Az Intel felfedte a Larrabee teraflop processzor néhány részletét

2007. július 01.
2.0281
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel kibocsátotta a ?Larrabee? kódnevű projekt néhány részletét.

Korábbi hírek szerint ez a projekt nincs közvetlen kapcsolatban az Intel GPU (graphics processing unit = grafikus feldolgozóegység) fejlesztéssel, hanem az Intel ?Tera-Scale? kezdeményezés része, amelynek keretében a vállalat - különleges alkalmazásokhoz - sokmagos lapkákat fejleszt. Az Intel Larrabee kódnevű processzor számításokat végző ALU (arithmetic logic unit = aritmetikai logikai egység) tömböt tartalmaz gyorsítótárakkal és memóriavezérlővel. Justin Rattner, az Intel főtechnológusa (CT)) szerint az ALU tömb teraflopsebességgel dolgozza fel az adatokat. A TFLOPS teljesítményű processzort az Intel a tervek szerint 2010-ben bocsátja ki, de már 2009-ben bemutatja. Mindezeket Rattner az InformationWeek weboldalnak adott interjúban mondta el.

A Larrabee kódnevű processzor más modern mikroprocesszorhoz hasonlóan a ?ray-tracing? technológián keresztül képes számítani 3D grafikát, bár nem tervezték a hagyományos Direct 3D vagy OpenGL számítógép grafikához, mint az ATI Radeon vagy Nvidia GeForce termékeket.

Az Intel Tera-Scale kezdeményezés első inkarnációja egy 80 magos teraflops kutatási lapka, amely 65 nm-es technológiával készül, és 80 magot tartalmaz, amelyeket az Intel ?cserepeknek? hív. Ezeket a 4 GHz-es órajellel működő nagyon egyszerű magokat 10x8 2D háló hálózatba szervezték. Minden egyes cserép egy feldolgozó gépet (PE) tartalmaz, amely különleges határfelületen keresztül egy ötkapus útválasztóhoz csatlakozik. A 80 magos lapka a VLIW (very long instruction word = nagyon hosszú utasítás-szó) mikroarchitektúrán alapul, amely (architektúraszinten) nagyon hasonlít a legújabb ATI R600 kódnevű GPU (grafikus feldolgozó egység) feldolgozó gépéhez.

Az Intel a Larrabee projekt keretében már több mint két éve fejleszti a TFLOPS teljesítményű processzort, de részleteket csak most hozott először nyilvánosságra. Várható, hogy a processzor azokban a szerverekben lel otthonra, amelyek Intel CSI (common serial interconnect = közös soros összeköttetés) buszt foglalnak magukba. Ezek a következő generációs szerverek Intel Itanium 2 és Xeon processzorokat tartalmaznak és gyors számítóegységet igényelnek, de ehhez nagy teljesítményű GPU-ra van szükség. A Hewlett Packard már korábban bemutatott egy olyan integrált vektorfeldolgozó gépet, amelyet az Itanium sorozatú mikroprocesszorokba építenének be.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja