Az ötödik hullám filmkritika

2016. január 14.
73.8821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Ha valami az Action, Adventure, Sci-Fi megjelölést kapja egy filmnél, mint műfaj, akkor az ember joggal várja hogy amire beül, abban lesz akció, kaland és sci-fi - ugyebár. Nos Az ötödik hullám ezt a metaforát az első képkockától az utolsóig meghazudtolja, de olyan mértékben hogy amilyen kategóriát képvisel (romantikus) valójában, még abban is szar. Nagyon. Őszinte filmkritika következik.


Adott egy elektromos áramtól függő faj (ezek lennénk mi, gyarló emberek), akiktől ha megvonják a mobilt, a tévét, a mikrohullámú sütőt, akkor azonnal visszafejlődik a pár millió évvel ezelőtt képviselt barbár szintre. Egy meg nem nevezett idegen létforma (aminek jeles képviselője egy űrhajó - ennyit is látunk összesen belőlük) kiüti az áramot az egész Földön.

A tinik nem tudnak többé szmájlikat küldözgetni törióra alatt és mivel az autók sem működnek, a szexszel végződő álromantikus kocsikázások korának is vége. A fiatalok mobil nélkül maradnak, az öregek tévé nélkül, nekünk geekeknek meg nincs Netflix. Kész káosz. Erre jön a második csapás, amikor kiöntenek a folyók, elmosva a betondzsungelek egy részét, majd a kegyelemdöfést a madárinfluenza felturbózott változata adja meg népünknek. Ez eddig egyébként elég jól hangzik, bár a legfinomabban fogalmazva is bárgyú, de legalább látványos lehet. De ez nem ilyen egyszerű!

Az első négy hullám, ami igazán érdekes lett volna és valódi sci-fi értékkel bír, nagyjából két percben van lerendezve, így a lényeget egy huszárvágással el is intézi a film. Így a "Sötétség", amikor megszűnik az áram, ezáltal káoszt teremtve, a "Rombolás", amiben hatalmas szökőárak teszik a tengerparti településeket élhetetlenné, valamint a "Járvány", ami gyakorlatilag egy erős madárinfluenza néhány vizuális effekttel van jelen a sztoriban. A negyedik hullám, az "Invázió" konkrétan meg sem jelenik a történetben, ebből gyakorlatilag még egy képkockát sem látunk.

Innentől pedig elkezdődik a filmtörténelem egyik legvontatottabb, legunalmasabb, legklisésebb, legkiszámíthatóbb romantikus trágyája amit valaha is vászonra vittek, a rendező és a színészek is tökéletesen kimaxolják a gagyi fogalmát. Az első századmásodperctől a kínszenvedéssel eltöltött utolsó pillanatig, amikor végre felbukkan a stáblista, minden jelenet, minden emberi kapcsolat, minden fordulatnak előkészített esemény kiszámítható.

Bambi. Ja nem, bamba.

Bambi. Ja nem, bamba.


A nulla értékkel bíró történet végig kliséktől hemzseg, egyetlen saját gondolat sincs benne, minden egyes szituáció valami másból köszön vissza, a néző folyton azt érzi, hogy ezt a helyszínt, beállítást, helyzetet már látta valahol, nem is egyszer hanem nagyon sokszor. A lehangoló operatőri munka erre még rádob egy lapáttal, a beállítások egytől-egyig unalomig ismert, ma már a ZS kategóriában sem megtűrt beállításokból állnak, ráadásul még azok is rosszul vannak fényképezve. Mintha egy rajongói fan movie-t látnánk. De ott legalább értjük miért ilyen.

Az egyébként némi megbékéléssel akár érdekesnek is felfogható sztori egyáltalán nincs kifejtve, egyetlen idegent lényt sem látunk, mindössze annyit tudunk meg róla hogy leginkább valami parazita lény, ami elfér az emberi arc mögött a koponyában. Hogy ezek hogyan építettek űrhajókat, drónokat, az rejtély, mint ahogy az is, hogy miért van szükségük a bolygónkra. Egyrészt egyetlen hajóval jöttek, nincsenek hát sokan, másrészt lazán elhéderelnének egy kisebb erdőben, sőt még a Népliget is elég lenne nekik.

Nem véletlenül nem tértem ki részletesen a szereplőgárdára, mert teljesen felesleges, nulla jellemábrázolással felvértezett faarcú fiúk és lányok össznépi banzájáról van szó, a színészi játék nagyjából értékelhetetlen. Mindenki egyetlen mimikát vesz fel (elég csak megnézni a mellékelt jelenetfotókat), és mintha pillanatragasztóval lenne megfogva az a fej, abból a kifejezésből nem is mozdul többé. Idegen űrhajó az égen? Fapofa. Szex (na nem olyan, csak utalás)? Fapofa. Tűzharc? Fapofa. Rájövünk arra amire a néző már a film első másodperceiben? Fapofa.

A Csillagszemű Juhász megmenti Bamba Cassie-t. Mindjárt sírok.

A Csillagszemű Juhász megmenti Bamba Cassie-t. Mindjárt sírok.


A főszereplő Cassie (Chloe Grace Moretz) fájdalmasan bamba, az egyik pasija Evan Walker (Alex Roe) szemei annyira csillognak, hogy másra nem tudok gondolni, mint hogy minden egyes forgatási jelenet előtt jointra gyújtott. Kettőre. A hősöket játszó gyerekeknek egytől egyig kőkemény becenevei vannak, amiket inkább megmosolyog az ember, mint hogy azonosulni tudna bármelyikkel. Ilyen például (figyelj nagyon durva lista következik!): Zombi (Nick Robinson, a főszereplő másik pasija), Csibe, Tökmag, Dumbo, a Tank vagy éppen a körlet legkeményebb csaja Adu, aki az egyetlen szereplő, akinek invázió ide, invázió oda, mindig ki van festve a szeme, mert az kell.

Mellesleg a csaj megfenyegeti az összes tizenkét éves gyereket, hogy aki a seggét meri nézni azt nagyon elveri, aki pedig hozzáér, az halálnak halálával fog meglakolni. A mostani filmekben felbukkanó durvaarc csajok listáját bővíti ő is a bamba Cassie mellett, amiről az embernek mindjárt az jut az eszébe hogy ha ezek ilyen überkemények, akkor miért nem láttunk még egyet sem például betonozni, vagy a kőfejtőben csapkodni a falat? Olyan marha nagy egyenlőség van, ne csak lövöldözzenek, az nem nagy tétel.

Az ötödik hullám vállalhatatlanul pocsék film, amiben még a máshonnan lopott jelenetek utánzása is csapnivaló és szánalmas. Egyetlen pozitív momentum sem bukkan fel vele kapcsolatban, amit meg lehetne említeni, talán csak az, hogy egyszer vége van és az maga a mennyország. Persze tudom, lesznek akiknek tetszik, hiszen a fiatal lányok odalesznek például a csillagszemű juhászért benne, aki egyszer a felsőtestét is megmutatja, ráadásul (OMG!!!) vizesen!

Itt máshogy néz. Ja nem, itt is bamba.

Itt máshogy néz. Ja nem, itt is bamba.


J Blakeson rendezőtől azonnal meg kéne vonni a lehetőséget hogy még egyszer színészeket dirigálhasson, az eddigi pályafutása után fel sem tűnne senkinek hogy valaha ez az ember belepiszkított a filmvilágba. Bár a mozi alapjául szolgáló könyvet férfi írta, a forgatókönyvet az a Susannah Grant bűnözte ki magából, aki mindeddig nőknek és gyerekeknek szóló művekhez firkált hasonlóan színvonaltalan giccsparádékat, ezzel meg is adva a kegyelemdöfést az egyébként a trilógia első epizódjaként nyomtatásban megjelent Az ötödik hullám Best Seller történetének.

Bizony, jól olvastad, ebből a fércműből még legalább két epizód érkezik, a Végtelen tenger és a mérhetetlenül fantáziadús Visszavágunk alcímmel elkészült könyvek bizonyosan megkapják mozgóképes verzióikat is.

Ha valakire haragszol, vagy nem szeretnél vele többé beszélni, vegyél neki rá egy ajándékjegyet, a végtelenséig tartó utálat garantált!

Az ötödik hullám előzetes

 

Az ötödik hullám filmkritika / The 5th Wave (2015)

  • Műfaj: sci-fi
  • Hazai premier: 2016. január 14.
  • Rendezte: J Blakeson
  • Hossz: 112 perc
  • Szereplők: Chloe Grace Moretz, Liev Schreiber, Maria Bello, Ron Livingston
  • Forgatókönyv: Susannah Grant
  • Operatőr: Enrique Chediak
  • Vágó: Paul Rubell
  • Zene: Henry Jackman
30 hozzászólás

totyak

4 éve, 1 hónapja és 27 napja

rDAVE írta:
Megnéztem. Átlagos tinifilm, klisékkel és kamu sci-fivel. Amikor a "lény" monológja volt, akkor majdnem sírva fakadtam... Attól, hogy valaki ilyet le mer írni. És nem, nem utálom a romantikus alkotásokat, rengeteget láttam, de mindennek van határa. Tehát a drámai részek ganék, a romantikus szál béna és Chloe nem bamba. Aki pedig gondolkozik még, hogy megnézze-e; csak akkor, ha nagyon unatkozol, de a kihagyásával semmilyen veszteség nem ér, max Chloe hátsójáról nem látod a közeli felvételeket...
Nekem még a torrentet sem éri meg, pedig fennvan (állítólag)

válasz erre

rDAVE

4 éve, 1 hónapja és 27 napja

Megnéztem. Átlagos tinifilm, klisékkel és kamu sci-fivel. Amikor a "lény" monológja volt, akkor majdnem sírva fakadtam... Attól, hogy valaki ilyet le mer írni. És nem, nem utálom a romantikus alkotásokat, rengeteget láttam, de mindennek van határa. Tehát a drámai részek ganék, a romantikus szál béna és Chloe nem bamba. Aki pedig gondolkozik még, hogy megnézze-e; csak akkor, ha nagyon unatkozol, de a kihagyásával semmilyen veszteség nem ér, max Chloe hátsójáról nem látod a közeli felvételeket...

válasz erre

Erkxt-HuN

4 éve, 5 hónapja és 26 napja

Nekem tetszett a film. Nem kell többet várni tőle mint ami és nem okoz csalódást. A kis csaj már a Kick-Ass-ben is szép volt és egyre szebb lesz.

válasz erre

jezzahun

4 éve, 6 hónapja és 1 napja

Szerintem a Chloe jól néz ki,bár az egész film egy badarság... Sajnos egy jól kinéző lányra nem lehet építeni egy filmet.... Tetszik a csaj,bár emiatt nem fogom kedvelni ezt a borzadályt...

válasz erre

MarkR

4 éve, 6 hónapja és 13 napja

A könyvek piacán már régóta ez megy, mindenki tinikönyveket ír az Alkonyat sikere(?) óta. Aztán az Éhezők viadala megint felfuttatta őket, úgyhogy tele vagyunk tini vámpírokkal, farkasemberekkel, zombit/mutánsokat/űrlényeket hentelő tizenéves csajokkal. Érdekes módon a legjobb (fizetőképesebb? fizetni hajlandó?) célcsoport. Eddig viszont a filmek próbálták legalább tartani a színvonalat..

válasz erre

Trodan

4 éve, 6 hónapja és 14 napja

Jöhetne már

válasz erre

Fáraó

4 éve, 6 hónapja és 14 napja

Előzetes alapján felkeltette az érdeklődésemet, de úgy érzem ezért a filmért nem érdemes elmenni moziba... Majd megnézem itthon...

válasz erre

Hitman Monkey

4 éve, 6 hónapja és 15 napja

Gondoltam, hogy ez nem lesz jó film, de Chloe Grace Moretz már régóta a szerelmem, szóval miatta megnézem.

válasz erre

totyak

4 éve, 6 hónapja és 18 napja

marco írta:
Azon kívül hogy ezt meg sem hallottam:

"Még az is kérdéses, hogy a kötelező visszaseed-elést bevállaljam e"

Jót röhögtem rajta!
Törtem a fejem vagy 2 percig, hogy erre milyen frappáns választ lehetne írni, de nem jutott eszembe semmi. Lebuktam, na, be kell ismernem

Van az a kategória, akár filmből, akár másból, ami nem érdemel pénzt. Gyanús, hogy ez olyan. Látod, az Aljas nyolcasra rögtön beültem moziba.

válasz erre

Imperator

4 éve, 6 hónapja és 18 napja

Szerencsémre nem is nagyon láttam a filmet reklámozni, így teljesen érdektelen számomra, és így örülök is, mert mindenhol csak rosszat hallok róla. A főszereplő csajról tudom, hogy jó színésznő, de ha még ő is csak gyenge teljesítményt nyújt, akkor tényleg nem érdemes rááldozni a filmre az időmet. A teszt jó lett, megmosolyogtatott.

válasz erre

marco

4 éve, 6 hónapja és 19 napja

totyak írta:
Az a baj, hogy te már talán túl szakmai szemmel nézed a filmeket. Nem láttam, szóval csak feltételezés, de lehet, hogy egy mezei halandónak egyszer elmegy kategória lesz. Mindenesetre annyit biztos nem ér, hogy fizessek érte egy mozijegyet. Még az is kérdéses, hogy a kötelező visszaseed-elést bevállaljam e érte
Azon kívül hogy ezt meg sem hallottam:

"Még az is kérdéses, hogy a kötelező visszaseed-elést bevállaljam e"

Jót röhögtem rajta!

válasz erre

csirkee

4 éve, 6 hónapja és 19 napja

totyak írta:
Az a baj, hogy te már talán túl szakmai szemmel nézed a filmeket. Nem láttam, szóval csak feltételezés, de lehet, hogy egy mezei halandónak egyszer elmegy kategória lesz. Mindenesetre annyit biztos nem ér, hogy fizessek érte egy mozijegyet. Még az is kérdéses, hogy a kötelező visszaseed-elést bevállaljam e érte
Én nem nézem szakmai szemmel - nem is tudnám, nem vagyok kritikus - de ez a film nálam még az egyszer-nézhetős kategóriába sem fér bele annyira borzalmas.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaImperator profiljarDAVE profiljaWickedSick profilja