Arctic Freezer 33 eSport Edition processzor-hűtő teszt

2018. június 17.
74.9831
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az elsősorban PC hűtési megoldásairól ismert Arctic nem először szerepel a Game Channel hasábjain, hiszen már több terméküket teszteltük - ráadásul nagy megelégedéssel, és híreinkben is rendszeresen visszatérő gyártóról van szó. A most bemutatott Arctic Freezer 33 eSport Edition processzorgűtő már jó ideje szolgálatot teljesít a legerősebb szerkesztőségi teszt PC-ben, így volt időnk alaposan megismerni azt a durva vadállatot, amit a név takar.
Advertisement


Az első és legfontosabb információ talán az, hogy a Freezer 33 család mind az Intel, mind pedig az AMD processzorokra is szerelhető, a dobozban mindkét típushoz megtaláljuk a szerelőkészletet. Természetesen a legújabb Ryzen és Kaby Lake processzorokkal is kompatibilis, Coffee Lake-re szerelve mi nem próbáltuk ki, a gyártó szerint azonban megbírkózik vele, az biztos hogy a 1151-es socketet simán kezeli. A 18 magos processzorokat nem fedi be teljesen, azonban megoldja a hűtést így is, a gyártó lapján találhatók erre vonatkozó instrukciók.

Az Arctic Freezer 33 család jelenleg legalább 7 termékből áll, ezeket leginkább a ventilátorok száma és a szerelési megoldások különböztetik meg. Az általunk tesztelt megoldás egy ventis verziója is elérhető már, az Arctic Freezer 33 eSports ONE nemrégiben került a boltokba, és csak a ventilátorok számában van különbség.

A doboz tartalma (without csavarz) - összeszerelve érkezik a hűtő

A doboz tartalma (without csavarz) - összeszerelve érkezik a hűtő


Az általunk által tesztelt hűtő tavaly év végén jelent meg, és jelenleg is a legerősebb a szériában. A két ventilátor lapátot tartalmazó szett az alumínium bordákból, a két darab 120mm-es fanból, valamint természetesen a csavarokból és a különböző mounting eszközökből áll - ez utóbbiak segítségével oldják meg mindkét féle processzortípushoz a szerelhetőséget. Érdekesséeg ezzel kapcsolatban hogy a ventilátorok szerepét az általunk is tesztelt Arctic BioniX F120 tölti be.

Ahogy már említettem, az eSports Edition abban különbözik az alap Freezer 33 processzorhűtőtől, hogy nem egy, hanem rögtön két ventilátorral a dobozban érkezik, ezzel még hatékonyabbá téve a hűtést. Természetesen az egyiket a hűtőborda egyik felére kell szerelni, szívó üzemmódban, a másikat a másik oldalra, fújó üzemmódban, ezzel jelentősen megnövelve a légmozgást. Ennek köszönhetően a többi hűtési megoldáshoz képest nagyjából még tíz Celsius fokkal csökkenthető a bordák hőmérséklete, ami egy gamer gépnél brutális különbség.

A termék elnevezése senkit ne tévesszen meg, mert bár a gyártó az eSport játékokhoz ajánlja ezt a típust, tekintve hogy a legtöbb játék ebben a stílusban jóval gyengébb konfigurációkon is elfut, mint egy több éves GTA vagy épp egy nemrégiben megjelent CoD. Ha valamivel, hát Dotával mi biztosan nem próbáltuk ki, feltételezhetően akkor fel sem pörögnek a ventik.

A hűtőket csak le kell pattintani ezzel a kis füllel

A hűtőket csak le kell pattintani ezzel a kis füllel


Mert hogy a ventilátor szabályozása automatikus természetesen, a 210 Wattos TDP-t igénylő kiegészítő 320 Wattot tud leadni hűtésben, ezt pedig az alaplap a szükséges teljesítmény érdekében ahogy azt megszokhattuk, tökéletesen tudja szabályozni. A két ventilátor külön-külön is kaphat utasításokat, ennek megfelelően nem pörögnek feleslegesen, a keltett zaj is jóval kevesebb, mint egy egyventilátoros megoldásnál általában.

A zajkibocsájtást mi nem mértük műszerekkel, hagyatkoztunk az évtizedek óta jól bevált eszközre, a saját füleinkre. Nem reprezentatív méréseink eredményeképpen megállapítható, hogy a másik nagynevű cooler gyártó egy ventilátoros, hatalmas bordával megtámogatott megoldása mellett a Freezer 33 eSport akár még csendesnek is nevezhető. A természetes, halk duruzsolás mindig észlelhető (Windowsban elkerülhetetlen hogy az egyik lapát legalább lassan ne forogojon), de egyáltalán nem zavaró, sőt, meglepően csendes.

Persze amint megerőltető feladatot kap az eszköz, azonnal beindul a Paks 2, és felzúgnak a rotorok, viszont a processzor hőmérsékletét nagy terhelésen is olyan szépen, egyenletesen tartja, hogy azt öröm nézni. A zaj a legnagyobb teljesítményen sem megy egyébként 24 decibel fölé, amit mi szintén nem mértünk műszerrel, de vájtfülünk igazolja az Arctic állítását.

A levegő áramoltatásáról az általunk is tesztelt Bionix F120 gondoskodik

A levegő áramoltatásáról az általunk is tesztelt Bionix F120 gondoskodik


Az összeszerelés nem nehéz, ha valaki mégis elakadna, a dobozban talál egy kártyát egy QR kóddal, amit leolvastatva a telefonnal, azonnal a megfelelő support oldal jön be. A dobozon található még egy Push-Pull-Configuration is, ez pontosan azt takarja ami oda van írva, rém egyszerűen felpattintva, lepattintva az adott tartókat, a ventilátorokat, nagyon egyszerűen rakható össze a hűtő. A doboozban a ventilátorok a helyükre szerelve érkeznek. AMD-nél azonban az alaplap aljára is szerelnünk kell!

Az Arctic Freezer 33 eSport Edition négyféle színben kapható: vörös, fehér, sárga és fehér, ezek a ventilátor egy bizonyos színeit jelölik egyébként, a fotókon jól látható, hogy mi a fehéret nyúzzuk. A gépbe szerelésnél egyébként semmilyen akadályba nem ütköztünk, a memóriákhoz sem ért hozzá sem a hűtő, sem a kábelek - futottunk már bele olyan termékbe, aminél ez nem volt így.

A termék a maga 14-18 ezer forintos árával (a sima verziók 8-9 ezer forintért kaphatók) nem a legolcsóbb hűtők közé való, de nem is az a célja: ár / érték arányban így is az egyik legkiválóbb választás, hiszen ilyen hűtési megoldással, ilyen teljesítmény leadás mellett nem igazán találni neki versenytársat. És akkor a tíz éves (!) garanciáról még nem is beszéltünk...
 

Ár / érték arányban megint verhetetlen a duplaventis processzorhűtő - szerettük!

10 hozzászólás

marco

6 éve, 2 hónapja és 21 napja

Vidoros írta:
Mennyire indul be a Paks 2 egyébként? röhögő smiley Nagyon hangos, vagy még full terhelésen is elviselhető?
Vidoros: Abszolút elviselhető, nem zúg hangosan - persze ez mindig relatív, de az előző hűtőmnél sokkal halkabb.

zender: Nem, nyilvánosan nem árulom el. mosolygó smiley De hűtési megoldásokról híres gyártó. Küldtem pm-et.

válasz erre

Mordorer

6 éve, 2 hónapja és 26 napja

Nyáron nincs is jobb egy ilyen dupla hűtős megoldásnál. (Gép)élet mentő lehet. mosolygó smiley Árban meg határozottan baráti, tekintve hogy csak az Arctic bionix darabja majdnem 5 ezer!

válasz erre

muki

6 éve, 3 hónapja

Elég durva cucc lehet, két venti azért keményen tud hűteni! meglepett smiley

válasz erre

kpal

6 éve, 3 hónapja

Arctic évek óta a legjobb árétekaranyban legjobb ,aki ilyet akar mindig eza márka jusson eszébe ha erröl van szó

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 3 hónapja és 1 napja

Az milyen kemény hogy két ilyen bitang hűtőt pakoltak rá! röhögő smiley

válasz erre

Tommy

6 éve, 3 hónapja és 1 napja

Bakker ez a cucc rendesen szép! meglepett smiley

válasz erre

zender

6 éve, 3 hónapja és 1 napja

Nem fogjátok elárulni mihez képest volt sokkal halkabb ugye? kacsintó smiley erre gondolok: "a másik nagynevű cooler gyártó egy ventilátoros" - mert érdekelne hogy lehessen viszonyítási alapom.

válasz erre

Gólem

6 éve, 3 hónapja és 1 napja

Bakker és még árban is király! meglepett smiley

válasz erre

Vidoros

6 éve, 3 hónapja és 1 napja

Mennyire indul be a Paks 2 egyébként? röhögő smiley Nagyon hangos, vagy még full terhelésen is elviselhető?

válasz erre

petrovicsz

6 éve, 3 hónapja és 1 napja

Wow micsoda monstrum!!! meglepett smiley Nagyon komoly.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja