Advertisement

Japán Hi-Tech agyelszívás

2004. február 12.
1.2591
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Három nagy Japán szoftveres szövetség végzett felmérést arról, hogy milyen erőforrásokat használnak a szigetország cégei.
 

Az eredmény különösen a humán erőforrás tekintetében érdekes: 10 mérnökükből 4 külföldi. A három ipari szövetség (JEITA, JPSA, JISA) gyakorlatilag lefedi a teljes szoftveripart. A felmérést 2003 decemberében végezték. A minta kiterjedt 262 komputergyártóra és rendszerintegrátorra.

Annak a bizonyos 40,1% külföldinek a további megoszlása: 67,8% kínai, 9,8% koreai és 7,6% indiai. A fejlesztő és programozó részlegekben dolgozik a legtöbb külföldi mérnök, majd a tervező részleg következik. A számokból úgy tűnik, hogy a külföldiek alkalmazása még fokozódni fog.

Ami tengerentúli kivitelt illeti, ebben a cégek 27,1 százaléka érintett. Az összes szoftverexportjuk 55 százaléka megy az Egyesült Államokba, majd Hollandia következik 33 százalékkal. Az importnak viszont 95 százaléka származik az USA-ból.

A válaszadók 22,1 százaléka alkalmazott kihelyezett tevékenységet (outsourcing). A kihelyezett tevékenység mintegy fele külföldön zajlott. Ennek a félnek a fele belföldi cégen keresztül valósult meg, míg a másik fele közvetlen külföldi (néha itt is áttételes) megbízás volt.
1 hozzászólás


 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt