Linuxosított Eeepc

2016. november 14.
28.1961
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
strogg profilja, adatai
strogg
Talán már volt olyan aki elgondolkodott, hogy az Apple féle világító alma logo a laptopjukon más gyártóknál miért nem terjedt el? Valószínűleg szabadalmi okból, de ettől még nagyon barón néz ki. Nos de mi lenne, ha megcsinálná az ember magának? Felmászott a vezér hangya és végem volt. Ennek folyományaként nem bírtam ki, hogy ne csináljam meg :) Azonban lövésem sem volt hogyan kéne! De megoldottam (hellyel közzel), és íme az eredmény, illetve a megoldási javaslat.
 


A kísérlet tárgya az Asus Eeepc 1000H gépem lett. Ez ugyan nem alkalmas régi vágyam megvalósításához (Egy 1cm körüli vastagságú 7-9 colos linuxos ultrabook az én nagy álmom, ennek megvalósítása folyamatos agyalás tárgya, vannak részeredmények, de közel sem vagyok a célhoz :( ) ellenben kiválóan lehet vele szórakozni.

Linuxosított Eeepc - 2. kép

A feladathoz végy egy eeepc-t, matricás papírt és nyomtatót, vékony fogú lombfűrészt, némi finom anyagú smirglit, és tűreszelőt, és egy 1600 forintos (én annyiért vettem) usb-s billentyűzetet :)

A feladat: Az eeepc fedlapjába egy világító tux pingvint farigcsálni. (vagy bármely mintát, amit akarsz rá! )

Kezdjünk hozzá a szíváshoz! Leírom mit össze kínlódtam, mire kitapasztaltam az egyszerű megoldást, ami adja magát amúgy, de kicsit fel kell dobni.
Szóval alaposan álltam neki, lefotóztam a gépet, majd sablonokat töltöttem a netről, és gimp-el szépen rátettem őket a gépre, és megnéztem hogyan nézne ki. Először az Anonymous jelét akartam rárakni, de ez életidegen.

Először is nem vagyok a csoport tagja, más tollával ugye nem... A cégnél az IT biztonsági csoport is részt vesz értekezleteken, nem kéne jelezni, hogy amúgy szimpik neked, továbbá látott már valaki hackert aki fennen hirdeti, hogy ő az? Ugye nem, pont a rejtőzködés a lényeg. Ezen az alapon a CIA feliratot is rátehetném. Maradt a TUX, a linux jele :)

Linuxosított Eeepc - 3. kép

A gépet szedjük szét. Nem triviális sajnos, a logikáját óvatosan fedezd fel, ez milliónyi szalag kábeles, vékony forrasztási pontú történet, minden könnyen szakad, törik.

Először lazítsd meg a képernyő panelt belül, hogy mögé tudj nézni!!! Kapcsold be a gépet és nézd meg, hogy a képernyő hátul ad e fényt. Sok panelt ragasztott fóliával hátul is lefednek, így nem jön ki fény. Ekkor vagy expert vagy és raksz oda egy ledet, vagy óvatosan leszeded a fóliát, vagy hagyod a fenébe a projecktet. (én ezt tenném ekkor)

Ha ad fényt, akkor okés, kapcsold ki, áramtalanítsd, és szedd szét, műtsd le a fedlapot.

Nyomtasd ki a méret arányos mintát a matricára, vágd ki, és a megfelelő helyre ragaszd rá.

Fúrd elő a minta több pontját, ebbe fűzd be a lombfűrészt, és óvatosan vágd körbe!

Ha nagyon vékony részeket kell vágni, esetleg túl kacskaringós, vagy látod, hogy ez bizony
nem biztos, hogy vonal mellett lesz, akkor inkább BEFELÉ nagyold el.

Ekkor jön a tűreszelő, szépen egyenesítsd ki amit kell, reszeld ki ott ahol fűrésszel nem
jutottál el, stb...

Eddig én is simán jó voltam. Az igazi agyalás most indul! Főleg, mert szépen lesorjáztam ugyan, de kiderült a vágáskor, hogy 1-1,5mm vastag műanyagról beszélünk, ha simán csak mögé raksz valamit, nem lesz az igazi, határozottan bemélyed a minta. Jó lenne kisíkolni.
Én itt buktam. Amivel próbálkoztam (és ami miatt a kész mintát még polírozni is kell egyszer) az a következő.

Linuxosított Eeepc - 4. kép

- Sima ragasztó ami fehéren, vagy átlátszóan szárad: Felejtsd el, ráncosodik ahogy szárad!
- Ragasztó pisztoly: nem tudsz vele jól navigálni, mindent összekensz, de megoldható.
- A ragasztó pisztoly anyagát szúró lánggal megolvasztod, majd a fedlapot ide oda billegtetve szépen hagyod, hogy kitöltse a mintát. Ha nagyon óvatosan csinálod, és nem égeted meg a fedlapot (mint én :/ ) akkor működik!!!

DE! A kész cucc jól néz ki, nagyjából fél óráig. Utána elkezd színesedni! Értsd: elképesztően kosz fogó, kétszer hozzáérsz koszos kézzel, és ki sem tudod tisztítani!

Esélytelen. Ha nincsen fröccsentő géped otthon, hogy pontos műanyag mintát tudj csinálni amit aztán szépen pontosan beleraksz, ne is gondolkodj a kisíkolásban! (akinek van más működő ötlete, azt várom azért!)

Linuxosított Eeepc - 5. kép

Marad tehát az, hogy valamit mögé teszel, bevállalod, hogy a minta bemélyed a fedlapba, és azon agyalsz, hogy ezt hogyan dobd fel vállalhatóra! Ezt tettem én is, aztán jött az ötlet: legyen egy világító, tux alakú áramkör az egész. (ha akarod oldd meg nyugodtan tejfehér sima műanyag lemezkével, csak figyelj, hogy vékony legyen, hogy a képernyő panelt vissza tudd azért tenni a helyére) Oké, de honnan szerzek átlátszó áramkört?

És ekkor jön a billentyűzet. :) Abban van a billentyűk alatt egy áramkör rajzolatú átlátszó fólia. Szedd szét, vágj egy négyzet alakú fóliát, ragaszd mögé, és kész!

Linuxosított Eeepc - 6. kép

Így, ha tudod a megoldást, két órás munkáról beszélünk összesen, nem két naposról mint nekem volt :)
(és még fel is kell polírozni a mintát, mert a szúróláng megkapta itt ott :/ )

Így van egy nagyon gyilkosan jól kinéző linuxos netbook-om, világító tux jellel ha be van kapcsolva :)
Kellemes hekkelést :)
14 hozzászólás

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Csak kozben vannak mas problemaim is, csak azok nem publikusak...

válasz erre

totyak

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

strogg írta:
Igen, ezen elagyaltam, csak tenyleg nagyon pepecs melo lenne, az biztos, hogy egyszer neki fogok allni, valamikor a polirozas utan. Elfelejtve nem lesz az fix.
Annál pepecsebb, mint amiket eddig műveltél, nem lenne

válasz erre

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Igen, ezen elagyaltam, csak tenyleg nagyon pepecs melo lenne, az biztos, hogy egyszer neki fogok allni, valamikor a polirozas utan. Elfelejtve nem lesz az fix.

válasz erre

totyak

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Imádom a fabrikálós blogjaidat, mindig meglepsz valamivel.

Az, hogy síkba kerüljön a logo, ne legyen ott egy kvázi lyuk, szerintem legegyszerűbb, ha átlátszó műanyagból kivágsz egy ugyanolyan logot és odaragasztod. Gondolom lehet kapni különböző vastagságú műanyag lapokat. Nem kellene nyilván nagy darab, a vastagságát meg te tudod abból, amit már kivágtál. Vagy plaxiből is lehet, de azt nehéz vágni szerintem.

válasz erre

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Vagy egy vírus kergető

válasz erre

marco

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

strogg írta:
Eskü nem szedek semmit, és külön órára sem járok, gyári beállítás
Lassan már kéne egy reboot de lehet hogy inkább egy clean install.

válasz erre

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Eskü nem szedek semmit, és külön órára sem járok, gyári beállítás

válasz erre

Marduk

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Wow, nagyon komoly, mint mindig! Ilyen ötleteid honnan támadnak?

válasz erre

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Háááát tudok magamnak programot csinálni az biztos

válasz erre

Gólem

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Ez durva cucc lett megint!

válasz erre

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Ronalddo írta:
Na így már király hogy látni is miről van szó!

Amúgy marha jó lett, nagyon bejön, az utolsó képen brutálisan fest!
Köszönöm

válasz erre

strogg

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Köszi

Alapból home mappából jpg-t adtam meg, elküldéskor közölte, hogy nincsen jogom használni a modult, amin jól meg is lepődtem. aztán észrevettem, hogy ennek ellenére mentette, de képeknek se híre se hamva. Ekkor próbáltam felhőből belinkelni.

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja