Battlefield 2 teszt

2005. augusztus 04.
90.9461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Methas profilja, adatai
Methas
Valamikor réges-régen megjelent egy játék, amiben minden járművet lehetett használni, teljes szabadságot kapott az ember egy pályán. Ez volt a Battlefield 1942, az immáron trilógia első része. Emlékszem, mennyit szenvedtünk vele (a kis baráti társaságunk legalábbis), hogy nem megy rendesen a gépünkön, mert kevés neki a memória. A vége az lett, hogy inkább nem is játszottunk vele. Aztán a gépeink fejlődtek, és újra lekerült a polcról a game.Battlefield 2 teszt - 2. kép

Aztán megjelent hozzá még két kiegészítő: a Road to Rome, és a Secret Weapons of World War II. Ekkortájt még a LAN Party-k voltak felénk inkább az elterjedtek, nem rendelkezett mindenki szélessávú internet eléréssel. Ezeken a party-kon gyakran előkerült a Battlefield (mivel elsősorban hálózati játékra lett kitalálva), bár messze állt a netes feelingtől, de jókat játszottunk vele. Aztán egy ilyen számítógépes összejövetel alkalmával, valaki hozott egy módosítást a játékhoz, ami akkor még elég kezdetleges állapotban volt, nevezetesen a Desert Combatot. A mod teljesen átültette a második világháború pályáit a mai haditechnika eszközeire. Sugárhajtású vadászgépek, helikopterek, mai (azaz a közelmúlt) páncélosai és kézifegyverei. Ez az, ami egy teljesen új játékélményt tárt elénk. Aztán telt-múlt az idő és tovább fejlesztették eme kiegészítőt, egyre több pálya át lett dolgozva a Desert Combat fegyvereire és jármuveire, illetve több jármű is belekerült. Idő közben megjelent a Battlefield második része is, a Battlefield Vietnam. Ezt is kipróbáltuk, de igazán nem jött be, szóval maradtunk a BF1942 DesertCombat modjánál. Mígnem a Dice és az EA Games úgy döntött, kellene csinálni egy újabb Battlefieldet. Gondolták, volt már második világháborús és vietnámi is, akkor most a modern harcitechnikát is felvonultatják. Mivel látták, hogy a DesertCombat mennyire sikeres a BF-es társadalom körében, fogták magukat és felkérték a mod készítőit, hogy segítsenek elkészíteni a legújabb játékukat, a Battlefield2-t.


Battlefield 2 teszt - 3. kép

Meg kell valljam, nem volt rossz ötlet tőlük. Lényegében egy komplett harci szimulátort készítettek, sokkal kidolgozottabbat, mint a BF előző verziói voltak. No de lássuk, mitől is lett komplexebb a többinél. Elsőnek talán a csapatokat említeném meg. Egy pályán ugyanúgy két ellenséges csapat küzd egymás ellen, azonban a csapaton belül is vannak kisebb csapatok (squadok). Minden squadnak van egy parancsnoka. Ő alá tartoznak katonák, akiknek parancsokat adhat (támadd azt a pontot, vagy védd meg és még sok más lehetőség). Felette áll egy Commander. A Commandernek teljes rálátása van a csatatérre műholdak segítségével. Ő parancsokat osztogathat a squadleadereknek, akik a csapattagok felé továbbítják ezeket. Valamint lehetősége van artillery tüzet kérni egy-egy pontra. Ezt bizonyos időközönként teheti meg. A műholdképernyőn látja az ellenséges mozgást, és ahol a legnagyobb szükség van rá, oda tudja mérni a csapást, természetesen előbb végig kell szkennelnie a pályát, hogy kis vörös pontokként megjelenjenek az ellenséges egységek a térképén. Ezen felül segélycsomagot is dobhat le, ha valahol szükség van rá. Ezek a csomagok lőszert töltenek, és javítanak járműveket, illetve gyógyítanak játékosokat. Kérhet még felderítő repülőt, ilyenkor egy bizonyos körön belül kijelzi az ellenséget a térképen mindenkinek. Azonban mindezen képességeit ki lehet iktatni ideiglenesen, fel lehet robbantani az artilleryket, a radarállomást, a központot. Ilyenkor gyakorlatilag nem ér többet mint a többi játékos. Commander bárki lehet, aki kiválasztja azt az opciót, azonban egy commandert le lehet váltani. Ennek több módja is van. Az első az ,hogy szavazást indítanak ellene. Ha a szavazás sikeres, akkor a pályázó elnyeri jutalmát, és ő lehet a commander, valamint ha egy magasabb rangú játékos lép be a pályára, ő automatikusan átveheti a commanderi szerepet, és nem kell szavazást rendeznie. És itt következik a következő újdonság, a rangok. A játékon belül rangokat lehet elérni. Mindezt pontszámok alapján lehet kiérdemelni. Játék közben az ember pontokat szed össze. A pálya végén egy táblázatban meg is tekinthetjük, miként szerepeltünk a csatában.


Battlefield 2 teszt - 4. kép

Itt azonban már nem csak arra megy ki az egész, hogy ki volt az, aki a legtöbb pontot szedte össze, hanem ezek a pontok bekerülnek egy központi adatbázisba ahol eltárolódnak, és amikor ezek a pontok elérnek egy meghatározott mennyiséget, akkor a játékos megkapja a pontszámhoz tartozó rangot. Ez azonban nem él minden serveren, csak az úgynevezett ranked servereken. Ezek többnyire az EA Games által üzemeltetett serverek. A rang több előnnyel is jár, az egyiket már fentebb említettem, bármikor olyan pozíciót foglalhat el a játékos, amilyet akar. A másik, hogy fegyverek oldódnak fel. Ez úgy néz ki, hogy a rang megszerzésekor kiválasztott fegyverkategóriában megnyílik egy újabb opció. Így tegyük fel nem tetszik az Amerikai medic fegyvere, és ezt a kategóriát választottuk, akkor át lehet váltani egy másikra, és nem kell azt a fegyvert használnunk. Szépséghiba az egészben, hogy ilyenkor mindegyik oldalon ugyanarra a fegyverre cserélhetjük le az alapértelmezett fegyvert. Ha már a fegyvereknél tartunk, elsorolnám milyen eszközöket is használhatunk ellenfeleink kiirtására. Mindenképpen két részre bontanám a fegyvereket, az egyik a kézi lőfegyverek (ezek azok amiket magunknál hordhatunk), a másik a használható fegyverek (ezekbe be lehet szállni és úgy lövöldözni).

Lássuk mindenek elott a kasztokat és azok felszerelését:

1. Special Ops: Ő lényegében a kommandós. Többnyire csendben belopódzik az ellenséges egységek mögé, illetve elbújik valahol, és a megfelelő idoben elhelyezi a c4-es robbanószert a felrobbantani kívánt helyre. Legyen az ellenséges jármű, vagy csak néhány gyalogos, aki éppen zászlót akar foglalni, esetleg egy híd.
Fegyverei: kés, pisztoly (hangtompítós), gépkarabély, kézigránát, c4

2. Assault: A csaták nélkülözhetetlen eleme, ők azok, akik a közelharcban a legeredményesebbek, ha be kell venni egy pontot, ők menetelnek elöl.
Fegyverei: kés, pisztoly, assault rifle, gránátvető, füstgránát

3. Antitank: Haszna igazán akkor van, ha az ellenség járművekkel támad (amire a BF-ben elég nagy esély van). Páncéltörője bármilyen jármuvet képes elpusztítani. Ha ráközelítünk vele a célra, akkor némi korrekciót is végezhetünk a lövedék pályájában, ha esetleg elmozdulna a cél a lövést követően. Ez igen hatásos gyalogosok ellen is (nem lehet eltéveszteni a tömeget).
Fegyverei: kés, pisztoly, géppisztoly, páncéltörő rakéta

4. Support: Ő a könnyűgéppuskás, a gyalogság nehéztüzérsége. Ha egy ajtót vagy járatot kell bevédeni, akkor ideális alany. Fegyvere miatt nem igazán alkalmas rohamra, mivel pontosan csak hasalva lehet vele lőni, de fix pozícióból igen jó támogató. Mindemellett még ő az, aki lőszerrel látja el a csapatot. Mivel itt már nincsenek lőszeres ládák, ezért ha valakinek elfogy a muníciója, akkor csak a supportostól tud szerezni.
Fegyverei: kés, pisztoly, könnyugéppuska, kézigránát, lőszeres csomag

5. Sniper: Azaz a mesterlövész.. Általában ő az, aki messziről tisztogatja a terepet, úgy hogy senki ne vegye észre. Gyalogság ellen igen hatásos, ha van egy ügyes mesterlövész a csapatban. Maga köré claymore-t tud rakni, így aki meg akarja lepni az éppen célpontjára koncentráló mesterlövészt csúnya meglepetésben lesz része. Közelharcra teljes egészében nem alkalmas a sniper.
Fegyverei: pisztoly (hangtompítós), mestrlövészpuska, kézigránát, gyalogsági akna (claymore)

6. Engineer: A javítós. Haszna több téren is megmutatkozik. Ha egy jármű lesérül, az engineer megjavítja, az ellenség aknáit fel tudja szedni, és aknákat tud elhelyezni oda ahol az ellen a járműveivel a leggyakrabban közlekedik. A felrobbantott hidakat is ő tudja megjavítani.
Fegyverei: kés, pisztoly, shotgun, akna, csavarkulcs.

7. Medic: A csataterek nélkülözhetetlen egysége. Ha valaki megsérül, akkor a medic meggyógyítja. Gyógyító csomagját a kezében tartva a körülötte állók folyamatosan gyógyulnak, illetve ha eldobja akkor egy fő azonnal teljesen felgyógyul (ugyanez vonatkozik a supportos lőszer osztására is). Még egy hatalmas előnye, hogy fel tudja támasztani az elesett társait. Mindezt a defiblirátor segítségével. Azonban ezzel sietnie kell, mert csak 5-10 másodpercig lehet feléleszteni valakit. A deifblirátorral azonban nem csak életet lehet lehelni valakibe, hanem meg is lehet ölni az ellenfelet.
Fegyverei: kés, pisztoly, assault rifle, kézigránát, gyógyító csomag, defiblirátor


Battlefield 2 teszt - 5. kép

A kasztok közül bármelyiket lehet választani, akár csata közben is. A karaktert akkor cseréli le, amikor legközelebb beszületünk egy pontra. A játékban azonban nem csak ezen gyalogosokkal lehet harcolni. Be lehet szállni járművekbe is. Következzen tehát ezeknek a listája.

Harci helikopterek:
USA: AH-1Z Super Cobra
MEC: Mi28 Havok
China: WZ-10
A pilóta az irányítás mellett a rakétákat kezeli. A lövész gépágyút és irányítható rakétát kezeli. Irányítása nem nehéz, azonban közben célozni már bonyolultabb.

Vadászbombázók:
USA: F-15E Strike Eagle
MEC: SU-34 Flanker (2 személyes)
China: nincs
Öt bombát képes magával vinni, emellett azonban a légi csatákban sem marad alul levegő-levegő rakétáival.

Vadászgépek:
USA: F-18E/F Super Hornet:
MEC: Mig-29 Fulcrum
China: Jian (J)-10
Ezek több rakétával vannak felszerelve és csak 2 bombával.

Csapatszállító helikopterek:
USA: HH-60H Seahawk
MEC: nincs
China: Mi-17 HIP
A gyalogság gyors átszállítására szolgálnak egyik pontról a másikra. Fegyverzetük az oldalukra rögzített géppuskákban kimerül.

Könnyűpáncélosok:
USA: M6 Bradley Linebacker, LAV-25
MEC: BTR-90
China: Wuzhuang Zisheng (WZ) 551
A tankoknál könnyebb páncélzattal és fegyverzettel felszerelt járművek, amelyek alkalmasak gyalogság szállítására is. Fegyverzetük egy nehéz gépágyú és egy rakétavető, valamint ha csapatszállító térben vannak emberek, akkor géppuskák akár minden irányba. Ereje inkább a gyalogság, és a könnyebb járművek ellen van, ha egy tankkal találkozik, akkor nagy valószínűséggel a tank kerül ki gyoztesen.

Terepjárók:
USA: Humwee, FAAW Buggy
MEC: FAV Paravhicle, GAZ Vadnik
China: Nanjing 2046
Ezek többnyire gyenge páncélzattal rendelkező járművek, amik gyors pozícióváltást nyújtanak néhány fő részére. Fegyverzetük többnyire 1-2 géppuskában kimerül, ezért főleg gyalogság ellen hatásosak.

Tankok:
USA: M1A2 Abrams
MEC: T-90
China: Type 98
Nehézpáncélosok, ezek azok a járművek, amiket a legnehezebb megsemmisíteni, és nagy tűzerőt képviselnek. Ezekkel a járművekkel célszerű előretörni és kitisztítani az utat. Fegyverzetük az ágyú és a géppuska, valamint egy tetőgéppuskás is lehet rajta.

Légvédelmi egységek:
Stingersite: Ez nincs oldalhoz rendelve, általában a legtöbb bázison megtalálható. Ha egy ellenséges repülő egységet befogunk vele, akkor azt betargetolja és így két hőkövetős rakétát küldhetünk utána. Ha mindkettő célt ér akkor, akkor meg is semmisíti.
Tunguska M1: ez a MEC oldalon található meg. Egy önjáró egység, amin rakéták és gépágyú található. Megfelelő pozícióban akár gyalogosok és könnyű járművek ellen is hatásos.

Egyéb eszközök:

Battlefield 2 teszt - 6. kép

Rögzített rakétavető: hasonló, mint az antitankos rakétavetoje, annyi különbséggel, hogy ezt nem lehet áthelyezni és több lőszer van hozzá.
Csónak: Azt hiszem ennek a járműnek az értelmét nem kell megmagyaráznom. Fegyverzetük egy, az orra rögzített géppuskában kimerül. Anyahajókon és a part mentén megtalálható.
Anyahajó: Az Amerikai egységek némely pályán innen kezdenek, illetve ez a főbázisuk. Két helyből felszálló repülőgép, egy harci és egy csapatszállító helikopter található rajtuk. A védelmét két Vulcan gépágyúval egybeszerelt rakétavető látja el, ezek a rakétavetők hasonlóan a stingersiteokhoz betargetolják az ellenség légi egységeit.

Játék közben nem csak rangokat lehet elérni, hanem különféle kitűzőket, szalagokat is. Ezeket különféle tevékenységekkel lehet kiérdemelni. Például a bíborszívet úgy lehet elérni, hogy egy meccsen belül öt gyilkosságot szedünk össze és emellett hússzor meghalunk. Vagy az alap tankos medálért x időt kell eltölteni egy tankban és ez idő alatt egy bizonyos mennyiségű gyilkosságot kell elkövetni a páncélossal. A különféle kitüntetéseket a játék honlapján meg lehet találni (nem tudom már, hogy hol láttam ott). Ezek a medálok, szalagok eltárolódnak ugyanabban a központi adatbázisban, mint a rangok és az elért pontok. Hasznuk igazából ott van, hogy a statisztikánál jól mutat, ha minél több minden van a nevünkhöz kapcsolva.


Battlefield 2 teszt - 7. kép

Mindez elég összetetté tette a Battlefieldet, ami sokaknak igen szimpatikus lehet. Ám a gépigénye visszarendíthet néhány játékost. Meglepődve tapasztaltam, hogy a GeForce 4-es kártyákon nem indul el (értve ez alatt a Gef4 Titaniumokat is). Mindez annak ellenére van, hogy a játék indulásakor a hatalmas Nvidia felirat látható. Azért is érdekes ez a felirat, mert a programhoz mellékelik a megfelelő Nvidia drivert, és kizárólag ezzel megy normálisan (ezt csak mondták). Azonban így is láttam, hogy például a leírásnak megfelelő videokártyával és driverrel kockásodott a víz. Na de semmi gond, ha valakinek van egy megfelelő kártya a birtokában, már állítgathatja is be a grafikát. Részemről egy Radeon 9800Pro-val 1024*768-ban, mindent maximumra állítva tudok játszani, kivétel az élsimítást, ezt már nem bírja az 1,7-es processzorral párosítva. Eleinte a pályák betöltési ideje jóval hosszabb, ilyenkor kalibrál valamit a videóbeállítások miatt, de ez késobb már nem jelentkezik (hacsak nem konfigolja valaki újra a videóbeállításokat).


Battlefield 2 teszt - 8. kép

Ha sikerült elindítani a programot, akkor elvileg szépen kidolgozott pályáknak kell megjelenniük előttünk. A járművek árnyéka realisztikussan vetődik elénk, a madarak felrepülnek a fákról, ha a közelükben mozgás van, szépen kidolgozott járműveket használhatunk. A pályák mérete változtatható, vannak 16, 32 és 64 fős pályák. Minél nagyobbra van beállítva a pályaméret, annál több jármű és foglalható pont van rajta. Ha valaki csak otthon egymagában szeretne gyakorolni botok ellen, akkor az összes pályából választhat, de csak a 16 fős verziókból. Összesen csak 10 pálya található a játékban, azonban ez megháromszorozódik, ha interneten próbálkozunk (mindegyiknek van ugye 16, 32 és 64 fős változata).
Ha esetleg ez alapján valakinek megtetszett, akkor irány a bolt és találkozunk a csatatéren, ha pedig még bizonytalan valaki, akkor az a játék honlapjáról le tudja tölteni a demót.
És a végére egy jó hír, év végére tervezik egy kiegészítő csomag kiadását, amiben új pályák és új eszközök lesznek, köztük éjszakai pálya, éjjellátó szemüveggel.

Battlefield 2 / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
 • Stílus: FPS
 • Megjelenés: 2005. június 24.
 • Ár: 11.990 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • élvezetes játékmenet az interneten keresztül
 • sok használható jármű
 • csak ranked szervereken játszva lehet pontokat szerezni
 • nagy videókártya igényTovábbi képek a játékból:#kep9# #kepjobb10#
 • Hang
  8
 • Grafika
  9
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
8
75 hozzászólás

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 12 napja

Ahjornwiziezk

válasz erre

angol26

10 éve, 9 hónapja és 18 napja

kb 1500 online játékidőt toltam bele anno. Számomra az online FPS alfája és omegája!

válasz erre

tommygarros

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

alapvetően a CoDot szeretem jobban de a járművek matt a Battlefield sorozatot is nagyon szeretem röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 7 hónapja és 6 napja

[Tiltott felhasználó!]

DoubleW

13 éve, 26 napja

Vendég írta:
nem eredeti letöltöaak akk most nem is tok jáccani ?
Hát alapból ez az oldal nem támogatja az ilyen warezos dolgokat szóval ebben nem fogunk tudni segíteni. Vedd megmosolygó smileyRemélem marco nem haragszik meg ezért de ha nem akarod megvenni akkor keress másik warezos BF-et.

válasz erre

marco

13 éve, 26 napja

Vendég írta:
nem eredeti letöltöaak akk most nem is tok jáccani ?
Pffffff, remélem, hogy nem...wtf smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 26 napja

nem eredeti letöltöaak akk most nem is tok jáccani ?

válasz erre

DoubleW

13 éve, 26 napja

marco írta:
Ugyanarra gondoltunk egybőlmosolygó smiley
Jajamosolygó smileyNem kéne hogy ilyet csináljon ha eredeti a játék.

válasz erre

marco

13 éve, 26 napja

DoubleW írta:
Eredeti a játék?
Ugyanarra gondoltunk egybőlmosolygó smiley

válasz erre

marco

13 éve, 26 napja

Vendég írta:
ugyan azt írja ki !
És biztos hogy a megvásárolt install disc-et teszed be?meglepett smiley

válasz erre

DoubleW

13 éve, 26 napja

Vendég írta:
ugyan azt írja ki !
Eredeti a játék?

válasz erre

Vendég

13 éve, 26 napja

DoubleW írta:
Hát tedd be az Install Disc-et és utána katt a Retry-remosolygó smiley
ugyan azt írja ki !

válasz erre
1234567a(z) 7 -ből
Battlefield 2
11.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja