Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája filmkritika

2023. november 15.
95.2751
DNS profilja, adatai
DNS
Az Éhezők viadala negyedik és egyben utolsó része 2015-ben látott napvilágot, amikor még javában dübörgött az elsősorban a fiatal felnőtteket megszólító ún. young adult filmek gyártása. A lényegében az Alkonyat-mozikkal indult, majd a többek közt Az útvesztő és A beavatott szériával betetőző trend azután viszonylag hamar le is csengett, talán mert már nem volt elég nagy a nézői érdeklődés a túltelítetté vált piacon. Egy-két alkalmi próbálkozás azért még mindig akad - ezek közé sorolhatjuk jelen kritikánk tárgyát is.


Ahogy ezek a mozik általában eredeti regények megfilmesítése révén születnek, ez alól az Éhezők viadala franchise sem képez kivételt. Mint ahogy abban is hasonlít számos hasonszőrű társára, hogy egy disztópikus jövőt ábrázol, melyben valamilyen úton-módon a fiataloknak kell zöld ágra vergődniük az életüket gyakran veszélybe sodró akciózások közepette.

Az Énekesmadarak és kígyók balladájának története Suzanne Collins 2020-ban hasonló címmel megjelent regényén alapul, mely - miután a negyedik résszel a széria lényegében lezárult - az első Éhezők viadala előzményeit tárja elénk. A film alapvetően azt próbálja bemutatni számunkra, hogyan vált Coriolanus Snow Panem sokak által gyűlölt diktátorává, illetve hogyan lett magából az Éhezők viadalából az az esemény, amit korábban láthattunk.

Ez önmagában mind szép és egész érdekesen hangzik, de a legfontosabb ismét ugyanaz, ami minden széria felmelegítésénél: vajon tudnak-e bármi újat mondani az alkotók a témában, amiért érdemes volt ennyi idő után elővenni ugyanazt a (már lezárt) történetet?

Az ifjú Sejanus (Josh Andres Rivera) és Coriolanus (Tom Blyth) nem mindig ért egyet az akadémia dogmáival

Az ifjú Sejanus (Josh Andres Rivera) és Coriolanus (Tom Blyth) nem mindig ért egyet az akadémia dogmáival


64 évvel az első film cselekménye előtt járunk, amikor a gazdagok és kiváltságosok már Kapitólium városából uralkodnak Panem összes, őket kiszolgáló körzete felett. Csupán egyetlen évtized telt el a nagy háború óta, melyet követően megszületett az új társadalmi rend, amit az Éhezők viadalának évente való megrendezésével kívánnak megerősíteni.

A tizennyolc éves Coriolanus Snow (Tom Blyth) jómódú és befolyásos család leszármazottjaként él a fővárosban, ám mivel családja a háborút követően kegyvesztetté vált a felsőbb körökben, tanulmányi eredményei révén igyekszik bizonyítani rátermettségét. Rendkívüli ambíciója azonban hamarosan pellengérre kerül, amikor váratlanul kinevezik a 10. Éhezők viadala egyik mentorává, miáltal egy látszólag teljesen esélytelen énekes lányt, Lucy Gray-t (Rachel Zegler) kell támogatnia abban, hogy a végén ő legyen az egyetlen túlélő.

A szokatlan és embertelen helyzet mindkét fiatalt próbára teszi, ennek ellenére mégis egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A játékok kitalálója, Highbottom dékán (Peter Dinklage) és a fővédnök Dr. Gaul (Viola Davis) azonban alaposan megnehezíti a dolgukat a folyamatos intrikával és mesterkedéssel...

Lucy Gray (Rachel Zegler) nem igazán tudja, mennyire örülhet a gesztusnak

Lucy Gray (Rachel Zegler) nem igazán tudja, mennyire örülhet a gesztusnak


Azt, hogy hogyan viselkednek a fiatalok egy olyan lehetetlen helyzetben, amelyet az arénába kényszerítés jelent számukra, lényegében már láthattuk a franchise korábbi epizódjaiban. Így legfeljebb a szériát még nem ismerő nézők számára mond még valami újat a narratíva azzal, hogy az egymás megölésével járó játékok megrendezése legalább olyan kegyetlen és primitív, mint hajdan az emberáldozat bemutatásának barbár szokása.

A központi kérdés persze az, hogy vajon valóban szükség van-e minderre a civilizált körülmények fenntartásához a gyarló emberi természet miatt. S bár ha így nézzük, bizonyos szempontból talán igen lehet a válasz - ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy egy olyan társadalmat, amelyben egy kisebbség folyamatos elnyomással, terrorral és erőszakkal tartja sakkban a többséget, nem igazán tekinthetünk civilizáltnak.

Lényegében tehát végig az uralkodó osztály hatalmának fenntartásáról, a kontrollról és az emberek kordában tartásáról van szó, melyet újfent elősegít az állandó médiapropaganda és manipuláció. A széria ebből a szempontból továbbra is érzékletesen mutatja be számunkra a "kenyeret és cirkuszt a népnek" elv gyakorlatban történő működését.

Lucky Flickerman (Jason Schwartzman) gondoskodik róla, hogy az Éhezők viadalának minden mozzanata megfelelő módon kerüljön a nagyközönség elé

Lucky Flickerman (Jason Schwartzman) gondoskodik róla, hogy az Éhezők viadalának minden mozzanata megfelelő módon kerüljön a nagyközönség elé


A másik fő téma, mint már említettem, nem más, mint hogy hogyan válhatott egy alapvetően jó érzésű fiatal keményvonalas diktátorrá. Vajon az mindig is benne volt Coriolanus természetében, vagy csupán a körülmények tették azzá? A régi kérdés tehát ezúttal is felmerül, miszerint a genetika vagy inkább a környezeti hatások formálnak bennünket, amire nyilván nem itt kapunk majd választ.

Mindazonáltal az alkotók erősen azt sugallják számunkra, hogy nagyon is sokat nyom a latban, ki milyen dolgokon megy keresztül, különösen fiatalkorában. Ebből a szempontból döntő fontossággal bír a fiatalember és Lucy Gray kapcsolata, mely legalább annyira nevezhető tragikusnak, mint romantikusnak. Emellett Coriolanus legjobb barátjának, Sejanusnak (Josh Andres Rivera) a sorsa is nagyban befolyásolja (anti)hősünk jellemének alakulását.

Végső soron a film azt hangsúlyozza ki a maga módján, hogy persze Snow sem tökéletes, ugyanakkor (másokhoz fűződő) érzelmei éppen úgy bajba sodorhatják őt is, mint bármelyikünket. Annak ellenére azonban, hogy a körülmények ellenünk fordíthatják az érzéseinket, a végső választás nyilván mindig az egyénen múlik, így az "az pusztít el, amit a legjobban szeretünk" frázis egy kissé talán túlságosan is giccsesen semmitmondónak tűnik.

Highbottom dékán (Peter Dinklage) nem hitte volna, hogy még lesz valami, amin ő is meglepődik

Highbottom dékán (Peter Dinklage) nem hitte volna, hogy még lesz valami, amin ő is meglepődik


Az sem feltétlenül válik a produkció javára, hogy a narratíva elég nehezen követhető, és időnként igen zavarosnak bizonyulhat, különösen azoknak, akik nem igazán ismerik a sorozatot. Könnyen lehet, hogy a(z egyébként magyar nyelven is elérhető) könyv letisztultabb és részletesebb magyarázatokkal, illetve kifejtéssel szolgál, de azt (egyelőre) sajnos sem olvastam, így ezt ehelyütt nem tudom megerősíteni.

Annyit viszont biztosan elárulhatok, hogy az moziváltozat tempója távolról sem egyenletes, s bár a hosszabb lassú részeket időnként követik pörgősebb periódusok, eléggé sok az üresjárat. (Ez mondjuk a film hosszából és a három nagyobb felvonásra tagolt elbeszélésből is következik.)

Annak ellenére azonban, hogy a körítés néha döcögősebb és teátrálisabb, mint kellene, és talán a befejezés sem a legkielégítőbb, mindent egybevetve bennem pozitív hatást keltett, amit láttam. Azt pedig külön kiemelném, hogy Rachel Zegler ezúttal is elkápráztat bennünket gyönyörű énekével, és összességében a színészi játékra sem lehet panaszunk.

Tény, hogy az Énekesmadarak és kígyók balladája nem egy könnyen emészthető darab, de aki bírja a lassabban csordogáló és elgondolkodtató filmeket, az talán nem fog csalódni benne. A rajongók pedig, akik még mindig ki vannak éhezve a hasonló produkciókra (a könyv legalábbis Amerikában bestseller lett a megjelenését követően), alighanem úgyis megnézik...

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája előzetes

 

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája / The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (2023)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2023. november 16.
  • Rendezte: Francis Lawrence
  • Hossz: 157 perc
  • 2023-11-15 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-ehezok-viadala-enekesmadarak-es-kigyok-balladaja_1.jpg
  • Szereplők: Tom Blyth, Rachel Zegler, Josh Andres Rivera, Peter Dinklage, Viola Davis
  • Forgatókönyv: Michael Lesslie, Michael Arndt
  • Operatőr: Jo Willems
  • Vágó: Mark Yoshikawa
  • Zene: James Newton Howard
7
Francis Lawrence 157 James Newton Howard 2023-11-15 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-ehezok-viadala-enekesmadarak-es-kigyok-balladaja_1.jpg
9 hozzászólás

Mitüzenarádió

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

"Highbottom dékán (Peter Dinklage) nem hitte volna, hogy még lesz valami, amin ő is meglepődik"

SPOILER


A film legvégéig én sem. röhögő smiley De legalább ez pont az ő részéről valamennyire sikerült. röhögő smiley

válasz erre

Mitüzenarádió

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

Egyébként a film végéből ugye kiderül, hogy (ENYHE SPOILER) mennyire ad hoc jött ez a "kenyeret és cirkuszt a népnek" (az utolsó dialógusból) és mennyire nem volt annyira tudatos, mint a rómaiaknál. Ráadásul tudjuk ugye az alapszériából is, hogy ez egyfajta "bosszú a lázadókon", ami szintén egy elég erőltetett ötlet.

válasz erre

Mitüzenarádió

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

"Lényegében tehát végig az uralkodó osztály hatalmának fenntartásáról, a kontrollról és az emberek kordában tartásáról van szó, melyet újfent elősegít az állandó médiapropaganda és manipuláció. A széria ebből a szempontból továbbra is érzékletesen mutatja be számunkra a "kenyeret és cirkuszt a népnek" elv gyakorlatban történő működését." Ez az egy része tényleg érdekes lett VOLNA, ha tisztességesen kidolgozzák, de ha megnézed a filmvásznon szintén nem tökéletes 1984-et, NAGYSÁGRENDEKKEL, KLASSZISOKKAL jobb, mint ez a háromórás, dögunalmas, béna fos, amiben ez az aspektus sincs normálisan kidolgozva.

válasz erre

Mitüzenarádió

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

Ronalddo írta:
Az alap szériát nagyon utálom, de ezzel lehet teszek egy próbát.
Ne higgy a kritikának, ez még sokkal rosszabb, mint az alapszéria. Dögunalmas keveréke a "Darth Vaderes" jellemfejlődésnek, a béna arénás harcnak és a fárasztóan unalmas szerelmi szálnak, amiről pedig a kritika pedig csak érintőlegesen ír (pedig hatalmas hibája a forgatókönyvnek), hogy a "jellemfejlődés" (tehát az, hogy Snow gonosz lesz) is kb. a semmiből jön, vagy legalábbis k*rva erőltetett és amúgy az egész film egy háromórás szenvedés. Az alapszéria 8.0 körül van Metacritic-en, ez meg 5.0 körüli lett, ez is sokat elárul. Ha utáltad az alapszériát, ettől egyenesen hányni fogsz.

válasz erre

Tommy

7 hónapja, 2 hete és 3 napja

Meglesem majd tévében.

válasz erre

Patrik94

7 hónapja, 2 hete és 3 napja

A világ egyik legunalmasabb leggagyibb sorozata. Hihetetlen hogy vannak akik nézik.

válasz erre

fighterlaci

7 hónapja, 2 hete és 4 napja

Majd streamingen...

válasz erre

Ronalddo

7 hónapja, 2 hete és 4 napja

Az alap szériát nagyon utálom, de ezzel lehet teszek egy próbát.

válasz erre

Moby Dick

7 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ez nem az én filmem az biztos.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja