Noteszgép hosszú telepélettartammal

2004. május 06.
1.6951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Transmeta első mobil CPU-ja, a Crusoe jó teljesítményt és kiváló telepélettartamot szállított.

Az Efficeon - a Crusoe utódja - mind a két területen jelentősen magasabb teljesítményre képes. Az 1 GHz-es Efficeon TM8600 lapkán alapuló, 1499 dollárért kapható, alig 90 dkg súlyú Sharp Actius MM20 noteszgép a tesztek során kiváló teljesítményt nyújtott. Az MM20 modell 50 százalékkal nagyobb teljesítményre volt képes, mint elődje, az Actius MM10 modell 1 GHz-es Crusoe TM5800 lapkával.

Az MM20 a PC WorldBench 4 teszt során 76 pontot ért el. Ez az eredmény azonban jelentősen elmarad a hasonló, Intel alapú ultra-könnyű noteszgépek teljesítményétől. Például az IBM ultra-alacsony feszültségű 1 GHz-es Pentium M alapú ThinkPad X40 modell 104 pontot ért el a WorldBench 4 teszt folyamán.

Az MM20 azonban a videó- és audióállományok lejátszása során (99 dolláros külső DVD/CD-RW meghajtón keresztül) "simábban" dolgozott.

Az MM20 telepélettartama a 199 dolláros kiterjesztett teleppel (30 dekával növelte a hordozható PC súlyát) 7 óra 35 perc volt, de szabványos teleppel csak 2 óra 28 perc, 14 perccel kevesebb, mint az MM10-é.

Az Efficeon lapka teljesítményét a Crusoe lapkáénál nagyobb, integrált 1 MB L2 gyorsítótárral, beépített támogatással a DDR400 memóriához és az AGP 4X határfelülethez, valamint az AMD gyors HyperTransport busz technológiával (1,6GB/s sávszélesség) növelték. Az új lapka sokkal magasabb hatásfokú code-morphing szoftvert használ. Ez a szoftver a szabványos x86 utasításokat a lapka "nyelvére" fordítja. A Transmeta az év második felében bevezeti a LongRun2 energiafelügyeletet, amely tovább növeli a telepélettartamot.

Az Efficeon jelenleg mindezek ellenére sem éri el az Intel processzorok legmagasabb teljesítményét. A tervezők ezt azzal ellensúlyozták, hogy az Efficeon lapkát a lehető legkisebb tokba szerelték és az alacsony energiafelvétel biztosításával hosszú telepélettartamot értek el. A Sharp Efficeon alapú noteszgépei jelenleg a lehető leghosszabb telepélettartamot produkálják.
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 5 hónapja és 5 napja

Hm, ma már ez nem is olyan sok, teljes használat mellett a telefonom bírja ennyi ideig, talán tovább, aztán nem is éppen az a kategória ami erre öszpontosít, sőt...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja