A Google-t használta saját terjesztéséhez a Santy vírus

2004. december 25.
1.7431
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Google keresõjét felhasználva keresett magának újabb megtámadható címeket az egy nap alatt több mint 40 ezer weboldalt megfertõzõ Santy nevû számítógépes féreg.

A vírus az elsősorban az online fórumok technológiai hátterét adó phpBB szoftver biztonsági rését használta ki a támadásoknál, amelyek kisebb nagyobb mértékben megbénították az adott oldalakat. A féreg ezután a Google keresőjének segítségével keresett magának új, a phpBB-t használó célpontokat.

Jó hír ugyanakkor, hogy a fertőzött oldalakra látogató felhasználókat nem veszélyezteti a vírus. Az F-Secure szoftverbiztonsági cég első kézből származó értesülése szerint a Google 7 órán belül reagált a veszélyre, és a megfelelő intézkedések megtétele után az újonnan megfertőzött oldalak száma jelentősen lecsökkent. A Google biztonsági csapata azt is közölte, hogy habár ez a reagálási idő nem számít rossznak, a jövőben felül kívánják vizsgálni az ilyen jellegű problémákra adandó válaszaikat, és még jobban le szándékoznak rövidíteni a vírus megjelenése és az intézkedés között eltelt időt.

Nem a Santy az első a Google-t kihasználó vírus - júliusban a MyDoom egyik variánsa szintén a keresőprogram segítségével keresett magának új címeket, olyan intenzív forgalmat generálva, hogy sikeresen le is lassította az online alkalmazás működését.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja