Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition ps3 teszt

2014. július 18.
43.4431
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
gokuvsvegita profilja, adatai
gokuvsvegita
Az erő legyen veled! Ismerős mondat mindenki számára, nincs olyan ember, aki ne tudná, melyik filmből származnak ezen elejetett szavak. A Star Wars univerzuma olyan hatalmas, hogy szinte bármit ellehet adni ahol, szerepel e két szó. Legyen szó figuráról, vagy akár a vécépapírról szinte mindent gyártanak, és bőven van rá kereslet. A játékok terén is hasonló lenne a helyzet? Ez a kérdés felvetülhet, hisz ezeket is készítenek, hol nagyobb sikerrel, avagy bukással, de mindig el tudnak adni annyi példányt amennyivel már, megtérül, a befektettet pénz.


Én jómagam az összes filmet láttam, és pár könyvet is elolvastam, de játékokat nézve már nem állok ilyen rózsásan. Számítógépen kipróbáltam egy-kettőt, de annyira sem voltak elegek a számomra, hogy több időt töltsek velük, mint hogy elindítsam nyomok pár gombot, és lépek is ki. Ps2-őn viszont találtam egy olyan címet, amit nagyon élveztem, és sok órát töltöttem el vele. A Star Wars Revenge of the Sith-ről van szó, a film alapján készült a játék, de mégis minőségi adaptációt kaptunk, megvolt benne minden, amit egy játékos kérhet, a korához szép grafikát, rendes történetet és emelet Duel módot is pakoltak bele, hogy a játékot az ember bármikor elővehesse egy kis fénykardpárbajhoz a testvéreddel, vagy a barátoddal harcolva.

Kipróbáltam pár lego játékot is, ezek is szórakoztatóak voltak, ám nem voltak maradandóak. 2008.szeptember 19 ez volt az az év, amikor kiadták a Star Wars Force Unleashed-et szinte az összes létező platformra. Ekkor még nem volt Ps3-am, vagy Xbox 360-anom, hanem még a Ps2-es tulajokat erősítettem, így arra került megvételre a játék. Kielégített-e ez bódított változat? Igen, meglepő lehet a válasz, de hasonlóan érezhettem az ?erőt? hiába, hogy tudtam ez a játék Ps3 és Xbox 360-anon lehet az igazi.

Aztán eljött az idő és én is erősítettem az egyik új generációs konzolok táborát, nem elsőre, de idővel megszereztem a játékot, de előtte lecseréltem a meglévő konzolomat inkább Ps3-ra, így egyből kilehet találni mely táborban voltam elsőnek.

Akkor kezdődjék a teszt, mégpedig nem az elsőkiadásos, hanem a bővített változatú, extrával megspékelt Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition-al Ps3-ra.
A 66-os parancs után, még maradtak életben maradt Jedik, akik veszélyt jelenthetnek a Birodalom számára, ezért Darth Vader feladata felkutatni, és végezni a túlellőkkel. Az útja a Kashyyyk bolygóra vezet, a Vukik védelmük alá vették az ott elbújó Jedit, ezért Vader egy seregnyi katonával indul a Jedi levadászására.

Sikerrel hagyja el a bolygót, mert végezet a Jedivel, ráadásul felfedezett egy fiút, akit nagyon átjárt az erő, ezért a titkos tanítványává fogadja, majd 20 évvel később el is indul a játék története. Innentől már elárulnám a fontosabb történeti elemeket, amik esetleg a játékélmény rontanák el. A főhősünk Starkiller, aki már felnőtté válva, mestere parancsait teljesíti, kapunk egy pilótát Juno Eclips, és persze az elmaradhatatlan robotot, Proxy-t. Az a célunk hogy végezünk az összes életben maradt Jedivel, de ahogy haladunk a történettel, a főhősünk belekerül a Sithek játszmájába.

Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition ps3 teszt - 2. kép

A játék látványvilágára egy panaszok sem lehet, teljesen átadja a Star Wars hangulatot. Küldetéseink, során az alapjátékban összesen négy bolygón fordulunk meg, nem beszélve a cirkálókon lévő pályákról és a Sith Edition adta további három bolygóról. Ahogy barangolunk, megállhatunk pár másodpercre, és megnézhetjük milyen szép tájakat csináltak meg a készítők. Persze textúrai hibák megtalálhatóak, vagy ha több ellenfél mozog a pályán és te a leglátványosabb képességedet használod, akkor bizony kissé belassul a játék, de olyan mértékben nem, hogy nagy hibának számítsa az ember.

A grafika korához képest igen kiemelkedő, a fénykard, az arcmimikák és a pályák, amiken mozgunk, mind szépen ki vannak dolgozva. Az átvezető animációk a játék mechanikáját használják, de én még belepakoltam volna pár CGI intrót is, ami még jobbá varázsolt volna pár kiemelkedő jelenetet. Rengeteg ruhát kapunk a küldetések során, így az öltözködéssel nincs gond, nem maradunk meg egyetlen egy ruhánál, válogathatunk bőven. A fénykardok is hasonlóan állnak, ahogyan a pályán megtalálunk egy kristályt már akár kék, vagy zöld fénykardunk is lehet, ahogyan tetszik az embernek.

Nekem a zöld szín a kedvencem, így leginkább azt használtam, de a kék és az elhagyhatatlan piros kard is nagyon tetszetős. Visszatérnék a ruhákhoz, ami a játék kijátszása során hatalmas mértékre nő, bőven válogathatunk, de a tömkelege olyan felesleges, ami kiábrándító. A készítők úgy gondolták, hogy olyan ruhákat is beleraknak a játékba, amivel egy-egy karakter ?bőrébe? bújhatunk. Azért raktam időző jelbe a bőrét, mert sajnos e gondolkodás nagyon mellésült, lehetünk például Anakin, vagy Darth Vader, de akár Obiwan-Kenobi is. Elsőre nagyon ötletesnek hangzik, de amikor magunkra vesszük ezeket a ruhákat, a szinkronhangunk marad a régi, és a kardtartás is a kezünkben. Nevetséges, amikor Vader úgy szalad és suhan, mintha nem is robotlábai lennének? Ez a fajtaruházkodás akkor lett volna értékelhető, ha új szinkront és esetleg új vívási technikákat kapunk.

Azok a cotsume-ék, amiket kifejezetten Starkiller számára készítettek, azok kivallóak, akad pár viccesebb darab is, mint a Felusai pályán kiadott félmeztelen ruha, de igen komoly is megtalálható, mégpedig a Sith Rob.

Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition ps3 teszt - 3. kép

Az irányítás során nem fogunk nehézségekbe ütközni, a Ps3 kontrollere jól áll a kézbe, és a gombokat is fürgén tudjuk nyomkodni. Védekezéssel már nem állunk hasonlóan, hiába egyszerű és könnyű a használata, bizony korlátozott. Ha lenyomjuk a gombot megállunk, és elkezdünk védekezni a lövedékek, vagy a fénykard ellen. De egy ilyen játékban a korlátolt védelem nem valami jó megoldás, szabadabbá kellett volna tenni, mondjuk, mozoghatunk a védekezés közben. Mivel ez egy régebbi játék tesztje így elárulhatom, hogy a második részben bizony ezt meg is csinálták.

A gombkiosztás során a Háromszög lett a villámozás, a Kockával lézerkardozunk, az X-szel ugrunk, a Körrel taszíthatjuk az ellenfeleket. Az R2-tővel használjuk az erőt, tárgyakat és ellenfelelet emelgethetünk. Az R1-el tudjuk kijelölni az ellenségeket melyek, megkönnyíti azok megtámadását. L2-vel védekezhetünk, valamint az L1-el suhanunk. A játék során a villám, valamint az erő használta és a kardozási módszer is fejleszthető. Ami három részre van osztva Force Combo, értetően a combóinkat rejti, a Force Talents, melynél az életünk növelése és az állóképességünk erősítése történik, és persze a Force Power, ahol az erő adta tudásainkat tudjuk növelni.

Ahogy Starkiller a harcok során eléri a fejlődést, úgy a képernyőn megjelenik a level felírat nagy fénnyel párosítva, majd kapunk az előbb említett fajtákból egy-egy gömböt. Értelem szerűen nagyobb fejlesztéshez, vagy combohoz az adott gömbből többet kell gyűjtened a vásárlás előtt. A harcrendszer a megszokott hack and slash vonalat képviseli. A QTE elemek, bőven megjelennek a játék során, a boss harcok végeit is így fejezzük be, de egy nagyobb ellenfelet is hasonlóan fektettünk hidegre, példa okán egy rancert vagy egy titán robotot. De ezek között is van pár sablonos és túlontúl egyszerű, ám akadnak bőven igazán látványosak is! A camerával ritkán, de vannak gondok, vagy éppen a kijelöléssel is meggyűlik a bajunk néhanapján? Sokszor a villámozás ilyenkor nagyon mellé szokott menni.

Ha már villám, akkor rátérnék a játék igazi gyöngyszem részére, az effektekre. Hát azok kiválóan meg vannak alkotva, az ember valóban érzi azt, hogy vele most az erő van! A taszítást kékesen, hullámszerűen jelen meg, mellyel képesek vagyunk fémajtókat betörni, de tárgyakat és persze ellenfeleket is jó messzire dobni. Továbbá lehetőségünk van, lenyomva tartani a kör gombot ilyenkor összegyűjtjük az erőt, és úgy engedjük szabadjára egy nagy taszítás formájában. A tárgyak felemelése közben is hasonlóan kékes effektet kapunk, leginkább tárgyak felemelésére és eldobására alkalmas e képességünk, de komor humorra is használható, mégpedig egy klón felemelésére, akit egy másik klónhoz lebegettünk, majd azok egymásba csimpaszkodva próbálnak életben maradni.

De ami leginkább elnyerte az én tetszésemet az a villám, a képernyőn élvezet nézni, ahogy táncolnak. Elsőre csupán egyszer vagyunk képesek használni, de amint sikerül fejlesztenünk, akkor már, mint Darth Sidious szétsüthetjük az ellenségeinket. Utolsónak a fénykardot hagytam azért, mert ez negatívum, és pozitívum is egyben. A külseje valamelyest ducira sikeredett, ami ízléskérdése, valaki a vékonyat, valaki a vastagot szereti. Nem lenne vele semmi gond, ha képesek lennénk a klónok és többiek feldarabolására. Nem vágjuk ketté őket? ami azért kicsit elvárható lehetett volna a játéktól.

Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition ps3 teszt - 4. kép

A játéknak, mint minden játéknak vannak egy-egy pillanatai, amik annyira nem lettek jók, vagy éppen neked lesz egy kicsit unalmas. Leginkább a közepénél érezheted ezt, mert a vége felé az események nagymértékben felpörögnek. Mivel ez a teszt egy újrakiadás három új pályával, ezért a befejezést el kell valamelyest árulnom. A végén választás elé kerülünk, a fény és a sötétség között. A jó oldal választását így nem mondom el, de a sötét részt el kell. Röviden Vader helyett mi leszünk a Sötét nagyúr tanítványa.

Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition ps3 teszt - 5. kép

Az írás közben úgy gondoltam, hogy különválasztom az alapjátékot, ezért most a Sith Edition tartalmának kibontása következik. Kapunk három új pályát három bolygóval együtt, az egyik Coruscant ahol még a régi Starkillerrel lehetünk, és a Jedi templomot látogatjuk meg. A másik az ismerős Tatooine-ne, ahol már sötét Starkillert irányíthatjuk, megküzdünk az öreg Kenobi mesterrel, Boba Fettel és Jabba embereivel. Majd átmegyünk a Hoth bolygóra, ahol Luke lesz az ellenfelünk. Az új Starkillernek már minden képességét megkapjuk fejlődésre már nem lesz szükségünk.

A külsőnk és a hangunk Vaderre emlékeztet, de mi nem vagyunk korlátozva. A kék villámunkat felcserélték lilára, ami még varázslatosabbá tette ezen effektet. Csalódás kissé ért, mégpedig Bobba Fett miatt, sajnos nagyon gyorsan le lehetett győzni, még a legmagasabb fokozaton is. Apró hibák itt is fellelhetőek, kicsi belassulást leginkább a Hoth golyón éreztem, a havas terepeknél bizony megizzasztotta a PS3-at a játék. Az új boss harcokból Luke-et emelném ki, teljesen átadja a karakterét, bár ő nem volt valami nagy Jedi ekkor, mégis van kihívás a legyőzésében.

A QTE elemek itt is felszínre jönnek, de itt egy kis színfolt esik sajnos. Jabbás részeknél legyőzünk majd egy Rancert, és annak kivégzésénél a villámunk visszavált kékre, ami igencsak hibának számít, hiszen már lila a mi színünk. Ha szőrösszívűk akarunk lenni, akkor elvárhatunk volna még valamit ettől a kiadástól, mégpedig egy Duel módot. Mint azt tudjuk a Wii-s Star Wars Force Unleashed-ben volt ilyen mód, ami irigységre adhatott okot sok rajongóban, hisz a nagyobb gépeken miért nem volt ilyen?! Ezen újrakiadásban bizony elférhetett volna egy ilyen mód! Megfelelő karakter mennyiség bőven van a játékban, és olyan sok munka nem is lett volna egyes karaktereknél, hisz Darth Vadert irányíthattuk is. Erre viszont nem gondoltak, ami így egy negatívum is lehetne. De még így is ezen extra tartalmak, miatt személy szerint úgy gondolom bőven megérte kiadni egy új lemezre az alapjáték mellé.

Star Wars Force Unleashed Ultimate Sith Edition ps3 teszt - 6. kép

Direkt hagytam utoljára egy igazán fontos részt, mégpedig a hangokat. A mai játékoknál nagyon ügyelnek a megfelelő hangokra, digitális, 5.1-es hangzás és a többi. Én kijátszottam a tv-m hangjával is, ami csak stereos, majd jött a komolyabb Sony 7.1-es fülesem. Itt bizony elolvadtam milyen hangok vannak! A villám egyszerűen elképesztően átadja a hangot, a fénykardról és a többi erőhasználatról már nem is beszélve. A lépteink hangját is bőven meghalja az ember, hát, amikor az ellenfeleket kezded darálni.

A távoli hangokra is egyből felfigyelsz. Ragozni aligha tudnám tovább ezt a játékot, aki csak teheti az valami komolyabb hangzással játssza ki, egy Sony 7.1-es fejhallgatóval, vagy más egyébbel. De akinek nincs, hasonló annak sem kell búslakodnia, ha jó hangerővel játszol, akkor is élvezni fogod rendesen.

Összegzésül:
Mivel én nagy Star Wars fannak mondanám magamat, így elégé elfogult lehetek a játékkal, bár ez akkor derülne ki, ha ti éppenséggel nem hasonlóan gondolkodnátok róla. A fejlesztők ennél a játéknál letettek valami elképesztően minőségi Star Wars adaptációt az asztalra, a remek történetével pedig teljesen beleilleszthetővé tették azt. A játékot egyvalami tart nagyon egységben, mégpedig a Boss harcok, és a filmekből ismert zenék. Ha ezek nem lennének benne, akkor nem lenne ennyire élvezetes.

Több nehézségi szint van benne, mindenki megtalálja a saját súlycsoportját. A játékidő körülbelül 13 óra, ami egészen jól hangzik, nincs benne nagy leülések és unalmas részek. De ha kritikusi szemmel kell megnézni a játékot, akkor észre lehet venni pár hibát, amiket említettem is fentebb. És mivel ez egy újrakiadásos értékelés ezért meg kell nézni miért is adták ki újra. De beszéljen helyettem a pont, amit adok rá.

8.5/10-ből.

Indoklás:
A generációnk egyik legnagyobb játéka, ez a személyes véleményem, de kívülállóként is azt mondom, hogy ezt a játékot jól megcsinálták, és minden játékosnak egy próbát biztosan tenni kell vele. A fanoknak meg egyértelműen!
8 hozzászólás

PaulMarloW

9 éve, 14 napja

gokuvsvegita írta:
Kezd el, örök egy játék.
Karácsonykor a steam akció alatt tuti megvásárolom.

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 14 napja

PaulMarloW írta:
Teljesen korrekt írás, még több ilyen kéne ide.Kedvet is kaptam ahhoz hogy elkezdjek vele játszani, újra.
Kezd el, örök egy játék.

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 1 hónapja és 6 napja

Teljesen korrekt írás, még több ilyen kéne ide.Kedvet is kaptam ahhoz hogy elkezdjek vele játszani, újra.

válasz erre

wegh

9 éve, 1 hónapja és 6 napja

gokuvsvegita írta:
Olyan hosszú, hogy senki nem akarja elolvasni?
Én elolvastam Jó lett, nagyon részletes, nekem tetszik. Egy picit tényleg sok ez így egybe, de megéri végigolvasni

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 1 hónapja és 8 napja

Olyan hosszú, hogy senki nem akarja elolvasni?

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 1 hónapja és 9 napja

marco írta:
Szétszedtem, hogy olvashatóbb legyen, mert túl nagy blokkokban volt.

Egyébként a cikkeket - néhány kivételtől eltekintve - még nem értékeltük ki, csak a híreket, nyilván te sem kaphattál még kiértesítést hogy sikerrel jártál-e vagy sem.
Ez nagyon jó hír, akkor még lehet, van esélyem?

válasz erre

marco

9 éve, 1 hónapja és 10 napja

Szétszedtem, hogy olvashatóbb legyen, mert túl nagy blokkokban volt.

Egyébként a cikkeket - néhány kivételtől eltekintve - még nem értékeltük ki, csak a híreket, nyilván te sem kaphattál még kiértesítést hogy sikerrel jártál-e vagy sem.

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 1 hónapja és 10 napja

Ezen teszt a próbacikkem lett volna. A felvétel nem sikerült, de azét megosztom veletek blog formájában.

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Mikee profiljamarco profiljakarolyk3 profilja