Nem filmkritika

2022. augusztus 17.
101.5211
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Jordan Peele (Tűnj el!, Mi) láthatóan él-hal a rövid és velős címekért. Az is kétségtelen, hogy semmiképpen sem sablonos vagy szokványos filmeket ír és rendez, köszönhetően annak, hogy a többséghez képest jobban szabadjára meri engedni a fantáziáját. Kedveli továbbá a társadalmi és kulturális (sőt vallásos) témákat, utalásokat, illetve - saját származásából adódóan - az afroamerikaiakat érintő, kényes kérdések feszegetését.


Ráadásul Peele eddig minden filmjével képes volt valami újat letenni az asztalra - jelen produkciójával, szintén némileg nem várt módon, ad egy hatalmas pofont az újra közszájon forgó UFO-jelenségnek, illetve azok híveinek.

A rendező alkotásai, bár jellemzően mindben jelen van a horror valamilyen formában, műfajilag is igen nehezen besorolhatóak, és ez a Nem esetében sincs másként. Akad itt sci-fi, western, thriller, dráma, ugyanakkor felfedezhetők a Peele-től megszokott, szatirikus elemek is.

A cím legalább annyira az általa a nézők részéről remélt reakcióra utal, mint amennyire a szerepelők reakciójára a furcsa jelenségre. De vajon a megtekintés után mit fogunk szólni mi a látottakhoz - ha hozzá tudunk fűzni bármit is egyáltalán?

O.J. (Daniel Kaluuya), Em (Keke Palmer) és a kütyüfelelős Angel (Brandon Perea) felméri a lehetőségeket

O.J. (Daniel Kaluuya), Em (Keke Palmer) és a kütyüfelelős Angel (Brandon Perea) felméri a lehetőségeket


A két testvér, Otis Jr. alias O.J. (Daniel Kaluuya) és Emerald (Keke Palmer) egy kaliforniai rancson él apjukkal, Otis Haywood Sr-ral (Keith David), ahol filmes és egyéb produkciókban szereplő lovakkal foglalkoznak. Mikor azonban az idősebb Otis váratlanul meghal egy igen furcsa balesetben, gyerekei magukra maradnak.

Míg a srác eltökélt apja örökségének továbbvitelében, húga sokkal ambiciózusabb és izgalmasabb álmokat kerget a közeli Hollywoodban. Ám nem elég, hogy az üzlet egyre rosszabbul megy, egy repülő csészealj (korábbi hivatalos nevén UFO) tűnik fel újra meg újra a szurdokban, és egymás után nyeli el a lovaikat, miközben szervetlen anyagokat köpköd magából.

A szokatlan égi jelenség ugyanakkor kapóra jön a testvérpárnak: fejükbe veszik, hogy mindenáron lefilmezik, és egy rakás pénzt szereznek vele. Arra azonban ők sincsenek felkészülve, amit az azonosítatlan repülő tárgy produkál a továbbiakban...

Az elektromos zavarás miatt nem egyszerű filmre venni a hátborzongató jelenséget

Az elektromos zavarás miatt nem egyszerű filmre venni a hátborzongató jelenséget


Mint eddigi két filmje kapcsán már megszokhattuk tőle, Jordan Peele nem csupán egyedi ötletekkel, hanem sajátos humorral is bír, miközben időnként nagyon para, amit és ahogyan mutat nekünk. Az, hogy mennyire tehetséges rendező, abból is látszik, hogy adott esetben egyetlen képpel vagy néhány hanggal többet tud kifejezni, mint egy komplett párbeszéddel, ami a Nem esetében még inkább kihangsúlyozásra kerül.

Ehhez még hozzájön, hogy a vágás és a fényképezés - a szakmában immár komoly tekintélynek számító Hoyte van Hoytema közreműködésével - elsőrangú. Az pedig, hogy a filmet részben IMAX kamerákkal rögzítették, erősen a klasszikus nyári blockbusterek szintjéhez közelíti a megvalósítást. Ráadásul a grandiózus látvány mellett a meglehetősen ambiciózus sztori nyomokban szintén Spielberget és a régi nagyokat idézi.

O.J. lova nyergében érzi magát a legnagyobb biztonságban

O.J. lova nyergében érzi magát a legnagyobb biztonságban


Ugyanakkor a cselekmény eléggé gyenge lábakon áll: bizonyos dolgokra egyáltalán nem kapunk magyarázatot, míg mások nem feltétlenül tűnnek hihetőnek, és az egész történet valahogy nehezen akar összeállni. Ki tudja például, hogy a filmes forgatáson húsz évvel korábban hirtelen megvadult csimpánznak mi közé bármihez is - legalábbis azon az emberen kívül, aki azután felnőtt korában igen fura mutatványokkal rukkol elő a közönségének?

Habár végül erre is kapunk egyfajta magyarázatot, az egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára evidens lesz, pláne különösebb előismeretek nélkül. A Hollywood-i állapotok bemutatása, illetve a szereplők azokhoz való viszonya felettébb szokatlan és sajátos világ, amit kívülállóként nem mindig könnyű megérteni, pláne azonosulni vele. Emiatt fordulhat elő, hogy a számos kulturális jellegű utalás, kikacsintás jó része számunkra idegennek hat, éppen azért, mert mi egészen más kultúrában élünk.

Ricky Park (Steven Yeun) attrakciót szervez a fura égi jelenségre építve

Ricky Park (Steven Yeun) attrakciót szervez a fura égi jelenségre építve


Amennyiben az ember jobban elgondolkodik a látottakon, vagy utánanéz a dolgoknak, annyi azért kiderül, hogy a produkció elvileg a látványosságtól való függőségünkről szól - többek között ez állhat azon nem hétköznapi, szimbolikus jellegű húzás mögött is, hogy nem szabad ránézni az UFO-ra, ha jót akarunk magunknak. Ez azonban egyáltalán nem olyan egyszerű, mivel a legtöbb ember természeténél fogva képtelen elfordítani a fejét, ha valamiféle veszély vagy dráma található a közelében.

Az, hogy még a tragikus eseményekből is képesek vagyunk látványosságot csinálni, persze korántsem az egyedüli mondanivaló, ahogyan azt Peele-től már megszokhattuk. A feketék filmtörténeti szerepének feledésbe merülése úgyszintén visszatérő téma, amihez hozzáadódik egyfajta vallásos felhang, illetve a "rossz csoda" koncepciójának pedzegetése, melyen valahogyan úrrá kell lenniük a szereplőknek.

Fuss, paci, fuss!

Fuss, paci, fuss!


Jordan Peele mozija tehát újfent sajátos egyveleget képez, melyet végig felettébb furcsa hangulat és nem könnyen emészthető történet jellemez. Bevallom, megtekintés után alapvetően még én magam is úgy jöttem ki a moziból, hogy ez valóban sajátos élményt nyújtott, de végül is mi a francról szólt egyáltalán?

Habár ez alapvetően jellemző Peele alkotásaira, ebben az esetben hatványozottan igaznak mondható. S bár a rendezés és a színészek jók, a közhelyek hiánya pedig mindig egyfajta felüdülést jelent, a fentebb említettek miatt távolról sem tudnám mindenkinek nyugodt szívvel ajánlani.

Nem előzetes

 

Nem / Nope (2022)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2022. augusztus 18.
  • Rendezte: Jordan Peele
  • Hossz: 130 perc
  • 2022-08-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/nem_1.jpg
  • Szereplők: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Michael Wincott, Steven Yeun, Brandon Perea
  • Forgatókönyv: Jordan Peele
  • Operatőr: Hoyte van Hoytema
  • Vágó: Nicholas Monsour
  • Zene: Michael Abels
7
Jordan Peele 130 Michael Abels 2022-08-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/nem_1.jpg
5 hozzászólás

Moby Dick

1 éve, 9 hónapja

Bírom az ilyen fura filmeket és ebben nagyon jó a színész. Meg fogom nézni.

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 9 hónapja és 1 napja

Nagyon jól hangzik, én bírom a filmjeit, úgyhogy hétvégén mozi.

válasz erre

Tommy

1 éve, 9 hónapja és 1 napja

Nekem moziban biztos kimarad.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 9 hónapja és 1 napja

Tévében teljesen jó lesz, pénzt nem adnék érte. Nem jön be emberünk stílusa.

válasz erre

Mordorer

1 éve, 9 hónapja és 1 napja

Egész érdekes filmnek tűnik, de szerintem én kihagyom. Most inkább valami könnyedebb film érdekelne.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja