Jumanji: A következő szint filmkritika

2019. december 12.
79.0571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A Hollywood által újra előrángatott, régebbi sikerfilmek közül a Jumanji-franchise azon kisebbséghez tartozik, melynek legújabb kori folytatása bírt annyi krafttal és kreativitással, hogy ne nevezhessük totális bőrlenyúzásnak. Két esztendővel ezelőtt az aktuális sztárokkal leforgatott Vár a dzsungel igencsak szép sikerre tett szert a nézők körében és a mozikasszáknál egyaránt, így természetesen nem maradhatott el utána a sztori következő felvonása.
 


A szereplők, rajtuk keresztül pedig a nézők egy különleges világba, egy másfajta valóságba való elrepítése régóta kétélű fegyver a filmkészítők körében, legyen szó akár egy másik bolygóról, dimenzióról, idősíkról vagy - mint a Tron vagy éppen a Jumanji esetében - egy videojátékról.
Tudtátok, hogy a 2005-ös Zathura: Az űrfogócska c. film is a sorozat (második) része?
A dolgot lehet jól és kevésbé jól csinálni, ám tény, hogy a látvány és a vizuális trükkök területén a technikai haladás ma már rendkívül fejlett és hatékony eszközöket ad az alkotók kezébe. Annak érdekében pedig, hogy ne teljesen ugyanazt süssék el még egyszer, jelen folytatás készítői vittek némi csavart a történetbe - lássuk, ez mire lett elég!

Spencer (Alex Wolff) egy nem hétköznapi nagypapa (Danny DeVito) boldog tulajdonosa

Spencer (Alex Wolff) egy nem hétköznapi nagypapa (Danny DeVito) boldog tulajdonosa


Miközben az előző részben megismert baráti társaság újabb találkozóra készül, Spencer (Alex Wolff) - aki a többiek tudta nélkül megtartotta a Jumanji videojáték összetört darabjait - rejtélyes okból elérhetetlenné válik. A házukhoz érkező három barátot helyette a csípőműtéte ellenére is nyughatatlan nagypapa, Eddie (Danny DeVito) és annak régi, különc barátja, Milo (Danny Glover) fogadja.

A pincében megtalált videojáték és a nyomok alapján a fiatalok arra következtetnek, hogy Spencer újfent a játék foglyává vált, ezért elhatározzák, hogy kihozzák onnan. Egy kis gikszer következtében azonban a srác barátnője, Martha (Morgan Turner) és Frigó (Ser?Darius Blain) a két öreggel együtt találja magát a Jumanji virtuális dzsungelében.

A szokatlan csapat tagjai ismételten a tudósokból és harcosokból álló társaság - Dr. Bravestone (Dwayne Johnshon), Oberon professzor (Jack Black), Franklin Finbar (Kevin Hart) valamint Ruby Roundhouse (Karen Gillan) - bőrében kelnek életre, ezúttal viszont másfajta szereposztásban. Ennek ellenére kénytelenek minél hamarabb kimaxolni karaktereik különleges képességeit, ha három életükből legalább egyet meg akarnak őrizni a számos veszéllyel járó kaland során?

Dr. Bravestone (Dwayne Johnson) és Finbar (Kevin Hart) tevéi és egói is versenyben

Dr. Bravestone (Dwayne Johnson) és Finbar (Kevin Hart) tevéi és egói is versenyben


Mint már talán a fentiek alapján is sejthető, A következő szintben a személyiségcserék adják - a változatosság fenntartása mellett - a humorforrás jelentős részét. A színészek többnyire remekül ráéreztek az egyes szereplők lényegére, ami sokszor valóban szórakoztató szituációkhoz vezet (természetesen a nagypapával az élen). A dolognak ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy néha már elég nehéz követni, ki kicsoda is valójában.

Előfordulnak mellément és túl gyermetegre sikerült poénok is, de szerencsére ezekből van a kevesebb. Alkalomadtán viszont még egy-egy egészen drámai és mélyebbre szántó jelenetet is kapunk némi életbölcsességgel megfűszerezve, többek között a még mindig kiváló Danny DeVito-nak köszönhetően. A maga módján időnként még Dwayne "The Rock" Johnson is meg-megcsillan, mintha csak bizonyítani akarná, hogy - bár a cselekmény jelentős részben éppen az ellenkezőjére játszik - az ő tudása sem merül ki az izomagyú figurák életre keltésében.

Oberon professzor (Jack Black) és Ruby (Karen Gillan) tervei a fejük tetejére álltak

Oberon professzor (Jack Black) és Ruby (Karen Gillan) tervei a fejük tetejére álltak


Persze azért az alkotók most sem vitték túlzásba a komolyságot és a kifinomult jellemfejlődés erőltetését ? a produkció egészére ehelyett sokkal inkább jellemző Karen Gillan haspólója, amit viszont még mindig szeretünk. Az impozáns látvány mellett ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy az új Jumanji-filmekben a kalandról egyre inkább áthelyeződött a hangsúly a komédiázásra.

Ez olyannyira így van, hogy egy idő után a néző a veszélyesnek szánt helyzeteknél sem igazán tud izgulni, annak ellenére, hogy a történet szerint végső soron a szereplők élete a tét. Emiatt az egész valóban leginkább egy fantasztikus helyszínekkel, akadályokkal és ellenfelekkel teli videojáték érzetét kelti, ahol ugyan egyre fogynak a korlátozott számban rendelkezésre álló életek, ám ha esetleg végleg elfogynának... Nos ez az, ami itt sosem fordulhat elő.

Ming (Awkwafina) mutatja az utat a többieknek (Reméljük, most nem ő a nagypapa!)

Ming (Awkwafina) mutatja az utat a többieknek (Reméljük, most nem ő a nagypapa!)


A Jumanji: A következő szint leplezetlen és mindenek feletti célja tehát semmi más, mint a könnyed szórakoztatás, amit kisebb vontatottság és önismétlés mellett alapvetően nyújtani is képes. Az előző rész ismerete erősen ajánlott, de nem feltétele a két órára szóló, felhőtlen kikapcsolódásnak - ez a mozi pontosan arra elég, se többre, se kevesebbre.

Jumanji: A következő szint előzetes

 

Jumanji: A következő szint / Jumanji: The Next Level (2019)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Kaland
  • Hazai premier: 2019. december 12.
  • Rendezte: Jake Kasdan
  • Hossz: 123 perc
  • Szereplők: Dwayne Johnson, Jack Black, Karen Gillan, Kevin Hart, Nick Jonas, Awkwafina, Danny DeVito, Danny Glover
  • Forgatókönyv: Jake Kasdan, Jeff Pinkner, Scott Rosenberg
  • Operatőr: Pados Gyula
  • Vágó: Steve Edwards, Mark Helfrich, Tara Timpone
  • Zene: Henry Jackman
7
8 hozzászólás

totyak

2 éve, 1 hónapja és 17 napja

Szerintem jó volt az első rész, a színészekkel sincs semmi bajom és bevallom, vártam is a második részt. Megnézem.

válasz erre

Gólem

2 éve, 1 hónapja és 17 napja

Hát engem nem győzött meg. Jó lesz ez tévében majd öt év múlva.

válasz erre

muki

2 éve, 1 hónapja és 18 napja

Karácsony alatt meg fogom nézni mert érdekel, ahogy az SW is.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 1 hónapja és 19 napja

"Tudtátok, hogy a 2005-ös Zathura: Az űrfogócska c. film is a sorozat (második) része?"

Igen.

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 1 hónapja és 19 napja

Ejj, pedig nagyon nem akartam megnézni! Első nem tetszett, de ez jobb pontot kapott, lehet hogy ez fog.

válasz erre

VaPe

2 éve, 1 hónapja és 19 napja

Hát, akkor csak megnézem. Pedig nem terveztem...

válasz erre

DNS

2 éve, 1 hónapja és 19 napja

Ronalddo írta:
Meglepően jó pontot kapott, ezt nem hittem volna!
Hát, néha még én is meglepődök saját magamon

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 1 hónapja és 19 napja

Meglepően jó pontot kapott, ezt nem hittem volna!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gladosfreeman profiljaWickedSick profiljamarco profiljaleventecos profilja