Sempron: Új AMD processzor olcsó asztali és mobil PC-khez

2004. június 09.
4.1341
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az AMD az év második felében új mikroprocesszorokat vezet be a nagyon olcsó asztali- és hordozható PC-khez.

Az AMD a Sempron kódnevű lapkát az üzleti és otthoni PC felhasználók minden napi munkájához - e-mail, webböngészés, szövegfeldolgozás, zenék letöltése és lejátszása, képek küldése - tervezte. Az AMD hivatalosan bejelentette a Sempron mikroprocesszorok létezését, de az új lapkák technikai részleteit csak hivatalos bejelentésükkel egy időben bocsátja ki.

A vállalathoz közel álló források szerint az AMD Sempron processzorok az AMD Athlon 64 magon alapulnak, de a 64 bites képesség le van tiltva. Ilyen lapka lehet a legújabb ütemtervben látható Párizs és Viktória kódnevű processzor. A Párizs 130 nm-es technológiával készül és 256 KB integrált L2 gyorsító-tárat tartalmaz, a Viktória lapkát 90 nm-es technológiával gyártják, az L2 gyorsító-tár mérete még nem ismert.

Az AMD Sempron mikroprocesszorok számos új jellemzőt és növekményt tartalmaznak. Ilyen például az integrált egycsatornás PC3200 memória-vezérlő, az SSE2 technológia, a jobb elő-behívó mechanizmus és a felfrissített architektúra. Az utóbbi az új lapkák képességeit az AMD Athlon XP processzorok fölé emeli.

Az új termékek PGA754 kivezetéses tokban lesznek kaphatók, amely kompatibilis a legtöbb ma kapható alaplappal. Az AMD szerint ezért az új mikroprocesszorok infrastruktúrájával nem lesz probléma. Az új lapkákákon alapuló asztali és hordozhat PC-k felfejleszthetők az AMD64 platformra, vagyis a Sempron alapú rendszerek teljesítménye a 64 bites lapkákkal növelhető.

Az AMD úgy döntött, hogy az új processzorokhoz nem használja a korábbi Duron márkanevet (olcsó processzorokhoz) és nem használja az Athlon márkanevet sem, amellyel a drágább lapkákat jelöli. A Sempron lapkák az olcsó PC piacon az Intel Celeron lapkákkal versenyeznek majd.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
2 hozzászólás

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 7 napja

nemnagyon jó!nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

18 éve, 1 hónapja és 11 napja

egeszjomeglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Dav2377 profiljamarco profiljaManiac profilja