Lego Batman: The Videogame teszt

2008. október 23.
84.7441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
A LEGO idén ünnepli 50. születésnapját. Pontosan fél évszázaddal ezelőtt, egy dán, asztalos úriember, Ole Kirk Christiansen, egy saját vállalkozást alapított, Dánia Billund községében. A kezdeti időszakban kizárólag fából készül játékokat gyártott, majd 1958 után már a ma ismert formájában, műanyagból készültek az egymással kompatibilis, minőségi építőelemek. Napjainkban az alkatrészek mennyisége meghaladja a tíz ezret, teret engedve a szinte végtelen kombinálási lehetőségeknek.


A LEGO név, a "leg godt" kifejezésből származik, amely annyit tesz, "jót játszani". A két szó egybeolvadásából jött világra a globális sikernek örvendő építőjáték márka, a LEGO. Manapság már a digitális köröket is előszeretettel hódítja meg a fél évszázados találmány, hiszen sorra érkeznek a videojáték adaptációk, ráadásul egy-egy ismert, filmes univerzumhoz kapcsolva azokat. A LEGO Star Wars volt az első hollywood-i kasszasikert életre keltő alkotás, majd ezt követte a második felvonás, idén pedig az Indiana Jones rajongói láthatták viszont kedvenc kalandorukat interaktív, digitális LEGO formájában. A sor pedig a Batman univerzummal folytatódott, a jó, öreg bőregér sem kerülhette el a meglegósítást. Hogy felhőtlenül örülünk-e érkezésének, azt az alábbi betűhalmazból fogod tudni kihámozni magadnak.


Lego Batman: The Videogame teszt - 2. kép

Elöljáróban elárulom, hogy nem volt sok közöm a korábbi epizódokhoz, azokba csupán leskelődés szintjén pillantottam bele, így párhuzamokat, hasonlatokat nem is kívánok vonni. Bár sok közös pont érhető tetten a megelőző kiadásokkal, mégis illendő egy teljes mértékben különálló alkotásként tekinteni a LEGO Batman-re. Én így tettem. A történet alapszintű, nem több, egy kötelező jellegű felvezetőnél. Batman legismertebb ellenségei, egytől-egyig az Arkham-i elmegyógyintézetben töltötték idejüket, míg nem egy szép, holdfényes éjszakán úgy döntöttek, hogy kitörnek a falak közül és megvalósítják régi álmaikat. Minden tébolyult banda élére szükség van vezető egyéniségekre, ezen posztokra is akadnak önként jelentkezők. A bűnözők három csoportra oszlanak, hogy rászabaduljanak Gotham City-re. Az első gang élére a The Riddler áll, mögötte pedig szépen felsorakozik Two-Face, Mr. Freeze, Poison Ivy és Clayface. A történet első részében velük gyűlik majd meg a bajunk. Ám bőregerünket sem kell féltenünk, hűséges, elfuserált társa, a játékban kétbalkezes Robin is vele tart, hogy megfékezzék a tomboló bandát, és megtisztítsák Gotham City romlott utcáit a sötét bűnözési hullámtól. A játék három nagyobb egységre tagolódik, majd ezek további kisebb történetekre bomlanak, mindegyik végén egy jó féle boss fight-tal.

Lego Batman: The Videogame teszt - 3. kép

Amint az első fejezettel végeztünk, máris előugrik a stáblista, de megijednünk szükségtelen, itt még koránt sincs vége a történetnek, visszatérve a Batcave-be, további két fő szál vár majd elvarrásra. A második csapat élén a Pingvinember áll, aki a Catwoman, Bane, Killer Croc, Man-Bat négyest vezetné sikerre, ha útjába nem állnánk. Az utolsó gyülekezetet pedig maga, az örökké vidám Joker kommandírozza. Hozzá sem kevésbé veszélyes bűnözők csatlakoztak. A vigyori vezényli a Harley Quinn, Scarecrow, Mad Hatter, Killer Moth gárdát, tehát dolgunk akad majd bőven, hiszen nekik szintén az Arkham Asylum-ban van a helyük, ám egyelőre szabadon garázdálkodnak a komor hangulatú metropolisz utcáin, létesítményeiben. Minden csapatot más-más cél vezérel majd és eltérő helyeken lelhetünk nyomukra. Be kell járnunk egész Gotham City-t, hogy kaptárba gyűjtsük, az elszabadul mániákusokat. A játékmenet nagyrészt ütésváltásokból, építkezésekből, platform elemekből, átöltözgetésekből és járműves küldetésekből tevődik ki. A bunyó az alap, a rosszfiúk száját úton-útfélen el kell majd kennünk. Az építkezések úgyszintén szorosan hozzátartoznak a játékmenethez, sok esetben mi magunk eszkábáljuk össze a továbbjutáshoz szükséges eszközöket, platformokat, járgányokat és jelmezváltó helyeket.


Lego Batman: The Videogame teszt - 4. kép

Legyünk mindig alaposak és döngöljünk szét minden tereptárgyat, hiszen bennünk rejtőznek az értékes coin-ok, valamint az építkezéshez szükséges LEGO elemek is. A felhasználható kockák és alkatrészek mindig hevesen mocorognak, így jól láthatjuk, miket is kell felhasználnunk a továbbjutás érdekében. A folyamat automatikus, csupán egy gombot kell nyomva tartanunk és hősünk máris nagy rőssel összedobálja az adott alkalmatosságot. Batman és Robin kiegészítik egymást, közöttük egy kötelező jellegű kooperáció működik. Mi magunk is tetszőlegesen válthatunk a két karakter között, sőt, kell is ahhoz, hogy haladjunk előre. Mindkét hősnek időnkét át kell vedlenie ahhoz, hogy egy-egy szükséges tulajdonság, képesség birtokába jusson. A jelmezváltó helyek egy része már eleve készen áll, egy részét pedig magunknak kell megépítenünk. Az adott helyen mindig csak a szükséges jelmez található, így belekavarodni sohasem fogunk az átöltözősdibe. Mindkét figuránk négy-négy öltözéket ránthat magára, amelyek eltérő képességekkel ruházzák fel őket. Ezek színekben is eltérnek, jól megkülönböztethetők egymástól. Batman a Glide (sikló), a Sonic (ultrahangos), a Batbomb Detonator (robbantós) és a Heat Protection (hőálló) jelmezeket viselheti, míg Robin a Technology (műszaki), Scuba (búvár), Magnetic (mágneses) és Attract (szippantós) ruhákba huppanhat bele. Mindkét hősünk számára vásárolhatunk egy-egy alternatívát, tehát Batman-t akár Batgirl, Robin-t pedig Nightwing helyettesítheti a küldetések során.


Lego Batman: The Videogame teszt - 5. kép

Javallott bőszen gyűjtögetni az elszórt érméket, mert értük sok-sok extrát vásárolhatunk meg, köztük újabb karaktereket és fegyver/eszköz upgrade-eket. Erre szintén a Batcave-ben nyílik módunk. Érdemes külön szót ejteni az igencsak látványos, valamint dinamikus, jármű alapú küldetésekről, amelyeket a hősök oldalán három alkalommal élhetünk át, egyszer földön, (Batmobile) egyszer vízen, (Batboat) egyszer pedig a levegőben (Batwing). Nekem ezen szintek a személyes kedvenceim voltak, mert valóban látványosak, élvezetesek és dinamikusak. A játékban összesen tehát 30 pálya számolható össze, ezek felét a pozitív hősökkel, másik felét pedig a rosszfiúkkal abszolválhatjuk. Három-három fő történet, egyenként öt kisebb fejezetre tagolva. A játék egyik érdekessége pontosan ebben rejlik, hogy mindkét oldalról végigvihetjük a történetet, persze a kooperatív játékmenet a másik oldalon is elengedhetetlen lesz. Batman-ék főhadiszállása a Batcave , a bajkeverőké pedig értelemszerűen az Arkham-i fegyház lesz. A szálak innen indulnak útjukra. A már teljesített szintjeink megnyílnak a Free Play módozatban, az adott pályák tehát tetszőlegesen, bármikor újra játszhatók. A váltogatható ruházat mellett fontos eszközünk a Batrang, azaz a bumeráng, szintén sok helyütt vehetjük hasznát, mint hatásos fegyver, az öklünkön kívül másra nem is nagyon számíthatunk.

Lego Batman: The Videogame teszt - 6. kép

Én, mint öreg motoros a konzolos játékok világában, régen hozzászoktam a magas szintű kihívásokhoz, amit ebben a produktumban nem sikerült meglelnem, a legcsekélyebb mértékben sem. Miért van ez? Egyszerű. Végtelen számú élettel rendelkezünk, úgyszólván nincs tétje annak, hogy mennyire vagyunk ügyesek, de semmi a világon. Elhalálozásunk után azonnal újjáéledünk azon a ponton, ahol a fűbe haraptunk és megy minden tovább a maga medrében. Se check point-ok, se limitált próbálkozási lehetőség, semmi a világon nem nehezíti, vagy teszi izgalmassá a játékot, így ez lapos, és úgyszólván tét nélküli. Néhány érmét bukunk egy-egy élet vesztésnél, de azokból egyébként is tekintélyes mennyiség van a pályákon, csak győzzük begyűjteni őket. Ami szintén ellenszenves számomra, az nem más, mint az esetenkénti, újratermelődő ellenfelek megléte. Legyűrsz egy vagonnal, nekiállsz megoldani az aktuális feladványt, ekkor ismét rád rohan egy halom barom és újból csak püfölöd őket, ahelyett, hogy tovább haladnál. Bug-ok is akadnak szép számmal, volna mit csiszolgatni a játékon, de úgy érzem, hogy ez még, ha koccosan is, de belefér. Párszor elhagyta a számat néhány keresetlen mondat, példákkal nem szolgálhatok, de a semmi sem tökéletes elvén aligha szabad túlspirázni a dolgokat.


Lego Batman: The Videogame teszt - 7. kép

Hogy a mérleg egyensúlyban legyen, ideje pakolnunk a másik serpenyőbe is a pozitívumokból, mert a LEGO Batman egy egészen kellemes mulatság, és ami igazán fogyaszthatóvá teszi, az a könnyed, változatos játékmenet. Én nem dugnám a gyerekjáték skatulyába, felnőtt fejjel is képes voltam elmerülni benne, hiszen elég komplex ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésemet, viszont egyszerű ahhoz, hogy hetekig lekössön, vagy komolyabb elmélyültséget okozzon. Pár napig szívesen pörgetem a gépben, végigviszem, de a privát polcra nem pattintom. A Traveller?s Tales (Sonic R, Sonic 3D, Toy Story, Crash Twinsanity) csapata ügyesen alkotta meg azt a megfoghatatlan és utánozhatatlan hangulatot, amelyet először komoly formában Tim Burton vitt vászonra, a nyolcvanas évek legvégén. A zenék remekül passzolnak a témához, valóban Gotham City életérzését tükrözik vissza, még akkor is, ha az elénk táruló látvány nagy része virtuális LEGO kockákból, elemekből építkezik. A felcsendülő muzsikákért az a Danny Elfman a felelős, aki az 1989-es Batman filmhez komponálta meg jellegzetes műveit, ezzel is közelebb hozván egymáshoz a legendás mozi és a LEGO formában megalkotott játékadaptáció zseniális atmoszféráját. Aki aktívan LEGO-zgat, azok számára tonnányi ismerős alkatrész lesz felismerhető, ezzel csak érzékeltetni szeretném, hogy a pixel, polygon, textúra áradat hiteles, hű az eredetijéhez. A grafika megítélése nem okoz nehézséget, hiszen a korábbi screenshot-ok pontosan ezt a minőséget mutatták be, se jobbra, se rosszabbra nem számítottam. Lehetne benne minden szebb is, ugyanakkor elnagyoltabb is.


Lego Batman: The Videogame teszt - 8. kép

Hoz egy erős közepest, én úgy érzem, ebbe belekötni senki sem fog igazán, mivel eleve a téma sem komoly, a grafikát sem fogjuk véresen komolyan venni, vagy mélységekig elmerülve boncolgatni azt. A belepakolt humort nem tudtam preferálni, számomra ostoba és gyermeteg volt. Szerencsétlen Robin szenvedi el a kétbalkezes szerepét, mindig ő csesz el valamit a chapter-ek végjátékaiban, amit Batman hoz abban a szent minutumban helyre. Összességében nehéz volt letennem, ha nekiültem végigjátszani, mert addiktív is tud lenni, ha úgy közelítünk hozzá. Mind a Batman, mind pedig a LEGO közel állnak a szívemhez és a kettőjük keresztezéséből született alkotás is tudott kellemes órákkal szolgálni. Csakúgy, mint a korábbi részek, ez is egy kortalan szórakozás, bármelyik generációt is gyarapítsd életkoroddal, megtalálhatod benne a számításaid, amennyiben egy jópofa, nem agyonbonyolított, feladatmegoldós, sokat pofozkodós platform anyagot kutatsz magadnak. Ebben a kategóriában nem sok produktum születik, ezért ajánlott minimum belenézni. Becsülendő, hogy a készítők sok-sok megnyitható extrával, gyűjtögetni valóval kedveskednek, azok felkutatása, megszerzése hosszú-hosszú órákkal fejeli meg az alap játékidőt, szavatosságot. Online funkció nem került beépítésre, pedig bizonyára mókás lett volna mondjuk egy japán pajtással végigzúzni a rosszarcú bandák seregeit, Gotham City-ben. Ez most nem jött össze. Tartottam attól, hogy kockásra szenvedem majd magam mellette, csalódnom kellett.

#tv#

Lego Batman: The Videogame / Tesztplatform: PlayStation 3

jó lesz ez!
 • Stílus: Platformer
 • Megjelenés: 2008. szeptember 03.
 • Ár: 14.999 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Vérbeli Batman atmoszféra
 • Sok megnyitható extra
 • Tartalmas
 • Néhány bosszantó hiba
 • Nincs benne kihívás
 • Erőltetett humor
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7.8
5 hozzászólás

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 21 napja

Én csak a LEGO Batman 2-vel játszottam, de ahogy ezt elnézem, az egyet fogom legközelebb végigjátszani, ott viszont teljesen más ruhák vannak, Batman Sonic és Glide ruhája egyesül, Nem lesz Heat Protect és Technic ruha, nincs Nightwing, csak hozzá rendelhető változatban, és 3 karakter alteregója is megalálható: Bruce Wayne (Batman), Dick Grayson (Robin), Clark Kent (Superman). A karakterek nagy részének kinézete, képességeik ennél kisebb számban, de az is megváltozott.

válasz erre

Lt.Balu

17 éve, 17 napja

A LEGO játékokat mindig is a színek tartották egyben (no meg a zene,lásd lego racer). LEGO-hoz képest kicsit talán fakult a színvilág,ennek is köszönhető a komorság.szintén csak demo-t probáltam,az irányítás annyira nem tetszik,és sztem a grafika is kicsit sablonos.de az ötlet ötösmosolygó smiley

válasz erre

Rambo

17 éve, 1 hónapja és 1 napja

Játszottam PS3-on a demo-jával és valami iszonyat jó lett. röhögő smiley A Batman-univerzum komorabb világ, komor szereplőkkel és úgy az egész komor, de mégis sikerült megtartani azt a szeretnivaló világot, hogy közben árad belőle a Batman hangulat. mosolygó smiley
Ja és Joker duplaugrása a legjobb. röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre

FutuRetrO

17 éve, 1 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
A Lego Indiana Jones felülmúlhatatlan volt (Lego játékok között). Mindenesetre ezt most kipróbálom, kíváncsi vagyok rá.
Én hiszem azt, hogy amennyiben bejött az előző rész, ezt is megkedveled majd. Persze, ennek azért némiképp feltétele, hogy szeresd a Batman univerzumot. Anélkül nem az igazi.

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 3 napja

A Lego Indiana Jones felülmúlhatatlan volt (Lego játékok között). Mindenesetre ezt most kipróbálom, kíváncsi vagyok rá.

válasz erre
Lego Batman: The Videogame
14.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások