Madame Web filmkritika

2024. február 15.
93.8691
DNS profilja, adatai
DNS
A Madame Web egy újabb Marvel film a Sony égisze alatt, a "nagytestvér" Pókemberhez hasonlóan. Mint láthattuk, amikor a nagyágyúkat már mind ellőtték, stúdiótól függetlenül sorra kerülnek elő a kevésbé ismert képregényhősök, hátha még azokból is össze lehet kaparni valamit. Hiába, ahogy egy idő után már maguk a képregényírók is koppintani kezdték a sikeres sztorikat és hősöket, nincs ez most másként a róluk szóló filmekkel sem.


Kritikánk tárgya abból a szempontból is illeszkedik a trendekhez, hogy egy, a feminista vonalat követő produkcióról beszélhetünk, női főszereplőkkel és rendezővel. A Sony láthatóan teljesen megbízott az eddig csupán sorozatepizódokat levezénylő S. J. Clarksonban, akinek ez az első egészestés játékfilmje.

Clarkson saját bevallása szerint azonban ez esetben egy nem szokványos szuperhősfilmet akartak készíteni, és az általában akció-orientáltabb alkotásokhoz képest inkább a lassú borzongatásra igyekeztek helyezni a hangsúlyt. Amellett, hogy szerinte a megszokotthoz képest földhözragadtabb megközelítést alkalmaztak, úgy próbálnak eredettörténetet kreálni a karakternek, hogy közben elsősorban a hősnő emberi oldalára fókuszálnak.

S bár az ebbéli törekvés valóban tetten érhető a kész produkcióban, a rendező tapasztalatlansága némileg gátat szabott annak sikeres megvalósításában. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy elsősorban nem is a rendezéssel van a probléma, hanem magával a nem túl ihletett, hányaveti módon összefércelt forgatókönyvvel.

Cassie (Dakota Johnson) mentősként találta meg a hivatását, ám élete hirtelen fordulatot vesz

Cassie (Dakota Johnson) mentősként találta meg a hivatását, ám élete hirtelen fordulatot vesz


Cassandra Webb (Dakota Johnson) mentőautót vezet New Yorkban, és nem is sejti, hogy a szülés közben elveszített anyja révén milyen rendkívüli képességekkel rendelkezik. Addig a napig legalábbis, míg egy váratlan baleset következtében ő maga is életveszélybe kerül, amiből éppen hogy csak sikerül kimenekülnie.

Nem sokkal ezután a sors - megint csak váratlanul - összehozza három fiatal lánnyal, Juliával (Sydney Sweeney), Mattie-vel (Celeste O'Connor) és Anya-val (Isabela Merced), akit mindannyiuk számára ismeretlen okok miatt üldöz egy rejtélyes és vérszomjas, pókruhás és láthatóan szupererővel felvértezett alak.

Ezt követően állandó menekülés lesz az életük, és csak Cassie jövőbelátó adottságának köszönhetően ússzák meg a dolgot, legalábbis egyelőre. Ahhoz, hogy rájöjjenek a sötét alak titkára, és végleg megszabaduljanak tőle, hősnőnknek minél előbb fényt kell derítenie a múltra és saját különös képességének rejtélyére...

A rejtélyes pókruhás alakot felettébb nehéz lerázni

A rejtélyes pókruhás alakot felettébb nehéz lerázni


Annak érdekében, hogy a koncepció bármilyen szinten működőképes legyen, az alkotók igen jelentős eltéréseket eszközöltek az eredeti képregényhez, illetve karakterhez képest. Az eredeti Cassandra Webb ugyanis egy látnoki képességekkel bíró, idős hölgy volt, akit egy olyan létfenntartó készülékhez kötnek, ami egy pók hálójához hasonlatos.

Lássuk be, bármennyire is nem kifejezetten akcióorientált moziról van szó, egy ilyen felállás alapból megölte volna az egész történetet.

Habár a mentős felütés önmagában nem rossz, már a film elején túlságosan sok a véletlen, az expozíció pedig felettébb lassú és nehézkes. Később ugyan kezd valamilyen szinten beindulni a feszültségnövelés, ám hiába, ha azután a cselekmény utolsó harmadában ismét teljességgel háttérbe szorul a rendező által beígért, földhözragadt megközelítés.

A három fiatal lány nem igazán készült fel arra, ami értük jön

A három fiatal lány nem igazán készült fel arra, ami értük jön


A narratívában többé-kevésbé végig találhatunk különféle logikátlanságokat, ám onnan kezdve, hogy Cassie múltja kerül terítékre, a sztori tele van ellentmondásokkal. Így az életszerűtlen szituációk és akciójelenetek is egyre csak szaporodnak ahogyan közelítünk a nem éppen katartikus befejezés felé.

Habár a filmben akad néhány aranyos, jópofa pillanat, mindez sajnos távolról sem elég ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésünket. S még ha a szokásos közhelyek egy részét sikerült is elkerülni, a szájbarágós narratíva egyáltalán nem teszi élvezhetőbbé a produkciót.

Talán még annyi pozitívumot fel lehet hozni a Madame Web védelmében, hogy az alkotók szerencsére nem vitték túlzásba a feminista hangvétel erőltetését. Mondjuk ez sokakat nem igazán izgatna vagy zavarna, amennyiben az eredmény ezáltal egy szórakoztató mozi lett volna, de sajnálatos módon nem az lett.

Cassie Amazóniába utazik, hogy megtalálja a kulcsot elfeledett múltjához

Cassie Amazóniába utazik, hogy megtalálja a kulcsot elfeledett múltjához


Azt, hogy egyes kritikusok egyenesen az eddigi legrosszabb képregény-adaptációnak titulálták a filmet, némileg talán eltúlzottnak érzem. Ám annak ellenére, hogy nem feltétlenül állítanám, hogy nézhetetlen, az biztos, hogy jónak semmiképp sem nevezhető.

Már tavaly a Morbius sem lett nagy siker, de ezek után talán a Sony-nál is elgondolkodnak rajta, hogy még kevésbé kellene erőltetni ezeket a mellékes, világszinten alig ismert képregényhősöket.

Mondjuk Madame Webnek állítólag nem lesz közös mozija más szuperhősökkel, mivel ezt egy önálló történetnek szánták. Ha másból nem, ebből azért elég jól látszik, hogy maga a stúdió sem fűzött hozzá túlságosan nagy reményeket...

Madame Web előzetes

 

Madame Web / Madame Web (2024)

Ez egy Uwe Boll film?
  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2024. február 15.
  • Rendezte: S.J. Clarkson
  • Hossz: 117 perc
  • 2024-02-15 15:35:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/madame-web_1.jpg
  • Szereplők: Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Isabela Merced, Celeste O'Connor, Tahar Rahim, Emma Roberts
  • Forgatókönyv: Matt Sazama, Burk Sharpless, Claire Parker, S.J. Clarkson
  • Operatőr: Mauro Fiore
  • Vágó: Leigh Folsom Boyd
  • Zene: Johan Söderqvist
4
S.J. Clarkson 117 Johan Söderqvist 2024-02-15 15:35:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/madame-web_1.jpg
8 hozzászólás

totyak

2 hónapja, 1 napja

Megnéztem. Nem egy tipikus szuperhősfilm, az biztos. Igazából, ha nem ontaná mindkét oldal magából évek óta ezeket a filmeket, csak elvétve lenne néhány, akkor talán kevésbé tűnne ez gagyinak. Sajnos nem volt benne igazi akció, ami felcsigáz, vontatott volt, inkább amolyan felvezető rész, ami bemutatja, hogy hogyan is lesz Cassandra-ból Madame Web. Merthogy a befejezés nekem eléggé azt sugallta, hogy folytatni szeretnék. Persze tudom, minden filmet így zárnak, megadják maguknak a lehetőséget.

válasz erre

petrovicsz

2 hónapja, 1 napja

Kemény filmnek ígérkezik! röhögő smiley

válasz erre

Hentes

2 hónapja, 2 napja

Rettenetesen unalmas a sok szuperhősös ****. De úgy tűnik, nem csak én unom. röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 3 napja

Eleve streamingen terveztem csak megnézni, de így most már egészen biztos így lesz.

válasz erre

Moby Dick

2 hónapja, 3 napja

Kellemetlen, pedig a Pókemberek mindig nagyon jók.

válasz erre

Patrik94

2 hónapja, 3 napja

Rohadt gáz hogy nem veszik észre, az emberek nem kíváncsiak ezekre a ****okra. Erőltetik, az összes gagyi, az sem zavarja őket, utána meg megy a siránkozás hogy mi lehet a gond.

Normális, tartalommal ellátott, valódi filmeket akarunk, ennyi.

válasz erre

fighterlaci

2 hónapja, 4 napja

Nem értem minek erőltetik ezt a sok szuperhősös ****t...

válasz erre

VaPe

2 hónapja, 4 napja

Az úgy kemény! röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja