Mátrix: Feltámadások filmkritika

2021. december 23.
116.7601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Hollywood újfent felültet bennünket - jobb esetben csak a nosztalgiavonatra. A Wachowski testvérek a 2003-as Mátrix: Forradalmak után lezártnak nyilvánították a trilógiát, miközben további filmek helyett a Matrix Online c. videojátékot tekintették hivatalos folytatásnak. A jogokat birtokló Warner Brothers azonban addig erősködött a folytatás mellett - hiszen a stúdiók nemigen tudnak ellenállni a "fejőstehenek" csábításának -, míg végül Lana beadta a derekát, és elvállalta az írói-rendezői feladatokat. A végső lökést állítólag az adta meg, amikor szülei halála után úgy érezte, fel kell támasztania a hozzá igen közel álló, mellesleg a popkultúrában szintén ikonikussá vált Neo és Trinity karakterét...


Bárhogyan is történt, manapság egyáltalán nem ritka, hogy tíz-húsz év, vagy akár még hosszabb szünet után tovább folytatódjon egy franchise. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy vajon megérte-e újra előcitálni ugyanazt a sztorit és karaktereket, és sikerült-e valami újat mondani, vagy az egész inkább a felmelegített pitéről és az újabb lehúzásról szól.

A Mátrix esetében különösen aktuális a kérdés, mivel míg az első rész igazi kultfilmmé, sőt egyfajta filmtörténeti mérföldkővé vált, a többi epizód sokkal inkább feledésbe merült. Az Újratöltve még egy rendkívül látványos, időnként elgondolkodtató akciómozi volt, a Forradalmak viszont tele volt ellentmondással, és úgy a kritika, mint a közönség sem igazán rajongott érte.

Ami a sokatmondó című Feltámadásokat illeti, rövid annyit előrevetíthetek, hogy az felettébb igyekszik igazolni a maga létjogosultságát, ám ezt legfeljebb hellyel-közzel képes elérni.

Thomas "Neo" Anderson (Keanu Reeves) a lehető "legjobb" kezekben van pszichiáterénél (Neil Patrick Harris)

Thomas "Neo" Anderson (Keanu Reeves) a lehető "legjobb" kezekben van pszichiáterénél (Neil Patrick Harris)


Húsz évvel a Forradalmak eseményei és a gépekkel való békekötés után Neo (Keanu Reeves) látszólag ugyanúgy folytatja életét a Mátrixban Thomas A. Anderson név alatt, immár vezető játékfejlesztőként. Egy pszichoterapeuta (Neal Patrick Harris), akihez rendszeresen eljár visszatérő víziói miatt, kék színű pirulákat ír fel neki, a helyzet kézben tartása érdekében.

Neo azonban a Mártixban újra találkoznak Trinity-vel (Carrie-Anne Moss), akinek immár családja van, és nem ismeri fel hősünket, mint ahogy a férfi sem biztos benne, hogy a nő tényleg csak véletlen hasonmása-e az általa készített játék egyik főszereplőjének. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, Morpheus újabb kiadása (Yahya Abdul-Mateen II) ismét felkínálja neki a piros pirulát, amit viszont Neo vonakodik elfogadni.

Időközben a Mártix még alattomosabbá és veszélyesebbé vált, nem kis részben a visszatérő Smith ügynök (Jonathan Groff), az elszabadult program ténykedésének köszönhetően. A lázadók egy újabb csoportja ezért is szeretné megnyerni Neót az ügyének, a tapasztalt Niobe tábornok (Jada Pinkett-Smith) fenntartásai ellenére.

Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) sem először csinálja ezt

Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) sem először csinálja ezt


A fenti szinopszis és az előzetesek után aligha lep meg bárkit is, ha azt mondom, hogy a produkció időnként tobzódik az áthallásokban, illetve rengeteg a visszautalás (képekben is) a korábbi Mátrix epizódokra. Tény, hogy a forgatókönyv helyesen mutat rá, hogy életünkben a dolgok folyton ismétlődnek, legfeljebb kissé más köntösben - lényegében ugyanúgy, ahogyan a Mátrix virtuális valóságán belül követik egymást az egyes, több-kevesebb változtatást beiktató ciklusok.

A narratíva alapvetően továbbra is elsősorban a (személyes) szabadság fontosságát hirdeti az elnyomó, központosított rendszerekkel szemben, középpontban az immár klasszikus kérdéssel: vajon létezik-e a sorsszerűség, vagy magunk irányítjuk az életünket? Néhány ponton mindazonáltal teljességgel kibukik a felügyeleti kapitalizmus kritikája, amit mostanság - talán nem véletlenül - egyre többször hallhatunk emlegetni.

A felügyeleti kapitalizmus fogalma alapvetően egy olyan gazdasági-társadalmi rendszert jelöl, mely nincs tekintettel az emberek magánéletére, és viselkedésük hathatós befolyásolása, illetve személyes adataik áruba bocsátása révén törekszik profitszerzésre.

Bugs kapitány (Jessica Henwick) nemcsak Neo hívő, elszánt harcos is

Bugs kapitány (Jessica Henwick) nemcsak Neo hívő, elszánt harcos is


Tény, hogy a digitális technika és a virtuális világ immár jóval nagyobb szerepet játszik az életünkben, mint húsz évvel ezelőtt, így a téma semmit sem veszített aktualitásából. Ám nem csak a Mátrix változott ennek megfelelően - amit leginkább talán a Harris által megformált pszichiáter reprezentál -, hanem maguk a benne élő főhősök is.

Neo és Trinity, akik a felszabadított emberek között immár legendának számítanak, szintén igencsak megváltoztak. Keanu Reeves Neo idősebb, sebezhetőbb és mondhatni óvatosabb verzióját játssza, miközben Trinity lényegében teljesen elveszítette egykori, a szabadságot mindennél fontosabbnak tartó önmagát a Mátrix befolyásának köszönhetően.

A rebootolt Mátrix ugyanakkor azt is lehetővé tette, hogy szinte bárki eljátszhasson egy-egy korábbi karaktert. Ennek köszönhetően Morpheus és Smith ügynök szerepét is fiatalabb színész vette át, akik közül az előbbi néha kísértetiesen hasonlít a régire, mégis teljesen más. Ez még nem is volna baj, az viszont már felemás érzéseket kelt, hogy némelyik figura időnként bizony hajaz a saját karikatúrájára.

Smith (Jonathan Groff) a Mátrixnak ugyan már nem része, Neo életének azonban még mindig

Smith (Jonathan Groff) a Mátrixnak ugyan már nem része, Neo életének azonban még mindig


Ám azt kell mondjam, összességében megváltozott maga a hangvétel is. A film sokszor egyáltalán nem veszi komolyan magát, mintha az alkotók is érezték volna, hogy a nézők többségében felmerülnek ugyanazok a kérdések, illetve kétségek a folytatással kapcsolatban.

Rengeteg a kikacsintás és az önirónia - sőt néha úgy néz ki a dolog, mintha Lana Wachowski és írótársai szándékoltan dobnának be egymás után több poént egy-egy jelenetbe, még a Warner filmstúdiót is alaposan kifigurázva.

Az eredmény emiatt kicsit már olyan, mintha paródia lenne, mintha maga Wachowski sem volna biztos benne, mennyire akarja ezt az egészet. De ki tudja, talán a COVID-dal együtt elterjedt egy új kór, minek hatására a filmkészítők össze-vissza variálnak a különböző műfajokkal...

Trinity (Carrie-Anne Moss) készséggel átengedi a golyókat Neonak

Trinity (Carrie-Anne Moss) készséggel átengedi a golyókat Neonak


S bár a rajongók számára pozitívum lehet az erős nosztalgiafaktor, a produkció ebből a szempontból sem arat osztatlan sikert. Kicsit furcsa ezt leírni, de az akciók nem igazán tudják visszahozni a régi filmek színvonalát és hangulatát, annak ellenére, hogy többnyire jól megkoreografáltak, és helyenként még látványosak is.

Neo és Trinity története szerencsére képes arra, hogy érzelmeket váltson ki a legtöbb nézőből, és a felemelő pillanatok mellett néhány elgondolkodtató momentumot is köszönhetünk nekik. A Feltámadások ugyanakkor annyiban a korábbi folytatásokra hasonlít, hogy mondanivalóját letisztult, logikus és következetes narráció helyett sokszor nehézkes és túlbonyolított módon igyekszik átadni nekünk.

Noha a film a közepén kissé ellaposodik, az önirónia, a kikacsintások és a nagy találkozások végül kellőképp szórakoztatóvá teszik ahhoz, hogy ne könyvelhessük el kudarcként. Ezzel együtt csak ismételni tudom önmagam, amikor azt állítom, hogy a folytatásnak csupán hellyel-közzel sikerül igazolnia a saját létjogosultságát.

Mátrix: Feltámadások előzetes

 

Mátrix: Feltámadások / The Matrix Resurrections (2021)

egy jegyet megér. egyet.
 • Műfaj: Sci-fi
 • Hazai premier: 2021. december 23.
 • Rendezte: Lana Wachowski
 • Hossz: 148 perc
 • 2021-12-23 17:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/matrix-feltamadasok_1.jpg
 • Szereplők: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Neil Patrick Harris, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Jada Pinkett Smith, Priyanka Chopra Jonas
 • Forgatókönyv: Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon
 • Operatőr: Daniele Massaccesi, John Toll
 • Vágó: Joseph Jett Sally
 • Zene: Johnny Klimek, Tom Tykwer
6.5
Lana Wachowski 148 Johnny Klimek, Tom Tykwer 2021-12-23 17:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/matrix-feltamadasok_1.jpg
7 hozzászólás

Wayfarer

2 éve, 6 hónapja és 2 napja

Patrik94 írta:
Úgy látom, nálad a 6.5 pontot se érné el. röhögő smiley
Gyenge 6os. De inkább 5.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 6 hónapja és 2 napja

Wayfarer írta:
HM.

Én ma néztem meg.
Ez a film határozottan minek van.
Konkrétan el is mondják és mentegetőznek is emiatt.

Reeves már nem működik mint Neo. Carie-Anne Moss még valamennyire működik mint Trinity.

A film 2,5 óra hosszú. És kb 30 perc van benne ami tényleg mátrix feeling. Nekem egy dolog hiányzott ebből maximálisan.

A feszültség. Az trilógiában ott volt a feszültség, hogy itt apró pontocskák küzdenek egy gigász ellen, és NAGYON nincs esélyük, de emiatt ilyen merészek és bátrak mégis. Ebben meg..

- Van még egy végsó achievement amit meg kellene szerezni.. jössz?
- Ahha megyek.

Na de van e bárkinek joga a saját sikertelensége és vagy unalma miatt másokat is belerángatni a hülyeségébe?

Tudom én, hogy légpárnás hajóval repkedni menőbb mint eperföldön kapálni, de bazze.. röhögő smiley

Komolyan mondom, a lore amit Niobé elmond Neonak a film egy pontján, 5 percben több ötletet és izgalmat vonultatott fel mint ez az egész 2,5 óra.

Nem volt ez ****.
Felesleges volt.

Nagyon.

Szerk.: Szörfölök a neten olvasom a kommenteket, az egész fogadtatását.

És egyre inkább az az érzésem, hogy Lana Wachowski ezt direkt ilyenre csinálta, mintegy bazi nagy középső ujj gyanánt a Warner felé. ÉS ha tényleg így van, akkor ő egy zseni. röhögő smiley

Belekergették ebbe a gázsit megkapja a Warner meg bukik rajta. Atom.
Úgy látom, nálad a 6.5 pontot se érné el. röhögő smiley

válasz erre

Wayfarer

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

HM.

Én ma néztem meg.
Ez a film határozottan minek van.
Konkrétan el is mondják és mentegetőznek is emiatt.

Reeves már nem működik mint Neo. Carie-Anne Moss még valamennyire működik mint Trinity.

A film 2,5 óra hosszú. És kb 30 perc van benne ami tényleg mátrix feeling. Nekem egy dolog hiányzott ebből maximálisan.

A feszültség. Az trilógiában ott volt a feszültség, hogy itt apró pontocskák küzdenek egy gigász ellen, és NAGYON nincs esélyük, de emiatt ilyen merészek és bátrak mégis. Ebben meg..

- Van még egy végsó achievement amit meg kellene szerezni.. jössz?
- Ahha megyek.

Na de van e bárkinek joga a saját sikertelensége és vagy unalma miatt másokat is belerángatni a hülyeségébe?

Tudom én, hogy légpárnás hajóval repkedni menőbb mint eperföldön kapálni, de bazze.. röhögő smiley

Komolyan mondom, a lore amit Niobé elmond Neonak a film egy pontján, 5 percben több ötletet és izgalmat vonultatott fel mint ez az egész 2,5 óra.

Nem volt ez ****.
Felesleges volt.

Nagyon.

Szerk.: Szörfölök a neten olvasom a kommenteket, az egész fogadtatását.

És egyre inkább az az érzésem, hogy Lana Wachowski ezt direkt ilyenre csinálta, mintegy bazi nagy középső ujj gyanánt a Warner felé. ÉS ha tényleg így van, akkor ő egy zseni. röhögő smiley

Belekergették ebbe a gázsit megkapja a Warner meg bukik rajta. Atom.

válasz erre

fighterlaci

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

Sajnos várható volt... Annyira feleseleges az ilyen sikerfilmeket tíz-húsz évvel későbbb folytatni...

válasz erre

DNS

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

Azt hiszem, ez az egyik legmegosztóbb film, amiről valaha kritikát írtam. De azon kívül, hogy elegem van már a szélsőségekből, mit is mondhatnék?

Open your f*cking minds...

válasz erre

Direktor

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

Milyen jó pontot kapott mégis... meglepett smiley

válasz erre

muki

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

Hát sok jót nem hallottam még erről a filmről. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
VaPe profiljaKisember001 profiljaKisember001 profilja