Shadow of the Colossus teszt

2011. november 28.
74.2701
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Alex profilja, adatai
Alex
Főellenfél [fn] Videojátékokban felbukkanó erős és nehezen legyőzhető ellenség. Megjelenésükre leggyakrabban pályák végén, illetve mentési pontok után lehet számítani. Megsemmisítésük jellemzően egyedi taktikát, gyors reakciót, türelmet és kitartást igényel.


A képzeletbeli Videojáték-Lexikon fent olvasható meghatározása különösen igaz a Shadow of the Colossus esetében. Hiszen e csodálatos alkotásban mással nem is találkozhatsz, mint gigantikus főellenfelekkel. Fumito Ueda mesternek sikerült az ICO varázslatos élményét tovább fokozni, hogy következő művét még több érzelemmel és hangulattal dúsítva tárja lelkes közönsége elé. Amennyiben te is a kifinomult ízléssel megáldott rajongók közé tartozol, és nem kizárólag a vértől izzó képernyő, valamint csokorba szedett robbanások effektjei juttatnak katarzis közelébe, úgy a játék kipróbálása erősen ajánlott. Amennyiben nem játszottal annak idején az eredetivel, akkor egyenesen kötelező! Az egykori lenyűgöző grafika ma már kissé kopottasnak és részleteiben szegényesnek hat, ám a pengeéles HD felbontás és az opcionálisan bekacsolható 3D térhatás kárpótol érte.

Shadow of the Colossus teszt - 2. kép

Fumito Ueda hősei nincsenek egyedül. Első pillanatban magányosnak tűnnek, de mindig akad egy társuk, akikhez erősen kötődnek. Kapcsolatuk meghatározza a játék egészét. Így volt ez az ICO-ban fiú és a törékeny lány között, de ugyanígy egymásra utalt a Shadow of the Colossus főszereplője, valamint bátor paripája. Egyik sem boldogulna a másik nélkül. Sőt! Az előzetesek alapján ez a motívum jellemzi a mester következő játékát, a The Last Guardiant is, ahol a hős kísérője egy hatalmas tollas kutya. Bele se gondolj, hogy az említett eb miféle frigyből született.
A Kolosszusok ellen hadba induló fiú paripája azonban feddhetetlen vérvonalnak tűnik. Gyönyörű, éjfekete harci mén, aki számos trükköt ismer és nagy segítségedre lesz a harcban. A csaták között is nélkülözhetetlen, mert a hatalmas teremtmények felkutatásához rendkívül nagy területeket kell bejárnod. Hűséges hátasod nélkül az utazás végtelen és unalmas lenne, akár egy vízállásjelentés. Érdekes, hogy sosem tudod meg, milyen névre keresztelték hősödet, a paripa neve azonban kiderül: Nem... Nem Overdose. A te lovadnak Agro a neve, és közös futamaitokon csakis győzelem esetén maradtok életben.

Shadow of the Colossus teszt - 3. kép

Szintén a zseniális alkotó stílusjegye, hogy magával ragadó történetekbe kezd bele, de a pontos részletekkel nem törődik. A mese kiszínezését, az előzményeket és a befejezést oly módon bízza a fantáziádra, hogy észre sem veszed, de máris kikerekíted a történetet. És talán épp ettől lesz Fumito minden alkotása különleges élmény. A Shadow of the Colossusban pontosan ugyanezt éled át. A történet elején belovagol hősöd egy magasba nyújtózó templomba. Nem tudsz semmit a múltjáról, ám a ló hátán cipelt halott lány láttán mégis szörnyű dráma pereg le szemeid előtt. És azt is azonnal érzed, hogy mi lesz a feladatod. Még nem késő... Még életre kelhet a lány... A megoldás odakint vár rád. Fel kell kutatnod és meg kell ölnöd a gigantikus lényeket. Mind a 16 Kolosszust.

Nincsen bevált sablon, nincs begyakorolt módszer! Minden egyes szörnyet gyökeresen eltérő taktikával győzhetsz csak le. Epikus harcokra készülj, amelyek során meg kell találnod a Kolosszusok támadható felületét. Ne csodálkozz, ha először még az is esélytelennek tűnik, hogy egyáltalán megközelítsd ellenfeledet. Elszántnak és kitartónak kell lenned ahhoz, hogy lépésről lépésre felfedezd a gyenge pontokat. Nagy szerep jut hősöd állóképességének is, mert nem kapaszkodhatsz, vagy függeszkedhetsz bármeddig ellenségeden. Egy idő után a fiú elfárad és egyszerűen lepottyan, te pedig kezdhetsz mindent előröl. Na de amikor végre győzöl... Ahogy látod elterülni az elpusztíthatatlannak hitt Kolosszust... A diadal vad érzése szinte leírhatatlan! Át kell élned! Meg kell tapasztalnod!

Shadow of the Colossus teszt - 4. kép

A teszt elején meghatároztuk a főellenfél lexikális fogalmát. A Shadow of the Colossus azonban másképp értelmezi, mondhatni újradefiniálja azt. A legnagyobb különbség, hogy ezúttal nem a gigászi ellenségek támadnak rád. Épp ellenkezőleg! Te vagy az, aki egymás után felkeresi és elpusztítja őket. A Kolosszusok békében hagynának, ám a lány életéért cserében halálra vannak ítélve. Sosem tudod meg, hogy miért így kell lennie, de az ítéletvégrehajtó te vagy. Egy biztos: ahogy az első diadal öröme elcsendesedik, azt veszed észre, hogy sajnálod őket. És ez az, amit csak Fumito Ueda tud! Emlékezetes élményt ad, és érzelmeket kelt. Most már csak rajtad áll, hogy átéld!

Shadow of the Colossus / Tesztplatform: PlayStation 3

kihagyhatatlan!
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2011. szeptember 27.
  • Ár: 9.500 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • A felfedezés öröme
  • A győzelmi diadal leírhatatlan érzése
  • Csodás mese
  • Olykor megkavarodó irányítás
  • Néha akad egy-egy pillanatra
  • Hang
    10
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
9.3
23 hozzászólás

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 22 napja

Nagyon durva ez a játék én már kijátszottam PS2-őn és nagyon élveztem (minden + fegyvert is megszereztem és nagyon jók)
Ajánlom mindenkinek aki szereti a kalandjátékokat kacsintó smileykacsintó smileykacsintó smiley

válasz erre

Szaby1980

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Nem lehet rossz...

válasz erre

totyak

13 éve, 5 hónapja és 7 napja

Ezt a játékot egyszer láttam valahol élőben még nagyon régen és már akkor nagyon megfogott. Csak aztán utánaolvasva kiderült, hogy only ps, így kimaradt az életemből. De legalább jól elolvastam az egész történetet. Meg az ICO is rohadt bejövős lenne. Abból azt hiszem van HD-sített kiadás is.

válasz erre

orsko

13 éve, 5 hónapja és 8 napja

Ki kéne próbálni...

válasz erre

valdar

13 éve, 5 hónapja és 8 napja

jó hangulata lehet... és nagyon jó a cikk röhögő smiley

válasz erre

JediEco

13 éve, 5 hónapja és 14 napja

iPet írta:
Még mindig bitangul írsz Alexmosolygó smiley a játék pedig szimplán must buy.
+1!!!

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 14 napja

Vendég írta:
én kivitem ps2-őn nagyon király amúgy én nagyon örűlnék egy teljesen új ps3-as játéknak shadow of the colossus 2 néven
Azt én is tudnám értékelni..mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 14 napja

én kivitem ps2-őn nagyon király amúgy én nagyon örűlnék egy teljesen új ps3-as játéknak shadow of the colossus 2 néven

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 14 napja

Nagyon komoly game, pedig évtizedes megjelenés az eredeti... Azért a nagy öregektől lenne mit tanulni a maiaknak...

válasz erre

iPet

13 éve, 5 hónapja és 14 napja

Még mindig bitangul írsz Alexmosolygó smiley a játék pedig szimplán must buy.

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
Nekem tetszett a régi is és tetszik ez is. Sajna 3d tévém nincs, így nem tudtam 100%-ig kihasználni a felújítást, de a hd nagyon jót tett neki!
Sokat nem vesztesz azzal, hogy nem 3D-ben tudod játszani! Túl van misztifikálva ez, és a legtöbben azt hiszik, hogy ha így játszanak valamilyen játékkal, akkor majd a képernyőből kifele röpködő dolgokat látnak! Ez persze nem így van! Általában kapnak a játékok egy mélységet, ami inkább befele érzékelhető, de ennyi! Sajnos nem úgy vannak meghegesztve a játékok, mint a filmek, szóval ne várjon senki olyan hatást!

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 15 napja

Nem rossz gamma, kell. geek smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Shadow of the Colossus
9.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja