A Paxville lapka első részletei

2005. augusztus 21.
1.7681
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az első kétmagos Intel szerverprocesszor, a Paxville néhány részletét Jonathan Douglas, az Intel Digital Enterprise Group (Intel digitális vállalatcsoport) vezető tervezője fedte fel az augusztus 15-én és 16-án a Stanford Egyetemen megtartott Hot Chips 2005 konferencián.

Az Intel az egymagos processzorok után az energiafelvétel csökkentése érdekében két- és többmagos processzorok fejlesztését és gyártását kezdte meg. A vállat az első kétmagos CPU lapkákat néhány hónappal ezelőtt vezette be az asztali PC-khez.

A Pentium D 800-as sorozatú asztali lapkák és a rövidesen bevezetésre kerülő Paxville szerverlapkák a Smithfield magon alapulnak.

Az Intel nem tervezett új memóriabuszt a kétmagos lapkákhoz. Hasonló buszstruktúrát tartalmaznak, mint az öregebb Pentium 4 lapkák. Ez a busz két, egymástól elkülönített egymagos processzort képes támogatni, de kevésbé hatékony, mint a két független busz, amely a Paxville processzorban feltűnik, vagy az integrált memóriavezérlő, amit az AMD lapkák használnak. A vállalat az új kétmagos lapkák vizsgálatához új tesztelési módszert fejlesztett, amely képes mérni az összeköttetést a két mag között. A tervezők a két magot egy tokban helyezték el. Az Intel a jövőben több lapkát is elhelyez egy tokban. Az első ilyen processzor a 2006 elején bevezetésre kerülő kétmagos Presler, amely a két magot két külön lapkán tartalmazza.

A Pentium D processzorok két Pentium 4 magot tartalmaznak szorosan egymás mellé integrálva egyetlen szilíciumdarabkán. A tervezőknek azonban meg kellett oldani egy komoly problémát. Olyan logikai áramköröket kellett fejleszteni, amelyek az akciókat összehangolják a két mag között. Ezt a vezérlőlogikát egy kisméretű tokban helyezték el.

A CPU lapkán speciális hőérzékelő diódákat helyeztek el, amelyek figyelik a két gyors processzormag hőmérsékletét. Az Intel mérnökei a Smithfield processzor magot kilenc hónap alatt tervezték, ami rendkívül rövid idő egy nagy tömegben gyártott, nagy teljesítményű processzor fejlesztéséhez. A Smithfield projekt 2004. májusban kezdődött, amelynek keretében egy- és többmagos processzorok fejlesztésére koncentráltak. A Pentium D processzor mellet az első kétmagos szerver processzort, a Paxville-t is kifejlesztették. A Paxville két független frontoldali buszt tartalmaz. Ezért az új szerverprocesszor sokkal bonyolultabb tokba kerül beépítésre. A Paxville a korábbi szerverlapkáknál kevesebb energiát igényel.

Az Intel a Paxville Xeon processzort két változatban vezeti be a második félév folyamán. Az egyik változat kétutas szerverekben, a másik változat négy- és többprocesszoros szerverekben használható. A Paxville lapkák bevezetésének eredeti időpontja 2006. első negyedév volt. A másik kétmagos processzor - kódneve: Dempsey - 2006. első negyedévben érkezik.

A jövő többmagos konstrukciói tovább kihívást jelentenek a mérnökök számára. A pont-pont buszok és az integrált memóriavezérlők az egyéb többmagos konstrukciók - Opteron és Cell processzor - prominens jellemzői növelik ugyan a processzorok teljesítményét, de több kivezetést igényelnek, növelik a lapkák energiafelvételét és csökkentik a kihozatalukat.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja