Bill és Ted a köbön

2020. május 03.
36.7661
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
totyak profilja, adatai
totyak
Jó rég nem írtam már egyetlen blogot sem, most végre szembe jött egy klassz kis téma, amit talán érdemes leírnom nektek.


Úgy alakult, hogy ebben a vírusos időszakban nem nagyon mászkálok semerre, otthon ülni és játszani pedig néha már unalmas (tudom, szentségtörés ilyesmit mondani egy gamer oldalon), így filmekkel múlatom az időt. Sajnos hiába van temérdek csatorna, valamire való műsor egyiken sincs, így hát gondolkodni kezdtem, melyik az a film, amit nagyon szerettem, de már nagyon rég nem láttam.

Mivel nemrég jelentették be a harmadik rész érkezését és az egyik főszereplő egy igen híres, felkapott és általam nagyon kedvelt férfi színész, meg is lett a válasz. Kitaláljátok ennyiből? Nem? A blog címe sem adott támpontot? Akkor segítek kicsit, Bill és Ted kalandjai lesz a téma.

Sokan szerintem nem is ismerik ezt a két gyöngyszemet (az 1989-es Bill és Ted oltári kalandja-t és a 1991-es Bill és Ted haláli túrája-t) az oldal regisztrált tagjai közül, talán még meg sem születtek, mikor ezek a filmek készültek (én is csak épphogy). De Keanu Reeves-t egészen biztosan mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a Matrix, vagy a John Wick filmekből. És valahol neki is el kellett kezdenie.

A Bill és Ted filmek igazi 90-es évekbeli ökörködés, senki ne számítson komoly mondanivalóra, vagy kőkemény akciókra. A rövid történet annyi, hogy a srácok a Vad csődörök nevű bandában játszanak, de bukásra állnak történelemből és az a veszély fenyeget, ha nem mennek át a vizsgán, feloszlik a csapat. Mit ad Isten, hogy kisegítse őket a sors, megjelenik a srácoknál egy időgép, amivel bejárhatják a történelem fontosabb színhelyeit, hogy sikerrel vegyék a vizsgát. Persze azért ennél kicsit összetettebb lesz a sztori, de azt meghagyom mindenkinek, hogy maga fedezze fel.

Manapság igen nehéz legálisan beszerezni ezeket a filmeket, főleg, hogy anno nem is számítottak kifejezetten nagy sikernek, inkább később kerültek kult státuszba. Lényeg a lényeg, hogy összeszedtem őket, ne firtassuk milyen módon. :D Belenézve az első részbe, meglepődve tapasztaltam, hogy ez nem az, amire én emlékszem. Bár rég volt, de azért ennyire nem fakultak meg az emlékek.

Elkezdtem utánanézni és csalódottan kellett tudomásul vennem, hogy ami az én birtokomba került, az egy újraszinkronizált változat. Alapból sem szeretem, amikor egy jó filmet, egy megszokott szinkront átvariálnak, itt meg ráadásul még hülyén is csinálták. Az eredeti HBO-s szinkronban Bill S. Preston ?Őméltóságának? Minárovits Péter volt a szinkronja, míg Ted ?Theodore? Logannek Boros Zoltán. Aztán valakinek jött egy zseniális gondolata, hogy készítsenek egy kevésbé vulgáris verziót a filmből, ugyanazokkal a szinkronszínészekkel, csak éppen megcserélve a két karaktert. Ez a totál WTF kategória. Hogy a magyar hangoknak sem tűnt fel, hogy korábban a másik figurának kölcsönözték a hangjukat, vagy csak nem foglalkoztak vele, azt sajnos nem tudom. És hogy szép legyen az élet, később az MGM csatorna is gyártott egy harmadik magyar szinkront, ezt nem is találtam sehol, de állítólag jobb is. Az új szinkronnak új cím is dukál, így lett Bill és Ted oltári kalandjából Bill és Ted zseniális kalandja. Ne kérdezzétek?

A második epizódból már csak kétféle szinkron létezik, szerencsére, egy eredeti, ahol sajnos nem az első rész Minárovits-Boros párosa kölcsönözte a hangját a szereplőknek, illetve egy szintén MGM-es, akik legalább arra figyeltek, hogy az első rész szinkronjára felkért színészeket alkalmazzák itt is.

Ami igazán meglepő és erről én magam sem tudtam eddig, hogy a filmekből videojáték is készült Bill and Ted?s Excellent Adventure címen Gameboy-ra, NES-re, C64-re és Amigara is. A játékok lazán kapcsolódnak a filmekhez, de egyértelműen azok sikerét próbálták meglovagolni. Unalmas, karanténos napokon talán valaki előkeresi valamelyik verziót.

És ami igazán fontos, a jogokat birtokló MGM nemrég végre áldását adta a harmadik epizódra, így Keanu és a Bill-t alakító Alex Winter újra összeállnak egy nagy kalandra, ami a bejelentéskor még 2020. augusztus 21-i amerikai premierrel operált, de nem lennék meglepve, ha ez is csúszna. Címe Bill and Ted Face the Music és a két bolondos tini itt már inkább két bolondos felnőtt lesz.
8 hozzászólás

totyak

4 éve, 3 hónapja és 10 napja

VaPe írta:
Végre hogy megint írtál, ráadásul két olyan témáról, ami engem is érdekel és zavar. A Bill és Ted alapmű, akkor még voltak olyan vígjátékok, amiken hangosan tudtam röhögni. Nem hiszem hogy az új rész egyáltalán meg fogja közelíteni a régi szintet sajnos.

Az újraszinkron meg a halálom, iszonyatosan idegesít, zavar. Bár ellene megy az elveimnek, ilyenkor bizony alternatív forrásból szerzem meg, amit meg akarok nézni, eredeti szinkronnal.
Ritkán van jó témám, ezért van ritkán blog. Amúgy vasárnap megnéztem a második részt is. Az már nem ütött akkorát, de régen sem, szóval nem ért váratlanul. Itt legalább nem kellett túl sokat keresgélni, szerencsére az MGM magyar hang sehol sincs fenn igazából, szóval csak az eredeti hangot lehet beszerezni.

Én nagyon reménykedem az új részben, de azért én is azt érzem, hogy talán némileg csalódás lesz. Keanu már nem játszik ilyen bulis szerepeket, nem tudom mennyire fog menni neki a sok akciózás után. A másik szereplő pedig szerintem évek óta nem is filmezett már.

válasz erre

VaPe

4 éve, 3 hónapja és 10 napja

Végre hogy megint írtál, ráadásul két olyan témáról, ami engem is érdekel és zavar. A Bill és Ted alapmű, akkor még voltak olyan vígjátékok, amiken hangosan tudtam röhögni. Nem hiszem hogy az új rész egyáltalán meg fogja közelíteni a régi szintet sajnos.

Az újraszinkron meg a halálom, iszonyatosan idegesít, zavar. Bár ellene megy az elveimnek, ilyenkor bizony alternatív forrásból szerzem meg, amit meg akarok nézni, eredeti szinkronnal.

válasz erre

totyak

4 éve, 3 hónapja és 16 napja

Patrik94 írta:
Nálam ez kb olyan alapmű mint a Meglógtam a Ferrarival. röhögő smiley Imádom azt is.
Nekem az annyira nem tetszik, mint ezek, de persze azt is szerettem. Érdekes, hogy ezeket soha egyik csatorna sem vetíti, de a Reszkessetek betörők az minden évben kell.

válasz erre

Patrik94

4 éve, 3 hónapja és 17 napja

Nálam ez kb olyan alapmű mint a Meglógtam a Ferrarival. röhögő smiley Imádom azt is.

válasz erre

totyak

4 éve, 3 hónapja és 17 napja

petrovicsz: Én sem. Ami a 90-es években vicces volt, már nem biztos, hogy vevők rá az emberek, főleg nem a fiatalok, de szerintem Keanu neve elég nagy húzóerő, emiatt sokan megnézik majd.

marco: Sok filmnél az ember nem is tudja, hogy újraszinkronizálták, csak amikor nézi, akkor esik le, hogy valami nem stimmel. Nem értem erre mi szükség van. Ha vulgáris a nyelvezet, tegyenek ki egy 18-as karikát és kész.

válasz erre

marco

4 éve, 3 hónapja és 18 napja

De jó hogy újra írtál. mosolygó smiley

Ettől az újraszinkrontól iszonyatosan kivagyok. ***** idegesítő, rengeteg film vesztette el miatta a lényegét. Pusztító, Beverly Hills-i zsaru, Amerikába jöttem - ezek konkrétan nézhetetlenek lettek, de a Vissza a jövőbe is ****abb hangokat kapott, például Tennen.

Sokszor jogi problémák miatt, sokszor szimplán újrakeverés miatt, de legtöbbször finomítás miatt van, ami egyszerűen a sava borsát nyírja ki a filmeknek.

Bill és Ted haláli túrája a mai napig nagy kedvencem egyébként. mosolygó smiley

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 3 hónapja és 18 napja

Jajj, nem vagyok benne biztos hogy ez a harmadik rész jó ötlet... wtf smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 3 hónapja és 18 napja

Ezt a filmet IMÁDOM!!! röhögő smiley Hatalmas, mai napig szakadok rajta.

Az újraszinkron a világ legidegesítőbb dolga, az összes filmet tönkrebasszák vele.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja