The Nioh Collection teszt

2021. február 25.
85.7191
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
PlayStation 5 tulajnak lenni jó. Amellett, hogy néha rátör az emberre a frász, hogy ez a fehér, meglehetősen furcsa dimenziókkal rendelkező konzol vajon mikor kel életre vagy tol fel egy stroboszkópot valahova, egy egészen zseniális, új világ nyílt ki. A fejlesztők még bőven a felszínt kapargatják, de azért pillanatokra most is felvillan, hogy milyen technikai csodákra számíthatunk, remélhetőleg a nem túl távoli jövőben.


Nyilván nem lehet minden egyes kiadott cím olyan minőségű (így az élettartam hajnalán) mint mondjuk a Demon's Souls Remake, esetleg helyenként a Godfall, viszont azt már most bemutatja a gép, hogy milyen elképesztő lehetőségek sejlenek fel a masinában, ami rosszabb napjain simán hasonlít egy kellékre valamelyik Alien filmből. Nyugi, nem jártok rossz helyen (és én sem rontottam el kivételesen a feltöltést), ez valóban a The Nioh Collection tesztje lesz, csak egy kicsit messziről futottam neki a motyónak.

Azért volt fontos ezeket elmondanom, mert ha csak azt vizsgáljuk, hogy a pakkban megkapjuk a két fő részt minden egyes DLC-vel egyetemben, akkor az ölég karcsúnak hathat. Persze, akad egy kis grafikai csilivili meg optimalizáció, de finoman szólva sem ez lesz az a bizonyos selling point, amiért rohanni fognak a tömegek. Illetve ha valamiért nem próbáltad egyik részt sem, akkor ne is olvass tovább, szólítsd magadhoz, jó kis vérgőzös akcióban lesz részed.

Gyere rám, ha mersz!

Gyere rám, ha mersz!


Oké, a rend kedvéért lássuk először a száraz tényeket. A csomag, ahogy említettem magában foglalja a Nioh: The Complete Edition és Nioh 2: Complete Edition-t, az összes kiegészítővel. A két fő részhez összesen három-három ilyen jelent meg, elég magasra rúgva a tartalmi lécet. Mielőtt Ingyenélő Józsika megkérdezi onnan a sarokból, igen, az ingyenes javítások és még extrább dolgok is leszivárognak a világhálóról. Tudom Jocóka, semmi gond, kifizetted, az jár neked. Szóval ez egy.

A második pont természetesen a külcsín felturbózása. Ebben az esetben már jóval keserűbb a szám íze, hiszen első blikkre pontosan úgy néz ki, mintha hozzá sem nyúltak volna. A második rész még hagyján, mivel nemrég jelent meg, ott alapvetően nincsen gond, bár azért nem tartozik a legszűkebb elitbe. Az eredeti Nioh már jóval kopottabbnak hat, sajnos nem áll túl jól neki a kor. Összesen három, teljesen új grafikai beállítást kapunk, ami a korongon lévő mindkét cuccra igaz.

A PS5-re optimalizált dolog (lánykori nevén Quality mode) bekapcsolja a ray tracinget meg minden egyéb nyalánkságot, viszont a felbontás marad, ha jól sejtem FullHD. A második, 4K esetében természetesen feltornázza az egekbe a felbontást, de ilyenkor ugye nem történik javulás másban. A harmadik választható opció szimplán a 120Hz nevet kapta, ami azt hiszem, magáért beszél.

Te ott! Igen, te. Nem, nem te, tőled jobbra. Igen, te!

Te ott! Igen, te. Nem, nem te, tőled jobbra. Igen, te!


Ezt természetesen csak azok tudják igénybe venni, akiknek a TV-je alkalmas ennek futtatására. Ekkor a külcsín talán a legrondább arcát mutatja (még az alap változathoz képest is), cserébe olyan elképesztően fluid élményben lesz részünk, amit konzolon még nem láthattunk. Mivel a játék legmarkánsabb szelete a harc és az ahhoz kapcsolódó rendszer, még sokkal jobban kidomborodik annak minden erénye.

Ez lenne tehát az optikai tunning - picit szomorú, hogy valamilyen kompromisszumot mindegyik megoldásnál hoznunk kell, de remélem azért a jövőben érkező stuffoknál megoldható lesz, hogy minden nyalánkság egyszerre működjön, hiszen a vas az bírná. A képfrissítés sem teljesen stabil, főleg 4K esetében. Sosem zuhan nagyon mélyre, de érezhetően be tud akadni, akár másodpercekre is.

Van azonban egy másik rész, amibe nagy melót raktak, ez pedig a DualSense által létrehozott "varázs". Azt ugye eddig is tudtuk, hogy a Sonynál nagyon eltalálták ezt a joy-t (nem véletlenül akarja mindenki utánozni) és ha jól használják, rendkívül nagyot tud dobni az összképen. Itt ez meg is történik: parádés, ahogy a különféle fegyvertípussal leadott támadások és hárítások allatt hogyan rezeg, de kiemelhetném a távolsági fegyvereknél tapasztalható visszarántást és felhúzást. Extraként ezek a hangok nem is a Tv-ből törnek elő, hanem a kontroller saját hangszóróját használják. Roppantul "látványos" és iszonyúan szórakoztató.

Egy szál gatyában a világ ellen

Egy szál gatyában a világ ellen


A töltési idő, ahogy azt már megszokhattuk, szinte a nullával egyenlő. Indítástól kezdve addig, hogy a kezdő helyszínen találjuk magunkat, nagyjából 7-10 másodperc telik el, ami parádés. Nagyobb vonalakban ezt kínálja tehát a The Nioh Collection. Értelemszerűen az előző generációs és PC-s változatokba nem minden került bele, cserébe legalább azokra szintén megjelent a komplett pakk. Kicsit sajánlom a gyűjteményt, mert lehet, hogy várni kellett volna vele még egy kicsit, viszont akkor mondjuk a külcsín sokkal szebb lenne.

Ha már végigtoltad mindkét részt, de mondjuk a kiegészítőket nem szerezted be, akkor azért megfontolandó a vásárlás, mert ahhoz képest, hogy mit kínál, nem olyan vészes a ráaggatott árcédula. Én kifejezetten jól szórakoztam a PS5-ös verziókkal, de továbbra is fenntartásokkal kezelem a játékot - talán a nagyon távoli jövőben érkező (ha egyáltalán lesz) harmadik résszel remélem, hogy már engem is megfognak.

The Nioh Collection / Tesztplatform: PlayStation 5

jó lesz ez!
  • Stílus: Akció RPG
  • Megjelenés: 2021. február 05.
  • Ár: 27.490 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Komplett kiadás, semmi sem hiányzik
  • Kiváló DualSense élmény
  • A 120 FPS brutális
  • Zéró töltési idő
  • Az új grafikus módok vagy-vagy elvre épülnek
  • Eléggé kopottas külcsín (főleg az alap Nioh-nál)
  • Túl sok energiát nem pakoltak bele
  • Hang
    7
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    7
7
7 hozzászólás

Mordorer

3 éve, 4 hónapja és 26 napja

Majd ha lesz konzol, lesz játék is.. röhögő smiley Addig csak olvasgatom a teszteket.

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 5 hónapja

Aki kihagyta PS4-en és most PS5-ön tolná, annak ez egy nagyon jó vétel, mert egy PS5 játék árban van két játék minden kieggel. Sajnos én nm ilyen vagyok. röhögő smiley

válasz erre

Tommy

3 éve, 5 hónapja

PS5 verziót azért kicsit kipofozhatták volna pluszban...

válasz erre

iPet

3 éve, 5 hónapja

muki írta:
Jól látom, ugyanannyiba kerül a PS4 és a PS5 verzió? meglepett smiley Ez valami vicc?
Igen. És, hát, igen.

válasz erre

muki

3 éve, 5 hónapja

Jól látom, ugyanannyiba kerül a PS4 és a PS5 verzió? meglepett smiley Ez valami vicc?

válasz erre

VaPe

3 éve, 5 hónapja

Beteg ár ez megint, még akkor is ha PS5-ról van szó. Ennek ellenére ha lenne már PS5-öm, megvenném, de szívnám a fogam.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 5 hónapja

"remélem azért a jövőben érkező stuffoknál megoldható lesz, hogy minden nyalánkság egyszerre működjön"

Lehet hogy itt is megoldják később egy frissítéssel...

válasz erre
The Nioh Collection
27.490 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja