Alpine 12 Passive és Alpine AM4 Passive hűtő teszt - a csendes hűvösség

2018. szeptember 18.
80.0891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
A remek megoldásairól ismert Arctic új üdvöskéje került néhány hétre a Game Channel egyik PC-jének motorháztetője alá, hogy a durván meleg nyár és az emiatt durván meleg szoba plusz gép kombó hűtési igényeit kiszolgálja. A gyártó két változatot küldött, egy Intel és egy AMD processzorokra valót, mi az előbbit használtuk tartósan. Nézzük meg mennyire lett sikeres a munkája, főleg annak tekintetében, hogy ez egy passzív darab.


A passzív (tehát mozgó alkatrészt, ventillátort nem tartalmazó) hűtési megoldásokat nem mindenki szereti. Nyilván egy bizonyos processzorhasználatig alkalmasak csak hűtésre és nyilván nem ez alatt húzzuk fel a sebességet az egekig. A 2016-ban bemutatott Alpine 11 utódjaként, hasonló méret mellett némi kinézet és teljesítményjavulást ígért a gyártó. Kinézetben a fekete szín rögtön szembeötlő különbség az elődhöz képest. Mind az Intel(115x), mind az AMD (AM4) hűtését is megoldhatjuk az Alpine 12-vel, hiszen gyártanak mindkét processzorhoz hűtési megoldást.

Csomagolás, kinézet

A kompakt dobozban érkező hűtőről (illetve hűtőpárról) mindent megtudhatunk már a csomagolásról, az összes specifikáció a dobozon, valamint a referenciaértékek, amelyeket egy Core i3 7300T-vel mértek. Belül maga a hűtő, a felfogatáshoz szükséges rugók és csavarok. Nincs külön beépítőelem és hővezető paszta sem (igaz, a cég a teszthez nekünk küldött pasztát, de ezt nem használtuk), viszont ez vékony filmrétegben a hűtőn egyébként megtalálható előre felhúzva. Mellettük egy QR kód, amely a gyártói honlapra navigál és bár választható a magyar nyelv, csak angol dokumentáció áll rendelkezésre.

Alpine 12 Passive és az Alpine AM4 Passive csak az alján különbözik

Alpine 12 Passive és az Alpine AM4 Passive csak az alján különbözik


A 95x95x69mm méretű, körülbelül fél kilónyi alumínium hűtőborda - ahogyan az előzőekben már írtam - fekete színű bevonattal rendelkezik, ez az eloxáló anyag a gyártó szerint jelentősen javítja a hűtési teljesítményt. A hivatalos termékoldalon erről ezt írják:

A hűtőborda felületi kezeléséből eredő mikroporozitás optimalizálja az alumínium és a környező levegő közötti hőcserét, így a passzív üzemmódban a hűtési teljesítmény jelentősen javult.

Mivel a teszt ideje alatt nem állt rendelkezésre mozgó laborunk, ezt nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni, az azonban biztos, hogy ez egy nagyon kompakt, minőségi cucc. Intel i5-4430-as processzorig használtuk, nem játék alatt kiválóan teljesített. A 20 darab - egymástól kb. 5 mm távolságra lévő - borda elég erősnek tűnik, elhiszed, hogy ez tényleg viszi a hőt rendesen.

Felszerelés és használat

Azt hiszem erre mondják, hogy faék egyszerűségű felpattintani az alaplapra. A négy csavart a hűtőborda hátulja felől fel kell rakni a rugókkal, hogy szoros legyen. Pont. Mivel nem túl magas és széles, nem takar memória slotot és alacsony építésű PC-kbe is ideális megoldás lehet.

5mm-es hézagok a bordák között fejti ki hatását

5mm-es hézagok a bordák között fejti ki hatását


A gyártó azt írja, hogy 47 Watt TDP-ig javasolja a használatot. Mi is az a TDP? röviden a Thermal Design Power, azaz termikus tervezési teljesítmény. A TDP lényege, hogy nem az elvi szinten fellépő fogyasztást kapják meg a partnerek, hanem a azt, amit a gyakorlatban fogyaszt a processzor. Az AMD és az Intel más-más metódust használ a TDP mérésére.

Nem mennénk itt bele a részletekbe, több oldalnyi tudásanyagot találhattok az interneten. Amíg nem akarunk túlhúzni procit, vagy nem egy bika gamer gépbe szeretnénk hűtést, addig nagyon jó szolgálatot tesz az Arctic Alpine 12. És mindezt persze zajtalanul. Akkor van kisebb probléma, ha túlmelegszik, ekkor ugyanis nagyon lassan hűl le, nyilván annak a függvényében, hogy alkalmazunk-e, és ha igen, akkor milyen házhűtést.

Összegzés

Igen tetszett nekünk, hogy nagyon könnyű felszerelni, teljesen zajmentessé teszi a processzorhűtést, és az sem mellékes, hogy passzív létére is jobb a teljesítménye, mint a gyári (Intel) hűtőknek! Mindemellett olcsó és 6 év gyártói garancia jár mellé - bár rejtély, mi romolhat el egy passzív hűtőn.

A doboz maga mindenről informál, nem kell zsákbamacskát vennünk

A doboz maga mindenről informál, nem kell zsákbamacskát vennünk


E mellé két negatívumot tudunk csak felhozni: ha már felmelegedett, nagyon lassan hűl vissza és természetesen jellegéből adódóan nagy teljesítményhez nem ajánlott.

Összességében a gyártói ajánlásnak megfelelő procival tökéletesen használható, akár még alsó kategóriás játékos PC-nél is. Nyilván nem ez a feladata, nem erre lett kitalálva. Ajánlott vétel.
 

3-4 ezer forintos árával, maximum 47 Watt TDP-ig hűt, teljesen csendben. Szeretjük!

5 hozzászólás

VaPe

6 éve, 20 napja

Nagyon jó kis cucc ez is, fillérekért. Jó ez a banda, csipem!

válasz erre

Mordorer

6 éve, 22 napja

Ha van jó hűtés a házban, egy ilyen cucc sok mindenre elég.

válasz erre

bekecs

6 éve, 23 napja

Jó cuccokat csinál ez az Arctic, azt kell mondjam. Amit eddig vettem tőlük, mind kiválóan működik.

válasz erre

zender

6 éve, 24 napja

Munkagépembe pont jó lenne. De sosem mertem ilyet bevállalni.

válasz erre

Hentes

6 éve, 25 napja

Lehet hogy hülye kérdés, de ezzel nem lehet azt megcsinálni, hogy a tetejére dobunk még egy ventit? Szerintem akkor bármilyen gamer PC-ben helyt áll.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profilja