Újabb EU-figyelmeztetés a Microsoftnak

2005. március 19.
1.6311
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Bizottság pénteken levélben arról értesítette a Microsoftot, hogy véleménye szerint a szoftveróriás nem tesz meg mindent a trösztellenes határozatban foglaltak megvalósítása érdekében.

A gyakorlatilag figyelmeztetésnek minősülő levelet kommentálva Jonathan Todd, az EU versenyhivatalának szóvivője közölte, komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft a határozatot betartva valósítja-e meg a szerveralkalmazások átjárhatóságát lehetővé tevő lépéseket.

Az EB szerint a MS négy pontban nem felelt meg elvárásaiknak: először is túlságosan nehéznek és bonyolultnak bizonyult a licencek dokumentációjához való hozzáférés; másodszor az egyes licencjogokat megszerezni kívánó cégek számára csak drágább, kiterjedt és sokszor felesleges elemeket is tartalmazó kódcsomagokat kínáltak; harmadszor egyes nyílt forráskódú szerverszoftvereket fejlesztő konkurens társaságok egyáltalán nem juthattak hozzá a szükséges protokollokhoz; a negyedik, és egyben legfontosabb kifogás pedig az, hogy a szoftveróriás indokolatlanul magas jogdíjakat számolt föl a kódokért és protokollokért cserébe.

Nemrégiben a bizottság azt is kifogásolta, hogy a MS "Windows Reduced Media Edition" (kb. "csökkentett média kiadás") néven kívánta forgalomba hozni a Media Player nélküli Windowst. A szoftveróriás jelenleg vizsgálja az EB által javasolt alternatív elnevezések lehetséges piaci fogadtatását. Az EB egyébként nem jelölt ki végső határidőt a feltételek teljesítésére, habár túlzottnak ítélt késedelem esetén fenntartja magának a jogot a cég átlagos napi összforgalmának 5%-ára rúgó büntetés kiszabására. Szakértők szerint azonban minimális az esélye annak, hogy erre valóban sor kerüljön.

A Microsoft részéről igen visszafogottan reagáltak az EB levelére: szóvivőjük mindössze annyit mondott, örülnek annak, hogy kézhez kaphatták a bizottság vizsgálatának eredményét, mivel annak tükrében azonnal és a megfelelő módon tudnak reagálni annak érdekében, hogy megfeleljenek az EB határozatában foglaltaknak.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások