Az Intel végre kiadja 64 bites asztali Pentium 4-es processzorait

2005. február 12.
1.6701
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel bejelentette, hogy a jövő hónaptól kezdődően kibocsátja asztali számítógépekbe szánt 64 bites Pentium 4-es processzorait.

A lépéssel az Intel másfél éves lemaradást pótol, a rivális AMD 64 bites Athlon 64-es asztali PC processzorai ugyanis ennyivel korábban jelentek meg a piacon. A világ legnagyobb processzorgyártója részéről korábban úgy nyilatkoztak, hogy addig nem szándékoznak piacra dobni 64 bites asztali lapkáikat, amíg a megfelelő operációs rendszer meg nem jelenik.

Habár az asztali PC-khez való 64 bites Windows továbbra is késik, Robert Crooke, az Intel alelnöke úgy nyilatkozott, hogy mégis most látják elérkezettnek az időt a lépés megtételére.

Elsőként a 600-as sorozathoz tartozó Pentium 4-esek lesznek felruházva 64 bites funkciókkal a jövő hónaptól, míg a termékcsalád többi tagjánál ezek fokozatosan, de még az idei év folyamán kerülnek bevezetésre. Az Intel egy ideje már szállít szerverekhez 64 bites, Xeon és Itanium lapkákat (ezek közül a Xeon bizonyult valóban sikeresnek: a cég adatai szerint a február végével lezáruló 9 hónapban a teljes értékesítés ezekből 2 millióra fog rúgni, amelynek 80%-át a 64 bites modellek képezik). Sőt, egyes egyprocesszoros munkaállomás PC-ket és szervereket gyártó vállalatoknak már tavaly augusztus elejétől kiadott a cég 64 bites Pentium 4-eseket, illetve a The Register tudni véli, hogy a szóban forgó lapkák Japánban idén január végén kiskereskedelmi forgalomban is megjelentek. A 64 bites processzorral ellátott számítógépek nem feltétlenül gyorsabbak 32 bites társaiknál, ám általában nagyobb mennyiségű memóriát tudnak kezelni, illetve nagyobb sebességgel képesek a méretesebb, például a mozgóképes fájlok menedzselésére.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyártó milyen márkanévvel látja majd el az új lapkákat, ám egyes források tudni vélik, hogy a cég által nemrég bejegyeztetett új, pontokkal és a rejtélyes "VIIV" felirattal szegélyezett Intel Inside logó az új processzorokra utal. A spekulációk szerint a jelek római számoknak, a 6-osnak és a 4-esnek felelnek meg, ezzel jelezve a chipek 64 bites tulajdonságát.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja