Kék Bogár filmkritika

2023. augusztus 17.
92.5721
DNS profilja, adatai
DNS
A Kék Bogár a DC képregény-univerzumának kevésbé ismert szuperhőse, aki egy ősi idegen biotechnológiai eszköznek köszönheti az erejét. Ez afféle megerősített külső vázként működik, valahogy úgy, ahogyan egy bogár kitinpáncélja, de a benne lakozó mesterséges intelligencia mindenféle extravagáns fegyver azonnali előállítását is képes megoldani. Maga a történet pedig egy fiatal bevándorló srácról szól, aki hirtelen olyan képességek és hatalom birtokába kerül, amiről korábban még csak nem is álmodott volna.


A Kék Bogár újabb mérföldkőnek tekinthető Hollywoodnak az egyenjogúságért folytatott harcában, lévén ez az első olyan szuperhősfilm, mely latin-amerikai származású főszereplővel rendelkezik. Ennek tetejében a produkció alapvetően latin-amerikai színészek és stáb közös munkájaként jött létre, melynek középpontjában a latinó család áll.

A film eredetileg csak streamingen jött volna, de annyira megtetszett a koncepció a Warner Bros. fejeseinek, hogy végül meggondolták magukat, és a hagyományos mozis bemutató mellett döntöttek. Annak fényében mondjuk ez egyáltalán nem meglepő, hogy az USA-ban rengeteg spanyolajkú bevándorló él, akik nyilván óriási piacot jelentenek az álomgyári stúdiók számára.

Ami a képregények megfilmesítésén dolgozó DC Studiost illeti, náluk az utóbbi időben igen komoly változások történtek, és többek között James Gunn (A galaxis őrzői, Öngyilkos osztag) vette át az irányítást a cég élén. Annak fényében, hogy Gunn maga milyen képregényfilmeket rendezett, talán reménykedhettünk benne, hogy az újabb produkciók legalább azok szellemiségének jegyeit magukon fogják viselni - de lássuk, mennyire volt megalapozott egy efféle vágyálom!

Jaime Reyes (Xolo Maridiuena) még csak nem is sejti, mi akadt a kezébe

Jaime Reyes (Xolo Maridiuena) még csak nem is sejti, mi akadt a kezébe


A Kék Bogár cselekménye az egyesült államokbeli Texas egy kitalált városában, Palmera City-ben játszódik, ahol a latinók - sok igazi nagyvároshoz hasonlóan - többnyire a gazdagabb fehérek kiszolgálásával kénytelenek megkeresni a kenyerüket. Noha Jaime Reyes (Xolo Mariduena) éppen most szerzett diplomát, mégis úgy dönt, hogy visszatér szülőhelyére, hogy ezáltal támogassa az anyagiak terén igen nagy bizonytalanságban élő családját.

Munkakeresés közben Jaime váratlanul belefut a szemrevaló Jenny Kordba (Bruna Marquezine), aki eltűnt apja cégénél, a Kord Industries nevő tech óriásnál dolgozik, és alapvető nézeteltérésben van a cég jelenlegi vezetőjével, a fegyvergyártás terén nagyratörő nénikéjével, Victoria Korddal (Susan Sarandon).

A találkozás végzetesnek bizonyul Jaime számára, mivel a vállalattól kicsempészett különös tárgy befészkeli magát a testébe és az elméjébe, és ámuló családja szeme láttára szuperhőssé változtatja. Mielőtt még azonban a srác igazán elkezdené élvezni rendkívüli képességeit, máris szembe kell néznie Victoriával és bérenceivel, akik mindenáron vissza akarják szerezni a Kék Bogár technológiáját egy új és legyőzhetetlen fegyverrendszer kifejlesztéséhez...

Victoria (Susan Sarandon) és Jenny Kord (Bruna Marquezine) számára nem annyira szent a rokoni kötelék

Victoria (Susan Sarandon) és Jenny Kord (Bruna Marquezine) számára nem annyira szent a rokoni kötelék


A két fő téma tehát, mely többé-kevésbé végig középpontban áll a produkcióban, nem más, mint a rasszizmus-ellenesség és a család fontossága, alapvetően ezek segítségével igyekszik megkülönböztetni magát más szuperhős-történetektől. A latinók kihasználása és ignorálása ilyen vagy olyan formában újra meg újra előkerül a filmben, mint ahogy az is kihangsúlyozásra kerül, hogy a latin-amerikai kultúrában a családtagok többnyire mindent megosztanak egymással, mindig számíthatnak egymásra, és hogy végső soron a család képes lehet minden probléma megoldására.

Ily módon a főhős családja szerint egy idegen technológia és egy arra pályázó megavállalat sem jelenthet megoldhatatlan gondot, ami meglehetősen faramuci szituációkhoz vezet (némi helyzetkomikumot indukálva). Az ezek közben tapasztalt, nem annyira szokványos fordulatok ugyanakkor némileg ellentmondanak a hétköznapiság sulykolásának. S bár a narratíva igyekszik elhitetni velünk, hogy a sztori ezúttal nem a világ megmentéséről szól, hanem annál földhözragadtabb és bensőségesebb, valójában lényegét tekintve mégiscsak erre megy ki a játék a gonosz vállalat és vezetője elleni harcban.

A latinó családban nem csak segítenek, de jókat is derülnek egymáson

A latinó családban nem csak segítenek, de jókat is derülnek egymáson


Tény, hogy a főhős jellemfejlődése szintén végig a film egyik központi témája, viszont mivel Jaime többnyire csupán sodródik az eseményekkel, és sok esetben legalább annyira a páncélja és a benne található MI irányítja őt, mint fordítva, e tekintetben sem túlságosan acélos a narratíva. A szituáció némileg hasonlít a Shazaméhoz, ahol alapvetően ugyanez volt a lényegi koncepció, csakhogy az valamivel több kreativitással és humorral került megvalósításra.

Mentségére mondva a filmnek azért van humora, még ha az egy kissé túlságosan gyermetegre is sikeredett, és azt sem lehet róla állítani, hogy ne volna benne szív és lélek. Sokat segít a dolgokon, hogy a főhős egy szimpatikus karakter, és nyilván valamilyen szinten a szorult helyzetbe került családdal, illetve általánosságban a hátrányos helyzetben lévő és lekezelt latinókkal is együtt lehet érezni.

A baj az, hogy túlságosan sok a közhely és kevés az eredetiség, a sztori meglehetősen banális, és a szereplők nem ritkán teljesen irracionálisan viselkednek. Lehet, hogy egy képregényben a szép rajzok és a látványos csetepaték könnyebben elfedik a hiányosságokat, itt azonban felettébb hosszú a játékidő ahhoz, hogy ne lógjon ki a lóláb.

Ha épp egy bazi nagy kardra van szükség, az idegen páncél azt is materializálja

Ha épp egy bazi nagy kardra van szükség, az idegen páncél azt is materializálja


A Kék Bogár a maga módján egy igencsak érdekes és szokatlan stílusegyveleg, ami azonban sajnos nem igazán találja meg az egyensúlyt az egyes stílusok között. Az egész kicsit olyan, mintha a Venom találkozott volna a Bazi nagy görög lagzival, nyakon öntve egy jó adag technóval. Összességében tipikusan olyan produkcióról beszélhetünk, amit egyszer tévében megnéz az ember, ha épp nincs semmi jobb, vagy esetleg streamingen, de plusz pénzt nemigen ad ki érte.

A fentiek ellenére igen valószínű, hogy a produkció megtalálja majd a maga közönségét, és ilyen vagy olyan formában, de a Kék Bogár jó eséllyel visszatér még a mozivásznakra. A történet nem áll összefüggésben a DCEU eddigi eseményeivel, és akár az új DC Univerzum kiindulópontját is képezheti a 2025-ben várható Superman: Örökség megérkezéséig, amely hivatalosan az első film lesz a DCU-ban.

A film végi stáblista közben van egy plusz jelenet, ami szintén előrevetíti a folytatást. Aki viszont jót akar magának, az nem várja meg a stáblista utáni második jelenetet, mivel az teljesen érdektelen, és legfeljebb az alkotók vagy néhány bennfentes számára bírhat bármiféle értelemmel vagy jelentéssel.

Kék Bogár előzetes

 

Kék Bogár / Blue Beetle (2023)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2023. augusztus 17.
  • Rendezte: Angel Manuel Soto
  • Hossz: 127 perc
  • 2023-08-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kek-bogar_1.jpg
  • Szereplők: Xolo Mariduena, Susan Sarandon, Bruna Marquezine, George Lopez, Adriana Barraza, Damian Alcazar, Raoul Max Trujillo
  • Forgatókönyv: Garreth Dunnet-Alcocer
  • Operatőr: Pawel Pogorzelski
  • Vágó: Craig Alpert
  • Zene: Bobby Krlic
6
Angel Manuel Soto 127 Bobby Krlic 2023-08-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kek-bogar_1.jpg
5 hozzászólás

VaPe

10 hónapja, 3 napja

Kb erre számítottam. Lagymatag, bárgyú, mint minden szuperhős film.

válasz erre

Moby Dick

10 hónapja, 4 napja

Várható volt, hogy nem lesz egy nagy eresztés.

válasz erre

Tommy

10 hónapja, 4 napja

Uhh ez mekkora hulladék már traileren is. röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

10 hónapja, 4 napja

Nekem ez is kimarad.

válasz erre

petrovicsz

10 hónapja, 4 napja

Ez is kimarad, random ezredik szuperhős film.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja