Outlast: Whistleblower DLC

2014. május 29.
43.9171
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
DaNyEE profilja, adatai
DaNyEE
A tavalyi horrorfelhozatal eléggé gyengécske volt. Engem személy szerint két játék érdekelt a tavalyi esztendőben, ha horror után kutattam. Az egyik az Amnesia: A Machine for Pigs, ami igencsak vegyes fogadtatásban részesült. Volt is mögötte tartalom, valamint egy olyan üzenetet közvetített a játékos felé (legalábbis felém), ami eléggé elgondolkodtató volt. Sajnos para tekintetben sem sikerült túl jól a játék, ugyanis az első epizódhoz képest játékmenetileg nagyon lebutították. A második játék pedig nem más, mint az Outlast, amit ki is kiáltottak 2013. legfélelmetesebb horrorjátékának. Nagyon hangulatos darab volt, nagyon imádtam, de sajnos egy pont után már könnyen kiszámíthatóvá vált. A hónap elején viszont megjelent a Whistleblower kiegészítő, amire jó horror híján éhes disznóként vetettem magam. Szóval gyorsan merülő elemeket a zsebbe, kamerát a kézbe és kezdődjön az elmegyógyintézetbe tett második látogatásunk... Vagy első? Mindegy.



Outlast: Whistleblower DLC - 1. kép



A Whistleblower, egy szó szerinti túlélőhorror-kaland FPS nézetből. A sztori lényegében az alapjáték eseményei előtt veszi fel a fonalat, de a vége felé azonos időbe ér a két történetszál. A játék főszereplője ezúttal nem Miles Upshur lesz, hanem egy Waylon Park (a fazon elmehetne tájvédelmi körzetnek) lesz, aki szoftverfejlesztőként dolgozik a csúnya, gonosz Murkoff Corporation-nél. Persze rengeteg szörnyűséget tapasztal ott hősünk, aki rájön, hogy Ő valójában nem pont erre vállalkozott. Épp ezért a játék azzal kezdődik, hogy információt szivárogatunk a Murkoff vállalatról. ez elsősorban azért érdekes, mert üzenetünk egy bizonyos Miles Upshur-nek szól, aki az alapjáték főhőse. Persze, ahogy az lenni szokott Waylon lebukik, büntetése pedig nem éppen kellemes, hisz nyert egy ingyenes túrát a Mount Massive Elmegyógyintézet véráztatta bugyraiba.


Outlast: Whistleblower DLC - 2. kép



Játékmenet tekintetében a DLC hű maradt az eredeti Outlast-hoz. Lesz egy kameránk, amivel rögzíthetjük a bent zajló eseményeket, vagy csak világíthatunk vele, mert majdnem mindenhol vaksötét van. A kamera továbbra is elemmel működik, amiből vagy jóval kevesebb van, vagy én bénáztam. Fegyvereink továbbra sincsenek, helyette menekülnünk kell és minimális parkour mozgásokat kell elvégeznünk, ha nem akarjuk, hogy meg análizáljanak minket. Lehetőségünk van különböző eszközökben (pl. szekrényekben) elbújni, bár ezzel csak óvatosan, mert könnyedén kiszúrhat valamelyik elmebeteg. A helyzet megértését a készítők különböző elszórt irományokkal próbálták orvosolni. Ezek különböző vizsgálati jelentések, vagy beszélgetések.


Outlast: Whistleblower DLC - 3. kép



Mikor bemutatót készítettem az első részről, akkor valamit nem említettem meg, ami hatalmas hiba volt. Ez pedig a kiváló optimalizálás. A játékot egy Intel Quad Core Q8600-as processzorral, 4GB RAM-mal és egy 1GB-os Nvidia Geforce GT430-al játszottam végig maximális grafikai beállításokon, egy 40-45 körüli FPS értékkel, 1280x1024-es felbontásban. Nem csak jól optimalizált, hanem fantasztikusan is néz ki. A helyszínek részletesen kivannak dolgozva. A karakterekről nem is beszélve. A fény- és árnyékeffektek is nagyon részletesek. A hangok szintén fantasztikusak. Sőt, az alapjátékhoz képest szerintem még jobbak lettek. Helyenként nézegettem visszafelé, hogy mégis mi a franc volt az. A hang terjedése pedig eléggé megzavarja a játékost, megtévesztően hat. Azonban van egy betegsége a játéknak... Borzasztóan kiszámítható. Még mindig. Sajnos ezen a Red Barrels nem tudott változtatni. Hiába kapunk új helyszíneket, új ellenfeleket, sőt még párat viszontláthatunk az alapjátékból. A nagyra nőtt behemótot, aki egy másodperc alatt megszabadít a fejedtől, valamint találkozhatunk az első részben látott őrült ikerpárral, akikkel Miles gyakran futott össze. Habár a hangulat kezdetben nagyon erős, mint már mondtam egy idő után veszít fényéből. Azonban hozzá kell tennem, hogy ez csak szubjektív vélemény. Ha valaki nagyon ijedős, az talán még az ujjait is lerágja azalatt a 2-3 óra alatt, amit a Whistleblower nyújt.


Outlast: Whistleblower DLC - 4. kép



A nagyszerű hangulatot a készítők egy kis cenzúrázatlan brutalitással tetézik. A Whistleblower szerintem jóval naturalistább, kegyetlenebb, undorítóbb, mint a sima Outlast. A játék vége felé volt egy pillanat, ahol azért eléggé ledöbbentem, pedig horror téren jó pár filmhez, játékhoz volt szerencsém. Igazából, ha már nem vagy az atmoszféra rabja, akkor csak a brutalitás marad. Mondjuk ebben a kegyetlen világban, ez így van rendjén.


Outlast: Whistleblower DLC - 5. kép



Összefoglalva a Whistleblower szerintem egész jól sikerült. Habár bejárjuk ugyanazokat a helyszíneket, mint tavaly, mégsem érződik szerintem egy pofátlan újra kiadásnak. Sok az új helyszín, meg van pár új ellenfél. Azonban szerintem érdemes megfontolni a megvételét. Ha imádtad az alapjátékot és akarsz még egy szeletet a Mount Massive véres tortájából, akkor ajánlom neked, mert amit nyújtani tudott az Outlast, azt megkapod a Whistleblower-től is. Ha nem próbáltad az alapjátékot, de ijedős vagy, akkor ajánlom kipróbálásra. Azonban ha horror téren tapasztalt egyéniséggel van dolgom, akkor van egy olyan érzésem, hogy Te nem fogod lerágni az ujjaid alatta. Mindenesetre, ha megtetszett a játék IDE kattintva elérheted a Steam-es oldalát. Habár kissé túlértékelt cím, attól még megérdemel egy lehetőséget.
Megjegyzés: A DLC nem futtatható önállóan. A futtatásához szükség van az alapjátékra.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
4 hozzászólás

italianman

10 éve, 8 hónapja és 7 napja

italianman írta:
Én nem tudom , velem lehet-e a baj, de nekem nem tetszett.
Mármint a játék, nem pedig a blog. A blog nagyon jó lett. (csak a félre értés elkerülése végett írtam.

válasz erre

italianman

10 éve, 8 hónapja és 7 napja

WillThaWheel írta:
Pótold, Vendég, de nagyon gyorsan! röhögő smiley Jó volt ez a blog, sok mindent világosabbá tett nekem a sztorival kapcsolatban.
Én nem tudom , velem lehet-e a baj, de nekem nem tetszett.

válasz erre

WillThaWheel

10 éve, 8 hónapja és 7 napja

Pótold, Vendég, de nagyon gyorsan! röhögő smiley Jó volt ez a blog, sok mindent világosabbá tett nekem a sztorival kapcsolatban.

válasz erre

Vendég

10 éve, 8 hónapja és 7 napja

Nekem ez a game kimaradt, de azt hiszem itt az ideje hogy pótoljam!mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljarDAVE profilja