Sony Clié PEG-UX50

2003. szeptember 26.
73.8401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
bekecs profilja, adatai
bekecs
Amikor először pillantottam meg ezt a PDA-t, arra gondoltam, hogyha lány lenne, elvenném feleségül, mert annyira kis csinos. Majd arra a következtetésre jutottam, hogy nekem sose lesz ilyen még egyszer a kezemben, amíg csóró diák vagyok, mert a megközelítőleg 700 dolláros, azaz 160 ezer forintos árat sose fogom ösztöndíjból kiköhögni. Miután végleg letettem arról, hogy a kicsi műbőr határidőnaplóm a kis aranyosra cserélem, nekiálltam a tüzetesebb vizsgálódásnak, azaz elővettem azt a pár oldalnyi brossurát, amit kaptam a mellé, elolvastam a specifikációt.


A használati utasítást eldobtam a fenébe, hiszen ha nem értem meg magamtól hogyan is működik, akkor túl bonyolult, és igazából használhatatlan - lehet, hogy itt picit túlbecsültem a saját szellemi képességeimet, de egy kevés egészséges önbizalom, azt hiszem nem árthat a technikai jellegű cikkek írásánál.
Tud mindent, ezt szűrtem le az első pár óra alatt, egyetlen dolog hiányzik, a telefon, de valahogy a mai PDA felvevő piac nem is szereti a telefonnal kombinált készülékeket.


Sony Clié PEG-UX50 - 2. kép

Mi is az a minden? Nézzük csak sorjában, csini fém burkolat, szimpatikus QWERTY billentyűzet, össze-vissza forgatható, hatalmas kijelzővel, kamerával, meg egy csomó hasznosnak tűnő küttyel. Lestem egy picit a termék specifikációról, van benne még mikrofon, jack aljzat - mp3 hallgatáshoz természetesen -, vezeték nélküli hálózat bluetooth és 802.11b is. Szóval van benne minden jó, de azt hiszem ezeket a cikk végén listába szedve közlöm is, mert úgy átláthatóbb, és alapvetően nem a technikai újdonságokról szeretnék írni, hanem a PDA használhatóságáról. Bepötyögtem minden apró-cseprő butaságom a ketyerébe, úgy döntöttem egy hétig így fogok élni.

Hétfő:
Sony Clié PEG-UX50 - 3. kép

Gyönyörű polifonikus csengőhangra ébredtem, jól kezdődött a nap, hiába más mint amikor a régi kis Nokiám ordított. Cd elő, telepíteni, pillanatok alatt kész is, csiri-viri külső, elsőre használható tűnő felület. Irány az egyetem, csak előtte gyorsan áttöltöttem az órarendtervezetem a Sonyra, meg pár megányi zenét rádobtam a Memory Stick Pro-ra - adták, gondoltam jó ha használom -, egyébként a sima Memory Stick is megfelel a gépezetnek. Már csak egy toll kellett a tantárgyfelvételhez, hogy felfirkáljam a nevem a falra. Jó volt zenére vonulni, elég pöpecül szólt, majdnem el is ütött valami félőrült - nem hallottam amikor dudált. Hajnali nyolckor beültem az első előadásra az évben, szerencsére hamar túlestünk rajta, megtudtam mikor kell zh-t írni, meg hogy mit is kéne tudni a félév végére, pikk-pakk bepötyögtem a gépbe a hasznos infokat, nem spiráznám itt túl az Excel tudásom, legyen elég annyi, hogy hiperhivatkozást már tudok csinálni, így hát minden a helyére került. A hirtelen nyert másfél órát az intézet folyosóin töltöttem újabb és újabb tárgyak után kutatva, egyre több bejegyzés gyűlt az új noteszembe. Egy óra alatt végigszaladtam az egészen, közben csináltam pár fényképet, meg pár percnyi videót, ha már van használjam is alapon. A fotók minősége meglepően gyenge, 0,3 megapixel, a videóké persze ezt is alulmúlja a 160x112 pixeles felbontással. Futkosás volt az egész nap, de a Clié jól bírja, Egyetem-PDA 0:1.

Kedd:
Sony Clié PEG-UX50 - 4. kép

Kelés zene nélkül első óra délben kezdődik, úgy döntöttem a mai napomon kipróbálom, hogy lehet élni a Clié szerint. A reggelimet a BalanceLog progival állítottam össze, féltem is, hogy túl egészséges lesz a végére. Hülyére játszottam magam, meg elmókáztam, hogy merre lehet enni Londonban, meg vagy 50 amerikai nagyvárosban, számolgattam színesben, egész jól éreztem magam. Természetesen - habár szerintem ez egyre inkább megszokott dolog - minden jó extra csak Magyarországon kívül működik normálisan. Alapvetően ez alatt a pár óra alatt nagyon sok pozitívuma előtűnt a gépnek, két hatalmas negatívumra is fényt derítettem az egyik az előbbi hazánk helyzetéből fakad, a másik, hogy a Clié csak akkor használható ki, ha az ember minden rajta keresztül szervez, azaz függővé válik a technikától. Ugyan elég jól bírja az aksija az erőltetett menetet, de azért a papír a fontos dolgoknál valahogy szimpatikusabbnak tűnik. Lement az egyetem, eljátszottam még egy picit a fotó szerkesztővel, meg a böngészővel, olyan is-is álláspontra jutottam, egyszóval nem veheti fel a versenyt a Photoshoppal avagy a Microsoft Explorerével (a másik oldal hívei számára a GIMP-pel és az Operával).

Szerda:
Alig vártam az estét, napközben ment a szokásos móka, semmi újat nem mutatott be a gép. Eljött a hat óra, közgyűlés, előre felcuccoltam a Sonyt, felraktam minden szoftwaret a HÖK-ös gépekre, magammal vittem a kábelt is. Kíváncsi voltam mit tud nyújtani egy több órás megbeszélésen, ahol még a jegyzőkönyvet is rajta írom meg. Őszintén szólva nem csalódtam, eltekintve, hogy az első félóra a Clié mustrálásával telt, minden másban pozitív volt a teszt. Egy jól felkészített géppel és a kis Sonyval félelmetes munkatempót lehet diktálni. Végső soron mindössze négy dologra volt szükség: pdf, doc, xls és az internet használata - ez utóbbit egy bluetooth-os telefonnal sikerrel oldottam meg. A számítógépet mindössze nyomtatásra kellett használni. Semmi probléma nem volt, még egy fagyást sem sikerült produkálni a négy órás használat során - ezen kicsit meg is lepődtem.

Csütörtök:
Sony Clié PEG-UX50 - 5. kép

Úgy döntöttem többet nem töltöm fel, ilyen intenzív használat során mostmár ki kéne próbálnom, hogy meddig is bírja az aksi. A nap nem igazán hozott semmi újat, egyre inkább beálltam a normál PDA funkciók használatára, végig úgy éreztem, hogy a külsőn kívül a tömérdek plusz software abszolút fölösleges. Az este folyamán jött a végső intenzív teszt, buliba mentünk.
Kettecskén egy kicsit sörözgettünk is, sajnálatos módon Clié is kapott egy pár kortyocskát, de egész jól viselte, az éjszaka folyamán csak kétszer taknyoltam akkorát mint a nagyalföld, de csak hasznos ez a fém burkolat, túlélő típusnak mutatkozik.

Péntek:
Most már világosban is megvizsgáltam a Clién esett sérüléseket, pár karcolással megúszta, hangsúlyoznám, hogy magamon két marha nagy kék foltot találtam a Sony vizsgálata után. Levontam a végkövetkeztetést a gép legyőzi az embert, legalábbis engem. Úgy vettem észre nagyjából működik is, talán nem kell kifizetni az egészet, remélem egy kisebb összeggel is megelégszik a Sony. Meglestem, hogy mit kéne ma csináljak, szerencsére ritka előrelátóan egész napra beírtam, hogy "Másnaposság". Úgyhogy nekiálltam játszani, szétvertem a gépet pasziánszban, aztán megvert hatszor, úgy döntöttem elég lesz mára.

Szombat és vasárnap:
Nyugodt pihenésben telt, kimentem a kertbe, szundítottam, no meg írtam ezt a cikket, hiába csak kényelmes a PDA, igaz azért begépelni ezt a kb. 8000 karaktert, nem volt egy leányálom, de hát néha szenvedni kell.


Sony Clié PEG-UX50 - 6. kép

Összefoglalva sajnos a Sony Clié PEG-UX50 nem igazán több mint egy szokványos PDA, eltekintve attól, hogy színes, tud fényképezni, szép a csomagolása. A 700 dolláros ár mindössze külső megjelenésben nyújt minőségbeli változást, maga a PDA alapfunkciók természetesen tökéletesen megvannak, de valahogy nem érződik az a különbség, amit ennyi pénzért elvárna az ember. Kicsit úgy vagyok ezzel a Sonyval, mint a színes kijelzős MMS-es telefonokkal, valahogy szükségtelen extrának érzem. Ám egyértelműen tökéletesen integrálódik a PDA-ba az MP3 lejátszó, mérhetetlenül hasznos, kényelmes és nem foglal extra helyet az ember zsebében. Ezzel együtt könnyen hasznosítható a hangrögzítés, ám sajnos a minősége nem tökéletes, betudható ez a picit gyengébb minőségű mikrofonnak.

Nyugodt szívvel ajánlhatom mindenkinek ezt a kicsiny készüléket, aki képes megfizetni az árát, hisz használható PDA-kat lehet már akár 50-70 ezer forintért is venni, míg a Sony várható 160 ezer forintos ára ennek többszöröse. Tud mindent amit egy minőségi gépnek tudnia kell, de sajnos az extrái csak a flancolás témakörébe illeszthetőek. Mindezek mellett a külső megjelenésével még sokra viheti, hisz alapvetően hibátlan külseje alatt megfelelő, minőségi belső van. Biztos vásárlóerőt tudhat maga mögött, hisz a trendi öltöny avagy kiskosztüm mellé meglepően jól illik.

Sony Clié PEG-UX50
Gyártó: Sony Corporation
Típus: PDA
Forgalmazó: nincs adat
Ár: $700 (kb. 160 ezer forint)

Model: PEG-UX50
OS: Palm OS5 (ver 5.2)
CPU: Sony CXD2230GA
Memória: 104 MB (16 MB felhasználói, 16 MB rendszer mentés, 29 MB
multimédiás célokra)
Ki- és bementek: USB, IrDA 1.2, Memory Stick, Bluetooth, IEEE 802.11b, WiFi
Kijelző: színes TFT háttérvilágítással (480x320, 65536 szín)
Méret: 10,4x8,8x1,8cm
Tömeg: 17,5 dkg

Minőség: 9/10
Használhatóság: 9/10
Mellékelt szoftverek: 8/10

Jellemzők:
Beépített digitális kamera (3x digitális zoom, 0,3 megapixel)
QWERTY billentyűzet (háttérvilágítással)
Videó felvétel és lejátszás (MPEG-4)
MP3 lejátszó
Word, Excel, PowerPoint, Pdf filek megjelenítése
Állítható érzékenységű hangfelvétel
Automatikus memóriamentés
Gyorsbillentyűk böngészésre, e-mailezésre és határidő napló indításra
Előre installált programok
Kézírás felismerő program (Decuma Input)
Memory Stick és Memory Stick Pro bővítési lehetőség
Jog navigáció (Vissza gombbal)
Polifonikus ébresztő
2 hozzászólás

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 18 napja

Vendég írta:
Hello megszeretném kérdezni h játékokat elintize és a net ezen hogy müködik?
MIVAAAAN?röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 7 napja

Hello megszeretném kérdezni h játékokat elintize és a net ezen hogy müködik?

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Kiegészítőnek álcázott trójai lopkodja a World of Warcraft játékosok adatait

Kiegészítőnek álcázott trójai lopkodja a World of Warcraft játékosok adatait

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
494102 6

marco profilja