Advertisement

Deepin (Linux) egyenesen Kínából

2014. július 22.
46.9381
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
rDAVE profilja, adatai
rDAVE
Sokszor használták már a ?Made in China? jelzőt negatív értelemben. Lényegében nem véletlen, hiszen rengeteg rossz termék is érkezett már onnan, de rengeteg jó is, tehát konkrétan nem sok jelentősége van annak, hogy mi van ráírva. Most viszont nem egy műszaki cikkről lesz szó, hanem egy operációs rendszerről, ami szintén onnan érkezik! Konkrétan egy Linuxról, de vajon milyen a minősége?
 


A Deepin nevű linux distro Ubuntura épül, de már ránézésre látszott nekem, hogy több egy ?adjunk neki új nevet és esetleg keressünk valami másik felületet rá? fajtánál, amiből kismillió van. A Deepin saját felületet és programokat is tartalmaz, valamint hangzatos szavak szerepelnek a weboldalukon, bár ez minden gagyi terméknél is megtalálható a dobozon. Valóban elegáns, gyors és könnyen használható lenne?
 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 1. kép


Sebesség, megjelenés és használhatóság:
Ha ismert modern rendszerek mellé tennénk, mint a Windows 8.1 vagy Ubuntu 14.04, akkor sebességben semmi szégyenkezni valója nem volna, egyedül a bejelentkezés utáni állapotban várat egy picit többet, de még így is bőven megfelelőnek tekinthető. A megjelenés kellően látványos és animált, de nem vitték túlzásba. Itt-ott kicsit Windows 8 hatása van, de nem nevezném másolásnak. A programok kellően gyorsan indulnak és futnak. A rendszer telepítése gyerekjáték, a rendszer beállítás pedig talán az egyik legjobb, amit eddig láttam! Gyors, átlátható és részletes. Olyanokra is kitér, mint a bootmenü, ahol háttér, szövegszín, operációs rendszerek sorrendje és várakozási idő is állítható egyszerűen és biztonságosan. Tehát a csoportokba rendezett beállításokban szinte mindent megtalálhatunk. Ikonoknak van egy dock alól, ami ott lehet folyamatosan, eltűnhet magától vagy teljes képernyős alkalmazásnál eltűnhet. Ez teljesen kiváltja a tálca használatát és a gyorsindítót is. Van még egy alkalmazás lista is, amiben kategóriák szerint vannak programok és kereshetünk köztük. Ikonok lehetnek még az asztalon is és ha az egyiket a másaikra húzzuk, akkor összevonja őket, így kategóriákat hozhatunk létre. A beállítások, alkalmazás lista és az asztal megjelenítése a képernyő egy-egy sarkából érhető el, csupán az egeret kell oda húzni. Ezek reakció ideje normál esetben azonnali és akadás mentes.
 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 2. kép


 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 3. kép


 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 4. kép


 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 5. kép


Saját programok:
Egyelőre négy lényegesebb program van. Az első a Store, itt minden fontos programot megtalálunk, amit egy kattintással letölthetünk és telepíthetünk vagy éppen törölhetünk, de a rendszer frissítés is innen történik. Miden kategorizálva van, a kereső is gyors. Első indítás után viszont érdemes egyből a beállításokba menni és választani egy másik szervert, mivel az alap használhatatlanul lassú nálunk. A hivatalos kanadai szerver már bőven megteszi, de ha a legjobbat akarjuk, akkor egy gombra kattintva a program megkeresi a leggyorsabb szervert nekünk. Következő program egy Game nevű, igazából ez csak egy netes flash játék gyűjtemény, de unalmas percekre tökéletes. Értékelés, kedvencek megjelölése és hasonló funkciók vannak benne. A harmadik a Music nevet kapta, ez egy szépen használható, bár nem a leggyorsabb lejátszó. Képes szövegkeresésre és ezeket egyszerre lejátszani a zenével, akár egy karaoke esetén, de nem maradt ki a lejátszási listák kezelése sem, valamit van lehetőség zenék összegyűjtésére a gépről, amiket rendez előadó, album és stílus szerint. Az ékezetes betűket nem szereti, tehát magyar zene esetén szép kínai betűket kapunk, ez várhatóan változni fog. Az utolsó program a Movie, ami egy egyszerű lejátszó. Felírat kezeléshez ért, de szintén gondjai vannak még az ékezettel, bár a beállításokat böngészve lehetséges, hogy találhatunk rá megoldást, viszont még néhány fájlformátummal akad gondja, így egyelőre érdemes lecserélni a sokkal kiforrottabb VLC-re. Minden saját programjuk remekül skinelhető, de a lustábbaknak ott az átlátszó felület, az mindenhez megy és nem kell semmit sem állítgatni. :D
 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 8. kép


 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 7. kép


Nyelvek:
Már egy ideje angolul is elérhetőek a csapat OS-ei, szóval a Deepin 2014 is már alapból tartalmazza a kínai mellett, de jó néhány másik nyelv is megjelent, mint például francia és spanyol. Ettől a verziótól kezdve viszont cél a további nyelveken való elérhetőség, így rengetek fordítás készül egyidejűleg a közösség által, köztük a magyar is, ami már a beállításokból elérhető és a legtöbb helyen magyar lesz a rendszer, de még nem tökéletes. Billentyűzet kiosztás miatt nem kell aggódni, komoly lista van a nyelvek terén.

Bugok:
A Deepin maga már létezett korábban is, de a 2014, ami egy új rendszer és sok új funkciót tartalmaz csupán ebben a hónapban jött ki, így több hibát is tartalmaz még, de ezek nem komolyabbak, mint amit a Win8-nál lehetett találni. Ezek idővel valószínűleg eltűnnek, de most sem fogod a hajadat tépni miattuk. Főként két fajta problémával találkoztam. Az első, amikor az új felület nem megfelelően jelent meg, ilyenkor egyszerűen kimész onnan és vissza. A második hiba a Movie és a Music programot érinti, előbbi nem a legstabilabb, utóbbi időnként makacs és lassabban reagál, ha túl gyorsan váltasz zenét.

Játék:
Kényes téma a Linux esetén, hiszen nincs DirectX és a fejlesztők/kiadók többsége felé se néz, de itt is a maximumot hozza a Deepin. Van ugye a korábban említett flash játékokat tartalmazó program és vannak letölthető játékok a Storeban is. Aki Windowsos játékokkal és programokkal próbálkozna, annak a Wine és a Playonlinux is elérhető a Storeból. Ezek viszonylag elhanyagolhatók a Steamhez képest, ami bizony itt is elérhető, bár szerényebb kínálattal, mint Winen. Olyan játékokat viszont megtalálhatunk benne, mint a Dota 2, Team Fortress 2, Sid Meier's Civilization V, Trine 2, Left 4 Dead 2 vagy Portal 1-2.
 Deepin (Linux) egyenesen Kínából - 6. kép


Összegzés:
A kínai csapat nagyon korrekt rendszert rakott össze és ha így haladnak komolyabb felhasználóbázist összeszedhetnek az országon kívül is, bár már jelenleg is használja egy szűkebb réteg, de Kínai felhasználók számához képest valószínűleg ?elhanyagolható?. Jól néz ki, pofon egyszerű, gyors és okos kis rendszer teljesen ingyen. Még akadnak problémák, de egy körülbelül három hetes rendszerről van szó. Programok terén minden szükséges alapból telepítve van. Irodai szoftverek, zene, videó, internetböngésző... Ami pedig nem tetszene, azt válthatjuk a Storeból egy-két kattintással. Tehát kiváló rendszer lehet kezdőknek is.
4 hozzászólás

rDAVE

9 éve, 3 hónapja és 11 napja

marco írta:
Hú nagyon szívemhez közel álló téma, napokig tudnék róla cseverészni, de most időhiány miatt csak annyi: wine keretrendszerrel gyakorlatilag szinte minden wines game fut, valamint a Steam erőszakos zakatolása révén folyamatosan jönnek a natív játékok az AAA címekből is. Az indie címek rendre jönnek.

Illetve fontos hogy a Steam is natív Linuxon, valamint a Steam OS az biz Linux, így hatalmas fejlődés várható még - nagyon rövid időn belül.
Jó a Wine, de azért a Steam letöltöm és játszok működése jobb, mint a "létszíves indulj már el". Talán majd az AMD Mantle segít egy kicsit, hogy új nagy játékok jöjjenek ki.

válasz erre

marco

9 éve, 3 hónapja és 11 napja

Hú nagyon szívemhez közel álló téma, napokig tudnék róla cseverészni, de most időhiány miatt csak annyi: wine keretrendszerrel gyakorlatilag szinte minden wines game fut, valamint a Steam erőszakos zakatolása révén folyamatosan jönnek a natív játékok az AAA címekből is. Az indie címek rendre jönnek.

Illetve fontos hogy a Steam is natív Linuxon, valamint a Steam OS az biz Linux, így hatalmas fejlődés várható még - nagyon rövid időn belül.

válasz erre

rDAVE

9 éve, 3 hónapja és 11 napja

Azer11 írta:
Sikerült belecsempészned 1-2 final fantasys képet látom Lehet megérné kipróbálni ezt a rendszert
Fontos volt illusztrálni, hogy nem csak a gyárit lehet használni.

válasz erre

Azer11

9 éve, 3 hónapja és 11 napja

Sikerült belecsempészned 1-2 final fantasys képet látom Lehet megérné kipróbálni ezt a rendszert

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Botyi profiljaMikee profilja