Warcraft: A kezdetek filmkritika

2016. május 25.
74.8291
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Shaquiry profilja, adatai
Shaquiry
Abban a pillantban, ahogy megszólaltak a harci dobok, azerothi harcos szívem és gyomrom összeszorult. Igen, ez az a film, amire már bő 2 éve várunk, hogy a mozikba kerüljön. Amelyről azt rebesgették, hogy videojátékból ilyen adaptáció még nem született, mint ami most vászonra kerül. Amelyre félve mertünk sokáig tekinteni, vajon tényleg elhihetjük, hogy megtörténik? Hölgyeim és uraim, orkok és emberek. A Warcraft: A kezdetek, megérkezett.


Duncan Jonesnak egyáltalán nem volt könnyű dolga, valljuk be őszintén. BAFTA-díjas rendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan alkotások köthetőek, mint a Hold (2009) vagy a Forráskód (2011) valószínűleg kisebb szívrohamot kaphatott, mikor az Activision-Blizzard kopogtatott nála, hogy hát rendezni kellene egy filmet. A Warcraft univerzumában. Természetesen segítőtársai között ott volt Charles Leavitt (Véres Gyémántok, 2006) és maga Chris Metzen, aki a forgatókönyvírók között a karakterek és a történet elsőrangú felelőse és őrzője volt.

A kérdés továbbra is az, miért lehet olyan nehéz megalkotni egy filmet egy akkora történeti univerzummal rendelkező játékról, mint a Warcraft? Egyrészt, mert rettentően sok a rajongója, kezdve a Warcraft játékokon át a World of Warcraft MMORPG-ig, melynek nem mellesleg most augusztusban érkezik a következő kiegészítője, a Legion.

Egy ekkora rajongói tábornak, akik szinte jobban tudják a készítőknél is Azeroth világának történelmét, ismerik Goldshire Inn kocsmájának utolsó asztalra tett söröskorsójának helyét is, hatalmas a nyomás, hogy a film készítői olyat alkossanak, ami kielégíti a rajongók kíváncsisát, igényli a tudásukat és amitől minden egyes jelenetnél megdobban egy kicsit a szívük.

Azonban a Warcraft: A kezdetek film nem csak a jelenlegi és múltbeli rajongókhoz igyekszik szólni. Hanem a következő generációhoz is. Épp ezért áll fenn az a komoly dilemma a rendező és a stáb előtt: most készítsenek egy rajongói filmet, vagy egy olyan művet, amit mindenki megért és nem kell hozzá előzetes tudás? Hol lehet meghúzni a kompromisszumos határokat és miért pont ott?

Csak a kiálló agyaraid ne zavarnának annyira...

Csak a kiálló agyaraid ne zavarnának annyira...


Warcarft: A kezdetek. A cím önmagáért beszél, két világ első találkozását jelenti egymással, a több évtizedes viszálykodások kezdetét, mely mind azzal indult, hogy az orkoknak Gul'dan sugalmazására arra támadt ihletük, hogy építsenek egy portált, amely átviszi őket egy másik világba. Ami jobb és élhetőbb, mint ahol most kell senyvedniük.

Azonban, ahogy az orkok történetének ismeretéből tudjuk és a filmben is megfelelő utalásokat találunk, harcos népről van szó, akik a konfliktusaik elrendezésekor nem húzzák a szájukat, ha pörölyhöz kell nyúlni. Az új világ meghódítása során pedig pont Azerothra sikerül betoppanni, ahol ekkor éppen béke honol.

Bármennyire is szeretném részletesen elmesélni az első ork-ember háború históriáját, akik ismerik a Warcraft lore-ját, nem mondanék újat, akik pedig nem, nem akarnám elspoilerezni. Habár az eseményekről nem beszélünk (nagyon nehéz megállni, többet ilyen nem csinálok!), érdemes a legfontosabb karakterekről megemlékezni.

A gondolkodó em... Ork.

A gondolkodó em... Ork.


A vásznon végre megelevenednek a legikonikusabb karakterek, akik a WoW világában végigkövetik most éppen 100-as szintűvé fejlődésünket. Az orkok oldalán végigkövethetjük Durotan (Toby Kebbell) és Orgrim (Robert Kazinsky), a Frostwolf klán vezérelakjainak őrlődését, hogy saját klánjuk érdekeit tartsák szem előtt vagy Horda vezetőjének, Blackhandnek (Clancy Brown) és a mindenki által annyira szeretett (ehemm) Gul'dannak (Daniel Wu) parancsait kövessék vakon.

Ahogy azt már a trailerekben is láthattuk, Draka (Anna Galvin), Durotan párja, és a jövőbeli green Jesus is szerepelnek, tovább színesítve a Horda oldalán harcba szálló karakterek repertoárját. Bár egy kisbaba orkról nem mondanám, hogy harcra kel, de majd... egyszer. Külön érdemes lehet Garonáról szólni (Paula Patton), aki csakúgy, mint a Warcraft lore-ban, a filmben is félvért alakít, akinek háttérsztorija önmagában megérne egy filmet.

Azeroth hősei között a király, Llane Wrynn (Dominic Cooper) száll szembe a békés földre betörő ork hordával, szárnysegédjei között Lotharral (Travis Fimmel), akiről a trailer és most már a film alapján is elmondhatom, hogy Azeroth valaha élt legnagyobb trollja (nem fajában, humorában). Láthatjuk Khadgart (Ben Schnetzer) fiatalon, "kezdő" mágustanoncként bemutatva, mielőtt őszbe borult volna üstöke és Medivhet (Ben Foster), akinek látványos varázslataitól szem és gatya sem marad szárazon, ez garantált.

Szóval, van minden, mi szem-szájnak ingere. Epic sztori, mely milliók által ismert és szeretett játékokon alapszik, és egy elhivatott és sok esetben kocka szereplőgárda. Vajon tényleg ez az a videojáték-adaptáció, amelyről még a szőrösszívű kritikusok is azt jósolták, hogy megváltás lesz? Igenis és nem is.

Egy nagy találkozááááás powered by Katona Klári

Egy nagy találkozááááás powered by Katona Klári


Mindenki számára - legyen rajongó vagy Warcraft-civil - a látvány magával ragadó lesz (főleg, ha 3D-ben nézitek). Az ork szereplők arca sokszor még a valódi emberi szereplőknél is jobban kifejezi az érzelmeiket. Az ikonikus, nehézkes mozgásuk, beszédstílusuk, sőt az egyes fajok nyelvének sokszínűsége is fűszerezi azt a vizuális keretet, melyet az alkotók megálmodtak.

Habár a jelenetek nagy részét stúdióban vették fel, nagy figyelmet fordítottak a díszletekre és a kosztümre is. Stormwindben a király tróntermét vagy Goldshire Innt valóban felépítették. Az emberi katonák páncéljának vállvértje valóban nagyobb mint lennie kellene, a Doomhammer valóban üt, amikor üt (és palacsintát csinál a fejekből). Emellett a készítők a rajongóknak kedveskedve egy-két easter egg-et is elszórnak a jelenetek között.

Viszont a látvány nem vihet el egy filmet a hátán. Bármennyire is döbbenünk le, hogy végre Elwynn Forestben járunk, vagy a Dark Portal aljában állunk és nézünk a magasba, a Warcraft világát jól ismerő játékosoknak hiányérzete lesz a filmről kijövet. Több helyen eltértek az eredeti történetől, melyek között ugyan van, ami logikusnak és érthetőnek is tűnik, hogy Azeroth világát nem ismerő nézők számára is emészthető legyen. Viszont a történet változtatása nem mindig volt indokolt. Ez volt a kompromisszum ára, amiről az elején beszéltünk.

A sárkányrepülő a múlté. A sárkányon repülés, na az igen!

A sárkányrepülő a múlté. A sárkányon repülés, na az igen!


Mint WoW rajongó, szerettem a filmet. De vannak hibái, melyeket el lehet fogadni vagy lehet haragudni rájuk. A Warcraft: A kezdetek nem videojáték-film. Hanem egy adaptáció, ami becsületére válljék, megtartotta a játékvilág alapjait, hű maradt hozzá, de szükséges rosszként helyenként változásra kényszerült.

Nem 100%-os játékhű. De a maga nemében bátran megállhatja a helyét és még a gamer szíveket megdobogtathatja.

Warcraft: A kezdetek előzetes

 

Warcraft: A kezdetek / Warcraft (2016)

  • Műfaj: Fantasy
  • Hazai premier: 2016. május 26.
  • Rendezte: Duncan Jones
  • Hossz: 123 perc
  • 2016-05-25 16:40:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/warcraft-a-kezdetek_1.jpg
  • Szereplők: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper
  • Forgatókönyv: Duncan Jones
  • Operatőr: Simon Duggan
  • Vágó: Paul Hirsch
  • Zene: Ramin Djawadi
Duncan Jones 123 Ramin Djawadi 2016-05-25 16:40:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/warcraft-a-kezdetek_1.jpg
23 hozzászólás

Shaquiry

8 éve, 5 hónapja és 24 napja

marco írta:
Megnéztem és minden egyes percét imádtam!!! Nem WoWozok, nekem nem sokat mondtak a város nevek pl, de epikus csaták, kegyetlen jó aláfestő zene és egyaltalán nem elbaszott CGI jellemzi. Pedig ez utóbbitól nagyon féltem! mosolygó smiley
zárójelben megjegyzem (azért féltem, mit fogsz mondani röhögő smiley )

válasz erre

Shaquiry

8 éve, 5 hónapja és 24 napja

Brutal Terror írta:
Eddig a pillanatig csak és kizárólag ritka **** kritikákat olvastam a filmről (nem a filmet magát értem ezalatt hanem a cikkek "íróit"). VÉGRE most egy olyat olvastam ahol szemlátomást tudja a kritikus hogy mit látott, van alapműveltsége a témában és ISMERI a Warcraft világát.

Megint azt gondolom hogy csak a GC-n találok olyan írásokat ahol valóban értelmes emberek írnak, és értenek ahhoz amivel kapcsolatban billentyűzetet ragadnak! Köszönöm!

Na de félre a nyalival röhögő smiley, a film nekem nagyon tetszett. Egyszerűen minden pillanata izgalmas, a látvány döbbenet és a felülről mutatott jelenetek egy az egyben mintha a Warcraft 1-2 lenne. röhögő smiley Gamereknek kötelező!
Köszönöm a visszajelzést, nem vagyok perfect lore-ban, de igen, a film teljes értékű értéséhez kell alapismeret is, ha más nem, egy minimális. mosolygó smiley

Nem kell a negatív kritikákon annyit agyalni, sok helyen olvastam, láttam, az íróik nem is ismerik a játékok világát / vagy nem is látták a filmet, csak máshonnan összeollózták. Van ez így. röhögő smiley

Lényeg, hogy e mint néző szeretted, tetszett és ezt az érzést egy jó / rossz kritika sem veheti el. mosolygó smiley

válasz erre

Shaquiry

8 éve, 5 hónapja és 24 napja

Brutal Terror írta:
Eddig a pillanatig csak és kizárólag ritka **** kritikákat olvastam a filmről (nem a filmet magát értem ezalatt hanem a cikkek "íróit"). VÉGRE most egy olyat olvastam ahol szemlátomást tudja a kritikus hogy mit látott, van alapműveltsége a témában és ISMERI a Warcraft világát.

Megint azt gondolom hogy csak a GC-n találok olyan írásokat ahol valóban értelmes emberek írnak, és értenek ahhoz amivel kapcsolatban billentyűzetet ragadnak! Köszönöm!

Na de félre a nyalival röhögő smiley, a film nekem nagyon tetszett. Egyszerűen minden pillanata izgalmas, a látvány döbbenet és a felülről mutatott jelenetek egy az egyben mintha a Warcraft 1-2 lenne. röhögő smiley Gamereknek kötelező!
Köszönöm a visszajelzést, nem vagyok perfect lore-ban, de igen, a film teljes értékű értéséhez kell alapismeret is, ha más nem, egy minimális. mosolygó smiley

Nem kell a negatív kritikákon annyit agyalni, sok helyen olvastam, láttam, az íróik nem is ismerik a játékok világát / vagy nem is látták a filmet, csak máshonnan összeollózták. Van ez így. röhögő smiley

Lényeg, hogy e mint néző szeretted, tetszett és ezt az érzést egy jó / rossz kritika sem veheti el. mosolygó smiley

válasz erre

Brutal Terror

8 éve, 6 hónapja és 6 napja

Eddig a pillanatig csak és kizárólag ritka **** kritikákat olvastam a filmről (nem a filmet magát értem ezalatt hanem a cikkek "íróit"). VÉGRE most egy olyat olvastam ahol szemlátomást tudja a kritikus hogy mit látott, van alapműveltsége a témában és ISMERI a Warcraft világát.

Megint azt gondolom hogy csak a GC-n találok olyan írásokat ahol valóban értelmes emberek írnak, és értenek ahhoz amivel kapcsolatban billentyűzetet ragadnak! Köszönöm!

Na de félre a nyalival röhögő smiley, a film nekem nagyon tetszett. Egyszerűen minden pillanata izgalmas, a látvány döbbenet és a felülről mutatott jelenetek egy az egyben mintha a Warcraft 1-2 lenne. röhögő smiley Gamereknek kötelező!

válasz erre

marco

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Megnéztem és minden egyes percét imádtam!!! Nem WoWozok, nekem nem sokat mondtak a város nevek pl, de epikus csaták, kegyetlen jó aláfestő zene és egyaltalán nem elbaszott CGI jellemzi. Pedig ez utóbbitól nagyon féltem! mosolygó smiley

válasz erre

kpal

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

Én majd 3D nélkül nézem meg , pozitív minden visszajelzés . mosolygó smiley

válasz erre

RyutheStaR

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

Shaquiry írta:
Eredetileg én sem 3D-ben néztem volna meg, de sokkal látványosabb volt. mosolygó smiley Ha teheted, érdemes úgy nézni, hacsak nem otthon is tudod majd úgy nézni.
Hát, mikor a tv-m vettem, direkt úgy kerestem, hogy 3d nélkül...de nem bánom, mert így megspóroltam legalább 30-40ezret. röhögő smiley De moziban akkor 3d-re ülök be mindenképpen, de csak mert TE megparancsoltad! röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

[Tiltott felhasználó!]

totyak

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

Mivel WoW szűz vagyok, így nekem teljesen mindegy mennyire hű a film a játékhoz, mert semmit nem tudok róla. Érdekes, de én is úgy érzem, hogy meg kellene néznem, pedig mondom, semmi kötődésem nincs az egészhez.

válasz erre

VaPe

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

AC filmet jobban várom de azért ezt is megnézem majd. Megvárom amíg lecseng, hogy legyen rá jegy is. mosolygó smiley

válasz erre

Shaquiry

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

RyutheStaR írta:
Ez csak természetes. mosolygó smiley
Egyébként, tényleg annyival jobb 3d-ben? Sosem voltam annyira oda érte, valahogy nem nyűgözött le annyira sosem. Ami a szinkront illeti, örülök, hogy nem cseszerintették el, de azért kíváncsi vagyok, hogy én hogyan élem majd meg. röhögő smiley
Na de majd kiderül...
Eredetileg én sem 3D-ben néztem volna meg, de sokkal látványosabb volt. mosolygó smiley Ha teheted, érdemes úgy nézni, hacsak nem otthon is tudod majd úgy nézni.

válasz erre

Shaquiry

8 éve, 6 hónapja és 8 napja

petrovicsz írta:
Vártam. Ez az első pozitív kritika amit eddig olvastam róla. röhögő smiley Hozzáteszem magyarul megint a GC a first. mosolygó smiley

Amit itt olvasok arra adok, úgyhogy örömmel megyek moziba holnap este. mosolygó smiley
Konstruktív próbáltam lenni, se nem elfogult vagy fröcsögős. mosolygó smiley Tagadhatatlanul nem a világmegváltó kategória, de ha szereted a világát a Warcraft játékokat, akkor értékelni fogod a készítők igyekezetét a hibák ellenére is. Ha nem vagy otthonos a lore-ban, akkor meg lesz egy jó 2 órás intenzív és izgalmas fantasy élményed mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja