Retro kalózok

2017. június 29.
28.7621
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
totyak profilja, adatai
totyak
Ma már köztudott és kimondatlanul, de szinte elfogadott tény, hogy minden szellemi termék előbb-utóbb felkerül az Internetre, amit gyakorlatilag bárki, szabadon letölthet és használhat. Könyvek, filmek és játékok, semmi nincs biztonságban a kalózok mancsaitól.
 


Nem megyek bele a jogi és morális kérdésekbe, amúgy is amolyan felvezetőnek szántam ezt a pár sort az igazi témához. Ugyanis kalózkodás akkor is létezett már, amikor még digitálisan nem voltak beszerezhetőek a játékok, a konzolokon kazettákon, úgynevezett cartridge-okon jelentek meg a játékok.

Őszintén mondom, engem ámulatba ejt, hogy már akkor voltak arra szakosodott emberek, csoportosulások, akik ezeket a kártyákat megpróbálták egy ez egyben lemásolni, így teret engedve a wareznak és persze szert tenni némi pénzmagra. Merthogy ezeket nem lehetett ingyen beszerezni, mint a mai warez dolgokat, viszont olcsóbbak voltak, mint az eredeti. Ám ezek a másolatok többnyire meg sem közelítették minőségben az eredeti kiadványokat, sőt.

Nem is választhattam volna jobb alanyt a téma bemutatására, mint kedvenc sorozatom egyik kazettán megjelent tagját, a Grand Theft Auto Advance című játékot. Persze akármelyik játékhoz nyúlhattam volna, 100%, hogy mindegyiknek létezik kamu változata. Kezdjük rögtön az európai változattal, ha már kis hazánk Európa szívében található.

Az első képen az eredeti EU kazetta látható. Csak mutatónak teszem be, hogy legyen mihez viszonyítani.

Retro kalózok - 1. kép


A második képen pedig az alternatív változat figyelhető meg, kisebb-nagyobb eltérésekkel, de ez még a szebb másolatok közül való.

Retro kalózok - 2. kép


Jól látszik, hogy igyekeztek nagy gondot fordítani a tökéletes másolásra, minden logo és felirat a helyén van, de a ?mester? több hibát is vétett munka közben. Ha nincs szem előtt egy eredeti kazetta, talán fel sem tűnik, de a legalapvetőbb hiba a cím színének eltévesztése. Míg az eredeti kazettán fekete a felirat, itt lazán megoldották fehérrel, elvégre az jobban kiemelődik a fekete háttérből.

Második szembeötlő hiba a betűhasználat a többi feliratnál. Míg az eredeti kártyán vastag fehér, de szépen olvasható feliratok vannak, addig a fake kártyán vékonyabb és kissé mosódottabbak az írások. Ahol vékony felirat kellene ott konzekvensen vastagot használtak, ahol meg vastag kellene, ott vékonyat.

Végül, amit mindig érdemes megnézni egy kazettán, és amit itt is kihagytak, nincs meg a ?Licensed by? felirat a Nintendo logo felett és persze a többi logon is látszik azért, hogy valami sántít.

A harmadik kép az eredeti USA kazettát mutatja, szétszedett állapotban. Ezt is csak a viszonyítás kedvéért.

Retro kalózok - 3. kép


A negyedik képhez szerintem nem is kell sokat hozzáfűznöm, ordas nagy hamisítvány. Aki nem ismeri az eredetit, annak is zsigerből kell éreznie, hogy ilyen ocsmány munkát hivatalosan senki nem ad ki a kezei közül.

Retro kalózok - 4. kép


Az ötödik kép dettó. Itt legalább már arra figyeltek, hogy valami logo legyen a címkén, de nem vitték túlzásba, csak ráhajigáltak mindent.

Retro kalózok - 5. kép


A hatodik kép már egészen más tészta. A színek rendben vannak, minden logo a helyén. A címke nincs elcsúszva. De mi a hiba? Nem figyeltek a korhatár besorolásra. E, vagyis Everyone jelzést raktak rá, miközben köztudott, hogy a GTA játékok erőszakosságuk és vulgáris nyelvezetük miatt szinte mindig 18-as karikát, vagy M, azaz Mature jelzést kapnak.

Retro kalózok - 6. kép


És ezek csak azok az árulkodó jelek voltak, amiket akár egy kép alapján, internetes vásárlásnál kiszúrhatunk a kazetta címkéjéről. Ha kazettás játékot szeretnénk vásárolni, legjobb, ha személyesen tudjuk megtenni, hogy megfoghassuk, megnézhessük az adott játékot.

Nintendo kazettákban a nyomtatott áramkör alsó részén, ami még szétszedés nélkül, szemmel is látható, minden esetben rajta kell legyen a Nintendo logo. Másolatoknál ez gyakorta lemarad. Azonban, ha lehetőségünk van szétszedni a kazettát, az is nagyon árulkodó, belül ugyanis többnyire gány látvány fogad és szinte minden esetben egy lapos elemmel oldják meg a mentések tárolását, nem pedig valamilyen chippel (persze eredeti kazettákban is volt ilyen megoldás, tudtommal).

A kazetta összeillesztése is árulkodó. A kamu kazettáknál nem figyelnek a minőségre, nem mindig illeszkednek pontosan, esetleg sorjásak maradnak, vagy az összefogató csavar nem a szabványos 3 ágú Nintendo csavar. A kazetta elején és hátulján a fröccsöntésből eredő hibák miatt gyakran nem pontosak a feliratok. Illetve, amikor csak magában kazettát kínálnak eladásra, az már gyanakvásra ad okot, hiszen az eredeti kiadványoknak mindig van (kivéve, ha elveszítik őket) szép dobozuk és leírásaik.

Utolsó kép is ehhez kapcsolódik. Balra az eredeti USA kiadás, jobbra a hamis. Odáig fajult a másolás, hogy már dobozt és kézikönyvet is gyártottak a kazetta mellé, csak sajnos azokat is a szokásos gyatra minőségben. Az eredeti doboz szép, ezüstösen csillogó. A hamison ezt munka lett volna megoldani, így szürke lett az egész. És ha már a doboz szürke, legyen az a kézikönyv is, mit számít, hogy az eredeti fekete? És végül az abszolút figyelmetlenség mintapéldája. Míg a dobozra szépen rányomták az ?M? jelzést, addig a kazettára már csak ?E? került. Korhatárbesorolók időközben meggondolták magukat.


Retro kalózok - 7. kép



Mindenki nagyon vigyázzon mit vásárol a gyűjteményébe!
6 hozzászólás

totyak

5 éve, 6 hónapja és 22 napja

Mordorer írta:
Egyértelműen hét blogja. Nagyon olvasmányos, nagyon érdekes volt.
Köszönöm, örülök, hogy tetszett.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 6 hónapja és 23 napja

Egyértelműen hét blogja. Nagyon olvasmányos, nagyon érdekes volt.

válasz erre

totyak

5 éve, 6 hónapja és 23 napja

fighterlaci, VaPe, Maniac: Köszönöm, hogy elolvastátok

Az egész blog egyébként abból ered, hogy a GTA USA kiadását szeretném megszerezni és keresgélés közben annyi kamu kártyával, meg hirdetéssel találkoztam, hogy gondoltam megér egy blogot. Már úgyis jó rég nem írtam.

válasz erre

Maniac

5 éve, 6 hónapja és 23 napja

Ezt élmény volt olvasni. Még én is találtam benne újdonságokat, közben meg nosztalgiáztam egyet.

válasz erre

VaPe

5 éve, 6 hónapja és 23 napja

Nagyon érdekes blog, tetszett.

válasz erre

fighterlaci

5 éve, 6 hónapja és 24 napja

Ez egy nagyon jó blog volt, köszi érte!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja