Biológiailag lebomló CD-k

2003. október 22.
1.6521
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Sanyo Electric olyan, speciális polimer alapú új generációs optikai lemezt fejlesztett ki, melynek alapanyaga kukorica, ily módon a lemez környezetbarát módon újrahasznosítható.

A páratlanul új technológiára épülő, MildDisc nevezetű optikai lemezeket a vállalat már idén decemberben forgalomba kívánja hozni. Ryan Watson, a Sanyo Electric szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az új lemez vélhetően elsősorban az ipari mennyiségben zenei CD-k, video CD-k, illetve CD-ROM-ok gyártásával foglalkozó cégek körében lesz népszerű.

A manapság forgalomban lévő, hagyományos műanyagokra épülő adattároló lemezek egyik legnagyobb hibája, hogy nehéz újrahasznosítani őket. Elégetésükkor egészségkárosító gázok távoznak a levegőbe, mely mérges gázok aztán alaposan kiveszik a részüket a globális felmelegedésben, a szeméttelepeken tárolva pedig nem bomlanak el, vagyis a tárolási és újrahasznosítási problémák ez esetben a következő generációkat sújtják majd. A Sanyo Electric fejlesztői elmondták, hogy a most bejelentett újfajta lemez gyógyírt jelent az említett problémákra, ugyanis 50-100 esztendő alatt teljesen lebomlik, mégpedig vízre és szén-dioxidra. A fejlesztők külön felhívták a figyelmet arra, hogy az új lemezek életciklusuk alatt ugyanúgy funkcionálnak, mint a korábbi diszkek, tehát adatvesztéstől nem kell tartani.

A Sanyo Electric szerint körülbelül 85 darab, egyenként 0,5 gramm tömegű kukoricamag szükségeltetik egy 4,7 colos, vagyis 12 centiméter átmérőjű optikai lemez előállításához, vagyis elmondható, hogy egy kukoricacsőből átlagosan tíz darab diszket lehet előállítani. Az IRMA (International Recording Media Association) becslése szerint a világon évente átlagosan 9 millió optikai adattároló lemezt adnak el, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint pedig évente globálisan mintegy 600 millió tonna kukoricát termelnek. Mindez azt jelenti, hogy a világ éves kukoricatermelésének mindössze 0,1 százaléka elegendő lenne ahhoz, hogy a világpiacot teljesen elárasszák az környezetbarát lemezek.

Watson elmondta, hogy hamarosan megjelennek majd a kereskedelmi forgalomban az első CD-R és CD-RW formátumú új generációs lemezek, valamint utalt arra, hogy a Sanyo Electric a kukorica alapú DVD lemezek piacra dobását is tervbe vette.

Kapcsolódó linkek:
Sanyo Electric
3 hozzászólás

BDSAeron

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Hát ez mi? röhögő smiley És majd ráírják :" Nem kell a kukába dobni, ha elásod még a talajnak is kedvezel." Vagy a szelektív hulladékgyűjtésnél bedobjuk az almacsutka meg a banánhéj mellé mint lebomló hulladék röhögő smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Hát, végülis nm igen láttam CD-ket az utcán heverni, lehet hogy azért mert lebomlott? röhögő smiley

válasz erre

Kekmedve

13 éve, 4 hónapja és 16 napja

Még nem is hallottam róla.. pedig nem rossz ötletröhögő smiley De gondolom eltűnt..

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja