007 Nincs Idő meghalni filmkritika

2021. szeptember 30.
101.8761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A címben szereplő kijelentés akár a 007-es ügynököt immár ötödször alakító Daniel Craignek is több alkalommal eszébe juthatott a James Bond filmek forgatása alatt, melyek fizikailag igencsak igénybe vették: gyakorlatilag mindegyik epizód során érte valamiféle sérülés, az izomhúzódástól kezdve a szalagszakadáson át egészen a kivert fogakig és lemetszett ujjvégekig. Ennek fényében nem túl meglepő, hogy 2015-ben, a Spectre premierjét követően azt nyilatkozta, hogy inkább felvágná az ereit, mint hogy még egyszer eljátssza legikonikusabb szerepét.


Habár az idén 53. életévét betöltött Craig ezzel a mozival véglegesen búcsút int James Bond figurájának, felettébb sokat kellett várnia, mire az végül valóban elkészülhetett és a mozikba került. Ennek okai között szerepelt az előkészületekkel kapcsolatos huzavona, az immár szokásossá vált "kreatív nézetkülönbségek", majd a járványhelyzet miatt teljesen bizonytalanná vált forgalmazás.

Ja, és az előző rész óta néhány rendezőváltáson is átesett a franchise: a szintén besokallt Sam Mendes helyett jött volna Danny Boyle, majd végül érkezett Cary Joji Fukunaga, aki a Jane Eyre és a Hontalan fenevadak révén szerzett magának hírnevet a szakmában.

Ezek után, mi, nézők csak abban reménykedhettünk, hogy az effajta "kreatív nézőpontváltás" csak előnyére válik a produkciónak. Mióta ugyanis Craig alakítja a 007-es eddigi legkeményebb változatát, a színvonal kissé ingadozó volt - egy-egy jobban sikerült, izgalmasabb kalandot (Casino Royale, Skyfall) egy-egy laposabb epizód (A Quantum csendje, Spectre: A Fantom visszatér) követett a sorban.

James Bond (Daniel Craig) terroristák helyett immár halakra vadászik

James Bond (Daniel Craig) terroristák helyett immár halakra vadászik


Öt évvel a Spectre-vezér Blofeld (Christoph Waltz) kézre kerítése után James Bond (Craig) immár hátrahagyta az aktív szolgálatot, és Jamaicán élvezi a nyugodt élet örömeit. Azonban váratlanul felbukkan Bond egy régi barátja, a CIA-ügynök Felix Leiter (Jeffrey Wright), aki a segítségét kéri egy eltűnt tudós kézre kerítésében.

A küldetés mindazonáltal jóval nehezebbnek bizonyul a vártnál, és az egykori 007-es kénytelen szembenézni egy veszélyes technológia birtokában lévő, emberek sokaságának életét fenyegető gonosztevővel, az átlagnál körmönfontabb és alattomosabb Lyutsifer Safinnal (Rami Malek).

A megterhelő küzdelemben hősünk életében újra felbukkan korábbi szerelme, a pszichiáter Dr. Madeleine Swann (Léa Seydoux), ráadásul az új 007-essel, a végtelenül magabiztos Nomival (Lashana Lynch) is kénytelen rivalizálni. Szerencséjére a segítségére rendelt csinos CIA-ügynök Paloma (Ana de Armas) nem is annyira esetlen, mint amilyennek látszik. Sőt, ha minden kötél szakad, Miss Moneypenny-re (Naomi Harris) mindig lehet számítani, de még Q (Ben Whishaw) is képes előhúzni egy-két újabb kütyüt a tarsolyából...

Paloma ügynök (Ana de Armas) mellett muszáj elegánsnak lenni

Paloma ügynök (Ana de Armas) mellett muszáj elegánsnak lenni


Egyesek talán felkapták a fejüket Dr. Swann említésén - az őt alakító Léa Seydoux valóban az első olyan Bond-lány, aki feltűnik a széria következő epizódjában. És nem is csak úgy feltűnik, mivel James szempontjából Madeleine kulcsfontosságú szerepet tölt be a történetben.

Hiába, itt már egy, a pályafutása végén járó, a megállapodást erősen fontolgató emberrel van dolgunk. Bond ugyan még mindig kész levetni magát egy hídról vagy gondolkodás nélkül nekiesni egy terroristának, tisztában van vele, hogy felette is eljár az idő, és ő sem élhet már így sokáig. Már csak azért sem, mert az évtizedek során a hadviselés és a kémkedés világa is alaposan megváltozott: a technika révén a küzdelem immár jóval alattomosabb és kiszámíthatatlanabb.

Ezt hivatott képviselni Lyutsifer Safin személye, aki nem egyszerű terrorista, hanem egy ideológiai alapon tevékenykedő zsarnok. Egy elborult lángelme, aki ha valamit egyszer a fejébe vesz, nem riad vissza semmilyen eszköztől vagy módszertől - még a pszichológiai és lelki terrortól sem -, hogy elérje célját.

Lyutsifer Safin (Rami Malek) nem az ördög maga, csak egyfajta megnyilvánulása

Lyutsifer Safin (Rami Malek) nem az ördög maga, csak egyfajta megnyilvánulása


Ebből a szempontból ugyanakkor Safin nem sokban különbözik Bloefeldtől, akiről már messziről lerí, hogy valami nincs rendben nála. Azt éppen nem állítanám, hogy Rami Malek egysíkú főgonosz, mindazonáltal a motivációja - tragikus gyermekkorán kívül - nem igazán meggyőző vagy egyértelmű. Az általa felhozott érveket, illetve mentségeket pedig már szintén számos alkalommal láthattuk-hallhattuk hozzá hasonló, lelkileg sérült és életük értelmét kereső figurák szájából.

A kémfilmekre és a szériára jellemző sablonokat egyéb téren (új tömegpusztító fegyver, a világ megmentése, gyönyörű nők fegyverrel stb.) is megkapjuk, legfeljebb némileg frissített kiadásban, az aktuális korszellem számára megfelelőbb módon. Ahogyan az atombomba, úgy már a nők direkt módon való tárgyiasítása sem menő, legfeljebb a Bond védjegyének számító Aston Martin és a Vodka Martini - természetesen csakis rázva, nem keverve - az, ami kvázi sohasem megy ki a divatból.

Madeleine (Léa Seydoux) és Bond között valósággal izzik a levegő

Madeleine (Léa Seydoux) és Bond között valósággal izzik a levegő


A vérfrissítésnek megfelelően a forgatókönyvírók között találjuk - némileg meglepő módon - Phoebe Waller-Bridge nevét, akit komikusi vénája (elsősorban a Bolhafészek c. sorozat révén) tett ismertté. Az Emmy és Golden Globe díjas hölgyet a fáma szerint maga Daniel Craig kérte fel arra, hogy egy kicsit "finomítson" a forgatókönyvön, és elvileg a jellemfejlődésen, illetve a párbeszédeken és a film humorán munkálkodott.

Ha az előbbin annyira nem is, a hangvételen egyértelműen felfedezhetőek Waller-Bridge kézjegyei, különösen a vicces és szarkasztikus beszólások, illetve a helyzetkomikum alkalmazása tekintetében. Ezek minden esetben derültséget okoznak és enyhítik az egyébként folyamatosan növekvő feszültséget.

M (Ralph Fiennes) és Ms. Moneypenny (Naomi Harris) aggódva követi az eseményeket

M (Ralph Fiennes) és Ms. Moneypenny (Naomi Harris) aggódva követi az eseményeket


Az ugyan kissé furcsa lehet, hogy a Craig-féle, kőkemény Bondot sosem igazán a humorral azonosítottuk - még ha a Spectre-ben néha meg is csillogtatta a lazábbik oldalát. Ugyanakkor egy ilyen apróságon nem érdemes fennakadni, hisz végső soron mindenki változik, így akár a 007-es esetében sem elképzelhetetlen, hogy "öregkorára" kifejlődjön a humorérzéke.

A legfontosabb azonban mégis az, hogy az akciókon, menő verdákon és kütyükön, belevaló csajokon és pasikon, valamit a látványos helyszínek által nyújtott élményen túl érzelmileg is képes hatni ránk a film. Az egy dolog, hogy mekkora a tét a világ számára - ami mondjuk nem igazán aggasztó, hiszen sejthető, hogy végül most is megoldódik valahogy a helyzet -, ennél jóval fontosabb, hogy Bonddal maximálisan együtt tudunk érezni, akinek nagyon is sok a veszítenivalója.

Nomi, az új 007-es (Lashana Lynch) sem vágja, mi lenne a legjobb megoldás

Nomi, az új 007-es (Lashana Lynch) sem vágja, mi lenne a legjobb megoldás


Összességében tehát elmondható, hogy a Nincs idő meghalni méltó lezárásként szolgál Daniel Craig nem mindenki által kedvelt, ám kétségkívül egyedi és rátermett Bondja számára. Hogy mit hoz a jövő, és hogy ki lesz a következő 007-es, arról egyelőre legfeljebb pletykák és találgatások keringenek.

Ian Fleming szuperügynökének történetei azonban egészen biztosan nem értek véget - hiszen, mint tudjuk, a show-nak (jelen esetben egy nyereséges mozis franchise-nak) mindig folytatódnia kell...

007 Nincs Idő meghalni előzetes

 

007 Nincs Idő meghalni / No Time to Die (2021)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2021. szeptember 30.
  • Rendezte: Cary Joji Fukunaga
  • Hossz: 163 perc
  • Szereplők: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Ralph Fiennes, Lashana Lynch, Ana de Armas, Jeffrey Wright, Ben Whishaw, Naomie Harris
  • Forgatókönyv: Neal Purvis, Robert Wade, Cary Joji Fukunaga, Phoebe Waller-Bridge
  • Operatőr: Linus Sandgren
  • Vágó: Tom Cross, Elliot Graham
  • Zene: Hans Zimmer
7.5
6 hozzászólás

Tommy

1 éve, 3 hónapja és 7 napja

Hétvégén megyek rá, kritika és Imperator hozzászólása alapján bizakodó vagyok. Nagyon vártam már, a nyáron daráltam le elsőtől az utolsóig.

válasz erre

Moby Dick

1 éve, 3 hónapja és 7 napja

Biztosan meg fogom nézni. Ez kihagyhatatlan.

válasz erre

Imperator

1 éve, 3 hónapja és 7 napja

Hullafáradt voltam, mikor néztem az éjféli vetítésen, de nem sikerült bealudni a legnagyobb meglepetésemre. A film le tudott kötni, a humor tetszett, az akciók látványosak és pörgősek voltak. Kicsit hátrányban voltam, mert kb 5 éve láttam a korábbi filmeket, nem nagyon emlékeztem hogy pontosan ki kicsoda, bár összességében nem sokat vont le az élvezhetőségből. Amit nagyon elszúrtak szerintem, az a főgonosz. Rami Malek jó színész, de nem volt elég karizmatikus, inkább tűnt a főgonosz emberének, mint az aktuális ellenlábasnak. Összességében jól sikerült film, nem bántam meg hogy megnéztem.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Ha tényleg csaj jön, akkor nekem ez lesz az utolsó Bond film amit látok.

válasz erre

VaPe

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Jó színész a Craig és bizony jó volt Bondnak. Remélhetőleg a következő is jó lesz.

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Tutira meg fogom nézni. Nemrégiben az összeset megnéztem HBO-n.

válasz erre

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Vérapó

Vérapó

Fekete Párduc 2.

Fekete Párduc 2.

Black Adam

Black Adam

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt