Márciustól ékezetes doménnevek németajkúaknak

2003. november 28.
1.5601
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Három DNS-nyilvántartó - a DENIC, a nic.at és a Switch -, ahol Németország, Ausztria, Svájc és Liechtenstein internetcímeit kezelik, együttes bejelentést tett: 2004.

márciustól 1-jétől megkezdik az IETF (Internet Engineering Task Force) új szabványának alkalmazását, amely megengedi bizonyos nem-ASCII karakterkódok használatát is. A jelenlegi DNS rendszer csak az angol ábécé 26 betűjét, a számjegyeket és a kötőjelet alkalmazhatja, ami - hogy ne menjünk messzire - nekünk, magyaroknak sem kedvez, nem beszélve mondjuk a kínaiakról.

A kódtábla a fent említett földrajzi területre március 1-jétől kibővül majd a holland, francia és német nyelvekben használatos ékezetes karakterekkel, ami azt jelenti, hogy a svájciak és liechtensteiniek 32 új karakter használatával gazdagodnak majd, míg a németeknek és osztrákoknak a teljes 92 karakteres többletet a rendelkezésükre bocsátják.

A fenti dátumtól kezdve tehát a német Müller GmbH ismert drugstore-lánc átválthat a mueller.de-ről a müller.de-re. A magyar tesztszövegnek kitalált "árvíztűrő tükörfúrógép" képzeletbeli gyártójának még várnia kell. Egyébként Müller úr is elgondolkozhat, jó lesz-e neki a dolog, mivel a jelenlegi legismertebb böngészők és levelezőrendszerek egyelőre nem támogatják a kibővített karakterkészletet, bár ezt a hiányt hamarosan meg fogják szüntetni.
2 hozzászólás

ColeCollins

8 éve, 10 hónapja és 5 napja

Ma már nincs fenn ez a probléma.

válasz erre

italianman

11 éve, 6 hónapja és 20 napja

ma már nincs ilyen probléma.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja