogy békét teremtsen közöttük, s ezáltal megőrizze az életet a galaxisban. Ez az intelligencia volt a Catalyst. Az élő Leviathan szerint, ez a találmány sem volt más, mint egy eszköz, akárcsak a kisebb civilizációk, akiket irányítottak.


We harvest advanced civilizations, leaving the younger ones alone...
A történet szerint, ez az intelligencia, megannyi lehetséges megoldással próbálkozott. Legfőbb időtöltése volt, hogy tanulmányozza az élőket és azok működését. Hogy rájöjjön, mi motiválja őket. Erre a célra, egy sor gyalogot épített, amik szétszéledtek a galaxis valamennyi pontjára, hogy begyűjtsék a szükséges adatokat. Egy napon, váratlan eredményre jutott. Kezdetben, elárulta alkotóit... A Catalyst rájött, hogy minden hiába, ahhoz, hogy a szintetikusok, ne tudjanak ugyanúgy elszabadulni, magát a probléma gyökerét kell megszüntetnie. Azaz ki kell iktatni minden fejlett fajt, hogy azok ne veszélyeztessék a fiatalabbakat. Mivel alkotói, ugyanúgy a probléma részét képezték, így célját csak akkor érhette el, ha őket is eltűntette az útból, amit a Leviathan-ok, érthető módon, árulásnak neveztek. Ekkor született meg a Reaper "megoldás". Az első learatott faj a Leviathan volt. Az ő genetikai állományukból alkotta meg az első Reaper-t, akit Harbringer-ként imserünk, majd később a többiek is ugyanerre a sorsra jutottak.

Mint tudjuk, a renegát találmány, alkotói kinézetére formálta szolgálóit, a Reaper-öket, amik hasonló elmebefolyásoló képességgel bírtak, mint a vízi szörnyek. Érthető, ha a Catalyst nem azzal foglalatoskodott, hogy irányítása alá vegye a két létformát külön-külön, hiszen ahhoz nem lett volna elég kapacitása és Reaper nélkül, nem is sikerült volna az élők irányítása. Az is logikátlan próbálkozsának számít, ha csak a szintetikusokat pusztítja el, hiszen attól még, technológiailag az élők, ugyanúgy fejlődhettek volna tovább és később megalkothattak volna egy jobb szintetikus létformát, ami mégnagyobb fenyegetést jelenthetett volna.

Miért veszélyesek a szintetikusok az élőkre nézve? Miért állítja a Catalyst, hogy egy idő után, mindenképp alkotóik ellen fordulnak a gépek?

Organics create snythetics to improve their own existence, but those improvements have limits. To exceed those limits, synthetics must be alloved to evolve. They must, by definition, surpass their creators. The result is conflict, destruction, chaos. It is inevitable.

Lefordítva: A szerves lények, a szintetikusok révén érik el, létezésük magasabb szintjeit. Ahhoz, hogy az élők, átlépjék saját korlátaikat, hagyniuk kell, hogy a teremtményeik továbbfejlődjenek. Azaz egy idő után, túl kell szárnyalniuk alkotóikat, ami konfliktushoz, pusztuláshoz és káoszhoz vezet. Persze ez nyilván nem minden esetben igaz. Elég, ha a Geth konfliktusra gondolunk. Ott maguk az alkotók fordultak teremtményeik ellen, mert megrémültek azok, túl gyors szintű fejlődésétől. Így a Geth-ek teljesen érthetően, engedték, hogy a Reaper-ök irányítsák és továbbfejlesszék őket, hogy ezzel megvédhessék magukat. Pedig valójában, épp azt a célt szolgálták, hogy Reaper szolgaként, a fejlett fajok ellen forduljanak.


We harvest your bodies, your knowledge, your creations. We preserve it to be reborn in the form of a new Reaper.
A Reaper-ök, nem csupán óriás tintahalra hasonlító szupergépek, hanem egyben a learatott fajok genetikai masszájából létrehozott, saját tudattal rendelkező létformák. A Reaper-ök, felemelkedésnek nevezik, mikor a fajok, haláluk után, Reaper testben születnek újjá. A Catalyst irányítja őket.


The Citadel. It's my home.

Ha a Citadel a Catalyst otthona, akkor hogy lehet, hogy soha senki, semmilyen formában nem találkozott még vele?Mint tudjuk, a Citadel egy kémállomás, aminek az a feladata, hogy biztonságosnak tűnjön és kiszolgálja a kíváncsi fajokat. Elhitetve velük azt a hibás elképzelést, hogy egy kihalt civilizáció hagyatéka. Ellenséges jelenlét, nem mutatkozhat az állomáson! Plusz, az is világos, hogy a Catalyst nem képes fizikai formát ölteni. Mindenki előtt, más formában jelenne meg, mivel ő nem csak egy egyszerű intelligencia, hiszen képes gondolatokat olvasni és gondolatokat írni, befolyásolni, irányítani. Az viszont teljesen világos, hogy mindezt, csakis a szolgálóin keresztül képes elérni. A Citadel tulajdonképpen ő maga. A fajok, megosztják az állomáson a titkaikat, kultúrájukat, technológiájukat, benépesített kolóniáik pontos helyét, így az ellenség, gond nélkül értesülhet a gyengepontokról.


Sovereign:
The pattern has repeated itself more times than you can fathom. Organic civilizations rise, evolve, advance, and at the apex of their glory they are extinguished.


Hogyan zajlik le egy Reaper ciklus?Még mielőtt a fejlett fajok, elérnék technológiai szintjük, kritikus szakaszát, a Keeper-ök, a hátrahyagott Reaper őrszem jelzésére, megnyitják a Citadel relé és a Dark Space közti átjárót, majd minden Reaper, szemvillanás alatt, meglepetésszerű támadást indíthat. Első dolguk a Citadel állomás elfoglalása, ami a mi ciklusunkban, azért maradt el, mivel az átjárót nem sikerült megnyitniuk, hála a Prothean tudósoknak, valamint Shepard-nek és legénységének... Az aratás hosszú ideig tart, gyakran évszázadokig, melynek végeztével, feltehetően, ugyanezzel a módszerrel térnek vissza a Dark Space-be és válnak inaktívvá a Citadel-el együtt, hogy visszatöltsék az energiájukat. Az Ilos-on fennmaradt Prothean tudósok, kihasználták a Citadel inaktív állapotát és a saját építésű, egyirányú reléjük segítségével, mely a Citadel hátsóbejárataként ismeretes(Conduit), átmentek az állomásra és átprogramozták a Keeper-öket, hogy azok ne reagáljanak a Reaper jelzésre. Ezért kellett Sovereign és később feltehetően a Human Reaper is, hogy ők nyissák meg manuálisan, a saját energiájukat felhasználva. A Keeper-ök, Vigil elmondása szerint, miután kicsúsztak az irányítás alól, egy nem várt irányba fejlődtek tovább. Azt is hozzátette, hogy a szerves lények irányítása jóval bonyolultabb, mint a szintetikusoké, így elképzelhetővé vált, hogy a Geth-ek helyettesítették volna az automatizált bogár fajt, ha Sovereign-nek sikerült volna elindítania az inváziót.

Sovereign:
Your civilization is based on the technology of the mass relays. Our technology. By using it, your civilization develops along the paths we desire. We impose order on the chaos of organic life. You exist because we allow it, and you will end because we demand it.

Miért fontosak a Relék, ha általuk, hamarabb érik el az élők a fejlettebb szintet?Leviathan a Catalyst-ról:
It directed the Reapers to create the mass relays -- to speed the time between cycles for greatest efficiency. The galaxy itself became an experiment. Evolution its tool.

A relék, később épültek meg, mint a Citadel. A Leviathan szerint, a relék célja az volt, hogy felgyorsítsák a ciklusok gyakoriságát. Ez annyit tesz, hogy befolyásolják és felpörgetik a fejlődésünket. Előbb-utóbb, mindenképp elértük volna a kritikus fejlettségi szintet, így teljesen mindegy, hogy mennyi idő telik el a két ciklus között, hiszen a galaxisban való élet, a Reaper-ök által, ugyanúgy fennmarad. Ezt bővebben kifejtve: tegyük fel, hogy nincsenek relék és mondjuk 1 millió év szükséges, hogy a kritikus technológiai szintig eljussunk. Ez idő alatt, a Reaper-ök hiába keresnék a jobb megoldást, nem találnának semmit, ahogy 50 ezer év alatt sem. Csak elnyújtanák az elkerülhetetlent. Egyszer, mindenképp elkezdődik az aratás... Ha az élet (!)megőrzése a célja, akkor miért kellett hát felgyorsítani a fejlődést? Mi ebben a logika?

I embody the collective intelligence of all Reapers.

Tehát a cél, hogy több aratási ciklus legyen. Minden aratáskor, és egyben minden Reaper születésekor, nemcsak magát a fajt, hanem azok tudását és technológiáját is magukba integrálják. A magasabb Reaper létszámnak köszönhetően, a Catalyst okosabbá válik, hiszen ő az összes Reaper kollektív intelligenciája. De nem csak ez a fontos. Minden Reaper különbözik a többitől, mindegyikük másképp járulhat hozzá a közös tudáshoz. A Catalyst úgy hiszi, szolgálói által, hamarabb megtalálhatja a végső megoldását.

Mit tudunk a Rachni-okról?

Egy érdekes kérdés vetül fel. Mi a szerepeük ezeknek a lényeknek? Az első részbből kiderül, hogy a Rachni-ok, agresszívvá váltak és hatalmas fenyegetést jelentettek a galaxis népeire nézve. A Salarian-ok és a Turian-ok, a Krogan-okat használták fel ellenük, hogy megállítsák és kiirtsák őket, ami bizony, évszázadokig húzódott... Sokáig nagy kérdés volt, hogy miért váltak a Rachni-ok gonosszá... A Noveria-n fogvatartott Rachni királynő, elmond egy-két érdekes dolgot arról, hogy mi történt velük a háborújuk idején. A kultúrájukban, a kommunikáció annyit jelent, mint "dalokat zengeni". A fajuk, alapjában véve békés, ha a zenéjük harmóniát kelt bennük, de valami megzavarta őket, eltorzította a dalaikat. Ha Shepard, szabadon engedi a királynőjüket a Noveria-n, akkor a második részben, az Illium-on, fel fog tűnni egy Asari hírvivő, aki átadja a királynő üzenetét. A beszélgetés során kiderül, hogy a Rachni nem véletlenül vált agresszívvá, hiszen indoktrináció hatása alá kerültek. A harmadik részben a királynő, maga mondja el, hogy mit érzékeltek, mikor a Reaper-ök megszállták az elméjüket. Olajszerű árnyakat láttak, furcsa zajokat hallottak...

Vigil szerint, Sovereign már évszázadokkal korábban megkezdte társai visszatérésének tervét szövögetni. Tehát elvileg, egy időbe esik a Rachni háború és Sovereign tervének kezdete. Elterelő hadműveletnek tökéletes volt kirobbantani egy háborút, hiszen, amíg a galaxis a Rachni-ra összpontosít, addig Sovereign fedett maradhat, így senki nem foglalkozik vele. Annyi szent, hogy nem egy Reaper eszköz van a galaxisban, amin keresztül indoktrinálhatták a Rachni fajt. Tovább lépve, a Leviathan DLC eseményei során, újabb érdekességek derültek ki. Dr. Bryson szerint, a Rachni fajt a Leviathan-ok indoktrinálták, hogy felhasználják őket a Reaper-ök ellen. Ez egyfajta teória volt a részéről, ami nem lett megerősítve. Ha belegondolunk, ennek a teóriának semmi értelme. Miért fedték volna fel magukat? Mire mentek volna a Rachni-okkal az oldalukon? Mint az kiderül, mindvégig arra törekedtek, hogy a sötétben maradjanak. Hogy senki ne szerezzen tudomást róluk. Bárki, aki megpróbálta felfedni a kilétüket, meghalt, vagy agymosott szolgává lett. Mi van, ha valakik már túl közel jártak? Mi van, ha a Leviathan-ok, a Rachni-t használták fel, hogy saját magukról eltereljék a figyelmet...? Nos, ez nem derül ki a játékból. Mivel a Reaper-ök és a Leviathan-ok is képesek a sulykolásra, így elviekben mindkettejüknek érdekében állhatott, hogy ezt a békés fajt, elterelésre használja fel.

Itt az idő, hogy felvezessem a Háromszög Elméletet:

A Clever Noob oldal által készített három videó, szép aprólékosan vesézi ki a végső percekben lezajlott dolgokat, melyek az Indoctrination Theroy-t próbálják igazolni, egészen addig, amíg az Extended Cut megjelenése, teljesen be nem kavar az elméletnek. Ugye ott vannak a hosszabb epilógusok, a Refusal ending, melyek arra engednek következtetni, hogy a végső döntésünk utáni részek, valóban megtörténnek, de ha a Destroy ending-nél, magas EMS pontszámmal rendelkezünk, Shepard fellélegzik London romjai alatt, akkor hogy lehet, hogy Shepard a Citadel-en volt és elindította a Crucible valamelyik sugarát, vagy meghátrált(Refusal ending)?

Until the intelligence finds what it's looking for, the harvest will continue.
Térjünk vissza a Leviathan DLC-re. Az egyik élő Leviathan-tól hangzik el a fentebb levő idézet. Lefordítva ez annyit jelent, az intelligencia, egészen addig folytatja az aratást, míg nem talál egy jobb megoldást, célja beteljesítésére. Szerintem az a faj, ami elindította a Crucible tervét, tudta, hogy csak így állíthatja meg az ellenséget. Mikor kérdezősködünk a Crucible-ről, egy érdekes arckifejezést látunk az általunk hallucinált személytől, aki a Leviathan hangján szólal meg. Pontosan olyat, mint aki többet tud, de direkten el akarja hallgatni előlünk az információt. Melyik faj az egyetlen, aminek néhány egyede túlélte az évmilliók óta tartó borzalmakat és tudta, miként lehet legyőzni az intelligenciát? Következtethetően, maga az a faj, ami létrehozta azt. Hiszen náluk jobban, senki nem ismerhette. Tehát "elviekben", a Leviathan-októl származhatott a Crucible kezdeti terve.

Vendetta - a Prothean VI a Thessia-ról - elmondja, minden ciklus hozzáadott valamit a géphez, vagy kiegészítette azt, ebből kifolyólag leszűrhetjük azt a tényt, hogy a fejlett fajok, bukásuk előtt gondoskodtak arról, hogy a rá következő ciklusban, mindenki tudomást szerezzen a megfigyeléseikről, tudásukról, illetve az ellenség technológiájáról. Egy idő után, szép lassan, minden ciklus egyre több információt örökölt át a rá következőnek.

Synthesis is the final evolution of all life.
Mi az a dolog, ami jobb megoldásul szolgálhat a jelenleginél? A Synthesis - bár a Control is. De a kérdés az, miért? Mert, ha a galaxis minden élő és szintetikus tagja fuzionál, nem létezik majd többé egyik csoport se, így a feladat teljesítve van! Tehát a totális Reaper győzelem, a szintézis. Bizonyos szempontból, ezért is tartom logikusnak, hogy a Reaper-ök nem akadályozták meg a Crucible létrejöttét, hiszen a gép ugyanúgy az ő céljaikat is szolgálhatja. Ugyanakkor más oka is lehetett, amire lentebb még ki fogok térni.


De akkor, miért nem a Catalyst építette meg a gépet, ha ilyen okos, akkor erre miért nem volt képes az évmilliók során?Saren:
I'm forging an alliance between us and the Reapers. Between organics and machines. And in doing so, I will save more lives than have ever existed.

Emlékeztek még arra, mikor a Catalyst elmondja, mivel próbálkozott a korábbi ciklusokban? We have tried...a similar solution in the past, but it has always failed... Because the organics were not ready. It is not something that can be...forced. Bizony, megemlíti a szintézist. Persze az nem egy egész galaxisra ható fúzió volt, de a lényeg, hogy a terve elbukott, ám a nagy kérdés az, vajon miért? Mert nem álltak készen a fajok rá, így hiába erőltette volna rájuk. A Synthesis ending, csak akkor érhető el, ha a galaxis összes faját kibékítjük és magas EMS pontot érünk el. "You are ready, and you may choose it" Ekkor jön a szöveg, hogy készen állunk az összeolvadásra. Képesek voltunk összefogni, kibékülni saját teremtményeinkkel, hogy együtt beteljesítsük a céljainkat... Ha egy ciklusban, megdől a szövetség, nincs összetartás, a szintézis semmit nem fog érni! Az a cél, hogy az élők építsék meg a gépet, ezáltal bizonyítva, hogy az evolúció legmagasabb fokára léphetnek. Ne feledjük el, a Catalyst képes volt a szintézis lehetőségére. Tehát a zöld befejezés hozzá tartozik. Míg a kék, a Cerberus-hoz, a vörös pedig az Alliance-hez.

Ha nem érhető el a Synthesis, akkor miért lenne jobb a Control ending?

Az Illusive Man-t nem hagyták volna, hogy irányítóvá váljon, hiszen gonosz célokra használta volna a Reaper-öket. Azonban, egy olyan valaki, aki a galaxist védelmezné, minden erejével, aki képes volt egy galaxis nagyságú szövetséget összekovácsolni, sokkal jobb vezető lehetne.

Ethernal. Infinite. Immortal. The man I was used these words, but only now do I truly understand them. And only now do I comprehend the full potential of his decision.

Ebből az idézetből, jól kivehető, hogy Shepard és a Catalyst, eggyé vált. Mindkettejük megszűnt létezni, helyettük pedig, valami új dolog keletkezett, megtartva mindkét fél tulajdonságait. Shepard megértette a szintetikus lét mivoltát. Erre utal a fentebb levő idézet első fele. Míg a Catalyst arra, hogy Shepard miért döntött úgy, ahogy. Mitől volt másabb az ő gondolkodása.

Ha nem érhető el, se a Synthesis, se a Control ending, akkor a csillagkölyök, miért hagyja, hogy Shepard végezzen velük?

The fact that you are standing here, the first organic ever proves it. But it also proves my solution won't work any more.

Shepard az első, aki eljutott a Catalyst "színe elé". A következő ciklusban, ugyanez a történet ismétlődne meg, de az akkori fajok, sokkal többet tudnának, mint jelenlegiek, hála Liara holografikus adattárolóinak. Azaz, a jövő civilizációi, hamarabb építenék meg a Crucible-t, és tudnák, hogyan használják azt fel ellenük. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs értelme továbbfolytatni a jelen tervet. Ezért felajánlja, hogy dönthessünk, de persze figyelmeztet minket a következményekre. Ennél az alacsony EMS pontszámnál, jóval másabb lesz a Catalyst-el való beszélgetés. Ez esetben, nem jobb megoldásról beszélünk, mint az aratási ciklus, hanem egy teljesen lényegtelennek tűnő választásról, a Catalyst szemszögéből nézve.


The Crucible changed me, giving...new possibilities.
Miért segít a Catalyst?

Ha észrevettétek, röviddel azután tűnik fel és ajánlja fel a döntési lehetőséget, miután a Crucible rákapcsolódott a Citadel-re, hiszen jobb megoldási lehetőség kínálkozott a problémájára, ergo megadja magát, mert a jelen terve elbukott.

De akkor, hogy lehet, hogy ő nem tudja aktiválni a legjobb eshetőséget?

Teória jellegű válasz következik. Nyilván ez a Crucible miatt van. A Crucible a Reaper technológiát használja fel, miközben az ellenség, ki van zárva a rendszerből.

A Háromszög Elmélet:

Mi indítja be a Crucible-t?Elérkeztünk az Indoctrination Theory meghazudtolásához. Ezen elmélet szerint, Shepard ott hever a Föld-ön, ahol Harby, elé pörkölt, vörös lézersugarával. Sokan úgy hiszik, hogy Harbringer, telibetalálta Shepard-t, pedig ez konkrétan nem látszódik, így nem halhatott meg, de nem is lehetséges, hogy fizikailag elmozdult onnan, ahol elvesztette az eszméletét. Miért mondom ezt? Mert, mint tudjuk a Citadel az űrben volt, ami felrobban, ha a Destroy befejezést választjuk. Ez már egy olyan hatás, amit nem lehetne túlélni. Persze, erre még az ember ráfoghatná, hogy írói túlzás... de, mi van a robbanás utáni becsapódással, az oxigén hiánnyal, és a vörös sugár, szintetikusokra ártalmas hatásával? Mert ez már kapásból, összesen négy olyan elem, ami halálos végkimenetelhez vezet. Erre még később vissza fogok térni.

Tehát, Shepard, Harbringer sugara után, felébred, egy sima pisztollyal a kezében, ami már alapból nála van, de jól tudjuk, hogy akármilyen fegyverzetünk is legyen a végén, akkor is ugyanezt a pisztolyt fogjuk nála találni. A kérdés az, honnan ez a stukker...? Shepard, a Husk akadály után, belesétál a fehér sugárba... majd feljut a Citadel első termébe. A ME3 utolsó megmérettetése során, elhangzik, hogy az ellenség, a fehér sugáron keresztül juttatja el az élő és holttesteket a Citadel-re. Ez egy, a Reaper-ök aratási folyamatának része, amit Shepard meg is jegyez! Az első terem, rögtön egy hullatárolóval kezdődik. Shepard megemlíti, hogy ez a terem, kísértetiesen hasonlít a Collector bázison látott dolgokra, ahol a földön heverve terültek el a hullahegyek.

Elképzelt egy olyan termet, amiről tudta, hogy holttestekkel lesz tele, párosította azt a Collector bázison látottakkal és voila'... kész is a Collector bázis és a Citadel keresztezéséből létrejött hullatároló terem. Az is elhangzik, hogy ezeket a területeket, nem látta senki a Citadel-en... Most jön az érdekesség. Milyen strukturális megoldás az, ha egy ilyen hullatároló mellett, egy viszonylag rövid, egyenes útszakasz vezet a Citadel irányítóterméig? Érdekesnek mondható, nem? Mellesleg, mivel nyitották ki a Citadel karmokat az első részben? Egy ugyanolyan panellel, mint amit a fináléban látunk. Csak nem egy újabb emlékünk a múltból? Teljesen véletlenül, ott áll egymagában az a panel, ami a karmokat nyitja? Semmi erőtér, vagy őrizet nincs? Különös...

A következő jól megfigyelhető dolog, hogy Shepard, egyetlen gombnyomásra ki tudja nyitni a Citadel karmokat, de Anderson, ott áll a panel előtt, és nem tesz semmit. Miért? Ez bizonyíték arra, hogy valójában csak azt képzeljük, hogy ott van. Mikor az Illusive Man, rákényszeríti Shepard-öt, hogy lője meg Anderson-t - akarata ellenére -, Anderson jobb oldalát találja el a lövedék. A Citadel karmok kinyitsa után, mikor Shepard leül a haldokló Anderson mellé, egy pillanatra Shepard jobb oldalát látjuk, ahol egy golyó ütötte sérülésből ömlik ki a vér. Hogy lehet az, hogy Anderson sebesülését, Shepard szenvedi el? Továbbmegyek: Fentebb kitértem rá, hogy a sulykolásnak, milyen hatásai vannak. Mikor az Illusive Man belép, néhány pillanat erejéig, Shepard fejéből bámul ki a kamera, amiben látjuk az olajszerű foltokat és halljuk a Reaper zajokat. Miért van ott az Illusive Man?

Egyáltalán, hogy került oda? Meglátásaim szerint, ez megint egy emlékkép, amit az ellenség próbál felhasználni ellenünk. Shepard fejében, az Illusive Man, egy ellentétes érdeket képvisel, vagyis egy akadályt. Ha nem tudjuk megtörni, akkor game over. Viszont, ha legyőzzük, ki tudjuk nyitni a Citadel karmokat, majd ezt követően, a Crucible rá tud csatlakozni a Citadel-re. Tulajdonképpen az Illusive Man, a Reaper ellenállás megtestesült képmása. Egy érdekesség, de nem létfontosságú dolog, hogy az Illusive Man is ugyanolyan módon lesz öngyilkos, mint Saren, de ezt nem nevezhetem emléknek, mivel Saren, csak akkor lesz öngyilkos, ha meg tudjuk győzni, hogy Reaper irányítás alatt áll.Rátérek a mondandóm lényegére: Kicsit gondoljunk vissza a Rannoch-on végrehajtott Geth misszióra, ahol Legion segítségével, rákapcsolódtunk a Geth hálózatra. Shepard végig egy kabinban van, eszméletlenül. Átlépünk egy olyan közegbe, amit a valóságban nem láthatnánk, nem érzékelhetnénk, mert csak egy "programkód", de attól még létezik! Belekerülünk ebbe a programkódba, ahol fizikailag is látjuk a Reaper vírust, ami irányítja az eretnek Geth-eket. Ezt a fizikai valóságot, azaz magát a kinézetét, Legion plántálja bele Shepard elméjébe. Emlékeztek, mikor Shepard megkérdezi Legion-től, hogy miért egy fegyvert kapott a Reaper vírus megszüntetéséhez? Azt válaszolja rá, hogy valami számunkra szokványos, ismerős dolgot akart a kezünkbe adni. Szóval, akár lehetett volna bármi más, fizikainak tűnő dolog is, ami ezt a Reaper antivírust szimbolizálta volna. Ezen küldetés befejezésében, ha semlegesítjük a veszélyt, az eretnek Geth-ek leállnak.


Ugorjunk át a fináléba és emeljük át ezt a képletet:

A Geth-ek helyére, képzeljük oda a Reaper-öket, amikkel Shepard össze van kapcsolva. A Geth hálózat, fizikai környezetét, helyettesítsük be a Citadel ismeretlen területeivel. A semlegesített Reaper vírus helyére(Geth leállás), a Crucible három sugarának, valamelyikét képzeljük oda, epilógussal együtt! A Reaper vírus ellenszerét képező fegyver helyére, a Crucible termét. Legion helyébe pedig, képzeljétek oda Shepard-öt és a Catalyst-et. Még egy fontos dolog: A fináléban levő sulykolás, még nem egyenlő a teljes irányítással! Ha egy virtuális környezetet, egy (!)organikus elme teremt, akkor arra ugyanúgy hatással lehet a sulykolás is, tehát Shepard, ugyanúgy érzékeli a sulykolás hatását a képzeletében, mint amikor magánál van. Küzd a Reaper befolyás ellen, de nem törik meg teljesen. Számomra egyértelmű, hogy Shepard a Citadel területeit, míg a Catalyst a Crucible termét "építette" fel.

Catalyst:
...the Citadel is part of me
Hackett rádiózásának, logikus magyarázata következik: Honnan tudná Hackett, hogy sikerült a Citadel-re jutnunk? Kap egy jelentést, hogy valakiknek sikerült átmenniük a fehér sugáron, de azt konkrétan nem mondja, hogy ez a valaki Shepard, maximum csak feltételezheti, hogy ő az. A másik nagy kérdés: Hogyhogy van egy működő rádiónk, mikor úgy megsérültünk, hogy még a páncélzatunk sem bírta ki? Nos erre, az egyik feltételesen logikus válasz az, hogy nem Hackett hangját halljuk, hanem az ellenségét. Shepard már nem küzd tovább, hisz a Citadel karmai kinyíltak, onnantól már a Crucible dolga lenne minden. Emlékezzünk, (!)a Catalyst megadja magát a Crucible kapcsolódásakor! De hogy érje el, hogy Shepard, tovább akarjon küzdeni?

A Crucible-t ugyanis, valakinek aktiválnia kell, ezért szükség van egy megbízható személyre, aki figyelmezteti Shepard-öt, hogy még nincs vége a bulinak. Ez a hang pedig nem véletlenül Hackett-é, hiszen ő a leghitelesebb személy... Mikor Shepard visszakérdez, hogy mit kellene tennie, nem jön válasz. A rádiónak működnie kellene, hiszen az ál-Anderson-el is tudtunk kommunikálni, amíg nem találkoztunk össze vele... A lényeg: Azzal, hogy Hackett azt mondja, a Crucible nem csinál semmit, Shepard tovább akar menni. Ekkor jön a végső döntés helyszíne. Tehát Hackett "rádiózása", egy motivációs eszköz is lehetett.

Van egy másik elképzelés Hackett rádiózására: Ha tényleg, szentül hiszi, hogy Shepard átjutott és tegyük fel, valóban ő rádiózik neki, azaz a rádió nem ment tönkre a valóságban, akkor Shepard, hallhatta Hackett-et, ám hiába reagált volna, hiszen elméletben, nincs magánál. Ezért is lehet az, hogy mikor rákérdez, hogy mit tegyen, nem kap választ... Ettől függetlenül, ugyanúgy motivációs eszközről beszélnük. Én inkább ezt az elképzelést tartom valószínűbbnek, hiszen, ha alacsony az EMS-ünk, a Catalyst nem azt fogja nekünk mondani nyitásként, hogy "Wake Up!", hanem, hogy "Why are you here?" Ha nem érti, miért vagyunk itt, akkor miért motiválna, hogy továbbmenjünk? Persze annak is lenne értelme, de jóval kevesebb.

Nos, tehát eljutottunk a döntés helyszínéhez. Az űrben vagyunk, sisak nélkül! A kisgyerek szellemét látjuk magunk előtt, aki azt mondja, ő a Catalyst. Ez máris két olyan elem, amiből arra következtethetünk, hogy nem a fizikai valóságban vagyunk. Hogy kapunk levegőt? Ja, és milyen érdekes, hogy pont egy újabb emlékünk köszön vissza a csillagkölyök személyében. Jön a következő kérdés? Magyarázza nekem el valaki, hogy a Destroy befejezés aktiválásához, miért egy sztenderd pisztollyal kell meglőnünk a Crucible egy pontját? Hogy lehet az, hogy akik tervezték ezt a gépet, nem tudták, hogy mivel kell beindítani? Oké, a tervezők szerint, a Catalyst az "indítószerkezet". Szóval ez a kérdés, annyira nem is fontos, de hogy került oda a Control befejezés, két lenyomható karja?

Csak mert, az Alliance-nek, soha esze ágába nem jutott volna, hogy egy cseppet is higgyen az Illusive Man Reaper irányítós tervében, akkor miért van ott az a két kar? Ha Shepard ennyire meg van sérülve, akkor hogy lehet, hogy a Synthesis sugarába, futva ugrik bele? Az egész Crucible terem, egy képzelt (!)valóság, ami ugyanolyan szimbolikus környezet, egy a valóságban nem érzékelhető dologra... A Catalyst ügyes pszichológiai trükkel akar minket befolyásolni, hogy a szintézist válasszuk. Ugyanis azt a megoldást ismerteti utoljára. A vörös befejezésnél, kihasználja, hogy vannak érzelmeink. Azaz, hogy minden szintetikus, meg fog semmisülni. Akkor mi lesz EDI-vel, aki a szívünkhöz nőtt? Vagy mi lesz a Geth-ekkel, akiket kibékítettünk alkotóikkal és megszabadítottuk őket a Reaper befolyástól?

Hazudik a Catalyst, hogy meghalunk, ha a Destroy ending-et választjuk?Vélhetőleg, igen. De ez nem bizonyított, sőt én teljes mértékben kizártnak tartom a főhős életben maradását. EDI meghal, hiszen Reaper technológiával keresztezték. A Geth-ek szintén, hiszen ők is Reaper-ök által továbbfejlesztett gépek. De Shepard fellélegzik a romok alatt, ez tény ? magas EMS pontszám esetén. Ha a Reaper jelenlét megszűnik, vagyis nem vagy velük összeköttetésben, nincs virtuális fizikai világ, ergo Shepard magához tér. A többi esetben azonnal meghal, mivel ha ebben az alternatív "világban" feláldozod magad, akkor a valóságban is meghalsz.

A kisgyerek, Shepard indoktrinációjának egyik eleme. Nem létező személy! Mondjuk úgy, beültetett emlékkép, melyet már a videóból is jól leszűrhetünk. Nem segítenek neki a katonák felszállni a siklóra, melyet másodpercek után szétlő a Reaper Destroyer, csak Shepard látja és kommunikál vele, nem beszélve arról, hogy gyorsan változtatja a helyét. A vele való álmok, mind indoktrinációs jelenségekkel járnak együtt. Olajszerű árnyak, szellemalakok feltűnése, suttogása, Reaper zajok a fejünkben. Véleményem szerint, Shepard mentális szétzúzását akarták elérni az álmokkal, hogy megtörjön, és ne legyen ereje továbbküzdeni.

Röviden összefoglalva, azért nevezem az elképzelésemet, Háromszög elméletnek, mert Shepard összeköttetésben van az ellenséggel, ráadásul egy olyan fizikailag nem érzékelhető közegben van jelen(Citadel ismeretlen területei), ahol a Citadel karmok kinyitásának, valamint a Crucible - mint harmadik összeköttetési pont -, aktiválásának kulcsa rejtőzik, mintha csak egy második valóságról beszélnénk. Ebben a közegben, minden szimbolikusan van megjelenítve, melyet Shepard, a saját képzeletéből és emlékeiből rak össze. Mindezt az ellenség, képes befolyásolni, hősünk emlékeit felhasználva. A változás, amit végül elhoz a galaxis számára, valóban megtörténik, tehát, nem egy álom az egész, mint ahogy azt a sulykolás elmélet próbálja bizonyítani! Tulajdonképpen, ezzel logikusan összekapcsoltam a fellélegzős jelenetet a fináléval, egyben lehetséges választ adtam arra, hogy "hogy kerül vissza" Shepard a Föld-re. Sehogy, mert nem is mozdult el onnan. Lehetne nevezni, hatásvadász jelenetnek is a fellélegzést, viszont, hacsak egyetlen halálos tényezőt élne túl a főszereplő, az még úgy oké lenne, de rögtön négyet? Hááát, nem tudom...

Kicsit kalandozzunk el egy másik elmélet erejéig. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Shepard fizikailag is a Citadel-en volt, de mindazt, amit ott tapasztalt, betudható a Reaper sulykolásnak, és/vagy a vérveszteségnek. Ezt az egészet, a fellélegzős jelenet teszi logikátlanná, mert mint írtam, nincs olyan, hogy négy halálos tényezőt, csak úgy túléljen a főhős. Még egy sci-fiben is elég durva túlzás. Kivéve, ha az aki a romok alatt van, nem Shepard! Az arcát nem mutatják annak a valakinek... tehát? Ki az egyetlen, aki ugyanúgy N7-es képzést kapott és hasonló alappáncélzata van, mint Shepard-nek? Nem James Vega... hanem Anderson! A jelenet egyik érdekessége, az N7-es medál. A ME3 prológusában, Anderson egy medált dob oda Shepard-nek, mielőtt az, a Normandy-val, elhúzná a csíkot a Földről. A két medál, nem ugyanúgy néz ki a videók alapján! Szóval, akár Anderson is lehetett a romok alatt. Persze az Extended Cut-ban, erre is rátettek egy lapáttal. A Normandy-n, a társaink, nem rakják fel Shepard nevét az elesettek falára, ha a fellélegzős jelenetet feloldjuk a magas EMS-el. Hisznek abban, hogy Shepard él, pedig erre semmilyen bizonyíték nincs! Akkor ez egy jókora megtévesztés akart lenni? Maradjon költői kérdés.

Mi az, ami megakadályozhatta volna, hogy a Crucible-t a Citadel-re kapcsoljuk?A szövetség hiánya! Ha megfigyeltétek, az ellenség, mindvégig a szövetség szétzúzására törekedett. Jól tudjuk, hogy a Cerberus is Reaper játékszer volt. Sőt minden ciklusban voltak olyanok, akik irányítani akarták a Reaper-öket, de végül mind, saját céljaik megszállottjai lettek, akik a végére már nem láttak tisztán. A Reaper-ök engedték, hogy a Cerberus kísérletezzen velük, így ők is az indoktrináció áldozatai lettek. Majdhogynem eggyé váltak az ellenséggel. Husk-okból létrehozott hadsereget kreáltak, akiknek komoly hadműveleti feladatokat kellett ellátniuk. Megölni a Krogan nőstényt, hogy a Krogan fajt ne lehessen megmenteni és ezzel együtt a fennmaradó Krogan faj se csatlakozzon a szövetséghez; aktiválni a Turian bombát a Krogan bolygón, hogy ezzel újra feltépjék a régi sebeket; megölni a tanácstagokat és rákenni az emberiségre, stb. Ha nem lett volna szövetség, azaz nem fogott volna össze a galaxis nagy része, a Crucible sem tudott volna dokkolni.

Az ellenség, miért rombolná szét a szövetséget, ha pont ez segítené hozzá a galaxis létformáit a szintézis megvalósulásához, azaz a Reaper győzelemhez?

Mint korábban kitértem rá, az élőkre nem erőltethetnek rá olyan dolgokat, amikre nem állnak készen. Tehát hiába kényszerítenék összefogásra az élőket, ha azok nem saját akaratukból lépnének szövetségre. Az egésznek olyannak kell lennie, mint a tűzben edzett pengének. Ha az ellenség, sikeresen megtöri a szövetséget, ha nem bizonyítjuk be a tévedésüket, hogy élők és gépek, ugyanúgy képesek az együttélésére, akkor nincs szintézis... Egész egyszerűen, értelmetlenné válna... újabb konfliktusokat szülne. Shepard-nek sikerült elérnie a lehetetlent, mégpedig a galaxis, valamennyi értelmes faját harcba küldeni, hogy legyen egy szemernyi esély, még ha a győzelem, kilátástalannak is bizonyult.

The device you refer to as the Crucible, is little more than a power source. However, in combination with the Citadel and the relays, it is capable of releasing tremendous amounts of energy throughout the galaxy. It is crude but effective and adaptive in its design.


We first noted the concept for this device several cycles ago. With each passing cycle, the design has no doubt evolved.


We belived the concept had been eradicated.


A Crucible tulajdonképpen, nem csak egy szuperfegyver. Ha visszaemlékszünk a három befejezésre, mindenkinek elhozhatja a végső megoldást - Alliance, Cerberus, Reaper. Liara, a Lair of The Shadow Broker DLC során elmondja, hogy a Prothean-oknak volt egy másik terve, amiről akkor még nem tudott semmi konkrétumot mondani. Talán a Crucible-ről volt szó... legalábbis, nagyon úgy tűnik. A Reaper-ök, néhány ciklussal a mienk előtt szereztek tudomást a gép létezéséről, de a Catalyst szerint, minden korábbi ciklusban melléfogtak a tervezéssel, így nem lett volna működőképes. De azért ez nem ilyen egyszerű. Az ellenség tudott arról, hogy épül a saját szupergépünk, mégsem állították meg. Miért? Talán, mert hittek abban, hogy befolyásolhatják Shepard-öt? Vagy mert tudták, hogy a gépet, a szövetség közös flottája nélkül, képtelenek lettünk volna a Citadel-re kapcsolni? Vagy, mert még a sötétben tapogatóztunk(Vendetta megtalálásáig) és nem tudtuk, mit kezdjünk vele?

Miért nem semmisülnek meg a csillagrendszerek, ha a relék szétesnek?A Crucible sugara miatt. Ha simán szétesik a relé, akkor a benne levő energia, pusztító hatással fog bírni ? erre a bizonyíték az Arrival DLC vége. A Crucible energiájának betársulásával, már nem pusztító hatással fog bírni a jelenség. A Crucible sugarát, a Citadel erősíti fel, mely fókuszálódik a legközelebbi relébe, ami működésbe jön és továbbküldi a sugarat a többi reléhez, és így tovább. A Mass Effect mezőt összetartó vázak, szétesnek a hatalmas erősségű energia miatt, így a relékből kiáramló energia végigsöpör minden hozzátartozó csillagrendszeren és létrehozzák azt a változást, amit Shepard választott.

Mi volt a Collector-ok szerepe?

A történet során kiderül, hogy ők a Prothean faj, Husk változatai, amiket már az elmúlt 50 ezer év alatt, tovább tökéletesítettek és "beépítették" őket a galaxis népei közé, mintha csak egy újabb fejlett civilizáció lennének. Kevés alkalommal bukkantak elő, de rabszolgakereskedők, gyakorta üzeltetlek velük. Genetikailag rendellenes lényekért cserébe, technológiával fizettek. Ha visszaemlékszünk a Catalyst szintetikus gyalogságára, amiket az élők tanulmányozására használt, akkor fel tudunk állítani egy elméletet. Ahhoz, hogy a fajokból, Reaper lehessen, ismerni kell azok genetikai felépítését és degenerációját(hibáit). Az én meglátásom szerint, minden ciklusban szükség lehetett egy hozzájuk hasonló szolganépségre. EDI azt feltételezte, hogy a Prothean faj, alkalmatlan volt, hogy Reaper szülessen belőlük, ezért másfajta módon hasznosították őket - viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezt csak elméletben mondta...


Miért volt szükség a még befejezetlen, ember formájú Reaper-re?Az egyetlen logikus válasz, Sovereign tervének befejezésése miatt. Azaz, hogy megnyissa a Citadel relé és a Dark Space közti átjárót. Az Arrival DLC az egyetlen buktatója az egésznek, pedig jól tudjuk arról a DLC-ről, hogy valójában a 2. és 3. rész közötti eseményeket dolgozza fel, már ha a Reaper érkezés igaz-e és nemcsak egy csapda, hogy Shepard-öt egy működő Reaper eszköz közelébe csalják és foglyul ejtsék, ami meg is történik! Amint végeztünk a Human Reaper-el, a többiek felébrednek és megindulnak. Ezt a ME2 záró képsorai is megerősítik. De az Arrival DLC-ben, ha letelik az idő, egy érdekes, gyorsváltakozású képsorozatot látunk magunk előtt, de azt nem, hogy a Reaper-ök megérkeznek és elkezdik az aratást. Véleményem szerint az Arrival visszaszámlálója, a Shepard elméje feletti, teljes irányítás eljövetelét mutatja. Hiszen tudjuk, hogy két napig tartották ott fogva. A sulykolás elmélet szerint, már itt megkezdődött Shepard elméjének befolyásolása.

Kicsit bővebben kifejteném az Arrival DLC eseményeit és a nagyon látszólagos tényt, hogy a Reaper érkezést nem a számláló nullához érése jelzi. Dr. Amanda Kenson és csapata, a Bahak rendszerben, rátalál egy olyan működő Reaper eszközre(Object Rho), mely egy azteroida közepében rejtőzött, ki tudja mióta. Ezt követően, a leletet kihámozták a kősziklából. Egy idő után azonban, Kenson-nek látomása volt, melyben a Reaper-ök megérkeznek az Alpha relén keresztül, majd leigáznak mindent, valamint átveszik az irányítást a Citadel felett. Ugyanezt a látomást fogjuk mi is tapasztalni, ha a számláló leáll - de ez most nem is annyira lényeges. Kenson elmondása szerint, a számláló, a Rho objektum egyre gyakoribb jelzései alapján van beállítva. Úgy hitték, ha a lelet jelzése folyamatossá válik, a Reaper-ök megérkeznek... Nos, most jön a bizonyítás: Mikor eljutunk Kenson kutató-űrbázisára és elfognak minket, Kenson már indoktrinálva van, sőt maga Harbringer beszél hozzánk a leleten keresztül. Mikor elfogják Shepard-öt, nem végeznek vele, mert szükségük van rá, irányítani akarják, hogy a legfélelmetesebb eszközükké váljon. Teletömik nyugtatókkal, mialatt ő szép lassan Reaper befolyás alá kerül.

Ám az altató, egyre kevésbé hatott rá és sikeresen ki tudott jutni a laborból. Miután körbenéztünk egy kicsit az állomáson, megtudhattuk, hogy Kenson már azelőtt megtört, mielőtt elfogták volna a Batarian-ok. Találhatunk egy olyan audiobejegyzést, amiben már szinte várja a Reaper-ök érkezését és nem feltételezi róluk, hogy rossz szándékúak, hiszen korábban is jártak már közöttünk, de az emberiség és sok más faj, mégis túlélte. Nos, miután Kenson-t kiszabadítottuk és a siklóban kikérdeztük az elrablásáról, azt mondta, hogy ő és a csapata az Omega állomásról csentek el néhány hasznos holmit a terv projekthez, de a Batarian-ok rájöttek erre és a végén elfogták őket. Felmerül egy kérdés: Miért kellett volna Kenson-nek eltulajdonítani valamit, ha használhatta a szövetség erőforrásait? A lényeg pedig, mivel Kenson már jóval korábban Reaper irányítás alatt volt, így joggal feltételezhetem azt, hogy direkt raboltatta el saját magát. Kiszivárogtatott olyan információkat, amik a nagyon közeli Reaper érkezést "bizonyítják".

Hackett azonnal a szuperhősnek, Shepard-nek szól, hogy járjon utána az ügynek. Kenson pedig, miután kiszabadult, elcsalja Shepard-öt az állomásra, ahol foglyul ejtik... Szóval a lényeg, Kenson azt hitte, a küszöbön állnak a Reaper-ök, létrehozta a terv projektet, amivel egy aszteroidát ütköztet az Alpha relébe, de végül Harbringer a leleten keresztül, átvette felette - és vélhetőleg a teljes állomás felett - az irányítást. Tulajdonképpen, a Reaper-ök akkor kezdenek elindulni, ha a Human Reaper elpusztul.

Hogy miért az emberiségből akartak Reaper-t fabrikálni, az nyilvánvalóan, az első részre vezethető vissza. Az emberi faj, törekvő volt, céltudatos és cseles. Shepard segítségével, legyőzték Sovereign-t és két évvel tolták el a ciklus kezdetét. Nem véletlen, ha az ellenség, felfigyelt az emberiségre... hogy van bennük valami, ami különleges, ami kiemeli őket a galaktikus közösségből.


Miért nem lövi le Harbringer a Normandy-t?Mondhatnánk, hogy a Reaper IFF miatt, de sokkal jobb magyarázat, hogy közvetlenül nem a Normandy a célpont, hiszen sokan akarnak átjutni a fehér sugáron, így Harbry minek lője szét a Normandy-t, ha az épp menekülésre készül? Hiszen ők már nem tehetnek semmit.

Nos, ennyi lett volna. Köszönöm a figyelmet!

Így zárószónak csak annyit mondanék: még, ha a történet lezárása, egyeseknek nem is olyan lett, mint amilyennek várták, vagy ha maga a játék, sokkal összetettebb és jobb is lehetett volna, egy tanulság azért levonható. Az összetartás, az önzetlenség, és persze a szeretet egy olyan erő, ami képes minden akadályt legyűrni.
7 hozzászólás

Vendég

8 éve, 10 hónapja és 24 napja

Először is, az oldal üzemeltetőinek üzenem, hogy szüntessék meg azt a ****ságot, hogy az oldal magától frissül néha, mert agyrohasztó érzés amikor az ember legépel egy oldal indoklást és ez a ****darab magától frissülve törli az egészet.
Na tehát, nem értem mit izél mindenki, hogy egy hétvége meg minden, 3/4 óra alatt megvolt, úgy, hogy közbe beszélgettem. Nagyon szép érvelés, bár bizonyos pontokon nekem kell még egy kis megerősítés, hogy el tudjam könyvelni lehetséges befejezésként.
Nagyon leegyszerűsítve tehát a teóriád az, hogy minden ami történik, Shepard elméjében van, viszont amiket tesz, azok a valóságban is megtörténnek, és végsősoron a Catalyst célja az, hogy egyesítse a galaxist, mert akkor következhet be a szintézis, ahogy azt írtad, már eleve képes volt rá a Catalyst, hisz írta, hogy voltak már ilyen próbálkozások, de azért nem sikerült, mert a fajok nem voltak készek.
Mindenek előtt, szeretném megjegyezni, hogy a cikket szét lehetett volna szedni 2 fő részre, amiben rövidítve leírod a történetet és mindent amit a 3 videó lefed, és magára a teóriára, én láttam mindhárom videót már előtte így, az első 20 perc nem volt újdonság.
Illetve még az indoctrination theory mellett érvelve, egyáltalán nem cáfolja meg az extended cut. Az egész teóriája az, hogy ezek az események Shepard sulykolása, és csak a destroyyal mondunk ellent a Reapereknek, minden ami utána történik, illúzió. A refusal is ugyanúgy egy illúzió, és hogy az miért nem számít a sulykolás legyőzésének és miért nem ébred fel ugyanúgy London romjai között? Mert a sulykolás ellen kűzd, benne, a döntései az ellen vannak, nem a reaperek ellen (már ha hiszünk bármelyik teóriának is), ha elutasítja a döntést, a sulykolás elleni tettet utasítja el, ennek nyilvánvalóan a vége ugyanúgy sulykolttá teszi, elvégre azt utasítja el, hogy kűzdjön a sulykolás ellen. Erről csak ennyit, a teória, bár 1-2 indokot elvesztett, ugyanúgy megállja a helyét.
Nem tudom hol kezdjem, úgyhogy elkezdem valahol. Értem, hogy a Legion és a Catalyst küldetés ijesztően hasonló, de hogy a kettőt azonosítsuk, szerintem valami háttér kéne hozzá, mert habár a kivitelezés hasonló, az indoklás és a helyzet teljesen más. Legionnél egy hardverre csatlakozik Shepard ahol a szoftverben kell módosításokat véghezvinnie, Legion azért viszi magával, mert ő maga nem mehet be, és megbízató ember kell hozzá. A Catalyst nem bízik meg Shepardben, és ha tényleg ezt szeretné, a Destroyt úgy dugiszálná ahogy csak tudná (ezt a te logikádra alapozom, mivel Legion csak képszerűsíti a létező dolgokat, és ezért a Catalyst is, viszont torzítani tudják). Persze ez az indoctrination ellen is van, de ott ugyebár Shepard agya épít fel mindent, nem pedig a tudatát viszik át máshova, itt ez nem lehet, mert ha Shepard agyán belül történne, fizikailag képtelenség lenne Londonból aktiválni bármit is a Citadelen. Tehát valóban, lehet álom, és minden emlékekből felépítve, csak torzítva, ahogy a Geth küldetés alatt is, Legion hasonlóvá tette a dolgokat, de erre semmi nem utal, merő elképzelés, hogy véletlenül Catalyst valami téridőn átmenő kapcsolatot létesít Shepard testével amin átviszi a tudatát az ő szoftverébe, hogy választásra kényszerítse. Ha mégis így lenne, a legnagyobb hülyeség Shepardot választania ehhez, annyi jelentkező ezer örömmel választaná a szintézist, akik még jobbak is lehetnek, mint Shepard (azért attól függetlenül, hogy mindig megtette a megtenni valót, egy renegád Shepard se mondható épp jófejnek, szó nélkül kinyírhatja Wrexet, a tanácsot, meghagyhatja a Collector bázist (jó ez erkölcsileg pengeélen táncol), elárulhatja a Salarianokat vagy a Kroganokat, kiírhatja a Rachnikat (legalábbis megpróbálhatja) és ne feledjük el, hogy nem feltétlenül éli túl egyszerre a quarian és geth faj, elég dolgot írhatunk a számlájára, hogy ne legyen ideális vezető a Control választásban). Kb. ennyi, gondolom érthető, miért nem látok a hasonlóságon kívül párhuzamot a két esemény között, egyszerűen fizikai és ok-okozati alapja nincs, legalábbis én nem emlékszem rá.
Másik vízre evezve, azt tévesen hiszed, hogy Shepard a végén a Crucible-n van, és a karok csövek stb-k annak részei. Egyetértek abban, hogy ne már, hogy annyi tudósnak halvány lila fingja se legyen arról, hogy az energia hogy megy át rajta vagy ilyesmi, de a karok és lőni valók nem az ő termékeik. Amikor a választáskor felnézel tisztán látszik a Crucible mintázata, és a videóból látszik, hogy azon a ponton nem ért hozzá a Crucible a Citadel-hez, oldalt kapaszkodik. Hogy miért nem találták még meg azokat a dolgokat? Egy örökkévalóságig rejtőzött a Catalyst, miért ne tudna +2 dolgot elrejteni magával akármi alá.
Végére hagytam azt, ami számomra a legerőteljesebb megerősítést igényli. Mindent arra építesz fel, hogy a Catalyst végső célja, a galaxis egyesítése, minden cselekedete, a fajok Cerberus és egyéb módon való hátráltatása ezt a célt szolgálta, hiszen ekkor érhető el a szintézisen keresztüli béke, amire ő már képes volt, ahogy írtad is:
"Ne feledjük el, a Catalyst képes volt a szintézis lehetőségére."
Ez számomra csak két pontot vet fel, az egyik, akkor mi szüksége a Crucible-re és az egész hóbelebancra Sheparddel, látta, hogy összefogott mindenki, elindíthatta volna a dolgot, vagy hagyhatta volna, hogy bedokkoljon a Crucible és elindítja (ha egy erősítő kell neki hozzá).
A másik, és egyben komolyabb érv, hogy ez az összefogás a Prothean ciklusban, az ő uralmuk alatt megvalósult. Egy hatalmas birodalom volt a galaxisban, készen arra, hogy megépítsék a Crucible-t és szintézissel egyesüljenek. Persze, Javik említi, hogy volt egy szintetikusok elleni harcuk, hát akkor mégse volt egységesség? Hát igen, egység nem volt, de mint tudjuk, nem attól függ a szintézis lehetősége, hogy az organikusok kibékültek-e a kor szintetikusaival, elvégre megtörténhet, hogy a gethek élik túl a dolgot, a quarianokat kiírtják, de az is, hogy a quarianok elpusztítják a getheket, szóval ha az egyességtől függ a szintézis, elég nagy küszöb van a teória előtt. A prothean uralkodás alatt minden faj alájuk tartozott, egységesség volt, az csöppet se nevezhető összefogásnak, hogy egy teljes fajt kiírtunk az összefogás érdekében, mert akkor teszem azt, a reaperek kiírtanának a volusokon kívül mindenkit, köztük meg hát összefogás van, akkor jön a szintézis, úgyhogy ja, valahogy nem jön össze, hogy mi számít egységességnek, elég valószínű, hogy a Prothean birodalom alatti egységességnél nem fogtunk most jobban össze, és azért azt se felejtsük el, hogy a Getheket csak azért tudtuk mellénk állítani, mert a reaper kóddal kereszteztük őket (már ha hagytuk), szóval a reaper invázió alatt vannak akik összefognak ellenük, meg akik melléjük állnak, még ha FELTÉTELEZZÜK, hogy a prothean korban a szintetikusok a reaperek mellé álltak (ahogy adott esetben itt is, ez nem bűn, és az összefogásba nem számít bele, mivel úgy is létrejöhet a szintézis), akkor is a Protheanok - ami alá ugye minden faj számított, minden felemelt faj csak Prothean volt - összefogtak a reaper erők ellen, tehát a szintézis már akkor megvalósulhatott volna, ha attól függene, hogy összefognak-e a galaxis lakói.
Megközelítőleg ennyit elégnek tartok, nagy örömmel fogadnék rá magyarázatot, mert másik két teória mellett akkor ez is jó magyarázatot adna a történtekre, és még a döntések létezését is elkönyvelné, de sajnos nekem ehhez még megerősítés kell, nem kevés.
Apróságokba most nem mennék bele, kettő megjegyzés még, az Arrival dlc-ben ha lejár az idő igenis látszik, ahogy egy Reaper egy relé felé közeledik, és aztán pusztít a galaxisban, citadellen stb, és Anderson soha nem viselt Shepardhoz hasonló páncélt, nem hogy pont olyan N7-eset, még a végső futásnál se, hogy ő fellélegezhetne és nem Shepard.

válasz erre

ApexShow

9 éve, 4 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
Uhhh, erre rá fogom szánni az időt. Mire vidiket is megnézem meg minden az nagyon sok lesz, de lehet hogy megjön a kedvem a játékhoz. Mert eddig nem érdekelt...
Köszi, de azt mondom, ha még szinte egyáltalán nem játszottál a játékkal, akkor ezek a videók, sőt maga az írás se sokat fog mondani Neked! Tehát csak akkor fogod érteni, ha legalább 2-3szor végigmentél a trilógián.

Lényegében a sztorija, nem tűnik bonyolultnak, pedig azért elég sokaknak nem jött át a lényeg. Egyrészt, mert sok apró infó hangzik el a játék közben, a DLC-kben, illetve van egy csomó olyan jól megfigyelhető dolog, amin az ember szeme átsiklik. Ezeket ecsetelem és egészítem ki a saját gondolataimmal.

válasz erre

Vendég

9 éve, 4 hónapja és 2 napja

Uhhh, erre rá fogom szánni az időt. Mire vidiket is megnézem meg minden az nagyon sok lesz, de lehet hogy megjön a kedvem a játékhoz. Mert eddig nem érdekelt...

válasz erre

ApexShow

9 éve, 4 hónapja és 2 napja

Köszi Mindenkinek!

Elismerem, tényleg baromi hosszú! De ennek meg van az oka. Ahhoz, hogy érthető legyen minden, amit leírtam, sajna megköveteli ezt a durván 45 ezer karaktert. Javasolták, hogy szedjem többfelé az írást, de nem tartottam jó ötletnek, mert ez így kerek és egész. Mire kipostolnám az utolsó részét a blognak, elfelejtődne az első.

Szóval a lényeg, hogy ez az írás, csak az olvasni akaróknak és a témát érdekelteknek lesz igazán élvezetes és érthető. Rengeteg munkám van benne régről és a közelmúltból... szóval azért remélem, hogy volt/lesz, aki elolvasta/elolvassa!

válasz erre

Yanez

9 éve, 4 hónapja és 3 napja

És csak azért nem lett a hét blogja, mert a szerk. nem érkezett elolvasni. Lehidalok.

válasz erre

wegh

9 éve, 4 hónapja és 3 napja

A Mass effect-et utálom, de ez az írás jó. Nem fogom végigolvasni, mert a téma nem igazán érdekel, de beleolvasva, nagyon jó blog lett. (és baromi hosszú)

válasz erre

Vendég

9 éve, 4 hónapja és 3 napja

uhohah erre ra kell szannom egy hetveget

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Mikee profilja