Mit tud a Vista Service Pack?

2008. január 28.
78.5781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Mikor a Microsoft útjára bocsátotta a Windows Vista-t, sok felhasználó érezhette azt joggal, hogy talán még túl korai az új operációs rendszer piacra dobása, és a hibáktól hemzsegő Vista használati értéke jóval elmarad a már kiforott XP-vel szemben. Ezért is lehet fontos, hogy a most kiadott Service Pack orvosolja az eredeti verzió hiányosságait, valamint az újítások lehetővé tegyék, hogy az operációs rendszer valóban betöltse az XP-utód szerepét. Bár a Microsoft által közzétett eladási statisztikák nem igazolják a rendszer vegyes fogadtatásának tényét, kétségtelen, hogy a Vista most mérföldkőhöz érkezett, és nagyon sok múlhat azon, hogy a Service Pack kiállja-e a puding próbáját.


Annyi bizonyos, hogy újításból van bőven. Ezek köre alapvetően öt csoportba sorolható. Az SP-ről szóló cikket ennek megfelelően igyekeztem összeállítani, s bár igaz, hogy így kevésbé olvasmányos, inkább felsorolás jellegű, de ezáltal sokkal átláthatóbbak a szervízcsomag kínálta frissítések. Melyek a következőképp néznek ki:

Hardver támogatás

Mit tud a Vista Service Pack? - 2. kép

A Service Pack egy sor új szabány támogatását teszi lehetővé, ezen újítások a médiatámogatásra fejtik ki leginkább áldásos hatásukat. Csupa innovatív, előremutató szabvány, melyek kihasználása a közeljövő zenéje lesz. Ilyen például az utolsó DirectX támogatása, vagy az új típusú lemezek(HD DVD, Blue-Ray) kezelése.

* UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) támogatás a BIOS funkciók kibővítésére.
* Direct3D 10.1 támogatás, mely lehetővé teszi az újabb grafikus kártyák teljesítményének maximális kihasználtságát.
* exFAT fájlrendszer támogatása, mely elsősorban memóriakártyák estében használatos
* Advanced DMA támogatás, mely port csökkenti a processzor terhelését. (Hamarosan érkeznek az ADMA csatlakozással készült perifériák.)
* Új ikonok és címkék a HD DVD, és a Blue-Ray meghajtóknak.
* Több-felhasználós funkció a Media Center-nek, melynek szerepe például egy központi DVD-lejátszó, vagy Digitális TV-adáskor érvényesül.

Setup & telepítés

Mit tud a Vista Service Pack? - 3. kép

Egy halom praktika, meg egy nagy rakás teljesen felesleges újítás a csomag ezen része. Mégis van azonban egy-két fontos újítás a telepítőben is, mint például az, hogy egy esetleges telepítés közbeni áramszünet után a telepítő képes lesz pontosan ugyanonnan folytatni a folyamatot. Ennek ellenére azt hiszem, hogy a csíknézegetés ezután sem lesz senki kedvenc időtöltése, bármennyire is igyekeztek a fejlesztők.

* Mind a 36 karakterkészletet felkerül telepítéskor.
* Kibővül a sugó tartalma, mely ezután folyamatosan frissül majd, az operációs rendszer pedig rendre frissíti az adatbázist.
* Hotpatch funkció, amely arra hivatott, hogy a majdani frissítések újraindítás nélkül legyenek életképesek.
* Az opeációs rendszer megszűnteti a félbeszakadt frissítések hatásait.
* Megrövidítheti a frissítések idejét azáltal, hogy a telepítés során feltett kérdéseket hozzáigazítja a már megtörtént update-ek során adott utasításokhoz.
* Az előbbi eljárás az uninstall során is alkalmazható, mellyel szintén megrövidíthető annak hossza.
* A telepítések immunisak lesznek az áramszünetekre, a feszültségingadozásra, a munkát a szakadás helyéről képesek tovább folytatni.

Biztonsági fejlesztések

Mit tud a Vista Service Pack? - 4. kép

Ezen a téren is kézzel fogható az előrelépés az eredetihez képest, a jelszó-emlékeztető például kifejezetten hasznos lehet, de a Service Pack tartalmazza például a Security Bulletin ideáig eszközölt újításait is.

* A Data Execution Process (DEP), mint a memória védelmére hivatott eszköztár kibővítése az ideiglenesen tárolt adatok érdekében.
* Az operációs rendszer védelmére eszközölt Windows Security Center-el ezentúl csak regisztrált és ellenőrzött alkalmazások kommunikálhatnak.
* Az eddig megjelent valamennyi Security Bulletin frissítés.
* A hitelkártya, bankkártya olvasására való perifériák biztonságosabb kezelése egy új PIN-kód alkalmazásával az adathalászok ellen, valamint a biometrikus (ujjlenyomat) biztonsági funkció támogatása.
* A CompletePC backup lehetőség ezentúl a standard felhasználók számára is elérhető (korábban csak a rendszergazdák számára).
* Jelszó emlékeztető.

Összehangolás a Windows Server 2008-al

Mit tud a Vista Service Pack? - 5. kép

A Service Pack részeként igyekeztek a Windows Server 2008 funkciót beolvasztani a Vista-ba, sok közös része van a két terméknek, ezáltal némileg kibővültek a hálózati funkciók. A változások alapvetően három területet érintenek: a fájlmegosztást, az IIS-t, vagyis a Microsoft internetes információs rendszerét, valamint az egyidejű felhasználói támogatást.

* A Vista fájlmegosztó rendszer eddig mindössze legfeljebb 10 felhasználó számára tette lehetővé adatok elérését, mostantól gyakorlatilag akármennyi felhasználó számára elérhetővé tehetőek a megosztani kívánt mappák és meghajtók.
* Elérhető az IIS 7-es, vagyis az internetes információs rendszer legfrissebbje. Ez az újítás ugyanakkor csak akkor kerül telepítésre, amennyiben már használjuk az adatbázis egy korábbi verzióját, ugyanis az átlag felhasználónak erre nem igazán lesz szüksége.
* A Vista ezentúl a Windows Server-hez hasonlóan kezeli a többfelhasználós üzemmódot.

Megbízhatóság fejlesztése

Mit tud a Vista Service Pack? - 6. kép

Egy kétség kívül sarkallatos kérdése a szervízcsomag sikerének a megbízhatóság, az operációs rendszer stabilitásának fejlesztése. Ezen a téren is számos előrelépést ígér a Service Pack 1. A legfontosabb újítás, hogy megoldást kaphatunk a talán legidegesítőbb Vista-jelenségre, vagyis az illesztőprogramokkal adódó gondokra.

* A csomag számos szériahibára megoldást kínál. A leggyakoribb hibalehetőségek a Vista esetén az illesztőprogramok, a Media Player, és a Windows Calendar környékén fordultak elő, ezeket mind orvosolni hivatott az update.
* Az NTFS formátumú, cserélhető háttértárolók eltávolításakor adatvesztés léphetett fel, ezt ezentúl a rendszer meggátolja.
* Csökken a hibák száma a Wireless kapcsolatok kezdeményezésekor.
* Egy új report-fájl létrehozása az alkalmazások okozta hibák orvosolása céljából.
* A perifériák sleep funkcióba váltása során adódott gondokat kiküszöböli, úgy hogy az onnan származó adatokat végre megfelelő módon menti el az operációs rendszer.

Mit tud a Vista Service Pack? - 7. kép

Nagyjából ennyit takar a Vista Service Pack első verziójának tartalma, legalább is annak lényegesebb újításai. Az iménti felsorolás is mutatja, hogy a Vista végre kinőheti gyermekbetegségeit a csomagnak hála, és mivel használati értéke, megbízhatósága jelentősen javul, így végre eséllyel pályázik a jelenleg az XP által betöltött szerepre. Az igazság ugyanakkor az, hogy a felhasználók zömének nincs igénye azon szolgáltatások és funkciók körére melyekkel a Vista előrébb van, mint az XP, ráadásul ez utóbbi egy jóval kiforrottabb és egy kevésbé erőforrás-igényes operációs rendszer, így a Vista-nak időre van szüksége az igazán széles körben való elterjedésre. Lassan látni lehet majd azonban az alagút végét, és rövid időn belül kiderül, hogy a Vista mennyire lesz sikeres majd a frissítéseket követően a felhasználók körében. Arról pedig még csak szó sem esett, hogy vaj maguk Microsoft-ék milyen karriert szánnak/jósolnak szerencsétlen Vista-nak? Pletykák szerint ugyanis már jövőre itt a következő generációs op. rendszer, a Windows 7.
15 hozzászólás

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 27 napja

nekem is windows vistam van es nagyon jomosolygó smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 13 napja

hun lehet letőlteni???????????????????????????????????????????????????

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 5 napja


válasz erre

Vendég

16 éve, 7 hónapja és 16 napja

Meridaboy

menő smiley Hy !
Nekem kb. 10 hónapja VISTA van a gépemen (természetessen jogtiszta) és a kezdetekben nagyon szidtam a rendszeres kék-halálok miatt (napi 3 - 4 BlueScreen) meg a net beállításokat sem akarta rendessen megjegyezni.
Viszont. Valamikor a nyár elején jött ki a ServicePack1 a VISTA-ra (meg az SP3 az XP-re) amit miután feltettem a vasamra szinte hibátlanul megy !!! meglepett smiley
Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a gépem szinte non-stop megy (a kéretlen restartoktól eltekintve) az elmúlt 10 hónap alatt kb 10-05x volt néhány óránál hosszabb időre kikapcsolva.

Nekem nagyon bejön a Vista! Még kb 1év s kinőheti minden "gyerek" betegségét, de gondoljunk csak az XP SP2 Bluetooth inkompatibilitására, ami valljuk be jócskán a gyerekbetegségek után volt.

100 szónak is 1 a vége:
-A VISTA egy remek OS, csak még csiszolgatni kell.

______________________________________
MB: ASUS M2A-VM HDMI
CPU: AMD AthlonX2 BE2400 (2x 2,3GHz)
RAM: Kingston DDR2 2 x 2GB (800MHz)
GPU: ATI Radeon HD 2600 XT (256MB) MSI
HDD: SAMSUNG 500GB 16MB cache SATA II
OS: Windows VISTA Enterprise
CPU cooler: Thermaltake TMG A2
MB cooler:Zalman ZM-NBF47
______________________________________

válasz erre

Cyb

16 éve, 9 hónapja és 7 napja

Service pack önmagában nem gyorsítja a gépet hanem csak biztonságosabbá és kevésbé "kifagyóssá" teszi amúgy az XP még mindig sokkal jobb a Microsoft ott tolta el az egészet hogy nagy memória és grafikus igénye van egy "átlagos"operációsrendszer-hez képest...

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 10 napja

Hehe, dehogy telepited ujraröhögő smiley Csak frissulnek bizonyos fileok. Egy ujratelepites azer egeszen mas.. Formazas, configolas stb stb.kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 16 napja

Én most tettem fel az SP1-et! Azon kívül, hogy fél órát eljátszott magával a gép igázából semmi nem változott. Nem baj, legalább ez meg van menő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 16 napja

sziasztok!!! Egy kérdésmosolygó smiley
NEkem vistám van de ha ezt frissitem akkor végülis újra telepítem a gépet? Ha tudotok ez ügyben segíteni létszi írjak!!!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 4 napja

meglepett smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 5 napja

nem ismerem a wistat anyira, de azt tom hogy egyszer feltettem egy erosnek szmito gepre (xp repult ugyanezen a gepen) es mikor nyitottam egy vezerlopultot behomokorazott egy idor! Arrol mar nem beszelek, hogy 1 giga ram volt a gepbe! Konyorgom, ez csak egy oprendszer! Mi lesz ha megnyitok 5-6 alkalmasast! 40 giga ram meg 10 GHz processzoros gepem legyen, hogy siman tudjam hasznalni a wistat? (ammor a microsoft tegye meg el 5 evre a wistat es utanna rukkoljon elo vele, addig jo lesz az xp, vagy az ubuntu)

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 14 napja

Hosszú évekig Linuxom volt. Nagyon megszerettem, mert nagyon biztonságos, hihetetlen könnyű használni. Aztán egy komoly hardvercsere folytán nem tudtam az új vasra Linuxot tenni, pontosabban nagyon macerás lett volna, napokig kerestem a megoldást, de közben dolgoznom kellett. Így átmenetileg felhúztam egy Vistát. Az persze ment.

Az xp nekem hihetetlenül gagyinak tűnik, ehhez képest a Vista egy hatalmas ugrás! Rengeteg ötletet loptak bele más oprendszerekből (pl hőn szeretett Linuxomból is), és nagyon stabil. Azóta is ez ketyeg a gépen, megszerettem és úgy néz ki, a sötét oldal visszacsábított... Egyik szemem sír a Linux elvesztése miatt, másik szemem nevet, mert ez végre egy kiforrott oprendszer, ami bár fapados, de eddig a 4 hónap alatt pl egyszer sem fagyott. Megbízható.

Remélem, ezen az sp1 még tovább növel.

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 16 napja

Egy próbaváltozat már elérhető a Microsoft honlapon. Már telepítettem is, de komolyabb változást még nem tapasztaltam, egyelőre... Talán ha az eredeti is kijön többre lesz képes, nem tudom. Mindenesetre én \"visszasírom\" az XP-t...meglepődött smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja