Kísértetjárás Connecticutban filmkritika

2009. szeptember 16.
90.0731
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
És már megint egy jó alacsony korhatáros - Amerikában PG-13-as besorolású - horrorfilmmel áldott meg minket az ég! Félreértés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy a PG-13 kategórián belül nem lehetne igenis élvezhető, és minőségi horrort készíteni, úgy, hogy még bizonyos mennyiségű vér és/vagy egyéb belsőség is folyjon. Alig egy hónapja volt éppen példa rá a mozikban, Sam Raimi Pokolra taszítva című filmje, amely ugyan a humort sem fogta vissza, de emellett több jelenete is rendesen ijesztő volt, ahogy az a nagy könyv szerint meg van írva, és ehhez nem is kellett mindig mindenféle undorító testnedvektől tocsognia a szereplőknek. A Kísértetjárás Connecticutban?féle PG-13 horrorokból azonban tizenkettő egy tucat, legtöbbjük még annyit se ér, mint a celluloid, amire forgatták. Unalmas, kidolgozatlan és totálisan ötlettelen gyalázatok, és a legtöbb átlagnéző sajnos pont ezen darabok alapján ítéli meg a műfajt, abszolúte tévesen.Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 2. kép

A Kísértetjárás Connecticutban állítólagosan (erre később visszatérünk) igaz történetet dolgoz fel: a Campbell családról szól, akik egy connecticuti házat bérelnek ki, hogy a rákban szenvedő fiuk, Matt (Kyle Gallner) közel lehessen a kórházhoz, ahol kezelés alatt áll. Matt szülei, Sara (Virginia Madsen) és Peter (Martin Donovan) nem éppen nevezhetőek ideális házaspárnak; Peter alkoholista és csak a hétvégéket tölti otthon, Sara pedig eközben lelkileg teljesen tönkremegy fia gondozásában. A házba ők hárman, valamint Matt öccse és két unokatestvére költöznek be. Alighogy megérkeznek, Matt azonnal furcsa víziókat kezd el látni, amelyeket elsőre a gyógyszerekre fog, de ahogy telik az idő, rájön, hogy ezek a látomások túlságosan valóságosak ahhoz, hogy csupán kezelésének mellékhatásai legyenek, ezért felkeresi Popescu atyát (Elias Koteas), hogy segítsen neki. A szent ember Matt-hez hasonlóan rákos beteg, a kórházban ismerkedtek meg, és most elhatározzák, hogy közösen rájönnek, mi folyik a szellemjárta házban: mi történt ott sok-sok évvel ezelőtt, és miféle gonosz lakja most.

A "megörtént eseményeken alapuló" filmek általában két csoportba oszthatóak. Az egyik a valóban megörtént eseményeket feldolgozó filmek, amelyek tényeket mutatnak be, fiktív elemekkel vegyítve, és legtöbbször a szükségét sem érzik, hogy feltüntessék ezt a film elején vagy végén - de ha mégis, hát akkor is pusztán közérdekű közlésként. A másik csoport az, amelyik egyfajta olcsó trükként, mankóként használja ezt a közleményt, hogy nagyobb hatást érjen el, és megemelje a film egyébként igencsak gyenge minőségét, de valójában megtörtént eseményekhez még távolról sincs köze a sztorinak.

Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 3. kép

A Kísértetjárás Connecticutban ez utóbbi csoport díszes példánya. Ha a narratíva annyira bizonytalan lábakon áll, hogy a készítők úgy érzik egy efféle misztikus horrornál fontos kihangsúlyozni a cselekmény "valódiságát", ott már gondok vannak. Egy kis utánanézéssel egyébként hamar rájöhetünk, hogy a film egy nagy rakás humbugon alapszik, nem valós eseményeken. Az 1980-as évek végén a Snedecker család, Al és Carmen, egy valamikor ravatalozóként üzemelő házba költöztek Connecticut-ban, és állításuk szerint valamilyen démoni jelenlét kísértette őket. Az eset nagy hírverést kapott, egy Discovery Channel-es doku is készült róla, valamint Ray Garton egy könyvet is írt, amelyben a házaspár szavahihetőségét vonja kétségbe.


Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 4. kép

Peter Cornwell rendező debütáló filmje nem próbál újszerűnek hatni, minden mozzanatát láthattuk már más-más filmekben, és a bevált módszerekkel próbál ránk ijeszteni, több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. A történet fő szálát a kísértetház múltjának kiderítése jelenti, Cornwell és a két forgatókönyvíró, Adam Simon és Tim Metcalfe, tévesen úgy hitték, ez érdekelni fogja a közönséget valamennyire is, és az időközönként be-bevillanó flashbackek-től majd mind betojunk - hát nem. Ezek a jelenetek nevetségesek, de a "jelenben", vagyis 1987-ben játszódóak sem jobbak ám: a dialógusok egyenetlenek, életszerűtlenek, néhol pedig egyenesen hülyeségek, a rákos főszereplő fiúnak és széthulló családjának sorsába pedig szinte semmi érzelmet nem tudunk invesztálni, valahogy nem lehet velük együttérezni. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy buta, idegesítő karakterek: mikor menekülniük kéne, nem teszik, és mikor mégis menekülőre fogják, garantáltan rossz irányba mennek.


Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 5. kép

Cornwell két szörnyű rossz filmet is lerendezett egyben, drámát és horrort, mi pedig végig kell, hogy szenvedjük a lagymatag drámai epizódokat, amelyekben a haldokló fiú és családja közti kapcsolat kerül kivesézésre, illetve a buta, megrémíteni képtelen horror szegmenseket is. A rendező úr szerintem ha az élete függne tőle se tudna normálisan atmoszférát teremteni, ezért inkább 5-10 percenként kapunk tőle egy tükörben felbukkanó túlvilági arcot, vagy egy a háttérben elsurranó árnyat - már csak egy fehér lepedőbe bújt statisztát vártam, aki hangosan felkiált, "bú!". Nem sok időnek kell eltelnie, és ezek a szánalmas próbálkozások nevetségessé válnak, annyira kiszámíthatóak, hogy akár egy "találd ki, mikor és hol jön a következő szellem" játékot is játszhatunk, ha baráti társasággal nézzük meg a filmet. Az, hogy valójában vajon mennyi igaz a Kísértetjárás Connecticutban történetéből, a tizede, a fele, vagy akár minden, mit sem változtat a tényen: ez egy rossz film.

Még a leggyengébb horrorfilmet is képes a kellő mennyiségű vér feldobni, vagy mondjuk a profin kivitelezett trükkök és maszkok, esetleg egy kis meztelenkedés - a PG-13-as korhatár besorolásnak köszönhetően ezekről is lemondhatunk. Kétlem, hogy akár egy kísértetsztori-rajongó is odalenne majd ezért a filmért, hát még egy igazi vérbeli horror-addikt. A Kísértetjárás Connecticutban és társai mindössze egyetlen célra jók: ideális randifilmek, hiszen a félpercenkénti "bú!" jellegű ijesztgetésektől egyhamar a nyakunkban találhatjuk hölgy partnerünket.

Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 6. kép

A színészeket egyébként, ahogyan az ilyen filmek esetében dukál, az abszolút amatőrség jellemzi - néhány kivételtől eltekintve legalábbis. Az alkoholizmusából éppen kiláballó apukát Martin Donovan alakítja, nem sok sikerrel, leginkább egy zombiéhoz hasonlítható az alakítása. A rákos fiút játszó Kyle Gallner már sokkal jobb, de még őt sem terjeszteném fel azért Oscar-díjra, legfőképpen a Robert Pattinson-hoz való hasonlósága miatt fogunk rá (a lányok leginkább) emlékezni.


Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 7. kép

A gonosszal a harcot felvevő katolikus papot alakító Elias Koteas sem túl kiemelkedő, de amit tőle elvárhatunk, azt hozza. Koteas és az édesanya szerepében látható Virginia Madsen már szerepeltek egy közös filmben, majdnem tíz évvel korábban, az egész jól sikerült Angyalok háborújában. Madsen az egyetlen valamirevaló, tehetséges színész ebből a gárdából, de neki sincs sokmindene, amiből dolgozhat, már ami a forgatókönyvet illeti. Ez úgy általánosságban mindenkire igaz amúgy a filmben, ha lett volna miből építkezniük, hát nagy eséllyel minőségibb munkát tettek volna le az asztalra. A Kísértetjárás Connecticutban egy jó bevezető lehet a zöldfűlűeknek a horror kesze-kusza világába (hiszen innen lejjebb gyakorlatilag már alig lehet süllyedni, az összkép szempontjából legalábbis), de annál fikarcnyival se több. Egy újszülöttnek, ugye, minden vicc új.

Kísértetjárás Connecticutban filmkritika - 8. kép

A Kísértetjárás Connecticutban egy roppant mód generikus, átlagon aluli horrorfilm, ami az intellektusunkra egy kicsit sincs hatással, vizuális szempontból pedig épphogy kielégítőnek nevezhető. Csökkentett jegyáron talán érdemes befizetni rá, másképp viszont jelenleg több sokkal szórakoztatóbb film fut a mozikban, köztük horror is, úgyhogy ezt inkább kerüljük el messziről.

Kísértetjárás Connecticutban előzetes

 

Kísértetjárás Connecticutban / The Haunting in Connecticut (2009)

  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2009. szeptember 10.
  • Rendezte: Peter Cornwell
  • Hossz: 102 perc
  • 2009-09-16 17:00:23 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kisertetjarasconnecticutban_1.jpg
  • Szereplők: Virginia Madsen, Kyle Gallner, Elias Koteas, Amanda Crew, Martin Donovan, Sophi Knight
  • Forgatókönyv: Adam Simon, Tim Metcalfe
  • Operatőr: Adam Swica
  • Vágó: Tom Elkins
  • Zene: Robert J. Kral
Peter Cornwell 102 Robert J. Kral 2009-09-16 17:00:23 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kisertetjarasconnecticutban_1.jpg
25 hozzászólás

Vendég

11 éve, 3 hónapja és 13 napja

Nagyon j? a film kir?ly gratulakacsintó smileykacsintó smiley!!!!

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 10 napja

Nekem a film tetszett,pedig több 10 éve nézek horror filmeket,de nem is tudom,hogy van e olyan film amin esetleg megijednék vagy azt mondanám,hogy féltem egy kicsit :-) lehet azért,mert már hozzá vagyok szokva. Ennek az igazi pontos története érdekel ami gondolom nem nagy szám csak a kíváncsiság húzz :-) lehet,hogy horrornak nem igazán mondhatnám,de nekem tetszett a film! És a végén nekem is pár könnycsepp folyt le az arcomon :-)

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 23 napja

Érdekes, engem igenis magával húzott a története. A végén még könnyeztem is, Jonah halálának kiderülésénél például. Ennek a filmnek talán nem is igazán az ijesztgetés a célja, hanem a tanulság. Ezt akár egy figyelmeztetésnek is vehetjük a filmkészítőktől, mert az ember mindent irányítani akar, minden felett akar állni. Ami persze egy az, hogy lehetetlen, a másik pedig az, ha megpróbálja, annak úgyis csak rossz lehet a vége. Persze lehet, hogy csak én komplikálom túl, de én a filmeknek megpróbálom nézni a mélyebb jelentését, nem csak a felszínt nézni. Nem vagyunk egyformák, ha leültetnénk húsz embert egy szobába, és megnézetnénk velük egy filmet, mind a húsznak különböző eredménye lenne. Na mindegy, nem is szaporítom tovább a szót, a lényeg az, hogy jó film volt, fondorlatos, fordulatos, csak ajánlani tudom! mosolygó smiley

válasz erre

marco

13 éve, 11 hónapja és 9 napja

Megkaptad gocsa.röhögő smiley Nem értesz a filmekhez, ennyi!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 11 hónapja és 9 napja

gocsa írta:
Hát pedig tényleg ennyire rossz. A "mélyrehatót" nem tudom, hogy ironikusan értetted-e, de valóban igyekeztem minden összetevőt elemezni. Az volt a legnagyobb gondom a filmmel, hogy ezerszer ellőtt kliséket használ, a PG-13 miatt pedig még csak jó véres se tud lenni. Ha meg erre azt mondanád, ez lélektani horror, annak pocsék, mert egy kicsit se húz magába a története. Kyle Gallner tényleg jól játszott, de ahogy írtam nekem Virginia Madsen alakítása jött be legjobban. Ha 10-es skálán értékelnem kéne, ez akkor is csak egy 3-mas.
hát szerintem jofim ha 3 akkor te nem értesz a filmekhez érdekes csk neked nem tetszett mindenki másnak igen ennyit erröl röhögő smiley üvd.menő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 21 napja

Vendég írta:
Szerintem nagyon jó filmmosolygó smileyimádom nagyon röhögő smiley és majdnem minden nap nézem röhögő smiley Imáááádom!!!
Szerintem rettenetesen jó filmröhögő smiley én imádon, a kritikák pedig hülyeségeknyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 7 hónapja és 15 napja

Szerintem nagyon jó filmmosolygó smileyimádom nagyon röhögő smiley és majdnem minden nap nézem röhögő smiley Imáááádom!!!

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 5 napja

Áááááááh ezt de Imááádom ??
Kedvenceeem*__*
1álltalán nem féltem....
de nemis baj :Lröhögő smiley
nagyon jóóó röhögő smiley
És a sráác benne :L
Asszem Mett 6.6
Borzasztó helyeees nyelvnyújtó smiley :$
Azoka kritikák amiket írtatok.... -.-" hülyesééég.!
szijasztook ^^

válasz erre

Vendég

15 éve,

Nagyon jó film nem tudom mér ocsmároltad. Most valaki feljön mielöt megnézné és azért mert te it lekritizálod nem tom hány sorba ezért nem fogja ha nem hajtya lejjeb hogy megnéze mit irunk ide mi.Sztem igen is jó film és nem kell minden horrornak tocsognia a vértől és hogy 1mp ként holtanm látnunk 20 embert...

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 26 napja

nagyon jó vagyis hát maga a történet borzasztó!! el sem hittem h ez valóban megtörtént!!de én hiszek ezekben nagyon jó film jól megrendezték!!!hihetetlen!!!

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 1 napja

áááá hát ez qva jó ez afilm legalábbis engem nagyon megfogott! hihetetlen h tényleg vannak ijenek. Durca
az fix.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 11 napja

Nekem is nagyon tetszett, nem értem a sok kritikát. Jófilm mosolygó smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja