Felmentették a DVD-hackert

2003. december 25.
1.5171
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az ítéleten valószínűleg mind a vád, mind a védelem képviselője meglepődött.

Az utóbbi bizonyára kevésbé. Egy oslói választott bíróság ugyanis felmentette az ellene felhozott vádak alól a DVD-hackerként híressé vált Jon Lech Johansent. A norvég fiatalemberre az ügyészség börtön- és pénzbüntetést kért, ám végül egyikből sem lett semmi. Az Aftenposten norvég napilap szerint azonban az ügy még koránt sem ért véget, hiszen a norvég államügyészség utolsó aduként dönthet úgy, hogy a norvég legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

Mint ismeretes, az amerikai filmipar azzal vádolta Jon Lech Johansent, hogy megkárosítja az ágazatot a DeCSS szoftver kifejlesztésében való közreműködésével. A DeCSS segítségével ugyanis kikódolható egy műsoros DVD tartalma. A DeCSS nem tesz mást, mint kikapcsolja, deaktiválja a Content Scrambling Systemt, azaz a CSS nevű másolásvédelmi eljárást, amelyet a DVD-Videókon is használnak.

A norvég fiatalember azzal védekezett, hogy ő csak azért segített a DeCSS kifejlesztésében, mert le akarta játszani a CSS-sel védett DVD-ket a linuxos számítógépén. A DeCSS-t egyébként 1999 őszén jelentette be a MoRE nevű hackertrió. Jon Lech Johansent az első fokon eljáró norvég bíróság szintén felmentette. Most már csak az a kérdés, vajon mennyire makacs a norvég ügyészség, vagy megelégszenek-e a két felmentéssel és végre pont kerül-e az ügy végére?
1 hozzászólás

AngryKnight

11 éve, 6 hónapja és 26 napja

mért a hacker az hacker nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja