Az IBM sürgeti a Java forráskódjának megnyitását

2004. február 27.
1.3751
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az IBM nyílt levelében arra ösztönzi a Sun-t, hogy tegye nyitottá Java szoftverének forráskódját, egyúttal pedig felajánlotta együttműködését annak továbbfejlesztésére.

Az IBM szerint a terv megvalósítása mind a felhasználók, mind az iparág nagy hasznára válna. A kezdeményezők meg vannak róla győződve, hogy pozitív visszajelzés esetén a teljes nyílt forráskódot támogató közösség felsorakozna az ügy mellett. A pozitív döntés eredményeként valószínűleg számos kis és nagy szoftverfejlesztő cég hozzájárulna a nyílt forráskódú Java szoftver továbbfejlesztéséhez és széleskörű alkalmazásához.

Az ajánlat szerint az IBM biztosítaná a projekthez a kódokat, míg a Sun végezné a dokumentációs és tesztelési feladatokat. Az IBM-nek egyébként igen komoly részesedése van a Java szoftvert használó termékek piacán. A Sun nem reagált azonnal a hírre. Képviselőjük szerint a vállalaton belül rendszeresen megvitatják a kérdést, mivel már korábban is kaptak több helyről hasonló megkeresést, ám eddig még nem született határozottan pozitív döntés az ügyben, mivel az szerintük meglehetősen bonyolult.

Jelenleg is léteznek már bizonyos nyílt forráskódú Java-alkalmazások, ám azok nem hivatalosak. A hivatalos változat lehetővé tenné, hogy a Java-t, különösen annak Linux-szal kombinált változatát preferáló cégek előnyösebb feltételek között mérkőzhessenek a Microsoft-tal a szoftverpiacon. A helyzet kulcsa egyelőre a Sun kezében van.
1 hozzászólás

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 19 napja

Ez pedig új lehetőségeket nyithat eléjük. mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja