Észak-Korea, szerelem, Godzilla

2017. március 08.
29.3741
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
rDAVE profilja, adatai
rDAVE
Ha azt gondolnád, hogy a legszebb szerelmes történeteket az írók hoznák össze, akkor nagyon tévedsz...


A világ egyik legérdekesebb történetét ugyanis maga Kim Dzsongil (hivatalban: 1993-2011) hozta össze, aki Észak-Korea második vezetője volt és egyben Dzsongun (2011-reméletőleg már nem sokáig), vagyis a jelenlegi malacka apja. Ha már Dzsongun, akkor kalandozzunk el egy kicsit... Nem tudom hallottátok-e, hogy a múlt hónapban az észak-koreai kormány megmérgeztette Malajziában Dzsongun féltestvérét, vagyis Dzsongnamot. Habár ez is elég érdekes történet, azonban az még érdekesebb, hogy miért nem ő lett az ország első embere: A 90-es évektől kezdve többször titkos látogatásokat tett Japánba, valószínűleg korhatáros szórakozásokat keresve, azonban 2001-ben egész más célja volt. Épp a tokiói Disneylandet szerette volna meglátogatni, de a japán reptéren kiszúrták a hamis útlevelét és pár nap fogság után Kínába küldték. Mivel egyaránt kínos volt Észak-Korea és Kína szemszögéből is, így eme idétlen sztori lökte el végleg a kormányzás átvételétől...

Most pedig vissza az eredeti sztorihoz...

Kim Dzsongil már azelőtt nagy rajongója volt a filmeknek, hogy hivatalba lépett volna. Köztük olyan gusztustalan országok filmjeinek is, mint Amerika és Japán. Tehát amíg az apja egy népet sanyargatott, addig ő másokkal játszadozott. Céljául tűzte ki az észak-koreai filmipar felvirágoztatását és persze tudta, hogy mennyire jól használhatóak ezek a filmek propagandaként is, de technológiában és képzett emberekben is hiányt szenvedtek. Mit lehet ilyenkor tenni? Hát elrabolni pár filmest a fejlettebb szomszédoktól, vagyis Japántól és Dél-Koreától. Sajnos többségük fogságban meghalt vagy öngyilkos lett, azonban egy történet kifejezetten elterjedt, amit könyv és dokumentumfilm is feldolgozott. Ez Shin Sang-ok filmrendező és exfelesége, Choi Eun-hee története. (A vezetők nevénél magyar átírást használtam, viszont ők kevésbé ismertek itthon, ezért az angol használata szerintem célszerűbb és rájuk keresni is könnyebb, ha esetleg valaki komolyabban beleásná magát.)

Az egyik Kim specialitás, avagy belenézni dolgokba.
Észak-Korea, szerelem, Godzilla - 2. kép


Shin Sang-ok neve rengeteg dél-koreai filmhez köthető, csúcsát az 1950-es és 60-as években érte el. 70-es években azonban takaréklángra kapcsolt. Ezt annak következtében tette, mert az akkori dél-koreai kormány túl erős cenzúráját nem nézte jó szemmel.

Két évvel Shin Sang-ok és Choi Eun-hee elválása után, 1978-ban Eun-hee eltűnt Hongkongban. Sang-ok megkeresésére indult, de mint később kiderült exfelesége eltűnését maga Kim Dzsongil rendelte el, hogy csapdaként használhassák Sang-ok ellen. Végül így kerültek mindketten Észak-Koreába.

Habár Shin Sang-ok elrablása is sikeres volt, ennek ellenére kénytelenek voltak börtönbe zárni hosszabb időre, mivel a pofátlanja kétszer is szökést kísérelt meg. Közben Eun-hee hasonlóan szemtelenkedett, így ő szintén lakat alatt volt évekig. A gyeplőn 83-tól kezdett Dzsongil lazítani, meg persze a forgatsz és mosolyogsz vagy meghalsz is elég jó motiváció volt. A párt meghívta egy közös étkezésre, ahol Eun-hee megtudta, hogy volt férje is az országban van, sőt Dzsongil még "javasolta" is nekik, hogy házasodjanak újra össze, így is történt. 83-tól ismét házasok lettek és 85-ig hét filmet forgatott Észak-Koreában.

A rendező legutolsó filmje az országban és egyben talán a leghíresebb észak-koreai film a 85-ös Pulgasari, ami tulajdonképpen a Godzilla másolata. Kim rajongott a japán filmsorozatért, ezért elkerülhetetlen volt a saját verzió elkészítése, ráadásul propagandafilmek is remek volt, ahol metaforaként megjelenhetett a mocskos kapitalizmus is.

98-ban Japánban is bemutatták, az általuk készített előzetes:


Igazi sztárgárda tudhatja magáénak a filmet. A rendezői székbe természetesen az elrabolt Shin Sang-ok ült. Producerként mellé felsorakozott maga Kim Dzsongil. A speciális effektekért ugyanaz a japán Toho cég felelt, mint az eredeti Godzilla sorozatért is. A Pulgasari szörny jelmezébe pedig a japán Kenpachiro Satsuma bújt, aki egy évvel korábban Godzillaként tűnt fel (és egészen 95-ig készültek vele Godzilla filmek).

Észak-Korea, szerelem, Godzilla - 3. kép

Dzsongil tetszését olyannyira elnyerte a film, hogy 86-ban fegyveres őrök mellett kiengedte őket az országból tárgyalásokra. Azonban ők nem azon agyaltak, hogy miként tudnák az észak-koreai filmeket terjeszteni, hanem sokkal inkább azon, hogy miként lehetne kijátszani a kísérőiket. Ezt végül Bécsben sikeresen megtették. Ott az amerikai nagykövetséghez mentek segítséget kérni, akik nem sokkal később Amerikába juttatták a párt. Néhány film rendezése Amerikában is összejött, de végül 94-ben visszatértek hazájukba, Dél-Koreába és egészen a 79 évesen bekövetkezett haláláig élt ott. Felesége novemberben töltötte a 90. életévét.

Észak-Korea, szerelem, Godzilla - 4. kép

Természetesen az elrablás Észak-Korea álláspontja szerint nem történt meg.
7 hozzászólás

Paint

7 éve, 7 hónapja és 23 napja

Azta! Ez elég érdekes sztori volt, nem gondoltam volna, hogy a volt vezető a filmeseket (és a
közönséget is) kínozta fimekkel, bár nekem mindíg is volt egy sajátos elképzelésem az Észak-Koreai filmekről, és a Trailerben bemutatott film is olyan, mint amilyennek az ország filmjeit elképzeltem. meglepett smiley A malackás poén pedig mindent vitt! röhögő smiley Tehát, végül azt kell, hogy mondjam, ez volt a legjobb blog, amit eddig olvastam, jó úton jársz, Dave, tatsd meg ezt a minőséget a további blogjaidnál is. kacsintó smiley

válasz erre

Marduk

7 éve, 7 hónapja és 26 napja

Hörcsög, nem malacka. nyelvnyújtó smiley Jó blog! Az elrablásokról hallottam, de eddig úgy tudtam, hogy élve nem jutott ki onnan senki. Ezek szerint mégis. Ez simán megérne egy filmet amúgy. mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 26 napja

5t3v3nk3 írta:
Mennyi egy repjegy Észak Koreába? röhögő smiley Veszek neked egyet..röhögő smiley
Ezt nem tudom mire vélni. Vegyél magadnak.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 7 hónapja és 26 napja

[Tiltott felhasználó!]

petrovicsz

7 éve, 7 hónapja és 27 napja

Minden nap tanul valami újat az ember! mosolygó smiley Ezt nem gondoltam volna a Nagy Vezérről! röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

7 éve, 8 hónapja

"a jelenlegi malacka apja" NEEEEEEEEEEE röhögő smiley

Nagyon tetszett egyébként a sztori, elképesztő. Tényleg mindig az élet írja a legnagyobb történeteket!

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 8 hónapja

Ez egy kiváló blog! meglepett smiley Nagyon jó volt, és érdekes, köszi érte! mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profilja