Mintegy tíz számítógépet foglaltak le a nemzetközi akcióban

2004. május 05.
1.5161
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az illegális internetes tartalmak feltárására indított nemzetközi akcióban Magyarországon mintegy 10 számítógépet foglaltak le, amelyeken több terrabájtnyi adat van - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Pilvein Péter közölte, hogy április 21-én és 22-én összehangolt házkutatások és más eljárásjogi cselekmények zajlottak összesen 11, tengerentúli, illetve európai országban, köztük Magyarországon.

A Fastlink akciót az amerikai FBI, illetve az ottani igazságügyi minisztérium irányította az európai hatóságokkal együttműködésben. A cél az volt, hogy az interneten illegális másolatokat (warez) terjesztő csoportokat érjenek tetten, így például a több mint 10 éve működő Fairlight-ot.

Az ORFK, illetve a Business Software Alliance Magyarország (BSA) közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nemzetközi akció során világszerte mintegy 100 személyt igazoltattak és azonosítottak, elkoboztak 200 számítógépet, amelyek közül némelyiken több százezer illegális szoftver-, film-, valamint zenei másolatot találtak. Az előzetes becslések szerint az elkobzott illegális termékek értéke meghaladja az 50 millió dollárt.

Az eseményen az ORFK képviselői a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy Magyarországon hol foglalták le a számítógépeket, csupán annyit közöltek, hogy mintegy felét Budapesten, a másik felét pedig egy vidéki városban. A képviselők elmondták azt is, hogy az összes nemzetközi helyszínen ugyanabban az időpontban hajtották végre az akciót azért, hogy ne tudják törölni az illegális tartalmakat az egymással kapcsolatban lévő csoportok.

Pilvein Péter elmondta azt is, hogy az illegálisan tárolt tartalmakat anyagi haszonszerzés céljából forgalmazták, s nem azért tették fel az internetre, hogy tiltakozzanak például egy-egy szoftvergyártó programjának drágasága miatt. Az ORFK képviselői elmondták azt is, hogy az ügyfélkörből egyes személyek már ismertek, ám ennél több konkrétumot nem árultak el. Kérdésekre válaszolva elmondták, hogy a fontosabb technikai eszközöket vidéken foglalták le. Az összesen mintegy 10 gépen, a becslések szerint 10 ezer programot tároltak illegálisan.
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 6 hónapja és 26 napja

Ma meg szinte lehetelne rábukkanni az ilyenekre.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja