Gyengélkedik a lapkagyártás

2008. január 24.
1.9361
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A legnagyobb európai lapkagyártó, a világszinten ötödik helyezett francia-olasz STMicroelectronics 20 millió dolláros adózott eredményt jelentett szerdán a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi 276 millió helyett.

A nettó bevétele 10,4 százalékkal 2,742 milliárd dollárra nőtt 2,483 milliárdhoz képest. Ezzel az egész évet 477 millió dolláros veszteséggel zárta adó után, a 2006-os, 782 millió dolláros adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 10 milliárd dollárra nőtt 9,854 milliárdról.

A német Qimonda - a DRAM-memórialapkák gyártásában világszinten a harmadik helyezett - szintén veszteséget jelentett szerdán: 598 millió eurós hiányt adó után az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről. Egy évvel korábban 177 millió eurós adózott eredménye volt. A nettó bevétele 513 millió euróra csökkent 1,173 milliárdhoz képest. Az előző, szeptemberrel zárult üzleti évében 249 millió eurós veszteséget szenvedett adó után az előző évi, 74 millió eurós adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 3,608 milliárd euróra csökkent 3,815 milliárdról.

Múlt héten a világ legnagyobb lapkagyártója, az amerikai Intel Corp. a tavalyi utolsó negyedévről 2,3 milliárd dolláros adózott eredményt közölt, 27 százalékkal többet, mint az előző negyedben, és 51 százalékkal többet a 2006-os negyedik negyedévi 1,5 milliárdnál, továbbá rekord méretű, 10,71 milliárd dolláros bevételről adott számot - ez 10,5 százalékkal több a 2006-os utolsó negyedévinél -, de borús előrejelzést tett: a mostani első negyedévre 9,4-10 milliárd dollár között várja bevételét, ez elmarad az elemzői előrejelzések átlagától is. Kockázati tényező, hogy miközben a hordozható számítógépek kereslete az utóbbi negyedévekben jól támogatta a bevételt, a személyi számítógépek iránt Észak-Amerikában romló kereslet hosszabb távon nyomást gyakorolhat a lapkaárakra.

A holland ASML lapkagyártó is óvatos előrejelzést adott erre az évre, növelve az aggodalmakat a világgazdasági kilátások iránt.

Egy másik amerikai lapkagyártó, a Texas Instruments egyelőre kivételnek számít, rendületlen bizakodásával. A tavalyi utolsó negyedévben az adózott eredménye a folytatódó tevékenységekből 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az évközi lassulás miatt egész évben csak 0,1 százalékkal növelte profitját a folytatódó tevékenységekből, 2,641 milliárd dollárra, azonban vezetői szerdán úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak veszélyt, megrendeléseik továbbra is szép jövőt sejtetnek. Igaz, a cég elsősorban a mobiltelefonokhoz szükséges lapkákból piacvezető szerte a világon, és a telefonkereslet továbbra is rohamosan nő a felzárkózó piacokon Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. A vállalati bizakodást azonban az elemzők megkérdőjelezik a Texas Instruments esetében is, miután a finn Nokia és a svéd Telefon AB L.M. Ericsson bejelentette, hogy másoktól fog ezentúl lapkákat beszerezni.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaKisember001 profilja