Nagy kapacitású flashmemória a Samsungtól

2003. október 01.
2.6071
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Samsung Electronics kifejlesztett egy olyan flashmemória prototípust, mely adattároló kapacitását illetően megegyezik a cég jelenleg forgalomban lévő legnagyobb kapacitású flashmemóriájával, azonban fizikai méreteit tekintve jóval kisebb annál.

A dél-koreai óriásvállalat most bejelentett újdonsága 4 Gb (gigabit), vagyis 512 MB (megabyte) adatot képes eltárolni, miközben memóriakapu mérete alig 70 nanométer.

A Samsung Electronics által jelenleg forgalmazott 4 Gb-es flashmemóriák 120 nanométeres, vagyis 0,12 mikronos kapumérettel rendelkeznek, és tudni lehet, hogy a cég most készíti elő a 90 nanométeres újabb modellek sorozatgyártását.

A korábbiaknál nagyobb adatsűrűségű flashmemória chipek elsősorban a napjainkban egyre népszerűbb memóriakártyák kapcsán jutnak fontos szerephez. Mivel ezen eszközök fizikai méreteit szabványok írják elő, nagyobb kapacitású változatokat csak oly módon lehet előállítani, ha valahogyan sikerül összezsugorítani a bennük helyet kapó flashmemória chipeket. A nagyobb adatsűrűségű flashmemória chipeknek hála az olyan hordozható elektronikus eszközök, mint például a digitális zenelejátszók, a mobiltelefonok, illetve digitális fényképezőgépek fizikai mérete nem növekszik, viszont az általuk tárolt adatok mennyisége jelentős mértékben növekedhet.

Mióta a szöuli központú Samsung Electronics 1999-ben kifejlesztette első 256 Mb kapacitású flashmemória chipjét, minden egyes esztendőben duplájára növelte az általa előállított flashmemóriák adattároló kapacitását. A vállalat vezetői ráadásul azt állítják, hogy ez a folyamatos növekedés előreláthatólag az elkövetkezendő években sem fog lelassulni, vagyis ebben a piaci szegmensben egyelőre nem fog bekövetkezni az, ami a merevlemez szektorban. Mint ismeretes, a winchesterek kapacitás növekedése az elmúlt egy-két esztendőben jelentős mértékben lelassult.

Sonia Kim, a Samsung Electronics szóvivője elmondta, hogy a NAND típusú flashmemóriák globális piacán ebben az esztendőben mintegy 3 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani, mely forgalom 2007-ben már a 16 milliárd dollárt is meg fogja haladni. Jelen pillanatban egyébként a Samsung és a japán Toshiba a világ legnagyobb flashmemória gyártó cégei.

Kapcsolódó linkek:
Samsung Electronics
18 hozzászólás

ColeCollins

8 éve, 10 hónapja és 24 napja

Nekem anno ez kimaradt.

válasz erre

sutiszorny19

9 éve, 10 hónapja és 15 napja

Japán vs. Kína. Japán nyert csak saját tapasztalatból.

válasz erre

becsehely

9 éve, 10 hónapja és 17 napja

Ez a méret dilemma nekem kimaradt annak idején. 1 gb-ra volt pénzem, azt is használtam. Viszont a mai napig megvan, és működik.
Ja, és Oroszország, csak úgy. röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

9 éve, 10 hónapja és 27 napja

De most komolyan hogy jön ide Kína? röhögő smiley

válasz erre

bottini

9 éve, 10 hónapja és 27 napja

Japán jobb mint Kína!

válasz erre

teglasdavid

10 éve, 10 hónapja és 17 napja

Japán az jó cuccokat csinál nem úgy mint Kína ...

válasz erre

Couretto

11 éve, 1 hónapja és 17 napja

"Nagy" kapacitás

válasz erre

Ravor

11 éve, 6 hónapja és 1 napja

Akkor nagy, most kicsi. A flash adattárolók ma már lassacskán winchesteri méretekkel rendelkeznek, ezeknek a gyártása és fejlesztése azért igencsak fellendült azóta röhögő smiley

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 15 napja

rDAVE írta:
A nagy kapacitás, ami ma már semmire nem elég. mosolygó smiley
Nekem még most is 256 mb-s flash adathordozóm van röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 7 hónapja és 15 napja

A nagy kapacitás, ami ma már semmire nem elég. mosolygó smiley

válasz erre

Tardief88

11 éve, 7 hónapja és 15 napja

NEkem a "Made in USA" felirat szúrt szemet O: Manapság ilyet sem gyakran kátni mosolygó smiley

válasz erre

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 15 napja

Furcsa, hogy régebben ez még milyen modern volt. röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja